Man met dolfijn in Baai van Kotor in Montenegro
Home » Zijn er dolfijnen in de Baai van Kotor in Montenegro?

Vandaag duiken we in een vraag die menig reiziger in Kotor bezighoudt: “Zijn er dolfijnen in de Baai van Kotor in Montenegro?”

Maar voordat we antwoord geven op deze vraag, laten we eerst eens kijken naar wat deze baai zo speciaal maakt.

Over de Baai van Kotor

Uitzicht over Baai van Kotor op de Ladder van Kotor

De Baai van Kotor, ook wel bekend als Boka Bay, is een juweel aan de kust van Montenegro en gelegen aan de Adriatische Zee. Het is een UNESCO-werelderfgoedlocatie die bekend staat om haar schoonheid en rijke geschiedenis.

Omgeven door steile bergtoppen en pittoreske stadjes, strekt deze prachtige baai zich uit over zo’n 28 kilometer. Het biedt daarom een schat aan natuurlijke wonderen en culturele schatten.

De middeleeuwse stad Kotor, met zijn doolhof van geplaveide straatjes en imposante stadsmuren, is het kloppende hart van dit betoverende gebied.

Dolfijnen in de Baai van Kotor

Man zwemt met dolfijn in Baai van Kotor in Montenegro
Total Montenegro News

Laten we teruggaan naar de vraag waar het allemaal om draait: zijn er dolfijnen te vinden in te Baai van Kotor? Het antwoord is: ja!

Hoewel de aanwezigheid van dolfijnen niet zo algemeen bekend is als in andere delen van de wereld, hebben geluksvogels toch vaak het genoegen gehad om deze geweldige zoogdieren in Boka Bay te spotten.

In Montenegro leven twee verschillende soorten dolfijnen. Dit zijn de tuimelaardolfijn en de gestreepte dolfijn. Af en toe kun je andere dolfijnsoorten spotten en heel uitzonderlijke zelfs een vinvis.

Springende dolfijn in Boka Bay
Montenegro Pulse

De dolfijnen die in de Baai van Kotor zwemmen, staan bekend om hun vriendelijke aard en hun neiging tot interactie met mensen.

Helaas worden alle soorten dolfijnen en walvissen in de Middellandse Zee bedreigt. Daarbij vormen de dolfijnen in Montenegro geen uitzondering. Deze bedreigingen omvatten zeeverkeer, overbevissing, vervuiling, habitatvernieling en het schadelijke geluid afkomstig van de zoektocht naar olie en gas.

Hoewel sommige dolfijnen nieuwsgierig lijken en interesse tonen om met mensen te spelen, is het belangrijk om te benadrukken dat dit geen aanmoediging is voor directe interactie. Het blijven wilde dieren, en het minimaliseren van verstoring is van cruciaal belang om de populatie te beschermen en te behouden.

Baai van Kotor dolfijnen excursie

Bootexcursie voor spotten van Dolfijnen in de Baai van Kotor

Om op een professionele manier dolfijnen in de Baai van Kotor te spotten, raden we een excursie aan. Onthoud wel dat het dus zeker geen gewoonte is om dolfijnen in Montenegro te zien.

Wil je toch graag een poging wagen? Dan is het deelnemen aan een boottocht, kajaktocht of jachtexcursie een van de beste manieren om dolfijnen te zien.

Mocht je geen geluk hebben, hoef je zeker niet getreurd te zijn! Tijdens deze excursies krijg je namelijk niet alleen de kans om dolfijnen te bewonderen. Ook geniet je van de spectaculaire kustlijn en de verborgen baaien die Boka Bay te bieden heeft.

Andere activiteiten in Kotor

Naast het spotten van dolfijnen, zijn er tal van andere activiteiten in Kotor en de omgeving. Verken bijvoorbeeld de smalle straatjes van de oude stad. Of bewonder de prachtige architectuur van de kathedraal van Sint-Tryfon en de Sint-Nikolaaskerk.

Een activiteit die je zeker niet mag overslaan is het beklimmen van de Ladder van Kotor. Beklim de 1350 treden voor een prachtig uitzicht over de baai en de omliggende bergen.

Vergeet ook niet om de nabijgelegen dorpen Perast en Herceg Novi te verkennen, die elk hun eigen unieke charme en attracties hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *