Uitzicht tijdens wandeling van de Ladder van Kotor

In Kotor, Montenegro, valt er een overvloed aan leuke activiteiten te beleven. Denk aan een rondleiding door Old Town, een wandeling over de middeleeuwse stadsmuren of een schilderachtige rit rondom de betoverende Baai van Kotor. Voor wie op zoek is naar een dosis extra avontuur, is de Ladder van Kotor een uitstekende keuze!

De Ladder van Kotor, ook bekend als de Ladder van Cattaro, betreft een historisch muilezelpad dat in de 19e eeuw werd aangelegd door Oostenrijkers. Dit pad diende om Kotor te verbinden met Njeguši en Cetinje, de voormalige koninklijke hoofdstad van Montenegro. Het traject van het pad omvat maar liefst 70 bochten, terwijl het zich een baan went tussen de Scurda Canyon en de vestingmuren (Fortress Walls) van de oude stad van Kotor (Old Town of Kotor).

In deze gids voor het wandelen van de Ladder van Kotor voorzien we je van alle nodige gedetailleerde instructies. Bijvoorbeeld over hoe je het beginpunt van de route kunt vinden, de optimale wandeltijd en hoe je de volledige route naar Krstac kunt lopen!

Trap van de Ladder van Kotor

 • Afstand: 6,4 km heen of 12,8 km heen en terug
 • Duur: 3 tot 6 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Hoogte: 940 meter
 • Toegangsprijs: gratis

Hikers tip: maak gebruik van Google Offline Maps of download MAPS.ME!

Ladder van Kotor wandelkaart

In principe zijn er twee opties om tot de Top of the Old Kotor Fort Trail te komen. De eerste route begint naast de oude waterkrachtcentrale (Old Hydroelectric Power Plant) en volgt het hele rotsachtige pad naar de top.

De tweede optie, die wij ook aanbevelen, is om in plaats daarvan te starten bij het beginpunt “Road to Fort St. Ivan (San Giovanni)”. Nadat je langs Old Town Road, San Giovanni en Kotor Fortress bent gelopen, kun je bij het fort van Kotor door de muur klimmen en vervolgens afdalen naar Sveti Juraj en de Cheese Shop, om vervolgens weer op het pad van de Ladder van Kotor terecht te komen.

Ter verduidelijking hebben we hieronder de twee opties weergegeven. Je kunt de blauwe route volgen voor optie 1. Kies je voor optie 2? Dan volg je eerst de groene lijn en volg je vervolgens de short-cut route in het oranje. Hieronder gaan we echter ook dieper in detail.

Optie 1: de Ladder van Kotor op en neer

De eerste en meest eenvoudige manier om deze wandeling aan te pakken is te beginnen bij de oude waterkrachtcentrale. Het startpunt is gemakkelijk te vinden en je kunt gewoon “Start of the Ladder of Kotor” invoeren in Google Maps.

Een pluspunt van deze heen-en-terug wandeling is dat je geen toegang hoeft te betalen voor de stadsmuren. Bovendien is het pad gemakkelijk herkenbaar en te volgen. Er is namelijk een duidelijk rotsachtig spoor dat je helemaal naar de top van de berg leidt bij de Krstac-pas.

Optie 2: Short-cut route via Kotor Fortress

De tweede keuze is om je wandeling te beginnen bij de “Road to Fort St. Ivan (San Giovanni)”. Let er wel op dat je hier entree moet betalen om dit toegangspunt te passeren. Dit bedraagt €8,- tussen 08:00 en 20:00 van mei tot september. Indien je eerder arriveert, is er geen gids en kun je in feite kosteloos naar boven lopen.

Wanneer je deze route neemt, kun je helemaal omhoog lopen naar Kotor Fortress. Onderweg zul je ook nog de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Remedy (Church of Our Lady of Remedy) en Old Town Road kunnen bewonderen.

Het raam van San Giovanni

Vlak onder het fort van San Giovanni vind je de short-cut. Je treft een smal bospad wanneer je door een van de ramen van de muur klimt en met een houten ladder naar beneden loopt. Vervolgens daal je af naar de katholieke kerk, genaamd Sveti Juraj. Vanaf Sveti Juraj loop je door richting de Cheese Shop. Hier kun je onder het genot van een hapje en drankje een pauze nemen. Aangekomen bij de Cheese Shop betekent ook dat je weer op het pad naar boven terecht bent gekomen!

De voordelen van deze route zijn dat je zowel de kasteelmuren van Kotor, als de Ladder van Kotor op dezelfde dag kunt afstrepen.

Raam in de muur van Ladder van Kotor bij San Giovanni
Klim door dit raam van de muur voor de short-cut

Waarom de eindeloze bochten lopen?

Al is het precieze aantal niet geheel duidelijk, en raden we je ook zeker niet aan om de bochten te gaan tellen tijdens de tocht, bestaat de Ladder van Kotor uit ten minste 70 bochten!

Ondanks dat het op verschillende punten verleidelijk is om terug te keren, gezien het pad rotsachtig is en steeds rotsachtiger lijkt te worden, raden we je ten zeerste aan om door naar boven te gaan. Het uitzicht wordt steeds beter naarmate je hoger komt! Bovendien is het grootste deel van de route goed begaanbaar en kun je de top bereiken zonder te hoeven klauteren.

Wandelpad en bochten van de Ladder van Kotor

Panorama uitzichten als beloning

De grootste beloning van het wandelen van de Ladder van Kotor is natuurlijk het eindeloos kunnen genieten van prachtige panoramische uitzichten. Op verschillende punten kijk je bijvoorbeeld uit op de Baai van Kotor, de oude stad Kotor en de omliggende landschappen.

Om alle twijfels bij je weg te nemen, hebben we een selectie van schilderachtige foto hotspots waar fotografen van dromen voor je verzameld!

Old Town Road / St. John Fortress

Uitzicht op de Baai van Kotor met cruiseschip

Al na 20 minuten wandelen (wanneer je begint bij Road to Fort St. Ivan (San Giovanni)) tref je het eerste panorama uitzicht. Hier kun je genieten van een prachtig uitkijkpunt over de stad Kotor en de cruiseschepen die in de Baai van Kotor voor anker liggen.

San Giovanni / Kotor Fortress

Uitzicht op de Baai van Kotor en vlag van Montenegro

Loop nog eens vijf minuten door om bij San Giovanni (of Kotor Fortress) aan te komen. Hier kun je genieten van het volgende uitkijkpunt. Ook bevindt zich hier de vlag van Montenegro. Hierdoor is dit de perfecte plek om mooie foto’s te maken. Bovendien bieden de kasteelmuren een prachtig decor voor fotomomenten.

Sveti Juraj en Cheese Shop

Katholieke kerk Sveti Juraj met overblijfselen verlaten dorp in Špiljari, Montenegro
Uitzicht op Baai van Kotor bij terras van Cheese Shop en vlag van Montenegro

Nadat je door het raam van de muur van San Giovanni naar beneden bent geklommen, loop je twee minuten omlaag om bij de kerk Sveti Juraj (Црква Светог Јураја) aan te komen. Sveti Juraj is een kleine kerk, maar het zit vol geschiedenis. Het is namelijk gebouwd in de oude gotische stijl en je herkent het aan de zichtbare stenen en een kleine toren. Daarnaast vind je binnen in Sveti Juraj fresco’s, gewelfde plafonds en prachtige inscripties.

Naast de kerk, tref je hier de overblijfselen van een verlaten dorp. Hoewel dit dorp al lang niet meer bewoond is (behalve door geiten en katten), kun je je met behulp van de goed bewaarde stenen nog steeds de contouren van kamers en huizen voorstellen.

Vervolg je weg nogmaals twee minuten omhoog en je bereikt de bekende Cheese Shop. Al raden we het natuurlijk aan om zelf voldoende eten en drinken mee te nemen, kun je hier pauzeren onder het genot van een prachtig uitzicht met wat lekkers van de kaaswinkel. De Cheese Shop is namelijk een charmante, door een familie gerunde kaaswinkel, waar je onder andere kunt genieten van zelfgemaakte (geiten)kaas en diverse koude dranken, zowel alcoholisch als niet-alcoholisch. Voor wie extra moed nodig heeft, is er zelfs lokale rakija beschikbaar!

Bord met menu van Cheese Shop

Mocht je nodig naar de wc moeten, dan kan dat hier ook! Er zijn namelijk toiletten beschikbaar.

Top of the Old Kotor Fort Trail

Zonsondergang in de bergen en Baai van Kotor vanaf Top of the Old Kotor Fort Trail

Ten slotte bereik je het punt waar de meeste mensen besluiten om om te keren en de afdaling in te zetten, in plaats van door te gaan naar Krstac en de P1-weg. Maar voordat je deze keuze maakt, is het de moeite waard om even te pauzeren en te genieten van dit adembenemende uitzicht!

Op de Top of the Old Kotor Fort Trail bevind je je namelijk fysiek boven de omliggende bergen. Het is dan ook geen verrassing dat dit een van de meest indrukwekkende fotomomenten van de hele route is!

Krstac – P1-weg

Uitzicht op de omgeving tijdens zonsondergang vanaf Krstac
Uitzicht tijdens zonsondergang vanaf auto op de P1 weg in Kotor in Montenegro

Onze eerlijke mening is dat de uitgebreide wandeling naar de Krstac-pas niet erg mooi is. Het is grotendeels in het bos en de enige mooie uitzichten vind je langs de P1 weg. Deze uitzichten kun je in principe ook zien als je er met de auto rijdt. Het is dus geen groot verlies om de wandeling niet af te maken.

Heb je toch de keuze gemaakt om de door te lopen naar Krstac en de P1-weg? Ook geweldig! Van Top of the Kotor Ladder viewpoint tot Krstac is nog ongeveer 40 minuten lopen. Na 20 minuten kom je ten eerste uit bij Restaurant Nevjesta Jadrana (die we hieronder bespreken). Opnieuw 20 minuten verder kom je uit bij de Krstac-pas.

Restaurant Nevjesta Jadrana

Restaurant Nevjesta Jadrana tijdens zonsondergang in Kotor

Tot slot Restaurant Nevjesta Jadrana. Hier kun je plaatsnemen op het terras en genieten van een verfrissend drankje of een smakelijke maaltijd, terwijl je de cruiseschepen ziet vertrekken of aanleggen in de Baai van Kotor en de opstijgende vliegtuigen vanaf de luchthaven van Tivat bewondert.

Dit is werkelijk een idyllische plek om te ontspannen, te genieten van de frisse berglucht, de blauwe hemel en het adembenemende uitzicht! Daarnaast serveert het restaurant gerechten uit de nationale keuken, met ingrediënten afkomstig van het binnenland.

Houd er wel rekening mee dat Restaurant Nevjesta Jadrana zich langs een weg bevindt waar geen directe toegang tot openbaar vervoer mogelijk is. Om te voorkomen dat je ’s avonds in het donker naar beneden moet lopen, adviseren we om overdag hier van de Montenegrijnse keuken te genieten. Omdat het afdalen in het donker niet ideaal is, raden we het bezoeken van Nevjesta Jadrana in de avond alleen aan wanneer je de auto ter beschikking hebt of van tevoren een taxi regelt.

Wat is het beste moment voor de Ladder van Kotor?

Nu je op de hoogte bent van de beste uitkijkpunten, vraag je je ongetwijfeld af wanneer het beste tijdstip is om de Ladder van Kotor te bewandelen. Ben je van plan om de beste foto’s te maken tijdens je tocht? Dan raden we het aan om ’s ochtends te starten voor de meest optimale ervaring.

In de ochtend schijnt namelijk de zon op je rug. En met het overvloedige licht dat van achteren komt, wordt alles in de Baai van Kotor letterlijk in het zonnetje gezet.

Blauwe lucht met uitkijk over Baai van Kotor en omliggende bergen

Hebben de foto’s voor jou wat minder prioriteit? Dan bevelen we een wandeling tijdens zonsondergang ook zeer aan! Dit biedt schitterende vergezichten en voegt een vleugje romantische charme en gezelligheid toe aan je wandeltocht.

Let echter wel goed op de tijd, want afdalen in het donker kan uitdagend zijn. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt om veilig weer beneden te komen. Houd daarvoor rekening met het tijdstip en je wandelsnelheid.

Zonsondergang tijdens Ladder van Kotor
Ladder van Kotor in het donker

Conclusie

De Ladder van Kotor is dus een absolute aanrader voor bezoekers van Kotor in Montenegro. Of het nu gaat om de uitdagende beklimming, de culturele waarde of de onvergetelijke fotografische kansen, de Ladder van Kotor biedt een onmisbare ervaring voor degenen die het meeste uit hun bezoek aan Kotor willen halen.

Wat nog meer te doen in Kotor?

Naast het verkennen van de Ladder van Kotor, zijn er tal van andere leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Hier is een lijstje van wat je nog meer kunt doen in Kotor:

 1. Verken Old Town: neem de tijd om door de betegelde straten van Old Town (oude stad) te wandelen en bewonder de charmante architectuur, historische gebouwen en lokale ambachtswinkels.
 2. Vaar over de Baai van Kotor: huur een boot of neem deel aan een boottocht om de baai vanaf het water te verkennen. Zo geniet je op een unieke manier van het landschap en kun je bovendien enkele van de kleine eilandjes bezoeken.
 3. Bezoek St. Tryphon’s Cathedral: bewonder de prachtige architectuur van deze oude kathedraal die dateert uit de de 12e eeuw. Vergeet bovendien niet om het interieur en de indrukwekkende fresco’s te bekijken.
 4. Verken Perast (+ Gospa od Škrpjela & klooster van Sint Joris): bezoek het nabijgelegen stadje Perast. Deze stad staat bekend om zijn goed bewaard gebleven barokke architectuur en de eilanden St. George en Our Lady of the Rocks. Op deze eilanden kun je bijvoorbeeld Gospa od Škrpjela & klooster van Sint Joris bewonderen.
 5. Ontspan op het strand: hoewel Kotor vooral bekend staat om zijn historische charme, kun je ook ontspannen op een van de nabijgelegen stranden. Denk bijvoorbeeld aan Kotor Beach, Jaz Beach of Plavi Horizonti.
 6. Bezoek Nationaal Park Lovćen: maak een dagtocht naar Nationaal Park Lovćen om te genieten van de natuurlijke schoonheid, wandelpaden, panoramische uitzichten en het mausoleum van Petar II Petrović Njegoš
 7. Loop over de Kotor Old City Walls: volg de oude stadsmuren die Kotor omringen en geniet van spectaculaire uitzichten op zowel de stad als de omliggende natuur.

Meer gidsen voor reizen en avontuur in Montenegro

We hopen dat je hebt genoten van deze wandelgids over de Ladder van Kotor in Montenegro. Wil je graag meer avontuurlijke inspiratie over Montenegro opdoen? Lees dan ook over de hoogtepunten van Nationaal Park Durmitor in het noorden van Montenegro!

Veelgestelde vragen over de Ladder van Kotor

Wat is de beste tijd om de Ladder van Kotor te bewandelen?

Je kunt de Ladder van Kotor het beste bewandelen van de lente tot de herfst. Dan is het weer mild en is het landschap levendig. Houd er daarnaast rekening mee dat de zomermaanden behoorlijk heet kunnen zijn. Het is daarom aan te raden om vroeg in de ochtend of later in de middag te beginnen.

Kun je parkeren bij het startpunt?

Er is meestal parkeergelegenheid in de buurt van de Old Power Plant. Tijdens het hoogseizoen kan het echter druk worden op de parkeerplaats. Daarom is het een goed idee om vroeg te komen als je van plan bent om met de auto te komen.

Zijn er rondleidingen beschikbaar?

Ja, er zijn rondleidingen beschikbaar voor het wandelen van de Ladder van Kotor. Deelnemen aan een rondleiding kan je ervaring verbeteren doordat je waardevolle inzichten, historische context en lokale kennis over het gebied krijgt. Enkele opties die je kunt overwegen zijn: lokale touroperators, groepsrondleidingen en privérondleidingen.

Zijn honden toegestaan op de Ladder van Kotor trail?

Ja, honden zijn over het algemeen toegestaan op de trail. Houd ze wel aangelijnd en zorg voor hun comfort en veiligheid

Is de Ladder van Kotor geschikt voor beginners?

De trail heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en kan uitdagend zijn voor beginners, vooral vanwege het rotsachtige terrein en de hoogte. Het is belangrijk om in redelijk goede conditie te zijn en comfortabel te zijn met wandelen op oneffen paden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *