De wisselkoers tussen de euro en de Bulgaarse Lev is een essentieel onderwerp voor iedereen die Bulgarije wil bezoeken of er zaken wil doen. Daarom bespreken we vandaag de belangrijkste aspecten van de munteenheid van Bulgarije en enkele handige reistips!
De Bulgaarse Lev is de nationale munteenheid van Bulgarije. Het meervoud van Lev is Leva, en één Lev bestaat uit honderd stotinki. De afkorting voor de Bulgaarse Lev is BGN, hoewel er in het verleden andere codes werden gebruikt, zoals BGL, BGK en BGJ. Sinds 1997 is de wisselkoers van de Bulgaarse Lev gekoppeld aan de Duitse Mark en na de invoering van de euro is de waarde van de Lev gekoppeld aan de euro. De waarde van de Lev wordt momenteel bepaald door een vaste wisselkoers van 1,95583 Lev voor 1 euro.
Het is de bedoeling dat de Lev op 1 januari 2025 wordt vervangen door de euro.
Wisselkoers: van euro naar Bulgaarse Lev
Ga je op reis naar of ga je financiële transacties uitvoeren in Bulgarije? Dan bevelen we altijd aan om de wisselkoersen tussen de euro en de Bulgaarse Lev regelmatig te controleren. Dat kan met de valuta-omzetter hieronder!
Meer over de munteenheid van Bulgarije
In de loop van de geschiedenis heeft Bulgarije verschillende heersers gekend, waaronder het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Allemaal introduceerden zij hun eigen valuta. Pas in 1881, na de bevrijding van Bulgarije, werd de Bulgaarse Lev officieel vastgesteld als de munteenheid van Bulgarije.
Veranderingen in de nationale munteenheid van Bulgarije
Sinds zijn oprichting heeft de Bulgaarse Lev een aantal veranderingen ondergaan. Zo is de munteenheid flink gedevalueerd tijdens de communistische periode.
Maar in de jaren 90 heeft Bulgarije belangrijke economische hervormingen doorgevoerd. Daaronder valt de invoering van een currency board arrangement dat de waarde van de Lev koppelde aan de Duitse Mark en later aan de euro.
De naam “Lev”
De naam “Lev” is afgeleid van het Slavische woord “leeuw”. Door de eeuwen heen is de leeuw het nationale symbool van Bulgarije geweest. Het komt bovendien voor in tal van historische monumenten.
5 praktische tips voor betalen met munteenheid van Bulgarije
Als je van plan bent om naar Bulgarije te reizen, is het handig om enkele reistips te kennen en te leren hoe je het beste met de munteenheid van Bulgarije kunt omgaan.
1. Contant geld
In Bulgarije wordt contant geld nog steeds veel gebruikt. Vooral in kleinere steden en dorpen, dus zorg ervoor dat je altijd wat contant geld bij je hebt voor incidentele uitgaven. Het is handig om Lev bij je te hebben voor het betalen van buskaartjes, kleine aankopen op lokale markten en in kleine restaurants waar ze mogelijk geen creditcards accepteren.
Tip: voordat je deelneemt aan activiteiten waar betaling achteraf nodig is, zoals bij een café, is het verstandig om te informeren of ze pinnen accepteren of dat contante betaling vereist is. Op deze manier kun je ongemakkelijke situaties voorkomen.
2. Pinautomaten
Pinautomaten zijn wijdverspreid in Bulgarije. Vooral in stedelijke gebieden. Houd er wel rekening mee dat sommige geldautomaten mogelijk extra kosten in rekening brengen voor internationale transacties. Kies daarom indien mogelijk voor pinautomaten bij banken om onnodige kosten te vermijden!
Tip: als je geen pinautomaat in de buurt kunt vinden, denk er dan aan om bij een supermarkt een bedrag bij te pinnen, zodat je contant geld bij de hand hebt!
3. Onderhandelen in Bulgarije
In Bulgarije is het gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen. Vooral op lokale markten en bij straatverkopers! Hoewel onderhandelen niet gebruikelijk is in grote winkelketens, kun je op markten proberen om een betere prijs te krijgen.
Wees vriendelijk, glimlach en toon respect terwijl je onderhandelt. Het blijft namelijk een sociale interactie!
4. Creditcards en bankpassen
Het gebruik van creditcards en bankpassen is wijdverbreid in Bulgarije. Vooral in grote steden en toeristische gebieden. De meeste hotels, restaurants en winkels accepteren internationale creditcards zoals Visa en Mastercard.
Vaak wordt er gevraagd of je de transactie in euro’s of Bulgaarse Lev wilt voltooien. Kies dan voor betalingen in de lokale munteenheid (Lev) om extra kosten te vermijden.
Ook is het belangrijk om te vermelden dat niet alle kleine winkels, eetgelegenheden en marktkramen pinnen accepteren. Daarom is het handig om altijd wat contant geld bij je te hebben voor noodgevallen.
5. Moet ik fooi geven in Bulgarije?
In Bulgarije is het niet zo gebruikelijk om een fooi te geven als in sommige andere landen. Toch wordt een kleine fooi gewaardeerd als je tevreden bent over de service. In sommige gevallen kan een service toeslag al inbegrepen zijn bij de rekening. Let daar dus op voordat je extra fooi geeft!
In Bulgarije staat de tevredenheid van de klant dus voorop en zal niemand je kwalijk nemen als je geen fooi geeft. Veel mensen ronden het bedrag daarom naar boven af als een teken van dankbaarheid.
Veelgestelde vragen over munteenheid van Bulgarije
Je kunt Bulgaarse Lev verkrijgen door geld te wisselen bij banken, wisselkantoren of geldautomaten in Bulgarije. De meeste grote steden hebben geldautomaten waar je euro’s kunt omzetten naar Lev. Zorg ervoor dat je je bank op de hoogte stelt van je reis om eventuele onverwachte blokkades van je betaalkaart te voorkomen. Daarnaast kun je ook contant geld meenemen en dit ter plaatse omwisselen, maar wees voorzichtig met het dragen van grote hoeveelheden contant geld.
Hoewel Bulgarije de euro niet als officiële munteenheid heeft, kun je op sommige toeristische plaatsen en in grote hotels, restaurants en winkels betalen met euro’s. Echter, de wisselkoers die door de verkoper wordt aangeboden is vaak ongunstiger dan de koers die je bij een bank of wisselkantoor zou krijgen. Het is dus verstandiger om te betalen in de lokale munteenheid, de Bulgaarse Lev, om extra kosten en ongunstige wisselkoersen te vermijden.
Het geld in Bulgarije wordt “Lev” genoemd. De naam “Lev” is afgeleid van het Slavische woord “leeuw”. Het is de nationale munteenheid van Bulgarije en wordt gebruikt voor alle financiële transacties in het land.
Eén Bulgaarse Lev is de kleinste eenheid van de munteenheid en is onderverdeeld in 100 stotinki. De waarde van de Lev wordt bepaald door een vaste wisselkoers van 1,95583 Lev voor 1 euro. 1 Lev staat dus gelijk aan 1,96 euro.
Ja, in Bulgarije kun je pinnen bij geldautomaten die wijdverspreid zijn, vooral in stedelijke gebieden en toeristische plaatsen. Zorg ervoor dat je bankpas geschikt is voor internationale transacties en controleer eventuele extra kosten die je bank in rekening kan brengen voor het gebruik van geldautomaten in het buitenland.
De prijs van een biertje in Bulgarije kan variëren afhankelijk van waar je het bestelt. Over het algemeen zijn de prijzen voor alcoholische dranken, inclusief bier, in Bulgarije lager dan in veel andere Europese landen. In lokale bars en pubs kun je doorgaans een biertje krijgen voor een redelijke prijs, vaak tussen de 2 en 4 Lev (1 en 2 euro). In toeristische gebieden en chique restaurants kunnen de prijzen echter iets hoger zijn.