Tave kosi gebakken met lamsvlees en rijst met yoghurt close-up in een pan.
Home » Bekijk de 20 beste recepten voor een Albanees gerecht

Albanees eten is rijk aan smaak en traditie. Bovendien biedt het een breed scala aan heerlijke gerechten. Of je nu houdt van hartige hapjes, stevige hoofdgerechten of zoete nagerechten, de Albanese keuken heeft voor elk wat wils. Om je smaakpapillen te verwennen delen we vandaag de 20 beste recepten voor een Albanees gerecht!

Dus pak je keukengerei erbij, trek je schort aan en laten we direct beginnen!

Recepten voor een traditioneel Albanees gerecht

1. Börek

Albanees gerecht Börek gesneden met spinazie en kaas als vulling

Börek is een heerlijk traditioneel Albanees gerecht dat populair is in de hele regio. Het bestaat uit flinterdunne laagjes deeg gevuld met verschillende ingrediënten, zoals kaas, gehakt of spinazie. De vulling wordt tussen de deeglagen geplaatst en vervolgens gebakken tot een gouden kleur.

Verder wordt Börek vaak geserveerd als ontbijt of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: ovenschaal, bakkwast
Vegatip: vervang de vulling met spinazie en feta voor een heerlijke vegetarische börek.

Börek ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g filodeeg
  • 200 g feta-kaas
  • 200 g spinazie
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 50 g gesmolten boter
  • Zout en peper naar smaak

Börek recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 180°C.
  2. Laat vervolgens de spinazie slinken in een pan met een beetje olie. Knijp daarna het overtollige vocht eruit en hak de spinazie fijn.
  3. Verkruimel dan de feta-kaas en meng deze met de gehakte spinazie in een kom.
  4. Leg een vel filodeeg in de ovenschaal en bestrijk het met gesmolten boter. Leg aansluitend een tweede vel filodeeg op het eerste vel en bestrijk opnieuw met boter. Herhaal dit proces met nog 8 vellen filodeeg.
  5. Verdeel vervolgens het spinazie-feta mengsel gelijkmatig over het laatste vel filodeeg.
  6. Vouw de zijkanten van het filodeeg dan naar binnen en rol het deeg op tot een strakke rol.
  7. Bestrijk de bovenkant van de börek daarna met gesmolten boter.
  8. Bak de börek vervolgens in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, of tot het goudbruin en knapperig is.
  9. Haal de börek tot slot uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen voordat je het in plakjes snijdt.
  10. Serveer warm en geniet van deze heerlijke Albanese lekkernij.

2. Fergese

Albanaas gerecht fergese in bord met met runderlever

Fergese is een traditioneel Albanees gerecht dat geliefd is om zijn rijke smaak. Het is een pittige stoofschotel gemaakt van paprika, tomaten, uien, geitenkaas en kruiden. Fergese wordt vaak geserveerd met vers brood als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrild vlees.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: grote stoofpot
Vegatip: vervang de geitenkaas door plantaardige kaas voor een veganistische versie van fergese.

Fergese ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 4 tomaten
  • 200 g geitenkaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak

Fergese recept

  1. Verhit als eerste de olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur.
  2. Voeg dan de uien toe en bak ze tot ze zacht en glazig zijn. Daarna de knoflook en bak nog een minuut. Voeg vervolgens de paprika’s toe en bak ze tot ze iets zachter worden. Voeg nu ook de tomaten, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper toe. Roer goed door elkaar.
  3. Laat dan het geheel ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur, af en toe roeren.
  4. Voeg de verkruimelde geitenkaas daarna toe en roer tot de kaas gesmolten is.
  5. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de fergese warm met vers brood.

3. Flia

Albanees gerecht flia in bord

Flia is een authentiek Albanees gerecht dat lijkt op een gelaagde pannenkoek. Het wordt gemaakt van een beslag van maïsmeel en tarwebloem dat in dunne laagjes wordt gebakken. Flia wordt meestal geserveerd met yoghurt en honing, en soms ook met vleesvullingen voor een hartigere variant.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: ronde bakvorm, kom
Vegatip: serveer flia met verse groenten en een romige plantaardige dip voor een vegetarische twist.

Flia ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g maïsmeel
  • 250 g tarwebloem
  • 500 ml water
  • 1 theelepel zout
  • Olijfolie voor het invetten
  • Yoghurt en honing voor het serveren

Flia recept

  1. Begin met het mengen van het maïsmeel, tarwebloem, water en zout in een kom tot een glad beslag.
  2. Verhit daarna een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Giet een dun laagje van het beslag vervolgens in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bodem.
  4. Bak de flia dan aan beide kanten tot het goudbruin en knapperig is. Herhaal dit met de rest van het beslag.
  5. Stapel de gebakken flialagen op elkaar in een ronde bakvorm.
  6. Plaats dan de bakvorm in een voorverwarmde oven op 180°C en bak de flia gedurende 20 minuten, zodat de lagen aan elkaar hechten.
  7. Haal daarna de flia uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.
  8. Serveer de flia tot slot warm met yoghurt en honing.

4. Tavë kosi

Albanees gerecht Tave kosi gebakken met lamsvlees en rijst met yoghurt close-up in een pan op tafel

Tavë kosi is een heerlijk Albanees gerecht dat bestaat uit gebakken lamsvlees bedekt met een romige laag van yoghurt en eieren. Het wordt vaak geserveerd met aardappelen en groenten. Tavë kosi staat bekend om zijn zachte en sappige smaak, en het is een geliefd gerecht in de Albanese keuken.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: ovenschaal, kom
Vegatip: vervang het lamsvlees door blokjes stevige tofu en voeg extra groenten toe voor een vegetarische versie van tavë kosi.

Tavë kosi ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g lamsvlees
  • 500 g Griekse yoghurt
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Aardappelen en groenten naar keuze, voor erbij

Tavë kosi recept

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180°C.
  2. Verhit daarna de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  3. Voeg dan het lamsvlees toe en bak het aan alle kanten bruin. Breng op smaak met zout, peper en gedroogde oregano.
  4. Vet aansluitend een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel het gebakken lamsvlees gelijkmatig over de bodem.
  5. In een kom meng je daarna de Griekse yoghurt, eieren, bloem, zout en peper. Giet dit mengsel over het lamsvlees in de ovenschaal.
  6. Plaats de ovenschaal vervolgens in de voorverwarmde oven en bak de tavë kosi gedurende 1 uur, of tot de bovenkant goudbruin is en de yoghurtlaag stevig aanvoelt.
  7. Haal de tavë kosi uit de oven en laat het tot slot een paar minuten rusten voordat je het serveert.
  8. Serveer de tavë kosi met aardappelen en groenten naar keuze.

5. Speca Te Mbushur Me Oriz

Albanees gerecht Speca Te Mbushur Me Oriz, of gevulde paprika's, gculd met rijst, gehakt, groenten en kruiden

Speca Te Mbushur Me Oriz, of gevulde paprika’s, is een smakelijk Albanees gerecht waarbij paprika’s worden gevuld met een heerlijke mix van rijst, gehakt, groenten en kruiden. De paprika’s worden vervolgens gebakken tot ze zacht zijn en de vulling gaar is. Dit Albanees gerecht is zowel voedzaam als smaakvol, en het is een populaire keuze voor een stevige maaltijd in Albanië.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: ovenschaal, kom, koekenpan
Vegatip: vervang het gehakt door gekruide tofu of quinoa voor een vegetarische versie van gevulde paprika’s.

Speca Te Mbushur Me Oriz ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 grote paprika’s
  • 200 g gehakt (rundvlees of varkensvlees)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 kopje gekookte rijst
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Speca Te Mbushur Me Oriz recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 180°C.
  2. Verhit vervolgens wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  3. Voeg dan het gehakt toe en bak het tot het bruin is. Voeg de tomaat, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper toe en roer goed door.
  4. Haal de pan daarna van het vuur en meng de gekookte rijst door het gehaktmengsel.
  5. Vul hierna elke paprika met het gehakt-rijstmengsel en plaats ze in een ingevette ovenschaal.
  6. Bak aansluitend de gevulde paprika’s in de voorverwarmde oven gedurende 45-60 minuten, of tot de paprika’s zacht zijn en de vulling gaar is.
  7. Haal daarna de ovenschaal uit de oven en laat de gevulde paprika’s een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.
  8. Serveer de gevulde paprika’s warm als hoofdgerecht of als bijgerecht.

6. Peshk dhe Perime ne Tave

Peshk dhe Perime ne Tave is een heerlijk Albanees gerecht dat bestaat uit gebakken visfilets met een smakelijke mix van groenten. Het is een licht en gezond gerecht dat de verse smaken van vis en groenten combineert. Dit Albanees gerecht is geliefd om zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: koekenpan, ovenschaal
Vegatip: vervang de visfilets door stevige tofu of paddenstoelen voor een vegetarische versie van dit Albanees gerecht.

Peshk dhe Perime ne Tave ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 witvisfilets (bijv. kabeljauw, heek), elk ongeveer 150 g
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse citroenpartjes voor het serveren

Peshk dhe Perime ne Tave recept

  1. Verwarm de oven eerst voor op 180°C.
  2. Verhit dan de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  3. Voeg daarna de courgette, rode paprika en gele paprika toe aan de pan. Bak de groenten gedurende 5-7 minuten, of tot ze iets zachter zijn.
  4. Breng de groenten vervolgens op smaak met paprikapoeder, gedroogde basilicum, zout en peper. Roer goed door elkaar.
  5. Leg de visfilets hierna in een ingevette ovenschaal en bedek ze met de gebakken groenten.
  6. Bak de vis en groenten in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot de vis gaar is en gemakkelijk uit elkaar valt.
  7. Haal tot slot de ovenschaal uit de oven en serveer de gebakken vis en groenten warm, gegarneerd met verse citroenpartjes.

7. Tave mishi

Tave mishi is een heerlijk vleesgerecht dat vaak wordt geserveerd als hoofdgerecht in de Albanese keuken. Het is een stoofpot van mals vlees, meestal lamsvlees of rundvlees, met aardappelen, uien, tomaten en kruiden. Tave mishi staat bekend om zijn rijke smaak en zachte textuur.

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote stoofpot
Vegatip: vervang het vlees door stevige groenten, zoals paddenstoelen en wortelen, voor een vegetarische versie van dit Albanees gerecht.

Tave mishi ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g lamsvlees- of rundvlees
  • 2 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 grote tomaten
  • 4 aardappelen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 500 ml vleesbouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Tave mishi recept

  1. Verhit wat olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur. Bak dan de uien en knoflook tot ze zacht en goudbruin zijn.
  2. Voeg vervolgens het lamsvlees of rundvlees toe en bak het aan alle kanten bruin.
  3. Voeg daarna de tomaten, aardappelen, paprikapoeder, gedroogde tijm en gedroogde rozemarijn toe aan de stoofpot. Roer goed door elkaar.
  4. Giet aansluitend de vleesbouillon in de stoofpot en breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur laag, dek de stoofpot af en laat het vlees en de groenten sudderen gedurende 2 uur, of tot het vlees mals is en gemakkelijk uit elkaar valt.
  6. Breng tot slot de tave mishi op smaak met zout en peper naar smaak.
  7. Serveer de tave mishi warm als hoofdgerecht, eventueel met brood of rijst erbij.

8. Tarhana

Tarhana soep in een kom op een bord

Tarhana is een traditionele Albanese soep die wordt gemaakt van gefermenteerd deeg. Het deeg wordt gedroogd en vervolgens verwerkt tot een poedervorm dat later wordt gebruikt om een heerlijke en voedzame soep te bereiden. Tarhana staat bekend om zijn unieke smaak en textuur, en het is een geliefd gerecht in de Albanese keuken.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote pan, bakplaat
Vegatip: vervang de vleesbouillon door groentebouillon voor een vegetarische versie van tarhana.

Tarhana ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g tarhanapoeder
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 g gehakt (rundvlees of lamsvlees)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Tarhana recept

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
  2. Voeg vervolgens het gehakt toe aan de pan en bak het rul en bruin. Breng dit op smaak met paprikapoeder, gedroogde munt, zout en peper.
  3. Voeg dan het tarhanapoeder toe aan de pan en roer goed door elkaar. Bak het tarhanamengsel kort mee om de smaken te ontwikkelen.
  4. Giet de vleesbouillon daarna in de pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur laag en laat de tarhana sudderen gedurende 1 uur, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  6. Proef de tarhana tot slot en breng indien nodig extra op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de tarhana warm in kommen, gegarneerd met verse peterselie.

9. Dolma Japrak

Dolma / Sarma / Dolma Japrak

Dolma Japrak is een traditioneel Albanees gerecht dat bestaat uit gevulde wijnbladeren. De vulling bestaat meestal uit rijst, gehakt, ui en kruiden, en de gevulde wijnbladeren worden gestoofd in een heerlijke saus. Dolma Japrak is een geliefd gerecht in Albanië en staat bekend om zijn smaakvolle combinatie van ingrediënten.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote pan, kom
Vegatip: vervang het gehakt door extra groenten, zoals champignons en wortelen, voor een vegetarische versie van Dolma Japrak.

Dolma Japrak ingrediënten (voor 4 personen)

  • 30-40 wijnbladeren (ingemaakt of vers)
  • 200 g gehakt (rundvlees of lamsvlees)
  • 1 ui
  • 1 kopje rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • Zout en peper naar smaak
  • Sap van 1 citroen
  • Water

Dolma Japrak recept

  1. Bereid de wijnbladeren voor door ze in warm water te weken als ze ingemaakt zijn, of door ze kort te blancheren als ze vers zijn. Laat de bladeren uitlekken.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui tot deze zacht en glazig is.
  3. Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het rul en bruin. Breng op smaak met paprikapoeder, gedroogde munt, zout en peper.
  4. Haal de pan van het vuur en meng de voorgekookte rijst door het gehaktmengsel.
  5. Neem een wijnblad en leg het plat op een snijplank. Schep een eetlepel van het gehakt-rijstmengsel in het midden van het blad.
  6. Vouw de onderste rand van het blad over de vulling, vouw vervolgens de zijkanten naar binnen en rol het blad strak op tot een klein pakketje. Herhaal dit proces met de overige wijnbladeren en vulling.
  7. Leg de gevulde wijnbladeren in een grote pan. Giet het citroensap over de dolma’s en voeg genoeg water toe om ze net te bedekken.
  8. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de dolma’s sudderen gedurende 1 uur, of tot de wijnbladeren zacht zijn en de vulling gaar is.
  9. Serveer de Dolma Japrak warm als hoofdgerecht of als bijgerecht.

10. Köfte

Köfte, traditionele Albanese gehaktballen

Köfte is een populair Albanees gerecht dat bestaat uit gekruide gehaktballetjes. Het gehakt wordt gemengd met diverse kruiden en specerijen, waardoor de köfte een heerlijke smaak krijgt. Het gerecht kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gebakken, gegrild of gestoofd. Köfte wordt vaak geserveerd met een bijgerecht zoals salade, rijst of brood.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: kom, grillpan of bakplaat
Vegatip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt of gebruik gekruide en gegrilde groenteballetjes voor een vegetarische versie van köfte.

Köfte ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g gehakt (rundvlees, lamsvlees of een combinatie)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1/2 kopje broodkruimels
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Köfte recept

  1. Doe ten eerste het gehakt in een kom en voeg de fijngehakte ui, knoflook, ei, broodkruimels, peterselie, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe.
  2. Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar tot een gelijkvormig mengsel.
  3. Vorm daarna kleine gehaktballetjes van het mengsel en druk ze lichtjes plat.
  4. Verhit dan wat olijfolie in een grillpan of bakplaat op middelhoog vuur.
  5. Bak hierin de köfte aan beide zijden goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten per kant.
  6. Zorg er daarnaast voor dat de köfte volledig gaar is van binnen voordat je ze uit de pan haalt.
  7. Serveer de köfte tot slot warm als hoofdgerecht met een bijgerecht naar keuze, zoals salade, rijst of brood.

Recepten voor een traditioneel Albanees nagerecht

11. Baklava

Baklava

Baklava is een bekend traditioneel Albanees nagerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg, noten (meestal walnoten) en een zoete siroop. Het deeg wordt in dunne lagen op elkaar gestapeld en tussen elke laag wordt een mengsel van fijngehakte noten en suiker gestrooid. Nadat de baklava is gebakken, wordt er een zoete siroop van suiker, honing en water over gegoten, wat zorgt voor een heerlijke zoete smaak. Baklava wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en feestdagen.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: bakvorm, kwastje
Vegatip: vervang de honing in de siroop door ahornsiroop voor een veganistische versie van baklava.

Baklava ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g filodeeg
  • 200 g gemengde gehakte noten (bijvoorbeeld walnoten, amandelen, pistachenoten)
  • 150 g boter
  • 200 g suiker
  • 250 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel

Baklava recept

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 180°C.
  2. Vet vervolgens een bakvorm in met gesmolten boter.
  3. Leg dan een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk het met gesmolten boter. Herhaal dit met ongeveer 5-6 vellen filodeeg.
  4. Strooi daarna een laagje gehakte noten over het filodeeg. Leg opnieuw een vel filodeeg op de notenlaag en bestrijk het met boter. Herhaal dit proces totdat alle noten zijn gebruikt. Eindig met een laag filodeeg bestreken met boter.
  5. Snijd de baklava vervolgens in diamantvormige stukken.
  6. Bak de baklava daarna in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat het goudbruin en knapperig is.
  7. Terwijl de baklava in de oven staat, maak je de siroop. Meng in een pan de suiker, water, citroensap en kaneel. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen tot de suiker is opgelost en de siroop iets is ingedikt.
  8. Haal de baklava uit de oven en giet de warme siroop gelijkmatig over de baklava.
  9. Laat de baklava tot slot volledig afkoelen voordat je hem serveert. Snijd de stukken opnieuw langs de eerder gemaakte sneden.

12. Shëndetlie

Shëndetlie, ook wel bekend als ‘Albanese rijstpudding’, is een klassiek nagerecht in Albanië. Het is een romige en zoete rijstpudding die op smaak wordt gebracht met vanille, kaneel en citroen. De rijst wordt gekookt in melk en suiker tot hij zacht en gaar is. Het Albanees gerecht wordt vaak geserveerd met een snufje kaneel erbovenop en kan warm of koud worden genoten.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: steelpan, lepel
Vegatip: vervang de koemelk door plantaardige melk, zoals amandelmelk, en gebruik plantaardige boter.

Shëndetlie ingrediënten (voor 4 personen)

  • 150 g rijst
  • 1 liter melk
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneel
  • Schil van 1 citroen

Shëndetlie recept

  1. Doe ten eerste de rijst, melk, suiker, vanille-extract, kaneel en citroenschil in een steelpan.
  2. Breng dan het mengsel aan de kook op middelhoog vuur terwijl je regelmatig roert.
  3. Zet daarna het vuur laag en laat de rijst sudderen, onder af en toe roeren, tot hij zacht en gaar is. Dit duurt ongeveer 30-35 minuten.
  4. Haal de steelpan vervolgens van het vuur en verwijder de citroenschil.
  5. Laat tot slot de shëndetlie afkoelen voordat je hem serveert.
  6. Serveer de rijstpudding in individuele kommen en bestrooi met een snufje kaneel.

13. Kabuni

Kabuni is een heerlijk en aromatisch Albanees rijstdessert dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden. Het is gemaakt van rijst, suiker, boter, kaneel, rozijnen, amandelen, en sinaasappelschil of rozenwater. Kabuni heeft een zachte en romige textuur en een zoete smaak. Het wordt vaak geserveerd met gehakte amandelen erbovenop als garnering.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: steelpan, lepel
Vegatip: gebruik plantaardige boter en vervang de rozijnen door gedroogd fruit naar keuze.

Kabuni ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g rijst
  • 400 ml water
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 g rozijnen
  • 50 g gehakte amandelen
  • Sinaasappelschil of rozenwater naar smaak

Kabuni recept

  1. Doe ten eerste de rijst en het water in een steelpan en breng aan de kook.
  2. Zet het vuur daarna laag en laat de rijst sudderen tot al het water is opgenomen en de rijst gaar is.
  3. Voeg daarna de suiker, boter, kaneel, rozijnen, sinaasappelschil of rozenwater toe aan de rijst en meng goed.
  4. Laat het mengsel vervolgens op laag vuur sudderen tot de suiker is opgelost en de smaken goed zijn vermengd. Roer regelmatig.
  5. Haal de kabuni tot slot van het vuur en laat het afkoelen.
  6. Serveer de kabuni in individuele kommen en garneer met gehakte amandelen.

14. Ashure

Albanees gerecht Ashure in glazen met granen, gedroogd fruit, noten en suikerstroop

Ashure is een traditioneel nagerecht en is een mengsel van granen, gedroogd fruit, noten en suikerstroop. Het Albanees gerecht heeft een dikke en puddingachtige consistentie en wordt vaak gegarneerd met kaneel, granaatappelpitjes en gehakte noten.

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote pan, lepel
Vegatip: gebruik plantaardige melk en vervang honing door ahornsiroop voor een veganistische versie van Ashure.

Ashure ingrediënten (voor 4 personen)

  • 150 g tarwekorrels
  • 100 g rijst
  • 100 g gerst
  • 100 g rozijnen
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 100 g walnoten
  • 100 g suiker
  • 1 liter melk
  • 1 theelepel kaneel
  • Granaatappelpitjes en extra gehakte noten voor garnering

Ashure recept

  1. Doe de tarwekorrels ten eerste in een grote pan en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Giet het water af en spoel de tarwekorrels af.
  2. Voeg daarna de gewassen tarwekorrels, rijst, gerst, rozijnen, gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen toe aan de pan.
  3. Voeg dan melk toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat sudderen, onder regelmatig roeren, tot de granen gaar en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 1 uur.
  4. Voeg aansluitend suiker en kaneel toe aan de pan en roer goed door.
  5. Laat het mengsel vervolgens nog 30 minuten sudderen, zodat de smaken goed vermengd zijn en het een dikke consistentie heeft gekregen.
  6. Haal tot slot de pan van het vuur en laat de ashure afkoelen.
  7. Serveer de ashure in kommen en garneer met granaatappelpitjes en gehakte noten.

15. Trilece

Albanees gerecht Trilece

Trilece is een heerlijk Albanese nagerecht dat lijkt op een drie-melkencake. Het is een zachte en romige cake doordrenkt met een mengsel van gecondenseerde melk, ingedikte melk en room. Trilece betekent “drie melk” in het Albanees, wat verwijst naar de drie soorten melk die worden gebruikt bij de bereiding van dit dessert. Het is een populair Albanees gerecht bij feestelijke gelegenheden en wordt vaak geserveerd met een beetje kaneel erbovenop.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: bakvorm, lepel
Vegatip: vervang de gewone gecondenseerde melk door gecondenseerde kokosmelk voor een veganistische versie van Trilece.

Trilece ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 eieren
  • 150 g suiker
  • 150 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 ml gecondenseerde melk
  • 200 ml ingedikte melk (bijvoorbeeld verdunde gecondenseerde melk)
  • 200 ml room
  • Kaneel voor garnering

Trilece recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 180°C en vet een bakvorm in met boter.
  2. Splits vervolgens de eieren en klop de eiwitten stijf met een mixer. Zet opzij.
  3. In een andere kom, klop je de eidooiers met suiker tot een licht en romig mengsel.
  4. Voeg dan geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe aan het eidooiermengsel en meng goed.
  5. Spatel voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten in het beslag.
  6. Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak gedurende 30-35 minuten, of tot de cake goudbruin en veerkrachtig is.
  7. Laat vervolgens de cake afkoelen en prik er met een vork gaatjes in.
  8. Meng in een kom de gecondenseerde melk, ingedikte melk en room. Giet dit mengsel gelijkmatig over de cake, zodat het goed wordt opgenomen.
  9. Bestrooi daarna de trilece met een beetje kaneel.
  10. Zet de trilece tot slot minstens 1 uur in de koelkast voordat je hem serveert.
  11. Snijd de trilece in stukken en geniet van deze heerlijke drie-melkencake.

Recepten voor een vegetarisch Albanees gerecht

16. Tarator

Traditionele Albanese koude zomersoep tarator met yoghurt, dille, komkommer en walnoten in keramische kom op houten tafel

Tarator is een verfrissende en lichte komkommersoep die vaak wordt gegeten tijdens de warme zomermaanden. Het is een koude soep gemaakt van komkommers, yoghurt, knoflook, dille en walnoten. Tarator heeft een romige textuur en een milde en verfrissende smaak. Het is een geweldig voorgerecht of een verkoelende snack op een warme dag.

Bereidingstijd: 15 minuten
Keukenspullen: kom, garde
Vegatip: gebruik plantaardige yoghurt voor een veganistische versie van tarator.

Tarator ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 komkommers
  • 500 ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gehakte dille
  • 50 g gehakte walnoten
  • Zout en peper naar smaak
  • Extra gehakte dille en walnoten voor garnering

Tarator recept

  1. Doe eerst de geraspte komkommers in een kom en voeg yoghurt, knoflook, gehakte dille en gehakte walnoten toe.
  2. Roer daarna het mengsel goed door met een garde.
  3. Breng de tarator dan op smaak met zout en peper.
  4. Zet vervolgens de tarator minstens 1 uur in de koelkast om goed gekoeld te worden.
  5. Roer hierna de tarator voor het serveren nogmaals door.
  6. Schep tot slot de tarator in kommen en garneer met extra gehakte dille en walnoten.
  7. Geniet van de verfrissende en smakelijke tarator als voorgerecht of als verkoelende snack.

17. Qifqi

Qifqi zijn knapperige en hartige rijstballetjes die vaak als bijgerecht of snack worden gegeten. Ze zijn gemaakt van gekookte rijst vermengd met eieren, bloem, uien en kruiden. De rijstballetjes worden vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Qifqi is een heerlijke manier om restjes gekookte rijst te gebruiken en ze zijn perfect om te dippen in sauzen of te serveren als onderdeel van een mezze-plank.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: kom, koekenpan, keukenpapier
Vegatip: vervang de eieren door een veganistisch bindmiddel, zoals lijnzaad of chiazaad, gemengd met water voor een veganistische versie van qifqi.

Qifqi ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g gekookte rijst
  • 2 eieren
  • 50 g bloem
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Plantaardige olie om te frituren

Qifqi recept

  1. Doe de gekookte rijst ten eerste in een kom en voeg eieren, bloem, fijngehakte ui, fijngehakte knoflook, fijngehakte peterselie, paprikapoeder, zout en peper toe.
  2. Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar totdat een stevig mengsel ontstaat.
  3. Verhit dan plantaardige olie in een koekenpan tot een temperatuur van 180°C.
  4. Vorm daarna kleine balletjes van het rijstmengsel en laat ze voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur aansluitend de qifqi in batches tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  5. Haal tot slot de gebakken qifqi uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.
  6. Serveer de qifqi warm als bijgerecht of snack. Ze smaken heerlijk met een yoghurtdip of een pittige tomatensaus.

18. Jani Me Fasule

Albanees gerecht Jani Me Fasule, witte bonensoep met groenten en kruiden

Jani Me Fasule, ook wel bekend als wittebonensoep, is een hartverwarmende en voedzame soep die vaak wordt gegeten als hoofdgerecht. Het is een eenvoudig Albanees gerecht gemaakt van gedroogde witte bonen, groenten en kruiden. De soep heeft een dikke en romige textuur en een rijke smaak. Het is een ideale maaltijd voor koude winterdagen.

Bereidingstijd: 8 uur (inclusief weken van de bonen)
Keukenspullen: grote pan, lepel
Vegatip: vervang de vleesbouillon door groentebouillon voor een vegetarische versie van Jani Me Fasule.

Jani Me Fasule ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter vleesbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Vers gehakte peterselie voor garnering

Jani Me Fasule recept

  1. Week als eerste de gedroogde witte bonen minstens 6 uur (of een nacht) in ruim water. Spoel ze daarna goed af.
  2. Verhit vervolgens de olijfolie in een grote pan en bak de fijngehakte ui, plakjes wortel, plakjes bleekselderij en fijngehakte knoflook tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de geweekte witte bonen dan toe aan de pan en meng goed met de groenten.
  4. Giet de vleesbouillon daarna in de pan en breng aan de kook.
  5. Voeg aansluitend paprikapoeder, gedroogde tijm, zout en peper toe aan de pan en roer goed door.
  6. Zet daarna het vuur laag, dek de pan af en laat de soep ongeveer 2 uur sudderen, of tot de bonen zacht zijn.
  7. Haal vervolgens de pan van het vuur en pureer een deel van de soep met een staafmixer of in een blender. Dit zorgt voor een dikkere textuur.
  8. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg indien nodig extra water toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  9. Proef en breng de soep tot slot op smaak met zout en peper indien nodig.
  10. Serveer de Jani Me Fasule in kommen en garneer met vers gehakte peterselie.

19. Pispile

Pispile is een smakelijk en eenvoudig gerecht uit de Albanese keuken. Het is een stoofpot gemaakt van kippenbouten, groenten en kruiden. Pispile staat bekend om zijn heerlijke aroma en sappige kip. Dit Albanees gerecht is perfect voor liefhebbers van hartige stoofschotels.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: braadpan, lepel
Vegatip: vervang de kippenbouten door plantaardige eiwitten, zoals tofu of tempeh, voor een vegetarische versie van Pispile.

Pispile ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 kippenbouten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s
  • 2 wortels
  • 4 aardappelen
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Pispile recept

  1. Verhit als eerste de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  2. Bak de kippenbouten daarna aan beide zijden goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet opzij.
  3. Voeg de fijngehakte uien en knoflook vervolgens toe aan dezelfde pan en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  4. Voeg dan de paprika’s, wortels en aardappelen toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  5. Doe hierna de kippenbouten terug in de pan samen met de tomatenblokjes.
  6. Voeg aansluitend paprikapoeder, gedroogde oregano, gedroogde basilicum, zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar.
  7. Voeg daarna voldoende water toe om de ingrediënten net te bedekken.
  8. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek de pan af en laat het ongeveer 1 uur sudderen, of tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn.
  9. Roer af en toe en voeg indien nodig extra water toe om de gewenste dikte van de saus te bereiken.
  10. Proef en breng het gerecht tot slot op smaak met zout en peper indien nodig.
  11. Serveer de Pispile in diepe borden of kommen, garneer met verse peterselie en geniet van deze heerlijke stoofpot.

20. Imam bayildi

Gegrilde gevulde aubergines met groenten

Imam bayildi is een klassiek gerecht uit de Albanese keuken dat bestaat uit gevulde aubergines met een smaakvolle vulling van ui, knoflook, tomaten en kruiden. Het Albanees gerecht staat bekend om zijn rijke en aromatische smaak. Het is een perfecte keuze voor vegetariërs en liefhebbers van Mediterrane gerechten.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: ovenschaal, mes, lepel
Vegatip: Imam bayildi is van nature vegetarisch.

Imam bayildi ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 middelgrote aubergines
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 tomaten
  • 1 groene paprika
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Imam bayildi recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 180°C.
  2. Snijd vervolgens de aubergines in de lengte doormidden en hol ze voorzichtig uit met een lepel, zodat er ruimte ontstaat voor de vulling. Bewaar het vruchtvlees.
  3. Verhit dan de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  4. Bak de fijngehakte ui en knoflook daarna tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  5. Voeg het vruchtvlees van de aubergines, de blokjes tomaat en paprika toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee.
  6. Breng het mengsel dan op smaak met gedroogde oregano, paprikapoeder, zout en peper. Roer alles goed door elkaar.
  7. Vul de uitgeholde aubergines met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  8. Bak de gevulde aubergines ongeveer 40-45 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze zacht en gaar zijn.
  9. Haal tot slot de ovenschaal uit de oven en laat de aubergines iets afkoelen.
  10. Garneer de Imam bayildi met verse peterselie en serveer het als hoofdgerecht of als bijgerecht bij een Mediterrane maaltijd.

Aan tafel!

Ik hoop dat deze lijst met 20 traditionele Albanese gerechten je inspiratie geeft om de heerlijke smaken van de Albanese keuken te ontdekken. Geniet van het koken en het proeven van deze culinaire hoogstandjes!

Veelgestelde vragen over een Albanees gerecht

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over een Albanees gerecht. Heb je nog meer informatie nodig over specifieke gerechten of recepten? Laat dan je vraag achter in de reacties hieronder!

Wat is het meest populaire traditionele Albanees gerecht?

Het meest populaire traditionele Albanees gerecht is Börek. Het is een hartige taart gevuld met verschillende ingrediënten zoals kaas, vlees of groenten.

Zijn Albanese gerechten pittig?

Over het algemeen zijn Albanese gerechten niet pittig. Ze maken gebruik van kruiden en specerijen om smaak toe te voegen, maar ze zijn meestal niet pikant.

Kan ik vegetarische opties vinden in de Albanese keuken?

Absoluut! De Albanese keuken biedt verschillende vegetarische gerechten, zoals Tarator, Qifqi en Pispile.

Welke ingrediënten zijn kenmerkend voor een Albanees gerecht?

Kenmerkende ingrediënten in een Albanees gerecht zijn onder andere lamsvlees, olijfolie, yoghurt, kruiden zoals dille en munt, en regionale producten zoals feta-kaas.

Wat eten Albanezen als ontbijt?

Het ontbijt in Albanië is meestal een lichte maaltijd. Veel Albanezen beginnen hun dag met traditionele gerechten zoals ‘byrek me kos’ (Börek met yoghurt) of ‘kaçkavall’ (gegrilde kaas). Andere opties kunnen zijn brood met honing, jam of feta-kaas, yoghurt met muesli of fruit, of een kopje sterke Albanese koffie.

Welke dranken uit Albanië passen goed bij een Albanees gerecht?

Er zijn verschillende dranken uit Albanië die goed passen bij Albanese gerechten. Enkele voorbeelden zijn raki, boza, kamillethee, dhalle en Albanese wijnen zoals Kallmet (rood) en Shesh i Bardhe (wit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *