Mensen in gondel Kotor kabelbaan
Home » Kotor kabelbaan: ervaar Montenegro van bovenaf

De Kotor kabelbaan is een unieke ervaring die de charme van de oude stad Kotor verbindt met het prachtige landelijke binnenland en de natuurlijke schoonheid van Lovćen.

In slechts 11 minuten brengt de kabelbaan je van de levendige geschiedenis van de oude stadsmuren naar de rust van de bergen van Montenegro.

En of je nu een avonturier bent of met je familie op pad gaat, de kabelbaan van Kotor is een geweldige attractie voor iedereen die op zoek is naar plezier en avontuur.

Meer weten over deze unieke activiteit? Blijf dan zeker lezen!

Kotor Kabelbaan specificaties

Algemene informatie over Kotor kabelbaan:

 • Hoogteverschil: 1316 meter
 • Lengte van de kabelbaanroute: 3900 meter
 • Duur van de rit: 11 minuten
 • Maximale snelheid: 6 m/s
 • Gondels: 48
 • Maximale capaciteit: 1200 passagiers/uur
 • Maximale capaciteit per gondel: 10 passagiers

Over Kotor

Uitzicht over Kotor

Verscholen tussen bergen en de Baai van Kotor, waar de toppen van Lovćen in het water reflecteren, ligt het bruisende hart van de Baai: Kotor.

Met zijn middeleeuwse vestingwerken die teruggaan tot 169 voor Christus, is dit UNESCO Werelderfgoed onaangetast gebleven. Wandelend door de kronkelende straatjes van Kotor, stap je terug in de tijd van het oude Rome tot aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.

Baai van Kotor

Uitzicht over de Baai van Kotor, Boka Bay

Belangrijk onderdeel van Kotor, is de Baai van Kotor, ook wel bekend als Boka Bay. Bij het zien van zelfs een glimp van de pracht van Boka Bay, zul je het eens zijn met de woorden van Lord Byron:

“Op het moment van het ontstaan van de planeet vond de meest voortreffelijke samensmelting van land en zee plaats aan de Montenegrijnse kust…”.

De Baai van Kotor, de meest zuidelijke fjord van Europa, wordt beschermd door UNESCO en staat vermeld in de ranglijst van de 30 mooiste baaien ter wereld.

Lovćen Nationaal Park

Uitzicht over Nationaal Park Lovćen

Montenegro telt vijf nationale parken, waarvan Lovćen Nationaal Park er één is, toegankelijk via de kabelbaan van Kotor. Gelegen op de gelijknamige berg, omvat Lovćen 6220 hectare en werd het in 1952 aangewezen als nationaal park.

Het Nationaal Park Lovćen wordt gekenmerkt door een mix van kust- en bergklimaat, waardoor het werkelijk uniek is.

Verder is Lovćen van groot belang als symbool van vrijheid en wordt het beschouwd als een ‘heilig altaar’ door de bevolking van Montenegro. In het dorp Njeguši, diep verscholen in het hart van de berg Lovćen, zijn enkele van de meest belangrijke figuren uit de Montenegrijnse geschiedenis geboren. Denk bijvoorbeeld aan Petar II Petrović Njegoš en koning Nikola I Petrović.

Geschiedenis van de Kotor kabelbaan

Geschiedenis Kotor kabelbaan
Kotor Cable Car

Voor de geschiedenis van de Kotor kabelbaan gaan we terug naar de Eerste Wereldoorlog. In 1916 besloot de Oostenrijk-Hongaarse monarchie om een kabelbaan te bouwen: de “Kotor – Centinje” kabelbaan. Waarom? Om makkelijker materialen voor het leger te kunnen vervoeren.

Dit grote project bestond uit drie delen. Van Škurda naar Krstac, Škaljari naar Krstac en Krstac naar Cetinje. Ze moesten de grote hoogteverschillen en het ruige landschap trotseren, midden in een oorlogsgebied.

Het was een enorme klus, maar ze kregen het voor elkaar. Toen het derde deel naar Cetinje klaar was, kon de kabelbaan maar liefst 110 ton materiaal per dag vervoeren.

Maar in 1918 stopte alles. Ondanks de inzet en initiatieven van lokale bevolking, kwam de kabelbaan nooit meer in gebruik. Toch bleef het idee altijd in leven. Een droom ontstond om Lovćen opnieuw met de zee te verbinden, en vertaalde zich uiteindelijk naar de “Kotor kabelbaan”.

Waarom de Kotor kabelbaan?

Waarom zou je de Kotor kabelbaan moeten ervaren? Nou, simpelweg omdat het je de mogelijkheid biedt om Montenegro vanuit een uniek perspectief te bewonderen.

Vader, moeder en kinderen kijken uit op kabelbaan van Kotor
Kotor Cable Car

Na een rit van slechts 11 minuten, kom je in een nieuwe wereld terecht vol ongerepte natuur, een uniek klimaat en een omgeving die wordt gesierd door de prachtige karstformaties van Lovćen.

En of je nu op zoek bent naar avontuur, dol bent op heerlijk eten en wijn of snakt naar onvergetelijke familiemomenten, er zijn tal van activiteiten mogelijk!

Activiteiten naast de Kotor kabelbaan

Naast het genieten van het panoramische uitzicht vanaf de gondel, zijn er dus genoeg andere activiteiten te beleven.

Ga fietsen of hiken

Fietsen vanaf kabelbaan van Kotor
Hiken en wandelen vanaf kabelbaan van Kotor
Kotor Cable Car

Ga bijvoorbeeld fietsen en verken de prachtige omgeving van Lovćen Nationaal Park die je alleen op twee wielen kunt bereiken.

Of trek je wandelschoenen aan en verken de vele wandelpaden die het nationale park Lovćen doorkruisen. Van ontspannen wandelingen tot uitdagende trektochten, er is voor ieder wat wils.

Of je nu kiest voor fietsen of hiken, in beide gevallen is het mogelijk om aan te sluiten bij een georganiseerde tour. Bovendien worden er voor alle fitnesslevels tochten aangeboden.

Bezoek het amfitheater

Amfitheater in berg Lovćen
Uitzicht vanaf amfitheater in Lovćen
Kotor Cable Car

Wil je ook graag jezelf verdiepen in de rijke geschiedenis van de regio? Stel jezelf dan voor tijdens een concert, omringd door het adembenemende panorama van de open zee vanaf Lovćen.

In het Kuk-complex vind je een amfitheater waarvan de terrassen kunstig zijn gemaakt om de natuurlijke contouren van een van de vele zinkgaten van Lovćen te volgen.

Rondje met de Alpine Coaster ORO

Alpine Coaster ORO Kotor kabelbaan
Alpine Coaster ORO Kotor kabelbaan
Kotor Cable Car

En voor wat extra spanning kun je een rit maken met de Alpine Coaster ORO, die perfect is geïntegreerd in de wilde natuur. Bereik een maximale snelheid van 40 km/u terwijl je gedeeltelijk langs de kliffen van Lovćen afdaalt, met een prachtig uitzicht op de Baai van Kotor.

Het instap- en uitstapstation bevindt zich bij het Kuk-station (bovenaan de berg). Daarnaast is de Alpine Coaster van 10:00 tot 19:00 actief.

Fris op bij Monte Juice Bar

Mensen zitten bij Monte Juice Bar
Kotor Cable Car

Behoefte aan verfrissing tussen alle activiteiten door? Geniet dan van een verfrissend drankje bij Monte Juice Bar! Ook handig voor onderweg, tijdens je wandeling of fietstocht. Verder kun je hier ook terecht voor een voedzame fruitsalade.

Restaurant Forza Kuk

Uitzicht op Montenegro vanaf Restaurant Forza Kuk
Kotor Cable Car

Na al die activiteiten verdien je wel een lekker diner. Een absolute aanrader is restaurant Forza Kuk, waar je misschien wel het beste uitzicht over Montenegro hebt.

Souvenirwinkel Boka s’ Kuka

Souvenirs bij Souvenirwinkel Boka s' Kuka
Kotor Cable Car

En vergeet niet om langs de souvenirwinkel Boka ’s Kuka te gaan, voordat je weer met de gondel naar beneden gaat. Hier vind je een unieke selectie souvenirs en cadeaus als aandenken aan je onvergetelijke kabelbaanavontuur in Kotor.

Praktische informatie voor kabelbaan Kotor

Voordat je je reis naar de kabelbaan van Kotor plant, zijn er een paar praktische zaken die je moet weten.

Start van je reis

De kabelbaan van Kotor is goed te bereiken en gevestigd in de buurt van belangrijke kustroutes. Het Lower Station Dub, ofwel het beginpunt, ligt op slechts 200 meter van de weg Budva – Tivar en op slechts 5 kilometer van het vliegveld van Tivat.

Voor de exacte locatie, kun je de Google Maps locatie hieronder gebruiken:

Kom je met de auto naar de Kotor kabelbaan? Geen zorgen over parkeren! Het benedenstation heeft ruimte voor 300 auto’s en 50 bussen. Parkeerkosten zijn slechts €1,- per uur voor auto’s. Voor bussen is het €10,- voor 3 uur, en daarna €4,- per extra uur.

Het bovenstation hebben we ook weergegeven, gewoon voor de handigheid.

Prijzen Kotor kabelbaan

Je kunt een kaartje voor de gondel kopen bij de kassa’s op het beneden station (DUB) en op het bovenstation (KUK). Maar de snelste en eenvoudigste manier is om je ticket vooraf te kopen via het online platform van Kotor Cable Car.

Onderstaande prijzen gelden van 1 t/m 26 mei 2024. Kies het ticket dat het beste bij je past.

 • Volwassene retourticket: €18,-
 • Volwassene enkele reis: €10,-
 • Kinder retourticket (2 – 12 jaar): €8,-
 • Kinder enkele reis (2 – 12 jaar): €5,-
 • Publieke Werken enkele reis: €5,-
 • Publieke Werken retour reis: €8,-
 • Kinderen tot 2 jaar: gratis
 • Achtbaan: €6,-

Dienstregeling Kotor kabelbaan

Van 1 tot en met 31 mei 2024 vertrekt de gondel op zijn vroegst om 09:00 uur. De laatste kans om de rit naar boven te maken is om 19:30 uur en naar beneden gaat de laatste om 20:00 uur.

Dienstregeling en prijzen Kotor kabelbaan
Kotor Cable Car

Veelgestelde vragen Kotor kabelbaan

Staat je vraag er niet tussen? Stel dan gerust je vraag in de reacties hieronder!

Mogen huisdieren mee in de gondels?

Ja, huisdieren mogen mee in de Kotor kabelbaan. Maar check wel even of de andere passagiers het oké vinden. Zo niet, wacht dan op een lege gondel en geniet samen van de rit.

Mogen kinderen vanaf 12 jaar zonder toezicht van een volwassene met de kabelbaan?

Nee, kinderen onder de 12 moeten vergezeld worden door een volwassene.

Ik heb mijn persoonlijke bezittingen in de cabine achtergelaten. Waar kan ik die ophalen?

Bij de kassa in het dalstation in Dub hebben ze een afdeling waar verloren spullen worden bewaard.

Zijn er naast de kabelbaanrit nog andere faciliteiten beschikbaar?

Zeker weten! Beneden, bij het lage station, vind je een café, een souvenirwinkel en meer. Boven op de berg Lovćen kun je geweldige wandelingen maken, fietsen, dineren in een toprestaurant met uitzicht op de baai van Boka, uitkijkpunten bezoeken en nog veel meer.

Zijn er specifieke instructies of beperkingen die gevolgd moeten worden voordat men aan boord van de kabelbaan gaat?

Zeker, voordat je instapt, is het belangrijk om de instructies te volgen en eventuele beperkingen te kennen. Houd je aan de regels en luister naar het personeel.

Wie is verantwoordelijk voor de uitrusting van de kabelbaan van Kotor?

Het kabelbaanproject van Kotor wordt uitgevoerd door een topconsortium met LEITNER, een van ’s werelds beste kabelbaanfabrikanten.

Zijn er specifieke instructies voor het navigeren door het Lovcen Nationaal Park?

Zeker, het bergstation Kuk is hoog, dus neem warme kleding mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *