Er zijn verschillende theorieën over waarom het de “Balkan” heet. De meest geaccepteerde en gebruikte definitie ontdek je hieronder!

De naam “Balkan” is afgeleid van het Turkse woord “balkan” dat “bergketen” (ook wel bebost gebergte) betekent. De term wordt vaak gebruikt om de gehele regio te beschrijven die zich uitstrekt van Hongarije in het noordwesten tot Griekenland in het zuiden en van Bulgarije in het oosten tot Albanië in het westen.

Toch blijft het hier niet bij. De naam heeft een rijke en complexe geschiedenis, waarin invloeden van veel verschillende culturen, religies en volkoren een invloed in hebben gespeeld. Meer daarover ontdek je hieronder!

Albanese man

De Balkan als verzamelnaam

De precieze oorsprong van de naam is onduidelijk, maar wordt dus vaak geassocieerd met het Turkse woord “balkan”. Reden hiervoor is waarschijnlijk omdat de Balkanregio wordt gekenmerkt door een aantal bergachtige gebieden, waaronder de Balkanbergen, die de grens vormen tussen Europa en Azië.

De term “Balkan” werd eerst gebruikt in de 18e eeuw in Turkije en werd later overgenomen door Europese geografen en politieke analisten om de gehele regio te beschrijven die Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kosovo, Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië omvat. De term wordt dus voornamelijk gebruikt als verzamelnaam.

Andere theorieën

Er zijn ook andere theorieën over de oorsprong van de naam. Sommige experts geloven dat het afkomstig is van een oud Slavisch woord “balka” of “balkan” dat “bossen” of “wouden” betekent. Anderen geloven dat het afkomstig is van een Illyrisch woord dat “heuvel” betekent.

Als je binnen Bulgarije vraagt naar de Balkan, gebruik dan “Stara Planina”, wat “oude berg” betekent.

Wat de precieze oorsprong van de naam ook is, het is duidelijk dat de regio al eeuwenlang bekend staat om haar bergachtige landschap en dat dit een belangrijke factor is geweest in de ontwikkeling van de naam.

Hoe heet iemand uit de Balkan?

Balkanees, Balkander of Balkanner… Het zijn enkele voorbeelden van termen die mensen gebruiken voor een persoon afkomstig uit de regio. Geen van deze is echter juist.

Iemand uit de Balkan kan worden aangeduid als een “Balkan” of een “Balkanpersoon”. Er zijn echter veel landen en volkoren die de Balkanregio bewonen. De precieze nationaliteit of etniciteit van een persoon zou dus afhangen van het specifieke land waar hij of zij vandaan komt.

Bijvoorbeeld, iemand uit Servië zou een Serviër genoemd worden, iemand uit Macedonië zou een Macedoniër genoemd worden, iemand uit Bosnië en Herzegovina zou een Bosniër of Herzegoviër genoemd worden en iemand uit Albanië zou een Albanees genoemd worden.

Etnische groepen in de Balkan

Daarnaast zijn er veel etnische groepen die in de Balkanregio wonen, zoals de Servische, Bosniak, Kroatische, Macedonische, Albanese, Bulgaarse, Roemeense, Griekse, Turks, Hongaarse, et cetera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *