Magura Grot in Bulgarije
Home » Geschiedenis en grotschilderingen van de Magura Grot

De Magura Grot, gelegen in het noordwesten van Bulgarije, is een van de meest fascinerende archeologische vindplaatsen van het land. Deze grot heeft een totale lengte van 2500 meter en twaalf grote ruimtes, en is meer dan 15 miljoen jaar oud.

Maar deze grot is niet alleen bekend om zijn omvang. In Magura Cave vind je ook prachtige prehistorische grotschilderingen, waarvan sommige zeggen dat ze tot wel 12000 jaar oud zijn!

Hieronder duiken we in de rijke geschiedenis van de Magura Grot en de betekenis van de rotstekeningen die deze grot zo bijzonder maken.

Over Magura Grot

Magura Grot van binnen
Bulgaria Travel

De Magura Grot is 15 miljoen jaar oud en heeft een totale lengte van 2,5 km. De gemiddelde jaartemperatuur in de grot is 12 graden, waarbij er één ruimte is waar het altijd 15 graden is. Daarnaast is de luchtvochtigheid 80% en het hoogteverschil bedraagt 56 meter.

Verder is de grot gevormd in de kalksteen van Rabisha Hill, die 461 meter boven zeeniveau ligt. De Magura Cave bevindt zich zo’n 25 km ten noordwesten van Belogradchick.

Verder bevat Magura Grot zes ruimtes van verschillende grootte en drie zijgangen. De grootste ruimte, de Arc Hall, is 128 meter lang, 58 meter breed en 21 meter hoog. Hier vind je indrukwekkende natuurlijke gewelven, speleothemen, stalactieten en stalagmieten zoals The Popular, The Pipe Organ, The Oriental City en The Cactus.

Geschiedenis van de Magura Grot

Magura Cave van binnen
Bulgaria Travel

De eerste informatie over de Magura Grot kwam naar voren in de jaren 1920-1930, terwijl de eerste grondige archeologische onderzoeken plaatsvonden in 1961. Dit was in de ingangshal, genaamd “Triumphant”, ongeveer 20 meter van de hoofdingang.

Tijdens de onderzoeken ontdekten archeologen meerdere lagen van menselijke bewoning in de grot. Deze lagen dateren uit het neolithicum, de kopertijd en de bronstijd. Zo zijn de eerste tekenen van menselijke aanwezigheid in de Magura Cave van zo’n 12000 jaar geleden.

Onderzoekers hebben ook verschillende lagen van culturele ontwikkeling ontdekt. Hierin vonden ze restanten van huizen en open haarden en gereedschappen van steen, bot, metaal en keramiek.

Grotschilderingen van Magura Cave

Meer dan 750 grotschilderingen zijn ontdekt in Magura Cave, waarvan onderzoekers schatten dat de tekeningen tussen 8000 en 10000 jaar geleden zijn gemaakt.

Kijkje in het leven

Trap in Magura Grot
Bulgaria Travel

De tekeningen in de Magura Grot geven ons een kijkje in het leven van de oude samenleving die daar leefde. Zo zien we religieuze ceremonies, jachttaferelen en unieke afbeeldingen van godheden die je nergens anders op de Balkan vindt.

Vooral de vruchtbaarheidsdans en de jachtceremonies zijn erg indrukwekkend!

Ook is er een bijzondere verzameling tekeningen uit de bronstijd die als een zonnekalender wordt gezien. Onderzoekers denken dat deze schilderingen gebruik maken van afwisselende zwarte en witte vierkanten om de dagen van de maand bij te houden. Zo konden bewoners van de grot het aantal dagen in een zonnejaar nauwkeurig beschrijven.

Vier groepen schilderingen

De grotschilderingen kunnen we indelen in vier groepen: antropomorfe, zoömorfe, geometrische vormen en symbolische figuren.

Antropomorfe (menselijke figuren)

Grotschilderingen in Magura Grot
Bulgaria Travel

Bij de eerste groep zie je rechthoekige silhouetten met opgetilde ronde armen, boogschutters, parende figuren en menselijke figuren met opgeheven armen (soms alsof ze dansen) en paddenstoelvormen.

Zoömorfe (dierlijke figuren)

Bij de dierlijke figuren zijn er geiten, runderen, honden, grote vogels (struisvogelachtig) en schematische viervoeters te zien.

Geometrische vormen

Geometrische vormen laten T-vormen zien, verticale en horizontale zigzaglijnen, boomachtige figuren, schaakbordpatronen, ruiten, trapvormen, netwerken en cirkels met stralen. Vooral de twee unieke zonnetekens in de zogenaamde kalenderscène zijn opvallend.

Symbolische figuren

In sommige symbolische figuren herken je dans-, jacht- en paringsscènes. In de Cultus Hal zie je een grote horizontale dans- en jachtscène, gerangschikt in twee rijen. Dit zijn de bekendste en meest gereproduceerde afbeeldingen uit de Magura Grot.

Fauna in Magura Cave

In de Magura Cave zijn botten gevonden van prehistorische dieren zoals de holenbeer, grottenhyena, vos, wolf, wilde kat en otter.

Tegenwoordig wonen er vooral springstaarten en vier soorten vleermuizen. Dit zijn de grote en kleine hoefijzerneus, de grote muizenoor vleermuis en Schreibers vleermuis, ook wel bekend als de langvleugelvleermuis.

Magura Grot bezoeken

Magura Grot bezoeken
Bulgaria Travel

De Magura Cave is toegankelijk voor het publiek en je kunt de grot het hele jaar door bezoeken. De toegang tot de grotschilderingen is echter beperkt, met als doel om ze te beschermen.

Voor 1993 was de grot namelijk niet beschermd en kon iedereen zomaar naar binnen. Hierdoor zijn sommige tekeningen beschadigd en zitten er krassen op de muren. Nu kun je de rotstekeningen alleen bekijken met een gids en tegen betaling.

Beste tijd om te bezoeken

De beste tijd om Magura Cave te bezoeken is in het voorjaar of najaar, wanneer de drukte minder groot is. Door de constante temperatuur in de grot, is de warmte tijdens het hoogseizoen verder geen probleem.

Openingstijden en prijzen

De openingstijden van de Magura Grot zijn:

  • Maandag: 10:00-16:00
  • Dinsdag: 10:00-16:00
  • Woensdag: 10:00-16:00
  • Donderdag: 10:00-16:00
  • Vrijdag: 10:00-16:00
  • Zaterdag: 10:00-17:00
  • Zondag: 10:00-16:00

De toegangsprijs tot de Magura Grot is 5 Bulgaarse lev, wat zo’n 2,5 euro is. De tickets voor een rondleiding zijn vaak ongeveer 6 euro.

Rondleidingen

Gidsen voor de Magura Grot zijn beschikbaar bij de ingang van de grot en maken deel uit van georganiseerde rondleidingen. De rondleidingen duren meestal ongeveer een uur en geven een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en de kunst van de grot.

Powered by GetYourGuide

Wil je graag meer bezienswaardigheden van Bulgarije ontdekken, zoals de eeuwenoude stad Perperikon, Belogradchik Fortress en het Buzludzha Monument? Ga dan nu naar het archief van Bulgarije!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *