Doordat de Balkanregio bestaat uit meerdere landen, is het begrijpelijk dat je je afvraagt welke taal in de balkan gesproken wordt. Het antwoord op deze vraag vind je hieronder!

De Balkan is een regio in Europa die bestaat uit verschillende landen, elk met hun eigen officiële taal. Ook zijn er talen die in meerdere landen worden gesproken. De voornaamste talen die worden gesproken in de Balkan zijn: Albanees, Bosnisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Macedonisch, Montenegrijns, Roemeens, Servisch en Sloveens.

Om het overzichtelijker te maken is het hieronder nogmaals samengevat!

taal in de balkan

Albanees

Albanees wordt gesproken in Albanië en in delen van Macedonië, Montenegro en Griekenland. Het is een Indo-Europese taal en het is de enige taal die wordt gesproken in Albanië.

Bosnisch, Kroatisch en Servisch

De talen Bosnisch, Kroatisch en Servisch zijn talen die sterk op elkaar lijken en worden gesproken in Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Servië. Bosnisch is een van de drie officiële talen van Bosnië en Herzegovina, terwijl Kroatisch een van de twee officiële talen van Kroatië is en Servisch een van de twee officiële talen van Servië is.

Bulgaars

Bulgaars wordt gesproken in Bulgarije. Het is een Slavische taal en een van de twee officiële talen van Bulgarije.

Grieks

Grieks wordt gesproken in Griekenland en Cyprus. Het is een Indo-Europese taal en een van twee officiële talen van Griekenland.

Macedonisch

Macedonisch wordt gesproken in Noord-Macedonië. Het is een Slavische taal en een van de twee officiële talen van Noord-Macedonië.

Montenegrijns

Montenegrijns wordt gesproken in Montenegro. Het is een Slavische taal en een van de twee officiële talen van Montenegro.

Roemeens

Roemeens wordt gesproken in Roemenië. Het is een Romance taal en een van de twee officiële talen van Roemenië.

Sloveens

Sloveens wordt gesproken in Slovenië. Het is een Slavische taal en een van de twee officiële talen van Slovenië.

Overige talen en dialecten

Daarnaast zijn er ook talen die minder vaak worden gesproken. Voorbeeld hiervan zijn Tsjechisch, Hongaars, Turks, Roma, enzovoort. Deze talen worden vaak gesproken door minderheden in de regio en kunnen variëren van land tot land.

Er zijn ook veel dialecten die in de regio worden gesproken. Sommige zijn sterk verwant aan de officiële talen, terwijl andere uniek zijn voor een specifieke regio of groep mensen.

In de regio worden ook vaak talen als Engels, Duits, Fransen, Italiaans en Spaans gesproken als tweede of derde taal, vooral onder de jonge generaties die vaak in contact komen met buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *