Surva Festival International Festival of Masquerade Games in Bulgarije
Home » Surva Festival: International Festival of Masquerade Games in Bulgarije

Plan je een reis naar Bulgarije voor het laatste weekend van januari? Mis dan niet het Surva Festival in de stad Pernik, een boeiend evenement dat oude tradities en folklore uit Bulgarije in de schijnwerpers zet.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over dit fascinerende evenement!

Wat is het Surva Festival in Bulgarije?

Het Surva Festival, ook wel bekend als International Festival of Masquerade Games, is een traditioneel Bulgaars festival dat elk jaar wordt gevierd in de stad Pernik, niet ver van de hoofdstad Sofia. Het festival staat bekend om zijn kleurrijke en levendige optochten, waarin deelnemers traditionele Bulgaarse kostuums dragen en maskers van verschillende mythologische figuren en dieren.

In 2015 kreeg het Surva Festival in Pernik een plek op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Kwade geesten

In Bulgarije vind je een diepgewortelde traditie doordrenkt van bijgeloof. Tot de 19e eeuw schreven mensen ongeluk vaak toe aan kwade geesten. Zelfs vandaag de dag, wanneer iemand bijvoorbeeld iets breekt of zijn baan verliest, kun je een oma kunnen vinden die beweert dat een jaloers persoon een kwaadaardige spreuk, bekend als “uruki”, over diegene heeft uitgesproken.

Het Surva Festival vervult een belangrijke rol in het verdrijven van eventuele kwade geesten en het brengen van geluk.

Kostuums en maskers

Man in kostuum tijdens Surva Festival in Bulgarije

Tijdens het Surva Festival zijn ongehuwde mannen en vrouwen uit verschillende folkloreregio’s van Bulgarije en Europa welkom om deel te nemen aan het evenement. Het omvangt een mix van dansen, spelletjes en het kenmerkende optreden van surva. Ook worden er wedstrijden georganiseerd, waarbij deelnemers worden beoordeeld op hun kostuums en optredens.

De mannelijke artiesten heten kukeri. Ze verschijnen in opvallende kostuums met grote, enge maskers die de duivel weerspiegelen. Deze outfits bestaan uit nosiya, een traditioneel Bulgaars gewaad, en poturi, schoenen uit de 18e eeuw.

Velen dragen oversized harige kostuums van wol of bont, gecombineerd met een set bellen aan hun riem. Dit harige ensemble symboliseert de verbondenheid tussen mens en natuur. Het opvallende formaat van het kostuum, vaak te groot en zwaar voor comfort, benadrukt de intensiteit van de dreiging die het uitbeeldt. Anderen kiezen voor maskers met kralen en borduursels, of kostuums van papier-maché, afhankelijk van hun lokale tradities.

Vrouwen in nosiya tijdens Surva Festival in optocht

Daarentegen dragen vrouwen veel lichtere kleding. Waaronder nosiya met een lange rok, bloemen in het haar en traditionele leren tsarvuli als schoeisel.

Dansen, optochten, eten en meer

Geklede mannen dansen in optocht Surva Festival in Bulgarije

Het International Festival of Masquerade Games biedt een spektakel van uitgebreide dansen, zorgvuldig fictieve gevechten tussen goed en kwaad en het gebruik van brandende fakkels in de nacht om het kwaad te verdrijven.

Het optreden van surva zelf, genaamd “survakane”, betreft deelnemers met de naam “Survakar” die festivalgangers voorzichtig op de rug tikken met een boomtak. Deze boomtak is versierd met decoraties gemaakt van katoen, gouden of zilveren munten, bloemen en kleurrijk touw, meestal in de kleur rood. Dit gebaar is bedoeld om geluk en een gezond jaar te brengen. Volgens de traditie moet de persoon die getikt is de Survakar belonen met enkele munten of een biljet voor zijn dienst.

Op een typisch Bulgaarse manier wordt de viering afgerond met overvloedige tafels vol Bulgaars eten. Dit varieert van gegrilde kebapche en kyufte (traditionele gegrilde worstjes en gehaktballetjes) tot het kruimelige, kaasachtige en boterachtige gebak bekend als banitsa. En natuurlijk royale hoeveelheden pruimenbrandewijn.

Wanneer vindt het Surva Festival plaats?

Oorspronkelijk vindt het Surva Festival plaats precies 49 dagen voor het oosters-orthodoxe Pasen. Omdat Pasen zelf verschuift, varieert de exacte datum jaarlijks. Sinds 2008 vindt het Surva Festival in Bulgarije jaarlijks plaats op de laatste zaterdag en zondag van januari.

Waar vindt het Surva Festival plaats?

Het Surva Festival vindt plaats in Pernik. Dit is de op een na grootste stad in West-Bulgarije. Het bevindt zich op slechts 30 kilometer afstand van de hoofdstad Sofia. Met uitstekende vervoersverbindingen is de stad gemakkelijk en snel te bereiken per trein, auto of bus.

In 2009 heeft Pernik de officiële titel van Europese Hoofdstad van de Maskerade Games ontvangen, dankzij het Surva International Masquerade Festival.

Elk jaar nemen duizenden traditiedragers uit alle etnografische regio’s van Bulgarije en gasten uit Europa, Azië en Afrika deel aan het Surva Festival. Ze reizen naar Pernik om de emotie en het plezier van het evenement te ervaren. Maar ook om de betovering van Surva te delen, vernieuwing te voelen en elkaar gezondheid en geluk toe te wensen.

In 2023 hadden meer dan 10.000 deelnemers uit meer dan 160 groepen zich aangemeld voor deelname. Door dit recordaantal deelnemers werd het Pernik Festival voor het eerst over drie dagen georganiseerd.

Surva Festival in beeld

Graag meer beelden zien van het Surva Festival? Bekijk dan het officiële Instagramaccount van het evenement:

En ontdek extra inspiratie over de Balkan door een kijkje te nemen op ons Instagramaccount!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *