Uitzicht op Buzludzha Monument
Home » Het Buzludzha Monument: een vergeten meesterwerk van Bulgarije

Heb je ooit gehoord van een gigantisch rond gebouw dat lijkt op een UFO? We hebben het over het Buzludzha Monument in Bulgarije, ook wel bekend als Boezloedzja.

Buzludzha is niet zomaar een verzameling stenen en beton. Het is een boeiende mix van Sovjet-invloeden en de bewogen geschiedenis van Bulgarije, gelegen op de Buzludzha-berg.

Dus, houd je van avontuur, geschiedenis en architectuur? Lees dan snel verder!

Geschiedenis van het Buzludzha Monument

Na de Tweede Wereldoorlog werden er door het nieuwe regime talrijke monumenten opgericht ter viering van de triomf van het Bulgaarse socialisme. De Buzludzha-berg werd met name beschouwd als een uiterst belangrijke locatie. Het gold namelijk als de geboorteplaats van de socialistische beweging in Bulgarije.

1959: start competitie

Op 29 januari 1959 werd aangekondigd dat ontwerpvoorstellen voor vier nieuwe monumenten ter ere van de geschiedenis van deze berg worden verwelkomd in een wedstrijd. Het doel was om een gedenkteken te realiseren dat niet alleen groter, maar ook indrukwekkender zou zijn dan alle voorgaande.

1961: samenkomst op Buzludzha-berg

In 1961 werden op de berg Buzludzha drie monumenten onthuld ter viering van de 70e verjaardag van de bijeenkomst van de groep van Dimitâr Blagoev op de top van Buzludzha. Daar vond de oprichting van de Bulgaarse Sociaal-Democratische Arbeiderspartij plaats.

Het oorspronkelijke plan was om dus ook een vierde monument toe te voegen, wat groter en indrukwekkender moest zijn dan de andere. De omschrijving was een verlichte rode ster boven op de bergtop.

1974: (start) constructie

Constructie van Buzludzha Monument
Buzludzha-Monument.com

Op 23 januari 1974 werd het startschot gegeven voor de constructie van het indrukwekkende Buzludzha Monument. Een ambitieus project dat niet alleen de grootsheid van de Bulgaarse geschiedenis en idealen zou belichamen, maar ook een tastbare erfenis zou worden.

Allereerst onderging de piek een egaliserende behandeling om een solide basis voor het monument te creëren. Daarbij werd TNT ingezet om de hoogte met negen meter te verminderen: van 1441 meter naar 1432 meter. Tijdens de aanleg van de funderingen werden meer dan 15000 kubieke meter rots van de piek verwijderd.

Een indrukwekkende samenwerking van meer dan 6000 mensen, waaronder ingenieurs, kunstenaars, ontwerpers, beeldhouwers, vrijwillige arbeiders en 500 soldaten stond aan de basis van het Boezloedzjamonument. De bouwploegen werkten in shifts van mei tot september om het mildere klimaat optimaal te benutten.

Een nabijgelegen dorp van arbeidershutten werd opgericht en bleef zeven jaar lang op de Buzludzha-berg staan. Parallel daaraan werden nieuwe wegen aangelegd om bouwmaterialen naar de bergtop te transporteren, waaronder 70000 ton beton, 3000 ton staal en 40 ton glas.

1981: openingsceremonie

Openingsceremonie van Buzludzha Monument in 1981
Mihail Mihov

Tijdens de officiële openingsceremonie van het Buzludzha Memorial House op 23 augustus 1981, kondigde Todor Zhivkov, secretaris-generaal van de Bulgaarse Communistische Partij, met trots het volgende aan:

“Ik heb de historische eer om het Buzludzha Herdenkingshuis officieel te openen. Dit monument is hier opgericht als eerbetoon aan de opmerkelije daden van Dimitâr Blagoev en zijn toegewijde medestanders, die 90 jaar geleden het startpunt markeerden van de revolutionaire Marxistische Partij van Bulgarije.”

Jaren 90 tot heden

Persoon staat in kapotte ramen van Boezloedzjamonument

Gedurende bijna tien jaar diende het Buzludzha Monument als een essentieel onderdeel van een netwerk van educatieve erfgoedsites, samen met vele andere herdenkingscomplexen. Vanwege zijn omvang en complexiteit onderscheidde het zich als de kroonjuweel binnen dit netwerk.

Met de politieke veranderingen die Bulgarije in het begin van de jaren ’90 doorgingen, brak een nieuw tijdperk van democratie aan. En naarmate het land zich opende voor westerse invloeden en het kapitalisme omarmde, verloor het socialistische monument zijn plaats. Het Boezloedzjamonument werd gesloten en stond gedurende een half decennium eenzaam op zijn bergtop.

Vandaag de dag is het Boezloedzjamonument niet meer dan een schim van zijn voormalige glorie. De ramen missen hun glas, de rode sterren zijn ernstig beschadigd en de ooit prachtige muurschilderingen die het interieur sierden, worden nu blootgesteld aan de natuur en vervallen langzaam tot een tragisch symbool van vergane glorie.

Ontwerp van het Buzludzha Monument

Het ontwerp van Buzludzha werd gepresenteerd door architect Georgi Vladimirov Stoilov, geboren op 3 april 1929.

Architect Georgi Stoilov

Ontwerpschets van architect Georgi Vladimirov Stoilov
Buzludzha-Monument.com

Architect Georgi Stoilov presenteerde een concept voor het beoogde vierde monument, waarin hij een ring op zes zuilen combineerde met een centrale toren, bekroond met een ster.

Het idee van Stoilov was om een tijdloos monument te creëren door zowel oude als futuristische elementen in zijn ontwerp te integreren. Hij liet zich inspireren door zowel het Romeinse Pantheon als de sciencefictionfilms uit de jaren 1950 bij het vormgeven van Buzludzha. De keuze voor een ronde vorm sprak hem aan vanwege de symboliek van oneindigheid, die het populaire communistische thema van het bouwen aan een eeuwige toekomst en eeuwige glorie weerspiegelde.

Men beweerde dat de rode sterren van Buzludzha zichtbaar waren vanaf de noordelijke Roemeense grens tot aan de zuidelijke grens met Griekenland.

Mozaïek

Mozaïek in het Boezloedzjamonument
Mozaïek in het Buzludzha Monument
Buzludzha-Monument.com

De binnenruimte van het monument was verfraaid met gedetailleerde mozaïeken die een allegorische weergave van de geschiedenis van de Bulgaarse Communistische Partij boden. Schilderachtige beelden van collectieve landbouw en portretten van studenten, wetenschappers en astronauten verschenen naast afbeeldingen van de antifascistische strijd tijdens oorlogstijd.

Aan de ene zijde van de hal prijkten de gezichten van internationale communistische helden. Denk aan Marx, Engels en Lening. De andere zijde was gewijd aan Bulgaarse communistische figuren. Zo stonden de gezichten van Dimitâr Blagoev en Georgi Dimitrov trots naast dat van Todor Zhivkov.

De Buzludzha-berg

Het Buzludzha Monument eert een plaats van aanzienlijke betekenis in de geschiedenis van Bulgarije, namelijk de Buzludzha-berg. Verschillende thema’s zijn verbonden met drie gebeurtenissen die hier op Buzludzha Peak plaatsvonden, respectievelijk in 1969, 1891 en 1944.

“Geen andere top, geen ander stuk vaderland is zo nauw verweven met de cruciale momenten van de Bulgaarse geschiedenis. Deze berg, als behoeder van de Bulgaarse geest, koestert de heroïsche grootsheid en glorie van de revolutionaire tradities van de Bulgaarse samenleving en de Bulgaarse Communistische Partij.”

Het monument fungeert dus als een “symbool van drie tijdperken,” dat de Bulgaarse strijd tegen Turkse onderdrukking, de oprichting van de Bulgaarse sociaal-democratie en de antifascistische strijd vertegenwoordigt. Zoals ooit uitgedrukt door de communistische leider Todor Zhivkov, is het monument het “adelaarsnest van waaruit onze partij haar vlucht is begonnen”.

Buzludzha Monument bezoeken

Mensen bezoeken het Buzludzha Monument
Buzludzha-Monument.com

Hieronder vind je de belangrijkste informatie om je te helpen bij het plannen van je eigen bezoek aan Buzludzha.

Let op: op dit moment is het niet mogelijk voor bezoekers om het Buzludzha Monument binnen te gaan en geen van de vermelde touroperators kan toegang tot het binnengedeelte garanderen.

Hoe bereik je Buzludzha Monument?

Het monument is duidelijk te vinden op Google Maps en kan vanuit Sofia in ongeveer 3 tot 4 uur worden bereikt, afhankelijk van de weg- en weersomstandigheden. Het adres is: 5005, 6140, Bulgarije.

Als je van plan bent om Buzludzha persoonlijk te bezoeken, zijn er diverse manieren om er te komen. Aangezien het openbaar vervoer het monument niet bereikt, wordt eigen vervoer aanbevolen.

Bovendien bieden verschillen touroperators in Bulgarije reizen naar het Buzludzha Monument.

Met de auto (of taxi)

Dit is de meest handige manier om de locatie te bereiken. Activeer simpelweg Google Maps en je bent klaar om te vertrekken. Ook is het mogelijk om een taxi te nemen.

Er zijn zowel noordelijke als zuidelijke toeganswegen naar de top van de berg. De noordelijke route begint bij de Shipka Pass, vlak bij het Monument voor Vrijheid. De zuidelijke route start vanuit het dorp Kran, op de weg tussen Kazanlâk en de stad Shipka, en is gemarkeerd met een monument voor Dimitâr Blagoev.

Probeer de noordelijke weg niet in de winter, omdat deze vaak bedekt is met diepe sneeuw. De zuidelijke route blijft het hele jaar open.

Met openbaar vervoer

Het Boezloedzjamonument per openbaar vervoer bereiken is mogelijk, maar niet ideaal. De eerste stap is om een van de nabijgelegen grotere steden te bereiken. Dit zijn Veliko Târnovo, Gabrovo of Stara Zagora.

