Home » Our Lady of the Rocks: betekenis en gids

Our Lady of the Rocks in Perast, ook bekend als Gospa od Škrpjela, is een van de absolute hoogtepunten van Montenegro. Er zijn veel legendes over dit bijzondere eiland. Hier ontdek je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Onze Lieve Vrouw van de Rotsen!

Dit schilderachtige eiland ligt voor de kust van Perast in de prachtige Baai van Kotor.

Maar naast de natuurlijke schoonheid, is Our Lady of the Rocks ook rijk aan geschiedenis en verhalen. Deze laten je de geschiedenis en de traditionele geest van de Baai van Kotor beleven.

In dit artikel duiken we in het boeiende verhaal achter dit unieke eiland en vertellen we hoe je het kunt bezoeken!

Verhaal van Our Lady of the Rocks

Bezoekers op Our Lady of the Rocks in Perast

In de Baai van Kotor leven de mensen al eeuwenlang in harmonie met de zee. Hier werden fortuinen gemaakt en verloren, net als levens, beïnvloed door de stemmingen van de zee en de wil van God.

Perast was het centrum van macht en rijkdom in Boka Bay. Dat zie je nog steeds aan de prachtige stenen paleizen langs de kust. Ook het aantal kerken in dit kleine stadje, dat slechts 1 kilometer lang is, spreekt boekdelen. Er zijn zeven kerken in Perast zelf en nog twee op de eilanden vlak voor de kust. Het is daarom duidelijk dat zowel God als de zee de zeelieden van Perast gunstig gezind waren.

Het leven op zee

Uitzicht op Our Lady of the Rocks in de Baai van Kotor

Toch was het leven op zee vol gevaren. Stormen, piraten en voortdurende conflicten maakten het zijn van een zeevaarder een riskante onderneming. Veel zeelieden keerden gewond of helemaal niet terug.

Dit brengt ons bij de legende van Onze Lieve Vrouw van de Rotsen.

Legende van Our Lady of the Rocks

De legende van Our Lady of the Rocks gaat meer dan vijf eeuwen terug. Op een warme zomerdag, 22 juli 1452, keerden twee broers terug naar huis in Perast na een gevaarlijke reis. Eén van hen had een gewond been.

Toen ze langs het 12e-eeuw klooster van St. George kwamen, zagen ze iets op een rots. Het bleek een icoon van de Maagd Maria met Kind te zijn. Ze namen het mee naar huis, en de volgende dag gebeurde er een wonder: het been van de gewonde broer was genezen. Ze zagen dit als een teken en beloofden een kerk te bouwen op de rots waar ze de icoon hadden gevonden.

Toen was er echter niet genoeg rots om een kerk op te bouwen. Ze begonnen daarom bootladingen stenen naar de plek te brengen en oude boten rond de pek te laten zinken. Andere zeelieden gooiden ook stenen op de plek voordat ze vertrokken, in de hoop op bescherming tijdens hun reizen.

In 1484, 32 jaar na de vondst van de icoon, was er een eiland met een kerk.

Our Lady of the Rocks en Sveti Đorđe in Montenegro

De kerk verloor veel van haar schatten op 22 juni 1624, toen piraten uit Tunesië en Carthago Perast aanvielen. Ze verwoestten de kerken en namen het grootste deel van de bevolking gevangen. Maar in 1630, bijna 200 jaar na de start van het project, werd de kerk herbouwd door de Venetianen, zoals we die nu kennen.

Our Lady of the Rocks kerk

Our Lady of the Rocks Kerk in Perast

“Welke kerk staat er midden in het meer van Montenegro?”, is de vraag die vaak gesteld wordt door bezoekers van de Baai van Kotor. Dit is de katholieke kerk van Our Lady of the Rocks.

Als je deze kerk binnenkomt, zie je meteen het enorme marmeren altaar. Dit meesterwerk werd in 1796 geplaatst en is gemaakt door Antonio Capellano uit Genua. Het schilderij in het midden is van Lovro Dobricević en dateert uit 1452.

Daarnaast zijn de muren en het plafond versierd met 68 fresco’s van de barokkunstenaar Trip Kokolja uit Kotor, die leefde van 1661 tot 1713.

De muren zijn verder bedekt met meer dan 2500 zilveren votieven, geschonken door lokale families. Deze families lieten zilveren of gouden votieven maken om hun zeelieden op zee te beschermen. Je ziet ook votieven in de vorm van benen of armen, geschonken door zieken of gewonden in de hoop op genezing.

Our Lady of the Rocks museum

Onze Lieve Vrouw van de Rotsen museum en Sveti Đorđe in Montenegro

Het museum van Our Lady of the Rocks bevindt zich in het gebouw naast de kerk en is via de kerk te betreden.

Dit museum toont een boeiende collectie voorwerpen uit de regio, van de tijd van de Illyriërs tot nu.

In het lapidarium zie je rotsen met Illyrische inscripties en neolithische voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan pijlpunten, gevonden in de Špilja-grot boven Perast.

Ook zijn er collecties wapens, traditionele kleding, moderne kunst en schilderijen van schepen die stormen trotseren of vechten tegen piraten. Deze thema’s waren eeuwenlang belangrijk voor de inwoners van Perast.

Powered by GetYourGuide

Wandtapijt van Hijacinte Kunić-Mijović

Wandtapijt van Hijacinte Kunić-Mijović in Our Lady of the Rocks museum
Montenegro Pulse

Een bijzonder stuk is het wandtapijt van Hijacinte Kunić-Mijović. Zij wachtte 25 jaar op de terugkeer van haar man van zee en naaide in die tijd een ingewikkeld wandtapijt.

Ze gebruikte goud- en zilverdraad, maar ook haar eigen haar voor het haar van de engelen. Je ziet het haar van bruin naar grijs veranderen.

Dit tapijt van Hijacinte Kunić-Mijović is één van de kostbaarste stukken van het museum van Onze Lieve Vrouw van de Rotsen.

Bij de toegang tot het museum en de kerk van Our Lady of the Rocks is een rondleiding inbegrepen. De gids vertelt je alles over de geschiedenis en de artefacten in de kerk. Deze rondleiding duurt ongeveer 20 minuten.

Bovendien dekt de toegangsprijs beide locaties.

Is Our Lady of the Rocks een bezoek waard?

Het is absoluut de moeite waard om Onze Lieve Vrouw van de Rotsen te bezoeken! Je kunt de buitenkant van dichtbij bekijken, krijgt een prachtig uitzicht op de baai en kunt genieten van een mooie boottocht.

Bezoekers op eiland Onze Lieve Vrouw van de Rotsen in Baai van Kotor

Van Perast naar Gospa od Škrpjela

Our Lady of the Rocks ligt net voor de kust van Perast. Als je een huurauto hebt, kun je in Perast parken en de boot naar het eiland nemen. Perast is autovrij, maar er zijn parkeerplaatsen aan beide uiteinden van de stad.

Een boottocht naar het eiland kost ongeveer €5 per persoon voor een retour. Een schipper brengt je naar het eiland en haalt je na 30 tot 45 minuten weer op.

Boot van Perast naar Our Lady of the Rocks in de Baai van Kotor

Heb je een vaarbewijs en huur je een boot in Montenegro? Dan kun je mensen afzetten op het eiland. Let op, je mag de boot niet vastmaken en achterlaten, terwijl je de kerk en het museum bezoekt!

Van Kotor naar Gospa od Škrpjela

Our Lady of the Rocks ligt op slechts 15 minuten rijden of varen met een speedboot vanuit Kotor. Je kunt ook de lokale bus nemen van Kotor naar Perast en daar de boot pakken.

Our Lady of the Rocks rondleidingen

Daarnaast zijn er diverse tours die je van Kotor naar Onze Lieve Vrouw van de Rotsen brengen. Veel van deze rondleidingen stoppen op het eiland en gaan ook naar andere bezienswaardigheden zoals de Blauwe Grot.

Powered by GetYourGuide

Our Lady of the Rocks bezoekersinformatie

En niet te vergeten, wat praktische informatie:

  • Adres: Our Lady of the Rocks, Perast, Montenegro
  • Openingstijden: dagelijks van 09:00 tot 18:00
  • Dresscode: minimaal een korte broek en T-shirt (zonder mouwen is oké). Dit geldt voor het hele eiland, niet alleen in de kerk.

Evenementen op Our Lady of the Rocks

Ook zijn er tweetal evenementen die je kunt ervaren op Our Lady of the Rocks: Fašinada en bruiloften!

Fašinada

Wil je een echt onvergetelijke ervaring meemaken in de Baai van Kotor? Elk jaar, op 22 juli, is het tijd voor Fašinada.

Tijdens Fašinada vertrekt een kleurrijke stoet boten bij zonsondergang vanuit Perast naar het eiland. Daar werpen ze stenen in de zee, een eeuwenoude traditie die de oprichting van het eiland viert.

Deze festiviteit begint rond 18:30, maar zorg dat je er op tijd bent om een goed plekje te veroveren. De beste spot? Dat is bij een van de sfeervolle restaurants aan het water, zoals Conte, waar je een prachtig uitzicht hebt op de hele gebeurtenis.

Bruiloften op Our Lady of the Rocks

Naast Fašinada, vinden er ook bruiloften plaats op Our Lady van the Rocks.

Dus wil je jouw speciale dag vieren op deze bijzondere plek? Dat kan! Als je droomt van een romantische ceremonie op dit schilderachtige eiland, schakel dan een lokale huwelijksplanner in om alles te regelen. Houd er wel rekening mee dat alleen praktiserende rooms-katholieken hier kunnen trouwen.

Sveti Đorđe: eiland van de doden

Sveti Đorđe Eiland van de Doden in de Baai van Kotor in Montenegro

Naast Our Lady of the rocks ligt een ander eiland met een traditionele kerk en prachtige cipressen. Dit is Sveti Đorđe, beter bekend als het “eiland van de doden”.

Op dit eiland bevindt zich een benedictijnen klooster uit de 7e eeuw, samen met een begraafplaats waar veel belangrijke inwoners uit Perast hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Verhaal van Ante en Katica

Maar de bekendheid van Sveti Đorđe dankt het vooral aan het tragische verhaal van Ante en Katica.

Tijdens de Napoleontische invasie in oktober 1813 hadden de mannen van Perast zich verscholen in de toren van Sveti Križ boven de stad. De terugtrekkende Franse troepen vestigden zich op Sveti Đorđe. Een van de soldaten in het Franse leger, Ante Slović, kwam van Cres, een eiland in het noorden van Kroatië. Hij was verloofd met Katica uit Perast.

Op bevel van hun commandanten richten de Franse soldaten hun kanonnen op en openden het vuur op Sveti Križ. Een kanonskogel mist echter het doel en trof het huis van Katica.

Kanon op Sveti Dorde in Perast

Ze werd gedood en begraven op het eiland Sveti Đorđe, wat Ante diep verscheurde. Toen de Fransen de Baai van Kotor verlieten, werd hij een kluizenaar. Hij bleef op Sveti Đorđe en werd monnik in het klooster, waar hij de kerkklok luidde. Ante stierf in 1831 en werd begraven naast Katica.

Sveti Đorđe blijft vandaag de dag een benedictijnenklooster. Hoewel het niet toegankelijk is voor bezoekers, is het zichtbaar tijdens boottochten vanuit Kotor naar Our Lady of the Rocks.

Our Lady of the Rocks en Sveti Đorđe in de Baai van Kotor

Wil je graag meer te weten komen over Montenegro en inspiratie opdoen voor bezienswaardigheden? Ga dan nu naar het archief van Montenegro!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *