Albanees eten

Maak kennis met Albanees eten! De Albanese keuken is een ware schat vol culinaire verrassingen en unieke smaakcombinaties. Van de delicate romigheid van Tavë Kosi tot de sappige smaken van Kofta. En van het knapperige genot van Bosa tot de verfrissende tinteling van Tarator Dolma. Dus ga mee op culinaire reis en laat je verleiden!

Wat is (traditioneel) Albanees eten?

De Albanese keuken, gelegen aan de kust van de Adriatische Zee en Ionische Zee, die beide deel uitmaken van de veel grotere Middellandse Zee, vertegenwoordigt de geliefde mediterrane keuken. Bovendien staat deze unieke culinaire kookstijl al lange tijd bekend als een van de gezondste diëten ter wereld.

Albanees eten maakt dan ook voornamelijk gebruik van gezonde ingrediënten waaronder groenten, fruit, vis en zeevruchten. Net zoals het bekende mediterrane dieet. Het is dan ook niet verrassend dat olijfolie de meest geliefde en verreweg het oudste gebruikte bakvet in traditionele Albanese gerechten is.

In Albanees eten worden kruiden ook veelvuldig gebruikt om het eten een heerlijke smaak te geven. Knoflook is een onmisbaar ingrediënt en uien zijn wellicht het meest populaire ingrediënt in het hele land.

Naast kruiden zijn vleessoorten zoals rundvlees, lam, varkensvlees en gevogelte veelvoorkomende ingrediënten in maaltijden. Ze zijn echter niet noodzakelijk aanwezig in alle traditionele Albanese recepten. Daarnaast biedt de Albanese keuken ook een uitgebreid assortiment aan vegetarische gerechten.

Albanees eten

Geschiedenis van Albanees eten

De Albanese cultuur heeft historisch gezien altijd de combinatie van gastronomie en gastvrijheid omarmt. Gastvrijheid en vriendelijkheid zijn belangrijke waarden in de Albanese samenleving. Of het nu gaat om vrienden of vreemden.

Deze traditie gaat al eeuwen terug, zoals blijkt uit de ‘besa’, de typische middeleeuwse erecode in Albanië. Deze eeuwenoude gedragscode schrijft voor dat men altijd goed voor gasten moet zorgen. Het delen van voedsel is daarbij een onmisbaar – zo niet het belangrijkste – aspect.

Sommige Albanese ingrediënten hebben een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Neem bijvoorbeeld olijfolie, dat dateert uit de Romeinse tijd en nog steeds even geliefd is. Hoewel veel van de huidige Albanese culinaire tradities jonger zijn, hebben moderne gerechten hun oorsprong in het Ottomaanse Rijk, waar Turkse invloeden duidelijk merkbaar zijn. Daarnaast zijn er ook invloeden vanuit Italië en Griekenland te vinden in het hedendaagse Albanees eten.

Regionale verschillen in Albanees eten

Op culinair gebied kun je Albanië onderverdelen in drie verschillende regio’s: het noorden, het midden en het zuiden. Kenmerkend Albanees eten voor elke regio is:

  • Noord-Albanië: gemalen maïs, wortelgroenten, noten en vlees.
  • Midden-Albanië: gevogelte, vis en zeevruchten en desserts.
  • Zuid-Albanië: kaas en andere zuivelproducten, citrusvruchten, olijfolie, vis en zeevruchten.

Gerechten in Noord-Albanië

In Noord-Albanië heeft het Albanees eten haar oorsprong in zowel de bergen als aan de kust en op het platteland. Dit leidt tot gevarieerd eten met een overvloed aan verschillende vruchten en groenten.

Belangrijke basisproducten zijn onder andere aardappelen, wortelen, uien, kool, bonen, knoflook en noten. Het meest geliefde ingrediënt is echter maïs. Dit wordt gemalen en gebruikt voor het bakken van typisch Albanese broden en diverse zoete en hartige lekkernijen.

Daarnaast zijn zowel vlees- als groentegerechten populair in deze regio. Aan de andere kant zul je in plaatsen zoals Shkoder zien dat vis en zeevruchten een belangrijke plaats innemen op het menu.

Gerechten in Midden-Albanië

Als je je afvraagt wat voor lekkers je kunt eten in de centrale regio van Albanië, zul je waarschijnlijk verrast worden door de enorme diversiteit. Net als in het noorden omvat deze regio alles. Van bergen tot landbouwgronden en de kust. Op deze vruchtbare gronden, met name rondom Tirana, kan bijna alles worden verbouwd.

De culinaire specialiteiten in Midden-Albanië variëren van stevige vleesgerechten tot een grote verscheidenheid aan visgerechten en een scala aan desserts. Ook gevogelte is een veelgebruikt ingrediënt in Midden-Albanese gerechten, waaronder kip, eend en kalkoen.

Gerechten in Zuid-Albanië

In het zuiden van Albanië bevinden zich veel vee- en veeteeltbedrijven. Dit resulteert in de populariteit van zuivelproducten zoals kaas, yoghurt, melk en boter. Bovendien groeien verschillende citrusvruchten en olijven goed in het warmere klimaat van het zuiden van Albanië. Het lokale Albanese vlees, afkomstig uit deze regio, is dan ook zeer geliefd.

Daarentegen is er een overvloed aan vis en zeevruchten te vinden langs de Albanese Rivièra.

Albanees eten

Typische Albanese gerechten

‘Wat eten Albanezen dan specifiek?’ vraag je je misschien af. Om antwoord te geven op deze vraag hebben we hieronder enkele van de beste Albanese gerechten opgesomd. Onderverdeeld in categorieën zoals ontbijt, lunch en snacks en avondeten (van voorgerechten tot dessert en vegetarische opties). Zo vind je snel het heerlijkste Albanees eten die je tijdens je bezoek kunt proberen!

Albanees ontbijt: een energieke start van de dag

Elke regio in Albanië heeft zijn eigen kenmerkende ontbijttradities. Het ontbijt is over het algemeen licht van aard. Het is gebruikelijk om brood te eten, geserveerd met boter, kaas, jam en yoghurt, en vaak vergezeld van olijven. Daarbij worden koffie, melk, thee of raki genoten. Het is ook gebruikelijk om alleen fruit of een snee brood te nemen met een kop koffie of thee. Zowel thuis als in cafés wordt er veel koffie en thee gedronken.

Albanese lunch: een smaakvolle middagpauze

Tegenwoordig is de lunch nog steeds de belangrijkste maaltijd in Albanië, zowel voor schoolkinderen als voor werknemers en ambtenaren. Vroeger gingen mensen naar huis om samen met hun familie te lunchen, maar nu is het gebruikelijk om met vrienden in een restaurant of cafetaria te lunchen.

Enkele traditionele Albanese lunch gerechten en snacks zijn:

Börek (Byrek)

Als je op dit moment het meest bekende Albanese ontbijt zou googelen, zou Börek het hoogste resultaat zijn. Dit gerecht is wijdverspreid in het hele land en wordt vaak aangetroffen in de straten van Albanië. In Albanië staat dit gerecht bekend als byrek Shqiptar me perime (‘Albanese groente-börek’). Soms wordt het ook gespeld als ‘burek’. Börek is een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon in heel Albanië.

Het deeg wordt vaak gevuld met ingrediënten zoals spinazie, aardappel, yoghurt, pompoen, kool, courgette, prei, kaas of brandnetels. Traditioneel bestaat Börek uit meerdere lagen dun uitgerold deeg, met de hand gemaakt. Vervolgens wordt het in kleine stukken gesneden en kun je het vinden bij straatkarretjes.

Börek (Byrek)

Fergese

Fergese, een heerlijk gerecht met paprika’s, tomaten en kwark, behoort eerlijk gezegd tot het beste Albanees eten dat je ooit zult proeven. In Albanië bestaan er twee soorten fergese. Je kunt Fergese e Tiranes me piperka proberen (met paprika’s) of fergese me melci (met lever). Dit betekent dat zowel vegetariërs als vleesliefhebbers kunnen genieten van een stevige lunch met fergese.

Voor de peperfergese worden rode paprika’s, uien, feta, tomaten, Griekse yoghurt, basilicum, peper, zout, bloem, boter, chilivlokken en olijfolie gebruikt. Nadat de groenten zijn gebakken, worden ze vermengd met de gesmolten bloem, boter en kaas uit een andere pan. Voor de fergese me melci voegen koks gehakte lever en knoflook toe aan het groentemengsel voordat het wordt gebakken.

Fergese

Flia/Flija

Authentieker dan flia, ook wel bekend als fli of flija, wordt het traditionele Albanees eten niet. Dit unieke gerecht wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen en bruiloften. Het bestaat uit een grote stapel pannenkoeken met meerdere lagen, gemaakt van boter, bloem, water, zout, yoghurt en olijfolie.

Wat flia zo bijzonder maakt, is de manier waarop het wordt bereid. De flinterdunne laagjes worden gebakken in een grote metalen pan, bekend als een ‘sač’, en daarna geserveerd met zure room, honing, jam en kaas. Je kunt ’s middags genieten van deze stapel pannenkoeken naast een kop hete thee. Flia kan ook worden gegeten met zure melk en yoghurt, of je kunt het simpelweg serveren met jam, pittige groentespread of honing.

Het flija recept bestaat uit twee mengsels. Het eerste is het beslag, gemaakt van water, bloem, zout en eieren. Het tweede mengsel wordt gebruikt als vulling voor de pannenkoeken en bestaat uit olijfolie gemengd met yoghurt en boter. Hoewel de ingrediënten eenvoudig zijn, is het bereiden van flija een tijdrovend proces. Je moet wachten tot elke laag gaar is voordat je extra boter en vulling toevoegt. Het resultaat is een explosie van smaken in je mond, in tegenstelling tot hoe het eruitziet.

Flia, Fli, Flija in een pan

Tavë Kosi

Tavë kosi, ook bekend als Elbasan tava, is een gerecht dat met recht het nationale gerecht van Albanië kan worden genoemd. Het is geliefd in de hele Balkan en heeft zijn oorsprong in de Albanese stad Elbasan. Van kleine eethuisjes op het platteland van Albanië tot de beste restaurants in Tirana, dit gerecht is een iconisch voorbeeld van Albanees eten.

Tavë kosi wordt traditioneel bereid met lamsvlees, maar sommige varianten gebruiken ook kip. Het gerecht bestaat uit een mengsel van yoghurt, rijst en eieren, samen met het vlees, dat vervolgens wordt gebakken. De unieke smaak van tavë kosi is onderscheidend. De gebakken yoghurt heeft een zachte en enigszins zure smaak, die goed samengaat met het vlees en zorgt voor een sappige en hartige combinatie.

Mis de kans niet om deze Albanese klassieker te proeven voordat je Albanië verlaat!

Tave kosi met gebakken lam en rijst met yoghurt close-up in een pan op tafel

Speca Te Mbushur Me Oriz

Speca Te Mbushur Me Oriz, ofwel paprika’s gevuld met rijst, is een zeer populair traditioneel gerecht. Ze worden geserveerd in plattelandsrestaurants die traditionele maaltijden aanbieden en zijn te vinden in alle regio’s van het land. Dit gerecht bestaat uit groene paprika’s die worden gevuld met een mengsel van rijst. Het exacte recept kan variëren, afhankelijk van de regionale tradities en familierecepten.

Sommige Albanezen voegen naast de rijst ook gehakt lamsvlees of tomaten toe aan de vulling. De gevulde paprika’s worden vervolgens gebakken en warm geserveerd. Bij dit gerecht wordt ook vaak Griekse yoghurt, feta of dhalle geserveerd. Verder is het gebruikelijk om chilipepers of zwarte peper toe te voegen voor een pittige kick die de milde smaak van het gerecht aanvult.

Speca Te Mbushur Me Oriz, ofwel paprika's gevuld met rijst

Peshk dhe Perime ne Tave

Aangezien het grootste deel van Albanië aan de Middellandse Zee ligt, is het niet verrassend dat er minstens één traditioneel gerecht is dat vis bevat. Bijna elk restaurant in Albanië biedt een gerecht dat het ontdekken waard is, zoals Peshk dhe Perime ne Tave, ofwel gebakken vis met groenten.

Meestal wordt de vis alleen aan de buitenkant schoongemaakt en vervolgens samen met gehakte groenten in de oven bereid, overgoten met olijfolie en bestrooid met zout. Peshk dhe Perime ne Tave wordt vaak geserveerd met wijn of soms zelfs met raki. Dit gerecht is geliefd bij veel buitenlanders die het proeven en het is een typisch voorbeeld van heerlijk Albanees eten.

Tave Mishi

Dit is de perfecte optie als je niet kunt kiezen welk vlees je wilt proberen! Tave Mishi is namelijk een gemengde vleesschotel gevuld met verschillende sappige, gegrilde vleessoorten en een vleugje citroensap. Deze schotel wordt vaak geserveerd bij grote familiebijeenkomsten of speciale gelegenheden.

Het is de moeite waard om de gemengde vleesschotel te proberen, omdat je verschillende smaken van sappig gegrild vlees op één bord krijgt. Voor extra smaak wordt aanbevolen om vers citroensap aan het gerecht toe te voegen.

Als de schotel te veel lijkt, is paidhaqe een goed alternatief. Paidhaqe is gegrild lamsvlees dat wordt geserveerd met citroen. Het wordt meestal geserveerd met raki of dhalle, een traditionele saus. Beide gerechten zijn heerlijke opties om van te genieten en laten je kennismaken met de smaakvolle Albanese vleescultuur.

Albanese snacks en voorgerechten

Tarhana (Trahaná)

Als je een eenvoudige maaltijd nodig hebt om je dag te een boost te geven, is tarhana een goede keuze. Tarhana kan worden bereid als soep, pap, of verdikte granen. Het gerecht bevat veel mineralen, eiwitten en organische zuren. Je kunt er ook wat groenten als broccolo, bonen en suikererwten aan toevoegen voor een volledige, evenwichtige maaltijd.