Vanuit de stad waar je aankomt, moet je vervolgens naar de berg zelf zien te komen. De steden Shipka en Kazanlâk zijn het meest handig. Lokale busmaatschappijen bieden routes van Veliko Târnovo en Gabrovo in het noorden naar Shipka, en van Stara Zagora in het zuiden naar Kazanlâk.

Vanaf Shipka of Kazanlâk ben je ongeveer 20 km verwijderd van het Buzludzha Monument. De meest praktische manier om dit laatste stuk af te leggen is per taxi. De rit duurt ongeveer 30 minuten en kost ongeveer 20 lev (ongeveer € 10) per enkele reis.

Sommige mensen liften het laatste deel naar het monument. Vooral in de zomer zijn er veel auto’s die de berg op en af rijden, en er zijn positieve verhalen van mensen die succesvol hebben gelift. Ten slotte is het niet onmogelijk om naar de top te wandelen. Sommige lokale bewoners doen dit en er zijn ook enkele avontuurlijke toeristen die naar Buzludzha hebben gewandeld. Het is een prachtige wandeling in de zomer, maar houd er rekening mee dat je de hele dag moet wandelen.

Met rondleidingen

Diverse touroperators bieden rondleidingen aan naar het Buzludzha Monument, elk met verschillende vertrek- en eindtijden. Enkele voorbeelden zijn:

  • Atlas Obscura
  • Communism Tours in Bulgaria
  • Buzludzha Tour

Buzludzha Monument openingstijden

Het Buzludzha Monument verwelkomt bezoekers vanaf 7 uur ’s ochtends. De toegangspunten zijn afgesloten en er is 24 uur per dag bewaking aanwezig. Het heeft dan ook geen zin om van deze openingstijd af te wijken.

Beste tijd om Buzludzha Monument te bezoeken

De beste tijd om het Buzludzha Monument te bezoeken is vroeg in de ochtend wanneer het voor bezoekers opengaat. Van maart tot mei en van september tot november biedt Sofia aangenaam weer en tijdens de beklimming zul je dan genieten van een verfrissende bries.

In de zomer (juni tot augustus) heerst er hitte en vochtigheid, maar het blijft een geschikte periode voor een bezoek. Gedurende de wintermaanden (december tot februari) kan de tocht uitdagender zijn met besneeuwde paden. Daarom is het raadzaam om alleen te vertrekken als je een ervaren bergwandelaar bent.

Veelgestelde vragen over Buzludzha 

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen die bezoekers doorgaans stellen voordat ze het Boezloedzjamonument bezoeken:

Kan ik naar binnen bij het Buzludzha Monument?

Nee, het is momenteel niet mogelijk om naar binnen te gaan bij het Buzludzha Monument. Naast dat bezoekers graffiti achterlaten en souvenirs meenemen, is Buzludzha momenteel in een enorm kwetsbare staat. Zo kunnen stenen van de mozaïekpanelen vallen en is er instortingsgevaar.

Is het de moeite om Buzludzha te bezoeken?

Hoewel toegang tot het interieur van Buzludzha niet mogelijk is, is een bezoek nog steeds de moeite waard. De unieke buitenkant van het monument en de bergachtige omgeving, rijk aan culturele bezienswaardigheden, maken een trip naar het Boezloedzjamonument gemakkelijk onderdeel van een uitgebreide culturele tour door de regio.

Word ik reisziek als ik naar Buzludzha Monument ga?

Veel bezoekers ervaren bewegingsziekte wanneer ze de Buzludzha-berg beklimmen. Vergeet daarom niet je medicatie tegen reisziekte mee te nemen!

Is er een parkeergelegenheid in de buurt van Buzludzha Monument?

Ja, er is een parkeergelegenheid in de buurt van het monument beschikbaar.

Wat moet ik dragen naar Buzludzha Monument?

Kies voor iets informeels en comfortabels tijdens de tour. Vergeet niet om je hoed, zonnebril en zonnebrandcreme mee te nemen. We raden het ook aan om stevige schoenen, zoals hardloopschoenen, te dragen, omdat je de heuvel zult beklimmen.

Neem daarnaast eventueel een lichte jas, een poncho of paraplu mee voor het geval van onverwachte regen.

Is er een restaurant of café bij het Buzludzha Monument?

Aangezien het monument zich op een berg bevindt, zijn er geen nabijgelegen restaurants of cafés. Je hebt wel de mogelijkheid om drankjes en een lunchpakket van thuis mee te nemen en deze op de top van de heuvel te eten.

Kan ik foto’s maken bij Buzludzha Monument?

Zeker! Bezoekers worden aangemoedigd om foto’s en video’s te maken.

Conclusie

Hopelijk hebben we je voldoende kunnen informeren over het Boezloedzjamonument en kunnen enthousiasmeren om een bezoek te brengen. Wil je graag jouw ervaring delen of heb je een vraag? Laat dan een reactie hieronder achter!

Als je meer wilt lezen over Bulgarije, zijn hier populaire onderwerpen onder onze lezers op dit moment:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *