Iedereen heeft wel eens gehoord van de zeven wereldwonderen, maar weet jij wat de zeven wonderen van Bulgarije zijn? Dit prachtige land herbergt een schat aan cultureel erfgoed en adembenemende natuur, die meer dan duizend jaar teruggaat.
De echte charme van Bulgarije schuilt in haar in mist gehulde bergen, eeuwenoude bossen, gletsjermeren, grotten, reusachtige rotsen en goed bewaard gebleven ecosystemen met flora, fauna en wilde dieren.
Reizigers die deze gebieden verkennen, zullen versteld staan van de rijke schoonheid en de ongerepte natuur die gemakkelijk te ontdekken zijn dankzij de vele UNESCO-locaties, natuurreservaten en nationale parken.
Zeven wonderen van Bulgarije
Misschien heb je al een aantal natuurlijke wonderen van Bulgarije bezocht, maar andere blijven grotendeels onontdekt, zelfs voor de lokale bevolking.
Dit zijn de zeven wonderen van Bulgarije die je absoluut niet mag missen tijdens je komende bezoek:
1. Ruiter van Madara
De Ruiter van Madara is een reliëf van een zegevierende ridder die met een speer een leeuw heeft overmeesterd. Het is op 23 meter boven de grond uitgehouwen in een indrukwekkende klif die zich uitstrekt tot 100 meter hoogte in de nabijheid van het dorp Madara in het noordoosten van Bulgarije. Madara diende als de voornaamste heilige plaats van het Eerste Bulgaarse Rijk vóór de bekering tot het christendom in de 9e eeuw.
De Madara ruiter vormt een uniek en buitengewoon kunstwerk dat tot stand kwam in de vroege jaren van de vorming van de Bulgaarse staat. Dit reliëf is het enige in zijn soort in Europa en heeft zijn authentieke staat behouden, vrij van veranderingen in zowel het verleden als het heden.
Maar het is niet alleen opmerkelijk vanwege zijn kenmerkende realistische sculpturale details als Bulgaarse kunst. Het dient ook als historische bron die inzicht geeft in de vroegste periode van de Bulgaarse staat. Zo onthullen de inscripties naast het beeld gebeurtenissen die zich afspeelden tussen 705 en 801 na Christus en tijdens de heerschappij van de zeer beroemde Khans, namelijk Tervel, Kormisos en Omurtag.
2. Belogradchik Rocks
In de westelijke heuvels van het Balkangebergte bevinden zich de indrukwekkende rotsformaties van de Belogradchik Rocks, een opvallend natuurlijk fenomeen in Bulgarije. Deze uitgestrekte rotsformaties strekken zich uit over meer dan 30 km in lengte en 5 km in breedte, waarbij de hoogste rots een hoogte bereikt van 20 meter.
Oorspronkelijk bedekt door de zee, hebben deze roodgekleurde rotsen zich gedurende meer dan 20 miljoen jaar gevormd onder invloed van de natuurlijke elementen. Zo zijn ze gemaakt van kalksteen, conglomeraat en zandsteen. De verrassend gevormde structuren vertonen gelijkenissen met mythische wezens, mensen, dieren en vogels. Je kunt vrij rondklimmen op deze ruwe creaties en in een van de vele grotten tussen de formaties klauteren.
De rotsen en de berghelling hebben gezorgd voor een natuurlijke bescherming tegen verschillende historische opstanden. Ook werd een fort, genaamd Belogradchik Fortress, dat dateert uit 1 tot 3 na Christus, diep in de rotsen gebouwd. Als je naar de top van de vesting klimt, krijg je een fantastisch uitzicht op dezelfde hoogte als de rotsen.
Bovendien behoren ze niet alleen tot de wonderen van Bulgarije, maar zijn ze ook daadwerkelijk genomineerd voor een van de zeven wereldwonderen!
3. De zeven Rila meren en het Rilaklooster
Als er één adembenemend uitzicht is dat indruk maakt, dan zijn het wel de zeven Rilameren. Deze gletsjermeren bevinden zich op een hoogte van meer dan 2000 meter in het Nationaal Park Rila, het grootste beschermde gebied van Bulgarije.
In het midden van dennenbossen, diepe valleien, rotsen en met gras bedekte hellingen lijken de merencirkels net grote voetafdrukken, wat een indrukwekkend uitzicht biedt op de berg. Ze dragen namen die verwijzen naar hun unieke kenmerken: de Traan (de hoogste), het Oog, de Nier, de Tweeling, de Vis en het Lagere Meer.
Wanneer je erin slaagt om naar het hoogste meer te wandelen, ligt het serene uitzicht van de zeven meren in hun geheel voor je uitgespreid. Elk meer vloeit over in het volgende via een reeks stroompjes en watervallen, uiteindelijk uitmondend in wilde bergstromen waaruit de grootste Bulgaarse rivieren ontspringen.
Tijdens een wandeltocht naar deze koude, kristalheldere wateren kun je bovendien getuige zijn van wilde dieren, vogels en bedreigde flora en fauna. Daarnaast is een bezoek aan het Rilaklooster, ook wel bekend als het klooster van Sint Ivan van Rila, zeker de moeite waard. Dit klooster in Bulgarije wordt beschouwd als een van de belangrijkste culturele, historische en architectonische monumenten van het land. Om die reden heeft UNESCO het in 1988 erkend als werelderfgoed.
4. Rotskerken van Ivanovo
In de vallei van de Roussenski Lom rivier, is dicht bij het dorp Ivanovo een indrukwekkend complex van uit de rotsen gehouwen kerken, kapellen, kloosters en cellen ontstaan. In de 12e eeuw begonnen kluizenaars voor het eerst met het uithouwen van hun cellen en kerken op deze locatie. De fresco’s in de kerken van Ivanovo werden vervaardigd door kunstenaars van de Tarnovo School.
De rotskerken van Ivanovo getuigen van buitengewoon vakmanschap en artistieke gevoeligheid voor de schilderkunst uit de 14e eeuw en de middeleeuwse kunst van Bulgarije. Ook vertegenwoordigen ze een belangrijke prestatie in de christelijke kunst van Zuidoost-Europa.
De fresco’s hebben een neoklassieke geest en elementen van hun onderwerpen die afwijken van de canons van de Byzantijnse iconografie. Ze vertonen sterke banden met de expressieve hellenistische kunst, met een duidelijke voorkeur voor het naakt, het landschap, een architecturale achtergrond in een compositie, drama, en een emotionele sfeer. Deze kwaliteiten maken ze tot een uitzonderlijk meesterwerk van de Tarnovo-school van schilderkunst en monumentale kunst.
De rijkdom en diversiteit van de cellen, kapellen, kerken en kloostercomplexen, samen met de originele architectonische oplossingen, allemaal gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving, bevestigen de onschatbare waarde van deze buitengewone historische groepering.
5. Tsarevets Fortress
Tsarevets Fortress is een indrukwekkende middeleeuwse vesting. Het is gelegen op een heuvel met dezelfde naam in Veliko Tarnovo, de voormalige hoofdstad van het Tweede Bulgaarse Rijk. Dit gereconstrueerde fort, dat de skyline van Veliko Tarnovo domineert, behoort tot de meest geliefde monumenten van Bulgarije.
Tsarevets Fortress diende als de zetel van de middeleeuwse tsaren en herbergt de overblijfselen van meer dan 400 huizen, 18 kerken, het koninklijk paleis, een executiesteen en meer. De hele vesting is omgeven door dikke muren die tot 3,6 meter hoog zijn, met drie poorten.
In de avond transformeert het fort in een geluids- en lichtshow. Deze audiovisuele ervaring, uitgevoerd na zonsondergang, maakt gebruik van lasers, kleurrijke lichten, muziek en kerkklokken om het verhaal te vertellen van de val van Tarnovo in handen van de Ottomanen, evenals andere belangrijke momenten uit de Bulgaarse geschiedenis.
Tijdens het toeristenseizoen kun je bovendien getuige zijn van de ceremoniële wisseling van de wacht!
6. Perperikon
Perperikon is de grootste megalithische plek in de Balkan en bekend als het Europese Machu Picchu. Deze plek, uitgehouwen in rotsen, bevindt zich op een heuvel in het oostelijke Rhodope-gebergte.
Het begon allemaal in het 6e millennium voor Christus, tijdens het Neolithicum. Perperikon werd het epicentrum van de Tempel van Dionysus, waar legendarische profetieën werden gedaan. Een van de meest indrukwekkende voorspellingen was die over Alexander de Groot, die hier in 334 voor Christus te horen kreeg dat hij de wereld zou veroveren, vlak voordat hij Perzië binnenviel.
De oude Thracische stad Perperikon heeft door de eeuwen heen vele veranderingen ondergaan. Vandaag de dag is het een prachtige lappendeken van verschillende tijdperken. De oudste delen gaan tot wel 8000 jaar terug.
Je kunt nu zelf door de geschiedenis van Perperikon wandelen, met een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Ontdek restanten van Thracische, Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse Bulgaarse openbare gebouwen, huizen, trappen, altaren, graven en muren. Als je alles wilt begrijpen is het slim om een gids te huren, want er zijn geen informatieborden die de betekenis van elke ruïne uitleggen.
7. Prohodna Cave
De laatste parel uit de lijst van zeven wonderen van Bulgarije is de Prohodna Cave, ook bekend als ‘Bozhiite ochi’ of ‘De ogen van God’. Deze grot staat bekend om twee spleetvormige, griezelige symmetrische gaten in het plafond en ligt in een van de grootste karstgebieden van Bulgarije, in het noorden van het land.
Als je de middelste kamer van deze 262 meter lange grot binnengaat, zul je verrast worden door de lichtstralen van de ogen die op je neerkijken en je van bovenaf verlichten. Om deze reden wordt de Prohodna Cave dus ook vaak de Ogen van God of de Ogen van de Duivel genoemd. Soms zie je water langs de wanden van de grot stromen, waardoor het lijkt alsof de ogen huilen.
Prohodna geeft ons een kijkje in prehistorische bewoning, maar het blijft nog een mysterie of het daadwerkelijk een huiselijke of rituele plek was. Je kunt de grot verkennen vanaf een van de twee openingen.
En als je avontuurlijk bent ingesteld, kun je zelfs bungeejumpen vanaf de ingang die 45 meter hoog ligt, wat toevallig ook de grootste grotopening van Bulgarije is.
Conclusie
Ben je toevallig bij een van de zeven wonderen van Bulgarije geweest? Laat dan zeker een reactie achter en deel je ervaring. We horen ook graag eventuele aanvullende suggesties!
Wil je daarnaast graag meer over Bulgarije te weten komen? Neem dan nu een kijkje bij het volledige overzicht van Bulgarije!