Tarhana wordt gekookt als een dikke soep door het toe te voegen aan bouillon, water of melk, en te laten sudderen. Het kan ook worden gebakken en dan gekookt in net zoveel vloeistof als het kan absorberen. In Albanië wordt het gemaakt van tarwemeel en yoghurt tot kleine deegachtige brokjes die gedroogd en geplet worden; het poeder wordt gebruikt om een soep te maken die geserveerd wordt met broodblokjes.

Tarhana soep in een kom op een bord

Kashkaval (Kaçkavall)

Kashkaval, een geliefde kaassoort in Albanië, staat bekend als een typisch Albanese kaas die vaak als bijgerecht of tussendoortje wordt geserveerd. Veel Albanese restaurants bieden deze kaas aan, zowel gebakken als rauw, als voorgerecht voordat het hoofdgerecht wordt geserveerd, en dit wordt vaak gratis aangeboden. Kashkaval wordt vaak geserveerd als bijgerecht omdat de gesmolten kaas een heerlijke smaak toevoegt wanneer het samen met verschillende soorten vlees wordt gegeten.

Het is een veelvoorkomend ingrediënt in Albanese grillrestaurants. Als je de mogelijkheid hebt, is de gefrituurde versie van Kashkaval absoluut een aanrader!

Kashkaval kan afkomstig zijn van zowel koeien als schapen. De consistentie van de Kashkaval-kaas varieert, afhankelijk van het type dier waarvan het afkomstig is. Vaak wordt Kashkaval samen met gehakte tomaten en extra kruiden gebakken voor een heerlijke smaakbeleving.

Gesneden kaas Kashkaval (Kaçkavall)

Dolma Japrak

Doma Japrak is een andere geliefde snack of voorgerecht in de mediterrane en Albanese keuken. Het gerecht bestaat uit gevulde wijnbladeren die een heerlijke smaak en textuur bieden.

De bladeren worden zorgvuldig gevuld met een mengsel van uien, rijst, tomaten, kool, paprika’s, kruiden en specerijen. Soms wordt er ook vlees toegevoegd voor extra smaak. Nadat de vulling is toegevoegd, worden de bladeren opgerold tot een leuke en smakelijke dipsnack.

Dolma / Sarma

Köfte (Qofte të Fërguara)

De traditionele Albanese gehaktballen zijn anders dan wat je zou denken als je spaghetti en gehaktballen bestelt in de westerse keuken. In Albanië staan ze bekend als ‘köfte’ en zijn ze bijzonder geliefd, vooral in lokale tavernes. Een regionale variant van köfte is kernacka’, de typische gehaktbal uit de vlakte van Korça.

Net als de kofta uit het Midden-Oosten worden köfte gemaakt van gehakt rund-, kip-, lams- en/of varkensvlees, en kunnen ze worden gegrild, gebakken of gefrituurd. De lokale bevolking brengt het vlees op smaak met kruiden en munt. Daarnaast wordt het vaak serveert met salade, groenten of zure room.

Je kunt köfte eten als snack, met een salade, gedoopt in yoghurt, met brood, of als bijgerecht tijdens het Albanees avondeten. Als vleesliefhebber is het zeker de moeite waard om deze Albanese gehaktballen te proberen tijdens een verkenningstocht door Albanië.

Bovendien passen deze traditionele Albanese gerechten uitstekend bij dranken zoals bier, waardoor ze een perfecte culinaire combinatie vormen.

Albanese gehaktballen Köfte

Tarator

Tarator is een van de bekendste en populairste Albanese specialiteiten in het Albanees eten die zowel als dip als koude soep wordt genoten. Het gerecht, ook bekend als tzatziki in Griekenland, is een typische lekkernij in Zuidoost-Europa en het Midden-Oosten.

Doordat het een koud gerecht is, wordt tarator meestal gegeten tijdens de zomer. Het is simpelweg een mix van gezeefde yoghurt, komkommer, zout, olijfolie, knoflook en kruiden zoals peterselie, dille en/of munt. Hierdoor heeft het de consistentie van een soep. Albanezen genieten er vaak van als voorgerecht voor een vleesgerecht.

Hoewel tarator geliefd is bij de oudere generatie, geven jongeren vaak de voorkeur aan dhalle vanwege de praktische consumptie. Dhalle lijkt sterk op tarator, vandaar dat veel buitenlanders verrast zijn wanneer tarator in een kom wordt geserveerd.

Traditionele koude zomersoep tarator met yoghurt, dille, komkommer en walnoten in keramische kom op houten tafel

Lahana sarmasi (Sarme/Sarma)

Lahana sarmasi, ook wel bekend als spitskool sarma, is een traditioneel gerecht dat in veel Oost-Europese en Balkanlanden wordt bereid. Elk land heeft echter zijn eigen unieke manier om dit gerecht te maken. In Albanië wordt lahana sarmasi voornamelijk in de noordelijke regio bereid. Het bestaat uit koolrolletjes gevuld met rijst en fijngehakt vlees.

Sarma wordt op eenvoudige wijze bereid, met kool, rijst en fijngehakt vlees dat gekookt wordt of tot een stoofpot wordt gemaakt. Vaak wordt lahana sarmasi geserveerd met yoghurt of dhalle. Dit gerecht wordt doorgaans bereid door de oudere generatie en is een traditionele lekkernij die langzaam aan het verdwijnen is. Toch kunt u lahana sarmasi nog steeds vinden in enkele traditionele restaurants in het noorden van Albanië.

Bord met Lahana sarmasi (Sarme/Sarma)

Albanees avondeten

Het avondeten in Albanië is meestal een lichtere maaltijd, bestaande uit een assortiment van brood, vlees, verse vis of zeevruchten, kaas, eieren en verschillende groenten. Het kan qua samenstelling enigszins lijken op het ontbijt.

Vegetarische Albanese gerechten

Het verkennen van de Balkan kan een uitdaging zijn voor vegetariërs en veganisten. Het traditionele Albanees eten is namelijk over het algemeen beperkt voor veganisten, maar de beschikbare opties zijn vaak verrukkelijk. Zo worden groenten vers, lokaal en seizoensgebonden gebruikt. Ook hebben Albanezen de gewoonte om ze urenlang te bakken met een overvloed aan verse kruiden.

Gelukkig komen er ook steeds meer restaurants tegemoet aan de behoeften van vegetariërs en bieden ze gevarieerdere menu’s aan. Toch zijn er in Albanië altijd al een aantal lokale gerechten geweest die van nature vegetarisch zijn. Hier zijn enkele van de vegetarische en veganistische gerechten die je zeker moet proberen tijdens je verblijf in Albanië!

Qifqi

Qifqi wordt beschouwd als het meest traditionele gerecht uit Gjirokaster en is bovendien bijna nergens anders te vinden, zelfs in Albanië. Het is dan ook een van de meest authentieke en typisch Albanese gerechten die je je kunt voorstellen. Qifqi is een geliefd fingerfood gerecht in Albanië, bestaande uit kleine rijstballetjes gemaakt van rijst, kruiden, eieren en specerijen. Ze hebben de vorm van gehaktballetjes en de echte, authentieke Qifqi vind je alleen in Albanië.

Gjirokaster, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is al een bezoek waard, maar de aanwezigheid van dit heerlijke hartige hapje maakt het nog aantrekkelijker. En nog een leuk weetje: volgens Rachel Berryman, een Amerikaanse expat en eigenaar van Tirana Yoga, is de letterlijke vertaling van dit gerecht ‘fuckity fuck’.

Imam bayildi (Patëllxhan Të Mbushur)

Imam bayildi is een vegetarisch gerecht dat bestaat uit hele aubergines die gevuld zijn met een mengsel van gebakken uien, tomaten, paprika’s, kruiden en optioneel vlees, waarna ze in de oven worden gebakken.

Wanneer je Albanië bezoekt tussen mei en het begin van de herfst, zul je veelvuldig imam bayildi tegenkomen. In deze periode zijn aubergines namelijk volop in het seizoen, en daardoor staan ze vaak op het menu van verschillende restaurants.

Imam bayildi is een zeer vullend en overheerlijk gerecht dat je niet wilt missen!

Gegrilde en gevulde Imam bayildi (Patëllxhan Të Mbushur)

Jani Me Fasule

Jani Me Fasule is een witte bonen soep en blijft een favoriet gerecht in de Albanese keuken en perfect voor diegenen die vlees willen vermijden. Tijdens de Albanese hongersnood was dit een van de meest bereide gerechten vanwege de betaalbaarheid en vullende eigenschappen. Zelfs nadat de hongersnood voorbij was, behield Jani Me Fasule zijn populariteit.

De soep wordt bereid met tomatensaus, uien en witte bonen. Daarnaast wordt Jani Me Fasule vaak geserveerd met ingemaakte groenten, Griekse yoghurt of kulac, een zelfgebakken brood.

Bonensoep (Jani Me Fasule) in een kom op tafel met lepel en brood

Pispili

Als je een lijstje maakt van welke vegetarische gerechten je moet proeven in Albanië, mag dit gerecht zeker niet ontbreken! Pispili kent vele varianten in het hele land, van de versie met een maïsbroodbodem en groenten tot een gebakken mengsel van beide met kaas.

Pispili is dus klassiek Albanees eten dat veelal wordt bereid met maïsbrood en groene bladgroenten, zoals spinazie, prei of zelfs brandnetels. Sommige bereidingen voegen ook munt toe voor extra smaak. Pispili kan worden geserveerd als vegetarisch hoofdgerecht, bijgerecht of zelfs als snack

Andere gerechten die we al eerder hebben besproken en bovendien vegetarisch zijn, zijn tarator, fergese en börek (byrek).

Populaire Albanese desserts

Wat is er nou beter dan een heerlijk dessert? Een Albanees dessert!

Traditionele Albanese desserts weerspiegelen de diversiteit van het land. Ze zijn het resultaat van de mix van verschillende etnische groepen die in Albanië wonen. De bereidingswijzen zijn beïnvloed door de diverse achtergronden van de lokale bevolking en de invloeden van omliggende landen.

Hier zijn enkele Albanese desserts die je absoluut niet mag missen!

Shëndetlie

Shëndetlie is zonder twijfel een van de meest bekende Albanese desserts. Vroeger werd het uitsluitend gemaakt voor speciale gelegenheden. De naam begint met ‘gezondheid’ (shëndet) en dat is ook precies wat het biedt, waardoor het een ideaal dessert is om aan jongeren te serveren. Het is een unieke combinatie tussen een koekje en een cake. Wanneer het net uit de oven komt, heeft het de uitstraling van een koekje, maar zodra het wordt gedrenkt in de siroop, wordt het deeg zachter en verandert het uiteindelijk in de vorm van een cake.

Shëndetlie is een eenvoudig maar heerlijk Albanees dessert dat de rijke smaken van de lokale ingrediënten op de meest smaakvolle manier combineert. Het maakt bijvoorbeeld gebruik van de heerlijke smaak van walnoten en honing. De cake absorbeert de zoete siroop en transformeert het knapperige koekje in een heerlijk smeuïge en vochtige cake. Vaak wordt shëndetlie geserveerd met sinaasappels, grapefruits en dessertwijnen om de smaken verder te verrijken.

Bovendien wordt voor shëndetlie gemalen walnoten gebruikt, wat het dessert zijn kenmerkende diepe kleur geeft. Daarnaast wordt de cake een nacht lang geweekt in een siroop van suikerwater, een waar genot voor de zoetekauwen onder ons.

Kabuni

Als het op Albanese desserts aankomt, is kabuni absoluut een van de meest geliefde lekkernijen. Kabuni is een samensmelting van typisch Albanese smaken in één weelderig dessert.

Dit rijke rijstmengsel wordt bereid met rijst, boter en schapenbouillon, en op smaak gebracht met suiker en warme kruiden zoals kruidnagel en kaneel. Rozijnen of andere gedroogde vruchten voegen smaak en textuur toe aan deze heerlijke pap. Wanneer het eenmaal klaar is, krijgt kabuni de vorm van een heerlijke rijstpudding.

Albanezen genieten vooral van kabuni tijdens het regenseizoen om warm te blijven en hun zoete trek te bevredigen. Het is een favoriet dessert dat de smaakpapillen verwent en troost biedt op een knusse, regenachtige dag.

Baklava

Als je een liefhebber bent van zoetigheid en je afvraagt wat je in Albanië kunt proeven, dan is er één dessert dat je absoluut niet mag missen. Namelijk baklava! Dit gerecht is geliefd in de hele Balkan, Turkije, de Kaukasus en de Levant, en wordt traditioneel geserveerd tijdens Kerstmis in Albanië.

Hoewel er tegenwoordig verschillende baklava-recepten bestaan, zoals de opgerolde variant en baklava met pistachenoten, blijft het Albanese recept het meest populair. Het goede nieuws is dat je zelf baklava van restaurantkwaliteit kunt maken, gewoon in het comfort van je eigen huis. Het is echt niet zo moeilijk.

Baklava bestaat uit lagen filodeeg die worden besmeerd met boter, gevuld met fijngehakte noten zoals hazelnoten, pistachenoten en walnoten, en bij elkaar worden gehouden door een zoete honing- of siroopsaus. De combinatie van knapperig deeg, smeuïge noten en de heerlijke zoetheid maakt baklava tot een onweerstaanbaar dessert.

Baklava

Ashure

Ashure is een heerlijk dessert uit Albanië en is een ware traktatie voor liefhebbers van fruit en granen! Het wordt al sinds de oudheid geserveerd in Albanese huishoudens en blijft een van de meest geliefde desserts, vooral bij speciale gelegenheden.

Vanwege het gematigde mediterrane klimaat van Albanië groeien er diverse gewassen, wat de overvloed in de Albanese landbouw benadrukt. Ashure weerspiegelt deze overvloed op smakelijke wijze.

Er bestaat geen vast recept voor ashure. Het varieert van familie tot familie en van regio tot regio. Over het algemeen bestaat ashure uit een tarwepap met lokale granen, gedroogd fruit en walnoten, waardoor het boordevol vezels, mineralen, eiwitten en vitaminen zit. Soms worden er ook andere vruchten toegevoegd aan deze zoete dessertpap, samen met kruiden zoals kaneel.

Ashure met tarwepap met lokale granen, gedroogd fruit en walnoten

Trilece (Trileçe)

Dit smeuïge Albanese gebak heeft al eeuwenlang een plaatsje veroverd in de Balkanse culinaire traditie. De traditionele trilece, een Albanese variant van de geliefde Spaanse tres leches cake, werd oorspronkelijk bereid met melk van geiten, koeien en buffels tijdens het Ottomaanse tijdperk. Tegenwoordig wordt echter vaker een mengsel van volle melk, gezoete of ongezoete gecondenseerde melk en slagroom gebruikt. Vanwege het gebruik van drie verschillende melksoorten staat trilece ook wel bekend als ‘drie-melkentaart’.

De bovenkant van trilece is bedekt met een romige karamel en versierd met een prachtig verenpatroon. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een verrukkelijk dessert! Deze schitterende traktatie kan gekoeld worden genoten na een maaltijd of bij een kopje koffie in de namiddag.

Trilece (Trileçe) op tafel op een schotel met lepel en drankje

Populaire dranken in Albanië

Het is vast geen verrassing dat Raki behoort tot de populaire dranken in Albanië. Maar daar blijft het niet bij. De alcoholische en non-alcoholische dranken die tot de Albanese cultuur behoren vind je hieronder!

Raki

Raki is een alledaagse drank in Albanië die in bijna elk deel van het land wordt gedronken. Het wordt geproduceerd uit verschillende soorten fruit, vooral bessen en pruimen. Raki wordt vaak geconsumeerd voor of na de maaltijd, en sommige mensen genieten er zelfs ’s ochtends van bij hun koffie. Het is dus een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en een manier om te ontspannen, te genieten en te socializen met vrienden en familie.

Een van de meest bekende soorten raki is die van Skrapari. In bepaalde regio’s zoals Korça, Pogradec en Diber staat de pruimenraki bekend om zijn kwaliteit. In zuidelijke regio’s zoals Erseke en Leskovik wordt raki gemaakt van bessen.

Raki op tafel met eten

Wijn

De wijnproductie in Albanië heeft een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 5000 jaar geleden. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de kustvlaktes (westelijke laaglanden), het oostelijke subgebergte, de bergen (hooglanden) en het centrale heuvelgebied. Jaarlijks wordt er naar verluidt meer dan 17.500 ton wijn geproduceerd in Albanië, verspreid over een productiegebied van meer dan 20.000 hectare. Sommige van de wijnen worden gemaakt van lokale druivenrassen zoals Korça en Shkodra.

In Albanië is het gebruikelijk dat families in dorpen hun eigen wijn produceren. Of je nu kiest voor witte of rode wijn, je zult niet teleurgesteld worden. Deze wijnen kunnen echter wat bitter zijn, maar liefhebbers van authenticiteit zullen er enthousiast over zijn. Enkele van de beste wijnmerken die je moet proberen, zijn Kantina Bardha, Merlot, Cabernet, Kantina Belba, Kantina Caco, en nog veel meer.

Als je geïnteresseerd bent, zijn er ook enkele plekken waar je een wijntour kunt maken in Albanië. Enkele van deze plaatsen zijn Mrizi i Zanave en Uka Farm.

Bier

Net als hun buren op de Balkan, houden Albanezen van bier. Wat de ervaring echter uniek maakt, is het assortiment aan biersoorten dat hier populair is, wat bierliefhebbers de kans geeft om iets nieuws te proeven. Enkele van de beste biermerken in Albanië zijn Brauhaus Rose, Kaltenbeer, Brauhaus Dark Brau, Kaltenbeer Krudo (Ongefilterd), Brauhaus Helles, en nog veel meer. Daarnaast worden er in Albanië ook enkele eigen bieren geproduceerd, zoals Tirana, een blond bier met een zoete smaak, Elbar, en de meest gewaardeerde van allemaal, Korça, vernoemd naar de gelijknamige stad.

Bier wordt doorgaans gedronken in bars, restaurants en pubs in vrijwel alle delen van Albanië. Je zult het ook vinden op festivals, evenementen, feesten en andere activiteiten.

Koffie en thee

De Albanezen hebben de tradities van Turkse koffie omarmd, en koffiedrinken in Albanië heeft dezelfde culturele betekenis als thee drinken in Engeland. De koffie wordt herhaaldelijk gekookt, is zeer sterk en wordt geserveerd in kleine kopjes met een heerlijke zoete smaak. Naast koffie wordt er in het land ook thee verbouwd, vooral in de berggebieden, en genoten tijdens verschillende gelegenheden. Mensen drinken hete thee bij de desserts en zoetigheden en ook bij de snacks. Je zult zien dat de plaatselijke bevolking in Albanië altijd thee drinkt.

Ayran/Dhallë/Doogh

Ayran is een verfrissende, hartige yoghurtdrank die populair is in de Balkan. Het kan op elk moment van de dag worden genoten, of het nu als ontbijt, lunch of zelfs diner is. Ayran wordt gekoeld geserveerd en wordt vaak gecombineerd met gegrild vlees of rijst, vooral tijdens de zomermaanden. Het wordt bereid door yoghurt te mengen met gekoeld of ijswater, soms met toevoeging van koolzuur, en op smaak gebracht met munt.

In Albanië staat ayran bekend als ‘dhallë’ en wordt het uitsluitend gemaakt van yoghurt, zout en water. Het wordt gekoeld geserveerd. De naam ‘dhallë’ is afgeleid van het mixen en schudden van de ingrediënten.

Glas met traditionele drank ayran gemaakt van yoghurt

Boza (Bozë)

Boza is een uiterst geliefde gegiste moutdrank die zijn oorsprong vindt in maïs en tarwe. Met een geschiedenis die teruggaat tot het 9e millennium voor Christus, heeft boza door de eeuwen heen aan populariteit gewonnen.

De smaak van boza varieert, afhankelijk van het graan dat wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Wat de Albanese boza onderscheidt, is dat het hoofdingrediënt maïs is, in tegenstelling tot boza uit Turkije en andere landen waar bulgur, gierst, gerst of kikkererwten worden gebruikt. Na het brouwen moet de drank koel worden bewaard om bederf te voorkomen.

Terwijl boza in sommige landen, zoals Turkije, voornamelijk in de winter wordt verkocht, genieten de Albanezen het hele jaar door van deze heerlijke drank. Na een warme dag vol winkelen en bezienswaardigheden bezoeken, is er niets beters dan ontspannen in een café en een verfrissende boza bestellen om je ziel te verfrissen.

Boza of Bosa, traditionele drank met geroosterde noten

Meer keukens uit de Balkan

Graag meer weten over de keukens van de verschillende Balkanlanden? Of wil je graag het eten in jouw eigen keuken klaarmaken? Dat kan! Ontdek alle keukens en recepten in het overzicht van Balkan keukens.

Veelgestelde vragen over Albanees eten

Hoe duur is het eten in Albanie?

De kosten van eten in Albanië kunnen variëren, afhankelijk van waar je eet en welk type restaurant je bezoekt. Over het algemeen is het eten in Albanië echter redelijk betaalbaar in vergelijking met andere Europese landen. Lokale eetgelegenheden en straatkraampjes bieden vaak smakelijke en voordelige opties, terwijl de prijzen in luxere restaurants hoger kunnen liggen.

Wat zijn traditionele Albanese gerechten?

Traditionele Albanese gerechten weerspiegelen de rijke culinaire geschiedenis van het land en zijn een mix van Middellandse Zee-invloeden en Balkantradities. Enkele bekende traditionele gerechten zijn onder andere Tavë Kosi (een heerlijke ovenschotel met lamsvlees en yoghurt), Fërgesë (een stoofpot van paprika, tomaten, kaas en vlees) en Byrek (een hartige filodeegtaart gevuld met verschillende ingrediënten zoals kaas, spinazie of vlees).

Kun je water uit de kraan drinken in Albanie?

Het drinken van leidingwater in Albanië wordt over het algemeen afgeraden vanwege de wisselende betrouwbaarheid ervan. In sommige gevallen kan het water chloor bevatten. Het is echter wel geschikt voor niet-inname doeleinden zoals tandenpoetsen, het wassen van fruit, enzovoort. Gelukkig zijn flessen mineraalwater wijdverspreid en gemakkelijk verkrijgbaar in het hele land.

Wat eet je in Albanië?

Naast traditionele gerechten kun je ook heerlijke zeevruchten proeven, zoals gegrilde vis en inktvis. Vleesliefhebbers zullen genieten van specialiteiten zoals gegrilde kebabs, worstjes en lamsbout. Salades, vaak gemaakt met verse tomaten, komkommer en olijfolie, zijn een veelvoorkomend bijgerecht. Vergeet niet om lokale kazen en verse yoghurt te proberen, die bekend staan om hun kwaliteit en smaak.

Hoe oud moet je zijn om alcohol te drinken in Albanië?

De wettelijke leeftijd om alcohol te drinken in Albanië is 18 jaar. Personen onder de leeftijd van 18 jaar mogen geen alcohol kopen of consumeren in het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *