De vlag van Montenegro is een fascinerend symbool dat een rijke geschiedenis en diepe symboliek met zich meedraagt. Daarom nemen we je vandaag mee op een boeiende ontdekkingsreis naar de geschiedenis, het ontwerp en de betekenis van deze indrukwekkende Montenegrijnse vlag.

De vlag van Montenegro (Montenegrijns: ‘Застава Црне Горе’ of ‘Zastava Crne Gore’) omvat een rood veld met een gouden rand en het wapen van Montenegro in het midden. Hierbij symboliseert de kleur rood het bloed van Christus en het bloed dat werd vergoten in de zoektocht naar onafhankelijkheid. Het goud rond de rode kleur aan alle randen staat voor de koninklijke erfenis die het ooit had. Het wapen is een tweekoppige adelaar van goud met in haar poten de machtssymbolen van een monarchie. De Montenegrijnse vlag werd officieel aangenomen op 13 juli 2004, toen de toenmalige Republiek Montenegro deel uitmaakte van de Statenunie van Servië en Montenegro. De precieze specificaties ervan werden gestandaardiseerd op 16 september 2004. Na de onafhankelijkheid in 2006 werd de vlag behouden en verplicht gesteld door de grondwet van Montenegro in 2007.

Uitzicht op vlag van Montenegro en meer

Geschiedenis van de vlag van Montenegro

De vlag van Montenegro kent een fascinerende geschiedenis en heeft door de jaren heen verschillende varianten gekend. Elk met hun eigen unieke kleuren en symbolen.

Historische oorlogsvlaggen

Tijdens de Slag bij Vučji Do (1876) gebruikte Montenegro een oorlogsvlag met een wit kruis in het midden en een witte rand. Deze vlag diende als militair symbool tijdens de Montenegrijns-Osmaanse oorlogen. In 1878 gebruikte men dezelfde vlag in Cetinje, toen het Ottomaanse Rijk de onafhankelijkheid erkende.

Volgens de grondwet van 1905 bestond de nationale vlag uit een driekleur van rood, blauw en wit, die de kleuren van de Montenegrijnse volksdracht vertegenwoordigde.

Nationaal symbool

Pas tijdens het bewind van Petar II Petrović-Njegoš introduceerde men de vlag als nationaal symbool. Vóór hem was de belangrijkste Montenegrijnse vlag de alaj-barjak (regimentskleuren) met slechts één symbool – het kruis (krst). De oudste beschrijving van een Montenegrijnse vlag dateert uit de tijd van Šćepan Mali. Dit was een witte vlag met een rood kader en een gouden kruis bovenop de speer. In 1838 beschreef men een lichtgele vlag met een klein rood kruis. In 1876 omschreef men de vlag als rood met een wit kruis.

Tijdens de regering van prins Danilo werd het kruis op de alaj-barjak vervangen door de tweekoppige adelaar met de initialen DI (Danilo I) op de borst, en daaronder de leeuw passant.

Prins/Koning Nikola gebruikte in zijn tijd verschillende vlaggen. De eerste variant was identiek aan die van Danilo, met als enige verschil de initialen – NI (Nikola I). Rond 1910 verschenen er twee nieuwe varianten. Namelijk een driekleurige vlag (rood, blauw en wit) met de tweekoppige adelaar met de initialen NI op de borst en de leeuw passant op de linkerzijde. En een andere met de tweekoppige adelaar boven de initialen NI.

Historische vlaggen van Montenegro

In 1946 nam de Volksrepubliek Montenegro, destijds een deelrepubliek van de Federale Volksrepubliek Joegoslavië, een nieuwe vlag aan. De vlaggen van verschillende Joegoslavische republieken behielden hun traditionele driekleur. Maar men verving het monarchale wapen door de rode ster van het communisme. Hierdoor waren de vlaggen van de Republiek Servië en de Republiek Montenegro identiek.

Na het uiteenvallen van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië in 1991-1992 ontstond de Federale Republiek Joegoslavië (ook bekend als Servië en Montenegro) als een niet-communistische ‘restant’ van het voormalige land. In 1993 nam Montenegro een nieuwe horizontale driekleur aan van rood, lichtblauw en wit. Bovendien had deze vlag een verhouding van 1:3, waardoor het de breedste nationale vlag ter wereld werd.

Vanwege het groeiende Montenegrijnse nationalisme werd de Federale Republiek Joegoslavië in 2003 vervangen door de lossere Staatsunie van Servië en Montenegro. Dit kon echter niet voorkomen dat een Montenegrijns onafhankelijkheidsreferendum in 2006 leidde tot het einde van de unie. In deze periode keurde het parlement van Montenegro in 2004 de ‘Wet op de Staatssymbolen en de Dag van de Onafhankelijkheid van Montenegro’ goed. Hierin werd een nieuwe, kenmerkende vlag vastgelegd, gebaseerd op een oud koninklijk vaandel. Op 12 juli 2004 werd de wet gepubliceerd in het officiële staatsblad die werd uitgeroepen tot Dag van de Staat. De wet trad de volgende dag in werking.

De wet van juli gaf de regering 60 dagen de tijd om een gedetailleerde specificatie op te stellen. Dit werd op 16 september 2004 voltooid en de volgende dag gepubliceerd. In de tussentijd interpreteerden sommige vlaggenfabrikanten de term ‘zlatnim obrubom’ (‘gouden rand’) uit de wet van juli als een franje in plaats van een boord. De specificatie van september bevestigde deze laatste interpretatie. Op de dag van de onafhankelijkheidsverklaring werd de vlag van 2004 de nationale vlag van Montenegro.

De vlag is vastgelegd in artikel 4 van de grondwet van Montenegro, die werd aangenomen in 2007. De bepalingen met betrekking tot de vlag in de wet op de staatssymbolen van 2004 zijn beïnvloed door latere wijzigingen in 2011 en 2019. In 2020 is er een bijgewerkt vlaggenprotocol gepubliceerd.

Ontwerp van vlag van Montenegro

Ontwerp en symboliek van de vlag van Montenegro

De vlag van Montenegro is van essentieel belang voor de burgers en de regering van Montenegro. Net zoals dat het geval is in vele landen over de hele wereld. De wet op de staatssymbolen bevestigt het belang van de vlag als nationaal symbool van Montenegro.

Het ontwerp van de vlag van Montenegro bestaat uit een rode band met gouden randen. Daarnaast is in het midden van de vlag het wapen van Montenegro afgebeeld.

Betekenis van de kleuren

De rode kleur van de vlag kan het bloed van Christus symboliseren. Reden hiervoor is de sterke religieuze verbondenheid van het land. Daarnaast vertegenwoordigt de kleur rood het bloed dat is vergoten in de strijd voor onafhankelijkheid. Het goud langs alle randen van de rode kleur benadrukt het koninklijk erfgoed dat het land ooit heeft gekend.

Wapen van Montenegro

Het wapen op de vlag vertegenwoordigt de cultuur van het Montenegrijnse volk. Het toont een tweekoppige adelaar met een kroon. Deze tweekoppige adelaar wordt ook gebruikt bij de vlag van Albanië. In Montenegro symboliseert dit de nauwe relatie tussen kerk en staat. Het schild in het midden van de adelaar beschermt deze relatie. Verder is op het schild een leeuw afgebeeld, die de leeuw van Juda symboliseert. Bovenop de koppen van de adelaar is een gouden kroon geplaatst, met een kruis erop. Dit kruis geeft aan dat het land het christendom omarmt. Tot slot houdt de adelaar een scepter en een blauwe bol vast. Samen met de gouden kroon zijn het symbolen van macht, gezag en de koninklijke geschiedenis. Zowel op de scepter als op de blauwe bol is ook een kruis te zien.

Afmetingen en verhoudingen vlag van Montenegro

De vlag van Montenegro heeft een verhouding van 1:2, waarbij het wapen 2/3 van de hoogte van de vlag beslaat. Het wapen is gepositioneerd op de middelste punt van de vlag. De breedte van de rand is 1/20 van de hoogte van de vlag. Er bestaan twee versies van de Montenegrijnse vlag: een horizontale variant die ze vaak buiten gebruiken, en een verticale variant die ze vaak binnen gebruiken.

Gehesen vlag van Montenegro op gebouw

Vlagprotocol in Montenegro

In Montenegro wordt het vlagprotocol serieus genomen en speelt een belangrijke rol bij officiële gelegenheden en evenementen. Het vlagprotocol bepaalt de juiste manier van hijsen, tonen en neerhalen van de nationale vlag van Montenegro. Ook zorg je zo voor het respecteren en eren van dit nationale symbool.

Op prominente locaties hijsen ze permanent de vlag van Montenegro, waaronder:

  • Het parlement van Montenegro;
  • officiële gebouwen van de president, de eerste minister, het Hooggerechtshof, het Constitutioneel Hof, de hoogste openbare aanklager en de ombudsman voor de mensenrechten;
  • de residentie van de president van Montenegro.

Bovendien hijsen ze de vlag van Montenegro op specifieke dagen, zoals:

  • De dag van het staatsburgerschap van Montenegro en andere nationale feestdagen, op gebouwen waar overheids- en staatsorganen zijn gevestigd;
  • gebouwen van de Montenegrijnse vertegenwoordigingen in het buitenland;
  • vliegtuigen, schepen en andere vaartuigen volgens speciale voorschriften;
  • stemlocaties tijdens verkiezingen en referenda;
  • halfstok bij door de regering vastgestelde rouwdagen.

Verder kan de Montenegrijnse vlag gehesen worden bij internationale bijeenkomsten, politieke, wetenschappelijke, culturele, artistieke, sportieve en andere evenementen waar Montenegro vertegenwoordigd is. Wel conform de regels van deze gelegenheden.

Bij het hijsen van de vlag samen met vlaggen van andere landen of internationale organisaties op Montenegrijns grondgebied, neemt de vlag volgens internationale traditie de ereplaats in. Specifiek wordt de ereplaats beschouwd als het middelpunt van een cirkel, de top van een halve cirkel, de eerste plaats in een rij, kolom of groep vlaggen en het centrale punt tussen de vlaggen, gezien vanaf de voorkant.

Bovendien gebeurt het hijsen, strijken en dragen van de Montenegrijnse vlag met de nodige eerbied. Denk aan het opstaan en salueren. Daarnaast mag de vlag de grond niet raken. Ook mag de vlag niet gebruikt worden als tafelkleed, gordijn of voor andere doeleinden.

De vlag van Montenegro en Servië

Dit klinkt misschien een beetje gek voor je, maar nog niet lang geleden deelden Servië en Montenegro een vlag.

Oorspronkelijk werd de vlag van Servië en Montenegro op 27 april 1992 aangenomen als de vlag van de Federale Republiek Joegoslavië (FR Joegoslavië). Later gebruikte men deze vlag ook als de vlag van Servië en Montenegro. Ook bleef deze vlag in gebruik als nationale vlag tot het land in juni 2006 werd ontbonden, nadat het in februari 2003 was hervormd tot de Statenunie van Servië en Montenegro.

De vlag van Montenegro en Servië is in essentie hetzelfde als die van het voormalige Koninkrijk Joegoslavië (1981-1941), afgezien van een andere beeldverhouding. Het ontwerp, waarbij de rode communistische ster in het midden is weggelaten, is overgenomen van de vlag van de directe voorganger. Ofwel de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië (1943-1992). Het ontwerp bestaat dus uit een horizontale driekleur, bestaande uit een blauwe, witte en rode band. Dit zijn bovendien de pan-Slavische kleuren.

Voor je beeldvorming, het is dus eigenlijk een omgekeerde Nederlandse vlag.

Wapen van Servië en Montenegro

Het wapen van Servië en Montenegro is afgeleid van het wapen dat de Federale Republiek Joegoslavië in 1994 had aangenomen. Toen Servië en Montenegro in 2003 de confederatie Servië en Montenegro vormden, bleef dit wapen gehandhaafd.

Het wapen van Montenegro en Servië bestaat uit een rood schild met daarop een tweekoppige adelaar. Dit is bovendien een nationaal symbool dat zowel in de Servische als de Montenegrijnse geschiedenis vaak is gebruikt. Ook symboliseert dit de eenheid van de federatie. Verder vind je op zijn gekwartierde borstschild twee keer het Servische kruis en twee keer de Montenegrijnse leeuw.

Het ontwerp van het wapen van Servië en Montenegro bevat dus de traditionele wapenelementen die historisch met beide landen verbonden zijn.

Daarnaast bepaalden de rechtshandelingen waarbij de Federale Republiek Joegoslavië werd omgevormd tot de Statenunie van Servië en Montenegro dat vóór eind 2003 een wet zou worden aangenomen waarin het wapen en het volkslied van de Unie zouden worden vastgelegd. Die wet is er alleen nooit gekomen. En anders dan bij de nationale vlag en het volkslied zijn er ook nooit noemenswaardige voorstellen voor een nieuw wapen gedaan. Daardoor is de Statenunie tot haar ontbinding in juni 2006 het Joegoslavische wapen blijven gebruiken.

Vlag van Montenegro kopen

Ben je op zoek naar de mogelijkheid om een vlag van Montenegro te kopen of te bestellen? Of je nu op zoek bent naar een vlag om je liefde voor Montenegro te tonen, een nationale feestdag te vieren of gewoon om een vleugje Montenegrijnse cultuur toe te voegen aan je omgeving, er zijn verschillende opties mogelijk!

Zo bieden online winkels een eenvoudige manier om de vlag van Montenegro te kopen. Met slechts een paar klikken kun je de gewenste vlag bestellen en bij jou thuis laten bezorgen. Er zijn diverse betrouwbare webwinkels die een breed scala aan vlaggen aanbieden, inclusief de vlag van Montenegro. Ze zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen welke het beste past bij jouw behoeften! Daarnaast kun je ook vaak aanvullende accessoires kopen. Denk bijvoorbeeld aan vlaggenmasten, vlaggenstokken en vlaggenstokhouders.

Let hierbij wel goed op recensies en beoordelingen van andere klanten om een weloverwogen keuze te maken!

Wil je liever niet online bestellen? Een andere optie is om een bezoek te brengen aan lokale gespecialiseerde vlaggenwinkels of nationale souvenirwinkels. Hier kun je vaak terecht voor een fysieke vlag.

Vlag van Montenegro op berg

Meer weten over Montenegro?

Voordat we verder gaan met het beantwoorden van de meest gestelde vragen, hopen we dat je nieuwe inzichten hebt gekregen in de betekenis en geschiedenis van de vlag van Montenegro. Als je meer wilt weten over dit prachtige land, bekijk dan nu het overzicht van Montenegro! Ontdek de adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en boeiende cultuur.

Vlag van Montenegro FAQ

Deze veelgestelde vragen bieden nuttige informatie voor reizigers en andere geïnteresseerde die meer willen weten over de vlag van Montenegro.

Kan ik de vlag van Montenegro meenemen op reis?

Ja, je kunt de vlag van Montenegro meenemen op reis om je trots en verbondenheid met het land te tonen.

Wat is de betekenis achter de vlag van Montenegro?

De vlag van Montenegro heeft een ontwerp bestaande uit een rode band met gouden randen, waarin het wapen van Montenegro centraal staat. De rode kleur van de vlag symboliseert onder andere het bloed van Christus, wat de sterke religieuze verbondenheid van het land weergeeft. Het goud dat langs alle randen van de rode kleur loopt, benadrukt op zijn beurt het koninklijke erfgoed dat het land in het verleden heeft gekend.

Waar kan ik een vlag van Montenegro kopen?

Je kunt een vlag van Montenegro kopen bij fysieke souvenirwinkels en gespecialiseerde online winkels die vlaggen en vlaggenaccessoires aanbieden.

Welke maten zijn beschikbaar voor de vlag van Montenegro?

De vlag van Montenegro is verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van kleine handvlaggen tot grote vlaggen voor vlaggenmasten.

Is de vlag van Montenegro geschikt voor buitengebruik?

Ja, de vlag van Montenegro is geschikt voor buitengebruik. Zorg ervoor dat je een vlag kiest die gemaakt is van duurzaam materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden.

Wat zijn populaire gelegenheden om de vlag van Montenegro te gebruiken?

Men gebruikt vaak de vlag van Montenegro tijdens nationale feestdagen, sportevenementen, culturele festivals en speciale gelegenheden zoals onafhankelijkheidsvieringen.

Hoe kan ik mijn vlag van Montenegro het beste onderhouden?

Om je vlag van Montenegro in goede staat te houden, kun je deze regelmatig controleren op eventuele schade, vuil of slijtage. Reinig de vlag indien nodig volgens de instructies van de fabrikant.

Is de vlag van Montenegro alleen voor Montenegrijnen?

Nee, iedereen kan de vlag van Montenegro gebruiken, ongeacht nationaliteit. Reizigers, supporters en iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur en geschiedenis van Montenegro kan de vlag gebruiken.

Wat zijn de symbolen op de vlag van Montenegro en wat betekenen ze?

De vlag bevat symbolen zoals de tweekoppige adelaar, de kroon, het schild, de leeuw van Juda, het kruis, de scepter en de blauwe bol. Elk van deze symbolen heeft een specifieke betekenis die verbonden is met de geschiedenis en cultuur van Montenegro.

Kan ik de vlag van Montenegro ook als decoratie gebruiken?

Ja, de vlag van Montenegro kan dienen als decoratie in huizen, kantoren, feestlocaties en andere ruimtes om een vleugje Montenegrijnse sfeer toe te voegen.

Wat is de relatie tussen Servië en Montenegro?

Servië en Montenegro hebben historisch gezien nauwe banden gehad en maakten deel uit van dezelfde federaties, zoals de Federale Republiek Joegoslavië en de confederatie Servië en Montenegro. Na het uiteenvallen van de confederatie in 2006, zijn het nu twee afzonderlijke landen met een goede diplomatieke relatie.

Wanneer veranderde Joegoslavië van naam in Servië en Montenegro?

Joegoslavië veranderde van naam in Servië en Montenegro in 2003, toen de federatie de confederatie Servië en Montenegro vormde.

Wanneer was Joegoslavië Servië en Montenegro?

Joegoslavië werd Servië en Montenegro in 2003 en bleef in die vorm bestaan tot 2006, toen Montenegro zich onafhankelijk verklaarde na een referendum.

Wat is de vlag van Servië

De vlag van Servië bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren rood, blauw en wit. Linksmidden van de vlag staat het Servische wapen.

Wat is de taal van Montenegro

De officiële taal van Montenegro is het Montenegrijns. Het Montenegrijns behoort tot de Zuid-Slavische tak van de Slavische talen en heeft veel overeenkomsten met het Servisch, Bosnisch en Kroatisch.

Benieuwd naar alle officiële talen in de Balkan? Ontdek welke talen gesproken worden in de Balkanlanden in ‘Welke taal spreken ze in de Balkan?’.

Waar ligt Montenegro?

Montenegro is gelegen op de Balkan in Zuidoost-Europa. Het grenst aan de Adriatische Zee en landen als Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië omringen het.

Hoe wordt de vlag van Montenegro gehesen?

De vlag van Montenegro wordt normaal gesproken gehesen aan een vlaggenmast, waarbij de bovenkant van de vlag naar de mast toe wordt gericht. Zorg ervoor dat de vlag vrij kan wapperen en niet verstrikt raakt.

Hoe oud is Montenegro?

Montenegro heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het land heeft zijn huidige vorm en naam gekregen in 2006 na het uiteenvallen van de confederatie Servië en Montenegro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *