Theth naar Valbona hike gids
Home » Hike van Theth naar Valbona en bewonder de Albanese Alpen

De hike van Theth naar Valbona in de Albanese Alpen is een dagwandeling die zonder twijfel een onmisbare ervaring is voor elke wandelliefhebber! Deze wandeltocht verbindt twee adembenemende nationale parken in Albanië, namelijk het Nationale Park Theth en het Nationale Park van de Valbona Vallei. Gedurende deze hike baan je je een weg over bergpassen, betoverende alpenweiden en passeer je torenhoge bergtoppen.

Wat betreft wandelen in Albanië en de Balkan, is deze route van dorp tot dorp absoluut het hoogtepunt. Naast het ontdekken van de unieke steden van het land, zoals Shkodër, Tirana en Saranda, maakt een avontuur in het mysterieuze Vervloekte Gebergte (Accursed Mountains) de ultieme reiservaring in Albanië compleet.

Hieronder vind je een uitgebreide gids over het wandelen van Theth naar Valbona, inclusief informatie over hoe je er kunt komen, waar je kunt verblijven, een aanbevolen route en andere handige tips voor wandelen in de Albanese Alpen!

Theth naar Valbona hike en andere trail routes in Albanië met afstand, duur, niveau en richting als informatie
 • Afstand: 17 km
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Toegangsprijs: gratis

Heb je een gids nodig voor de Theth naar Valbona wandeling? Nee, dat is niet nodig. Het pad is veelal gemakkelijk te volgen.

Meer over de Theth naar Valbona hike

De historische route dient als eeuwenoud muilezelpad door het prachtige Albanese berglandschap dat wordt gekenmerkt door ruige bergtoppen, diepe valleien en beboste hellingen. Deze route verbindt de pittoreske dorpen Valbona en Theth, die dienen als toegangspoorten tot hun respectieve nationale parken.

Deze enkelvoudige route kan in beide richtingen worden bewandeld. Ofwel van Theth naar Valbona, of van Valbona naar Theth. Vandaag richten we ons op de tocht van Theth naar Valbona. Om de omgekeerde route te volgen, volg je dezelfde instructies, maar keer je de volgorde om!

De Theth naar Valbona hike behoort tot de meest indrukwekkende wandelingen in de Balkan en geniet veel populariteit, maar vereist ook enige mate van planning en voorbereiding. Hoewel het officieel als een dagwandeling wordt aangemerkt, betekent dit niet dat de gehele tocht in één dag kan worden voltooid.

De Theth-Valbona hike maakt namelijk eigenlijk deel uit van een meerdaagse tocht door de betoverende Albanese Alpen!

Uitzicht over rivier en bergen tijdens wandeling van Theth naar Valbona

Vierdaagse hike van Theth naar Valbona

Zoals hierboven vermeld, is de hike van Theth naar Valbona officieel een dagwandeling, maar vraagt de volledige expeditie aanzienlijk meer tijd. Daarom adviseren we om minstens vier dagen te reserveren voor deze excursie door de Albanese Alpen.

Zo kun je optimaal genieten van de reis, zonder belangrijke hoogtepunten over te slaan!

Onze aanbevolen vierdaagse Theth naar Valbona wandelroute ziet er als volgt uit:

 • Dag 1: vertrek vanuit Shkodër naar Theth + wandel naar Danelle met een overnachting in Theth.
 • Dag 2: wandel naar Blue Eye van Theth (eventueel gecombineerd met de Grunas Waterfall).
 • Dag 3: hike van Theth naar Valbona met een overnachting in Valbona.
 • Dag 4: reis terug naar Shkodër.

Praktische informatie voor de hike

Vóór de wandeltocht is het handig om enkele voorbereidingen te treffen. Door deze voorbereidingen wordt de wandelervaring aanzienlijk aangenamer en plezieriger voor jou!

Omdat je hike van Theth naar Valbona minstens vier dagen in beslag zal nemen, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen wat je wel en niet mee moet nemen. Laat dus alles wat niet essentieel is achter in je accommodatie in Shkodër. Beperk je bagage dus echt tot de benodigdheden voor het wandelen in de Albanese Alpen!

Hier zijn enkele absolute benodigdheden en tips:

 1. Beperk je bagage: houd er rekening mee dat alles wat je meeneemt, door jouzelf tijdens de wandeltocht gedragen moet worden. Daarom is het sterk aanbevolen om het grootste deel van je bagage achter te laten in Shkodër. Een daypack volstaat om de wandeltocht te voltooien en één nacht in Valbona te overnachten.
 2. Kleding voor de wandeling: begin met het dragen van stevige wandelschoenen die geschikt zijn voor langdurig wandelen. Daarnaast is het prettig om een sportshirt te dragen, omdat dit je lichaam beter laat ademen en het zweet snel laat verdampen. Tot slot is een sportieve broek comfortabel tijdens het wandelen.
 3. Gebruik een herbruikbare waterfles: zorg ervoor dat je een waterfles bij je hebt die je tijdens je hele wandeling kunt bijvullen. Het grote voordeel van wandelen in de bergen is dat er talloze plekken zijn waar je koud bergwater in je fles kunt doen. Dit betekent dat je dus ook niet meerdere zware waterflessen in je rugzak hoeft te dragen!
 4. Draag een pet of hoed: tijdens de hike van Theth naar Valbona, vooral in de zomer, kan de zon fel schijnen en je hoofd flink verwarmen. Het dragen van een pet of hoed kan helpen voorkomen dat je verbrandt en houdt tegelijkertijd je hoofd koel.
 5. Bescherm jezelf met zonnebrand: enkel insmeren voorafgaand de hike is niet voldoende. Het is raadzaam om zonnebrand mee te nemen, zodat je gedurende de hele wandeling je huid effectief kunt beschermen tegen de brandende zon!
 6. Zorg voor voldoende eten: tijdens de wandeltocht zijn er beperkte opties om eten te kopen. Toch is het tijdens intensieve inspanning prettig om wat zoutig voedsel bij de hand te hebben. Daarom is het verstandig om vooraf voedzame snacks in te slaan, zoals maaltijdrepen, bananen, noten, dadels en chips.
 7. Zorg voor contant geld: zowel in Theth als Valbona zijn er bijna geen mogelijkheden om te pinnen. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij je hebt voordat je vertrekt. Zo kun je zonder zorgen gemakkelijk de taxi, maaltijden of andere uitgaven betalen.

Theth naar Valbona hike

Ready voor de tocht? Hieronder vind je een gedetailleerde gids voor de Theth naar Valbona hike, met informatie over de reis, aanbevolen routes en handige tips voor een succesvolle wandeling in de Albanese Alpen!

Dag 1: reis naar Theth

4x4 voertuig in de Albanese Alpen

Shkodër is een geweldige uitvalsbasis voor dit gebied, waardoor wandelaars doorgaans vanuit hier met de bus naar Theth vertrekken. Het dorp Shkodër bevindt zich ongeveer twee uur ten noorden van de Albanese hoofdstad Tirana. Hoewel het mogelijk is om zelf naar Theth te rijden door een auto te huren, geven de meeste mensen de voorkeur aan het openbaar vervoer voor deze point-to-point reis.

Daarnaast bieden veel pensions en hostels in Shkodër vervoersdiensten naar Theth aan. Wel is het verstandig om je rit de avond ervoor te regelen om zeker te zijn van een plek in de bus!

Verder bedraagt de afstand tussen Shkodër en Theth ongeveer tweeënhalf uur, afhankelijk van de tussenstop. Het is raadzaam om alles wat je nodig hebt, zoals wandelsnacks en zonnebrandcrème, in Shkodër aan te schaffen voordat je vertrekt. Theth beschikt namelijk over slechts één winkel.

Wandel de Denelle trail

Bij aankomst in Theth zijn er nog enkele andere dagwandelingen in de omgeving die je kunt (en eigenlijk zou moeten) ondernemen. Daarom adviseren we je om na je eerste overnachting minstens nog een extra dag in het dorp door te brengen, voordat je aan je trektocht naar Valbona begint.

Grijp bijvoorbeeld in Theth de gelegenheid om de wandeling naar Denelle te maken!

Denelle is een adembenemend grasland, omgeven door majestueuze bergen die ook andere zijde van de vallei onthullen. De rondwandeling van Theth naar Denelle en weer terug naar Theth is ongeveer 9 kilometer en duurt zo’n 5 tot 6 uur.

Het pad naar Denelle varieert in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van je fysieke conditie. Daarnaast omvat het een hoogteverschil van ongeveer negenhonderd meter. Ook begint de hike naar Denelle met een pittige klim die meer dan twee uur in beslag neemt.

Halverwege kom je bij een uitkijkpunt dat een panoramisch uitzicht biedt over de vallei. Dit gebied is een ideale plek om even te pauzeren voor een hapje of om te ontspannen. Denelle ligt op ongeveer een uur wandelen vanaf dit punt. Na wat tijd te hebben doorgebracht in Denelle, keer je terug naar het dorp Theth.

Dag 2: omgeving van Theth bewonderen

Kisha e Thethit, de kerk van Theth, gelegen in het Vervloekte Gebergte in Albanië

Een andere dagwandeling die je niet mag missen, is de hike naar de beroemde Blue Eye (Blauwe Oog) van Theth en de Grunas Waterfall (Grunas waterval). Beide tochten behoren tot de geweldige wandelmogelijkheden in Albanië en mogen niet worden overgeslagen als je in de buurt bent!

De complete wandeling is ongeveer 19 kilometer en wordt over het algemeen als gemakkelijk beschouwd, met slechts enkele steile hellingen. Tijdens deze tocht kom je langs twee prachtige watervallen, dus zorg ervoor dat je je zwemkleding meeneemt.

Je kunt rechtstreeks naar de Blauwe Oog waterval gaan of een kleine omweg maken om de Grunas waterval te bewonderen. Het duurt ongeveer zes uur om van de watervallen naar Theth en weer terug te keren.

Blue Eye, Blauwe Oog, meer in Theth in Albanië

De Grunas Waterfall is hoger dan de Blue Eye Waterfall en bevindt zich dichter bij het dorp, waardoor het een populaire toeristische bestemming is. Als je ervoor kiest om naar Blue Eye te lopen, zul je merken dat het pad overwegend vlak is, met een lichte stijging. Wel is het belangrijk om het pad goed in de gaten te houden.

Het pad is namelijk soms niet goed gemarkeerd. Daarom is het essentieel om aandachtig te zijn en de pijlen te volgen die op de rotsen van de rivierbedding zijn geschilderd. De tocht naar het Blauwe Oog duurt ongeveer twee tot drie uur, afhankelijk van de stops die je maakt.

Maak je je zorgen dat je te vermoeid zult zijn van deze wandeling, net een dag voor de belangrijkste hike naar Valbona? Onthoud dan dat er 4×4 voertuigen beschikbaar zijn die bijna de gehele route van Theth naar Blue Eye kunnen brengen! Dus als je niet in topconditie bent of gewoon geen behoefte hebt aan een extra dag wandelen, kan dit een goede optie zijn.

Dag 3: hiken van Theth naar Valbona

Flora en bergen in Nationaal Park Theth in Shkodër in Albanië

Dan de dag waar het allemaal om draait, de hike van Theth naar Valbona is aangebroken!

De wandelroute is goed gemarkeerd met duidelijke wandelbordjes, waardoor de route eenvoudig te volgen is. Daarom heb je ook geen gids nodig om deze route te lopen. Bovendien is het geen eenzame tocht. Niet alleen bij prachtige uitzichten, ook bij verschillende cafés zul je andere wandelaars ontmoeten. Bij deze cafés kun je bovendien water, koffie en eten krijgen.

Voor de zekerheid kan het handig zijn om gebruik te maken van Google Offline Maps of MAPS.ME om ervoor te zorgen dat je op de juiste weg blijft.

Bergvalleien en grasvelden in Nationaal Park Theth in Albanië

De wandelroute

Het eerste deel van de route omvat een enigszins inspannende klim naar de Valbona Pas, het hoogste punt van deze route. Deze etappe duurt ongeveer drie uur. Gelukkig zijn er tal van geschikte plekken om te rusten. Denk bijvoorbeeld aan prachtige uitzichtpunten en zelfs twee cafés waar je water, koffie en snacks kunt krijgen.

Heb je de Valbona Pas bereikt? Vergeet dan niet om ook even terug te kijken naar het punt waar je begon! Het uitzicht van de pas is werkelijk adembenemend. Ook kun je een kort grindpad naar rechts volgen dat naar de ware top leidt en nog indrukwekkendere panorama’s biedt. Neem vervolgens de tijd om te genieten van dit uitzicht – het behoort tot de meest verbluffende berglandschappen in de Balkan!

Na de Valbona Pas vervolgt het pad geleidelijk bergafwaarts. In minder dan een uur kom je bij een derde café, een uitstekende plek om je waterfles bij te vullen!

Het laatste deel van de route is relatief eenvoudig en loopt over een vlak pad en een rivierbedding. Zodra je de verharde weg in het stadje Valbona bereikt, heb je met succes de wandeling van Theth naar Valbona voltooid!

De route strekt zich uit over ongeveer 17 kilometer en de meeste wandelaars kunnen deze tocht in 7 tot 8 uur afronden. Ben je een beginnende wandelaar of ben je van plan om foto’s te maken? Dat is het raadzaam om een volledige dag (ongeveer 10 uur) te plannen, zodat je regelmatig kunt pauzeren. Verder zou een ervaren wandelaar de tocht doorgaans in 5-6 uur moeten kunnen voltooien.

Dag 4: terug richting Shkodër

Uitzicht over Koman Meer en omliggende bergen met vlag van Albanië vanaf veerboot

Na het voltooien van de Theth-Valbona hike, biedt de terugreis van Valbona naar Shkodër een prachtige gelegenheid om de adembenemende Koman Lake te ervaren. Vanaf je accommodatie in Valbona is het slechts 1,5 uur rijden naar het Koman Meer, waar je vervoer geregeld kan worden door je accommodatie.

Dan bij je aankomst bij Koman Lake brengt een bus je naar de veerboothaven in Fierze. Deze boottocht van ongeveer 2 over het meer is werkelijk schitterend. Dus zorg ervoor dat je naar het dek gaat en van het betoverend landschap geniet!

Vervolgens bij je aankomst in de haven van Koman staan verschillende bussen klaar om je rechtstreeks terug te brengen naar Shkodër. Na deze rit van 2 uur arriveer je aan het einde van de middag weer bij je accommodatie in Shkodër.

Wel willen we je graag benadrukken dat je de avond van tevoren je vervoer van Valbona naar Shkodër moet regelen. Het is daarom ook een goed idee om je bus- en veerboottickets enkele weken van tevoren te boeken voor extra gemoedsrust tijdens je reis!

Meer over Theth

Theth is een schilderachtig bergdorpje in het hart van het Nationale Park Theth. Zoals eerder vermeld biedt het een charmante uitvalsbasis voor avonturiers die de Theth-Valbona hike willen ondernemen.

Volgens de legende werd Theth zo’n 400 jaar geleden gesticht door zes broers. Ooit bestaande uit slechts zeven huizen en een handvol bewoners, groeide het in de jaren 80 uit tot een gemeenschap van tweehonderd huizen. Tegenwoordig telt het ongeveer zeventig bewoonde huizen.

Daarnaast staat dit afgelegen dorpje bekend om zijn traditionele houten huizen en unieke architectuur, met stenen toren die ooit dienden als verdediging tegen bloedwraakconflicten. Ook wordt het dorp sierlijk doorsneden door de Theth River.

Waar verblijven in Theth?

Guesthouse in dorpje Theth in de Albanese Alpen

Hoewel Theth slechts een handvol huizen telt, biedt het een onvergetelijke ervaring doordat je omringd wordt door majestueuze bergtoppen en weelderige weiden vol wilde bloemen.

Vanwege de prachtige bergomgeving is Theth een populaire bestemming voor kampeerliefhebbers en natuurliefhebbers. Het gebied biedt daarom ook tal van campings in Theth en de omliggende regio, allemaal met uitstekende voorzieningen.

Als je echter van plan bent om de hike te maken en je bagage zo licht mogelijk te houden, of op zoek bent naar iets meer comfort, zijn er ook charmante pensions en hotels in Theth. De accommodaties in Theth stralen allemaal een rustieke, chalet-achtige sfeer uit, in lijn met de traditionele levensstijl in de bergen!

Een aanrader is een verblijf in Guesthouse Gjin Thana! Gelegen in Theth, biedt het een schilderachtige omgeving met een tuin en terras met prachtig uitzicht op de bergen. Hier geniet je onder andere van handige voorzieningen, zoals een restaurant, een 24 uursreceptie en doorlopende beveiliging. Daarnaast zijn de kamers comfortabel ingericht en hebben elk een eigen badkamer. Bovendien biedt Guesthouse Gjin Thana gratis WiFi en privéparkeergelegenheid!

Ben je toch op zoek naar wat meer opties? Bekijk dan ook zeker de volgende drie best beoordeelde accommodaties in Theth:

 • Guesthouse Gjergy Harusha (niet online te boeken)
 • Gurra Family Guesthouse
 • Bujtina Berishta Theth

Meer over Valbona

Valbona, gelegen in het verre noorden van Albanië, is terecht een van de meest betoverende plekken in het land. Vooral in het voorjaar, wanneer de fruitbomen in bloei staan, lijkt de vallei rechtstreeks uit een sprookje te komen.

De Valbona-vallei rust in volmaakte stilte, omgeven door de indrukwekkende Albanese Alpen, terwijl een wilde rivier rustig door het landschap slingert. Daarnaast bestaat de lokale bevolking voornamelijk uit boeren die hun stukje land bewerken en hun vee hoeden in de omliggende bergen. Af en toe doorbreekt het vrolijke geluid van koeienbellen de serene stilte.

Valbona is dus echt de perfecte toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en rustzoekers die op zoek zijn naar een afgelegen plek in de Albanese Alpen!

Waar verblijven in Valbona?

Verspreid door de vallei vind je oude boerderijen en woonhuizen. Velen daarvan dienen als guesthouses of homestays. Daarnaast zijn er ook enkele campings en hotels beschikbaar. Er zijn dus voldoende accommodatiemogelijkheden voor diegenen die willen overnachten in Valbona!

Langs de hoofdweg in Valbona zijn er verschillende guesthouses die je vooraf online kunt reserveren. Omdat de accommodaties snel volgeboekt kunnen raken, raden wij het niet aan om op goed geluk te gaan in het hoogseizoen.

Voorkom dus onaangename verrassingen met onze aanbeveling: Hotel Margjeka! Dit hotel bevindt zich waar de bergen beginnen, waardoor je altijd geniet van een prachtig uitzicht. Daarnaast staat Hotel Margjeka bekend om zijn netheid en biedt ruime en luxueuze kamers, compleet met heerlijke douches! Bovendien zijn de eigenaren en het attente personeel buitengewoon vriendelijk en altijd bereid voor een praatje. Tot slot kun je genieten van heerlijke maaltijden in het huiselijk ingerichte restaurant, het ruime overdekte terras of gewoon buiten!

Toch graag nog even verder kijken? Vergeet dan ook zeker niet de volgende twee guesthouses in Valbona te bekijken:

 • Guesthouse Jezerca
 • Guesthouse Lazer Cardaku

Theth naar Valbona hike FAQ

Tot slot beantwoorden we hieronder de meestgestelde vragen. Heb je hierna toch nog een paar vragen? Stel ze dan in de reacties hieronder!

Wat is de beste tijd voor de Theth naar Valbona hike?

De beste tijd om de Theth naar Valbona hike te maken is van mei tot en met september. In deze periode is het weer meestal aangenaam en zijn de paden goed begaanbaar. In de lente kan er nog sneeuw liggen op het pad, waardoor we aanraden om te wachten tot het begin van de zomer.

Overdag kan de hitte echter soms overweldigend zijn. Daarom is het van belang om vroeg in de ochtend te wandelen om je reis succesvol te maken.

Zorg er daarnaast voor dat je het weer controleert voordat je aan de tocht begint, omdat zelfs in de zomer hevige regenval en onweersbuien in deze ruige bergen kunnen voorkomen. Het is daarom verstandig om het weerbericht te raadplegen voordat je aan de hike begint.

In de wintermaanden zijn de Accursed Mountains bedekt met een dik pak sneeuw, wat het wandelen tot een aanzienlijke uitdaging kan maken, zo niet onmogelijk. Echter, met de juiste voorbereiding kan hiken van Theth naar Valbona tijdens de winter een opwindende en avontuurlijke ervaring zijn.

Wat kost een taxi van Valbona naar Shkodër?

De kosten voor een taxi naar Shkodër kunnen variëren afhankelijk van het type taxi en het seizoen. De geschatte kosten voor een taxi van Valbona naar Shkodër zijn ongeveer 60 tot 80 euro. Stel je deelt een normale persoonswagen met vier personen, kom je dus ongeveer uit op een prijs van 15 tot 20 euro per persoon. Verder is het raadzaam om vooraf een prijs af te spreken met de taxichauffeur!

Wat kost de veerboot over het Koman Meer?

De prijs van de veerboot voor een enkele reis over het Koman Meer is tussen de 10 en 15 euro per persoon. Het is mogelijk om veerboottickets vooraf te kopen in Shkodër, maar je kunt zo ook eenvoudig aanschaffen in Valbona of online bestellen.

Hoe lang is de Theth-Valbona wandeling?

De wandelroute beslaat ongeveer 17 kilometer, en de meeste wandelaars kunnen deze afstand in 7 tot 8 uur voltooien. Als je een beginnende wandelaar bent of van plan bent om veel foto’s te maken, is het verstandig om een volledige dag (ongeveer 10 uur) te plannen, zodat je regelmatig kunt pauzeren. Een ervaren wandelaar zou doorgaans de tocht in 5 tot 6 uur moeten kunnen voltooien.

Wat moet je meenemen voor een Theth naar Valbona hike?

Beperk je bagage tot het essentiële voor de wandeltocht in de Albanese Alpen en laat niet-essentiële spullen achter in je accommodatie in Shkodër. Een voorbereidingslijst voor de hike omvat: stevige wandelschoenen, isolerend regenjack, zonnebril, zonnebrandcrème en hoed, herbruikbare waterfles, alleen essentiële toiletartikelen (gastenverblijven hebben shampoo en zeep), contant geld, extra ondergoed en sokken, en snacks en lunchmateriaal.

Hoe reis ik van en naar Theth?

Bij de meeste pensions en hotels in Shkodër kun je eenvoudig vervoer naar Theth regelen. Om je transfer te boeken, kun je simpelweg naar de receptie de dag voor vertrek, en je plek wordt geregeld. Meestal word je tussen 07:15 en 07:30 opgehaald voor de busrit van Shkodër naar Theth. Deze rit duurt ongeveer 3 uur.

Hoe reis ik van en naar Valbona?

Ten eerste kun je Koman Lake bereiken vanaf je accommodatie in Valbona in slechts 1,5 uur rijden. Bovendien kun je ook hiervoor het vervoer de avond van tevoren boeken via je accommodatie. Als extra gemoedsrust kun je zelfs je bus- en veerbootticket weken van tevoren reserveren.

De bus zal je afzetten bij de veerboothaven in Fierze, waarvan dit deel ongeveer 2 uur in beslag neemt. In de haven van Koman staan verschillende bussen klaar om je rechtstreeks terug naar Shkodër te brengen. Na deze rit van 2 uur zul je aan het einde van de middag weer terug zijn bij je accommodatie in Shkodër.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *