Belogradchik Fortress in Bulgarije
Home » Belogradchik Fortress: een verborgen juweel van Bulgarije

Bulgarije is een land dat nog zoveel ontdekt moet worden door het massatoerisme. Daardoor is het een paradijs voor avonturiers die de laatste verborgen juweeltjes van Europa willen vinden. Zo ook wordt het Belogradchik Fortress, ook bekend als Kaleto, vaak over het hoofd gezien bij het plannen van een reis naar Bulgarije.

Verscholen in de schaduw van het levendige Sofia, is het Belogradchik Fortress (Belogradtsjik) een eeuwenoud fort en Romeins bolwerk, gebouwd in de Belogradchik Rocks in de buurt van de stad Belogradchik op de hellingen van het Balkangebergte in de provincie Vidin in Bulgarije.

Dit historische meesterwerk onthult de diepe wortels van de geschiedenis van Bulgarije. Ga je mee op ontdekking?

Geschiedenis van Belogradchik Fortress

Het oorspronkelijke Belogradchik Fortress werd opgericht tijdens het Romeinse Rijk rond het jaar 1 na Christus. Het diende hoofdzakelijk als een strategische observatiepost, gelegen tussen de cruciale doorgangen van Sveti Nikola en Kadu-Boaz in het Balkangebergte.

De rijke geschiedenis van Belogradtsjik komt tot leven door archeologische vondsten die teruggaan tot de oudheid. Munten van verschillende Romeinse keizers, fragmenten van keramiek, funderingen van muren en zelfs ijzeren speren en pijlen getuigen van het verleden. Opmerkelijk is ook het geavanceerde begrip van waterbeheer, waarbij het fort ruim 2000 jaar geleden al in staat was om regenwater op te vangen voor een reservoir.

Transformaties

Uitzicht over stad Belogradchik en vesting

Hoewel het fort dus oorspronkelijk vooral een bewakingsfunctie had, onderging het in de 14e eeuw aanzienlijke transformaties. Onder toezicht van Ivan Sratsimir, heerser van Vidin, werd de oorspronkelijke vestingmuur omgevormd tot een volwaardig fort. Dit omvatte de toevoeging van twee scheidingsmuren, extra gebouwen, een hangende houten brug en stenen trappen.

Maar ondanks de versterkingen viel het fort in 1398 in handen van het Ottomaanse leger. Gedurende bijna twee eeuwen bleef het grotendeels onveranderd. In de 19e eeuw ontstond er plotseling interesse voor het restaureren van het fort. Franse ingenieurs en Italiaanse specialisten in vestingwerken voegden typische Europese elementen toe nadat de Ottomanen om hulp hadden geroepen om het fort te vergroten en te versterken.

Toch kon de onvermijdelijke loop van de geschiedenis niet worden gestopt. In 1878, tijdens de Russisch-Turkse oorlog, werd het fort bevrijd door een gezamenlijk leger van Bulgaren, Russen en Roemenen. Een paar jaar later, in 1985, waagde ook Servië een poging om het fort te veroveren. Zij werden echter wel succesvol tegengehouden.

Belogradchik Fortress vandaag de dag

Tegenwoordig is het Belogradchik Fortress geen actieve militaire vesting meer, maar een bewaard gebleven historisch monument dat getuigt van de rijke geschiedenis van Bulgarije.

De muren van het fort zijn meer dan twee meter dik in de fundering en reiken tot wel twaalf meter hoog. Daarnaast omvat het fort drie versterkte binnenplaatsen die met elkaar verbonden zijn door poorten. In totaal heeft het fort een oppervlakte van 10210 vierkante meter. Na zorgvuldige reconstructie is de vesting van Belogradtsjik nu erkend als een cultureel monument en valt deze onder het beheer van het plaatselijke historische museum.

Belogradchik bezoeken

Toeristen bezoeken Belogradchik Fortress in Bulgarije

Ben je er net als wij van overtuigd dat een bezoek aan het Belogradchik Fortress niet mag ontbreken tijdens je reis door Bulgarije? Maak dan gebruik van de volgende praktische informatie om Belogradchik te bezoeken!

Waar precies ligt het Belogradchik Fortress?

Belogradchik Fortress bevindt zich in het uiterste noordwesten van Bulgarije, dicht bij de grens met Servië. Het fort is gelegen in de kleine stad Belogradtsjik, wat hoofdzakelijk bekend is vanwege dit historische bolwerk. En doordat het zich enigszins afgelegen bevindt, ver weg van de traditionele toeristische route door Bulgarije, zien reizigers het vaak over het hoofd.

Van Sofia naar Belogradtsjik

Er zijn diverse mogelijkheid om naar Belogradchik te reizen en de kans is groot dat je dit vanuit Sofia wilt doen. Hieronder hebben we daarom de verschillende opties, zoals het openbaar vervoer, met de auto of via een georganiseerde rondleiding, voor je uitgelicht.

Met het openbaar vervoer

Meestal is de bus de meest gebruikelijke manier om door Bulgarije te reizen. Toch vormt Belogradchik een uitzondering waar de trein handiger kan zijn. Er vertrekken dagelijks die treinen naar de nabijgelegen stad Oreshets. Het heeft een reistijd van ongeveer vier uur en een geschatte prijs van 10 tot 12 Bulgaarse lev (ongeveer 5 tot 6 euro). Vanaf Oreshets kun je een taxi pakken naar Belogradtsjik, wat dan nog maar 12 kilometer verderop ligt. Dit zal niet meer dan 15 lev kosten.

Houd er wel rekening mee dat je op het treinstation mogelijk opvalt als toerist die naar Belogradchik wil. Dit kan leiden tot enige opdringerigheid van taxichauffeurs die bovendien mogelijk hogere tarieven proberen te rekenen.

Met de auto

Reizen met de trein is echter niet de meest ontspannen optie om Belogradchik te bereiken. Vooral niet als je van plan bent om een dagtocht te maken. Daarom raden we het aan om een auto te huren. Vanuit Sofia kun je eenvoudigweg Belogradchik Fortress in Google Maps invoeren en aan je rit beginnen. De autorit neemt ongeveer 3 uur in beslag.

Met een rondleiding en gids

Een alternatieve optie die de stress wegneemt, is om te overwegen deel te nemen aan een georganiseerde tour. Dit is bovendien de meeste moeiteloze optie. Daarnaast bieden verschillende rondleidingen niet alleen een bezoek aan Belogradtsjik, maar omvatten ook een verkenning van de nabijgelegen Magura Cave, de grootste grot van het land.

Dit is dus zeker de gemakkelijkste manier om een van de zeven natuurwonderen van Bulgarije te ontdekken. Vooral als je alleen reist of liever geen auto huurt. Bovendien biedt de tour een waardevolle leerervaring!

Mocht je voor een rondleiding kiezen, dan zijn de volgende gidsen zeker het overwegen waard:

  • Multi Travel
  • Zelanos Tours
  • V Travel
  • VIP-Sliven
  • Nvision Travel
  • City Tour Sofia

Belogradchik map

Ben je op zoek naar de beste plekken voor foto’s en een leuke wandelroute langs de meest indrukwekkende rotsformaties? Gebruik dan onderstaande Belogradchik map! Hier hebben we verschillende hoogtepunten voor je gemarkeerd.

Meer over de Belogradchik Rocks

Belogradchik rotsen

De Belogradchik Rocks zijn misschien wel even boeiend als het fort dat ze herbergen. Het is een uitgestrekte natuurlijke formatie, van ongeveer 3 kilometer breed en 18 kilometer lang en strekt zich uit over het hart van Noord-Bulgarije. In totaal beslaat het een oppervlakte van 50 vierkante meter. Verder variëren de rotsen van rood tot geel en bereiken hoogtes tussen de 250 en 620 meter.

Vele van deze rotsen hebben buitengewone vormen en zijn vaak vernoemd naar mensen of voorwerpen waar ze op lijken. Adam en Eva, de paddenstoelen, het schoolmeisje, de beer, de Madonna, om er een paar te noemen.

Ontstaan van de Belogradchik Rocks

Het ontstaan van de Belogradchik rotsen gaat terug tot het Perm, toen aardplaten verschoven en het terrein onder Belogradchik omhoogkwam. Tijdens het Trias transformeerde Belogradtsjik in een ondiepe zee, waar intense winden samenwerkten om de unieke vorm van de rotsen te creëren.

Lagen van grind, zand en klei vormden zich tot pilaren onder invloed van het droge klimaat na het verdwijnen van de ondiepe zee. In dit proces voegde hematiet, een ijzeroxide-mineraal, zich toe aan het gesteente, wat resulteerde in de kenmerkende rode kleur.

De krachten van wind en regen veroorzaakten erosie, wat resulteerde in spleten tussen de rotsen en het verticaal afslijten van de lagen. Dit leidde tot de vorming van op zichzelf staande pilaren met bijna verticale hellingen zoals we die vandaag kennen.

Veelgestelde vragen

Uitzicht bij Belogradchik Rocks

Tot slot beantwoorden we de meestgestelde vragen hieronder:

Is Belogradtsjik een bezoek waard?

Belogradchik is zeker een bezoek waard vanwege zijn indrukwekkende Belogradchik Fortress, rijke geschiedenis, en de nabijgelegen bezienswaardigheden zoals Magura Cave en Belogradchik Rocks.

Hoe oud is het Belogradchik Fortress?

Het Belogradchik Fortress dateert oorspronkelijk uit de Romeinse tijd, gebouwd rond het jaar 1 na Christus. Het heeft door de eeuwen heen verschillende transformaties ondergaan en is nu een historisch monument dat de rijke geschiedenis van Bulgarije weerspiegelt.

Hoe kom ik van Sofia naar de rotsen van Belogradchik?

Er zijn diverse manieren om het Belogradchik Fort te bereiken. Voor toeristen die in Sofia verblijven, is het huren van een auto de eenvoudigste optie, aangezien dit de snelste en meest comfortabele manier is.

Als het huren van een auto buiten je budget ligt, is een treinreis wellicht een betere keuze. De spoorlijn tussen Sofia en Vidin maakt een tussenstop in Oreshets, een dorp op 10 km ten oosten van Belogradchik. Eenmaal uit de trein kun je een taxi nemen of wachten op een bus die je naar Belogradchik brengt.

Conclusie

Heb je verdere vragen of wil je graag jouw ervaring bij het Belogradchik Fortress delen? Aarzel niet en plaats hieronder een reactie. We horen graag van je!

Vergeet daarnaast zeker niet om een ander vergeten meesterwerk van Bulgarije te verkennen: het Buzludzha Monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *