Boekenplank met boeken over de Balkan
Home » Bekijk 10 inspirerende en leerzame boeken over de Balkan

De Balkan is een historisch belangrijke en diverse regio die schrijvers over de hele wereld al lang fascineert. Hieronder vind je 10 inspirerende en leerzame boeken over de Balkan, waarvan we zeker zijn dat ze je zullen bevallen!

Naast een bezoek aan de regio is lezen over de Balkan een van de beste manieren om inzicht te krijgen in de uitgebreide geschiedenis, cultuur en unieke manier van leven.

Het is een manier voor lezers om de diversiteit van elk van de Balkanlanden te waarderen en te zien hoe ze enorm verschillend, maar ook verenigd zijn.

Of je nu enthousiast bent over een toekomstige reis naar de Balkan, of gewoon meer wilt weten over de mensen en de geschiedenis van de Balkanlanden, deze boeken over de Balkan zijn de perfecte bron om meer te leren over deze fascinerende regio.

De boeken over de Balkan die we vandaag bespreken hebben we alvast hieronder voor je op een rijtje gezet. Vervolgens geven we per boek een omschrijving van het boek en wat het onderscheidt van de anderen.

De 10 beste boeken over de Balkan:

  • De Balkan: Een Geschiedenis (Raymond Detrez)
  • Western Balkans (Lonely Planet)
  • The Balkans: A Short History (Mark Mazower)
  • The Fall of Yugoslavia (Misha Glenny)
  • The Balkans, Nationalism, War and the Great Powers, 1804-2012 (Misha Glenny)
  • Balkan Blues (Nils Elzenga)
  • Cicerone The Peaks of the Balkans Trail (Rudolf Abraham)
  • Bloed en Honing (Irene van der Linde)
  • The Balkan Escape (Steve Berry)
  • The Tiger’s Wife (Tea Obreht)

Non-fictie boeken over de Balkan

Laten we beginnen met onze verkenning van de regio door in de non-fictie boeken over de Balkan te duiken.

1. De Balkan: Een Geschiedenis (Raymond Detrez)

Boek over de Balkan: Een Geschiedenis door Raymond Detrez
Boek over de Balkan: Een Geschiedenis door Raymond Detrez

Het boek De Balkan: Een Geschiedenis biedt een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis van Zuidoost-Europa. Vanaf de invasie van het schiereiland door de Osmaanse Turken in de veertiende eeuw tot de hedendaagse Euro-Atlantische integratie.

De nadruk ligt vooral op de negentiende en twintigste eeuw, een periode waarin de hedendaagse grenzen van de Balkanlanden moeizaam werden vastgelegd en maatschappijen begonnen te moderniseren.

Dit boek belicht enkele aspecten die doorgaans minder aandacht krijgen. Denk aan de Osmaanse benadering van religieuze diversiteit, culturele en ideologische ontwikkelingen onder de orthodoxe christenen, de invloeding van de verlichting, diverse vormen van civiel nationalisme, de opkomst van koninklijke dictaturen tijden het interbellum, de desintegratie van Joegoslavië en de talloze wersterse beoordelingen en vooroordelen met btrekking tot de Balkan.

De Balkan: Een Geschiedenis is het resultaat van dertig jaar onderwijs, uitgebreid historisch onderzoek en een persoonlijke betrokkenheid bij de lotgevallen van de Balkanvolken.

2. Western Balkans (Lonely Planet)

Boek Lonely Planet Western Balkans

Voor wie op zoek is naar een uitgebreide reisgids voor de Balkan, is de gids Western Balkans door Lonely Planet de ultieme keuze!

Dit boek bevat waardevolle praktische adviezen en handige tips voor het verkennen van de landen in de westelijke Balkanregio, waaronder Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Kroatië, Montenegro, Servië en Slovenië.

Niet alleen geeft deze gids je inzicht in de topattracties van deze gebieden, maar je vindt er ook kleurrijke kaarten, gedetailleerde reisroutes en slimme adviezen om je geld te besparen en te verplaatsen. Bovendien biedt het waardevolle tips om drukke plekken te vermijden en plekken die je wellicht beter kunt overslaan.

Ook kun je vertrouwen op eerlijke beoordelingen van eetgelegenheden, accommodaties en winkels, geschreven door medereizigers die deze locaties persoonlijk hebben bezocht en geverifieerd.

De Western Balkans door Lonely Planet is dus de onmisbare metgezel voor je reisavontuur in de Balkan. Het is jouw ultieme bron voor het verkennen van deze prachtige regio!

3. The Balkans: A Short History (Mark Mazower)

The Balkans A Short History

In de loop der geschiedenis heeft de Balkan gediend als een cruciaal kruispunt. Een gebied waar voortdurende militaire, culturele en economische vermenging en confrontatie hebben plaatsgevonden tussen Europa en Azië, christendom en islam en katholicisme en orthodoxie.

In deze veelgeprezen beknopte geschiedenis werpt Mark Mazower licht op wat vaak wordt aangeduid als het ‘kruitvat van Europa’, waar de problemen al eeuwenlang conflicten hebben aangewakkerd.

Het boek The Balkans: A Short Story door Mark Mazower onderzoekt de gebeurtenissen vanaf het ontstaan van nationale staten en onthult met indringende helderheid de diepgewortelde oorzaken van de huidige conflicten.

Het biedt een baanbrekende herwaardering van de geschiedenis van de regio, van de wereldoorlogen en de Koude Oorlog tot de ineenstorting van het communisme, het uiteenvallen van Joegoslavië en de voortdurende zoektocht naar stabiliteit in Zuidoost-Europa.

4. The Fall of Yugoslavia (Misha Glenny)

The Fall of Yugoslavia-Misha Glenny The Third Balkan War

In de hedendaagse samenleving zijn er maar weinig mensen die bekend zijn met of gehoord hebben van Joegoslavië. Simpelweg omdat het niet langer bestaat.

De gedetailleerde verklaringen voor dit worden uitvoerig beschreven in The Fall of Yugoslavia door Misha Glenny. In dit meesterwerk wordt op een deskundige wijze het waardgebeurde relaas verteld van hoe Kroatië en Slovenië zich in 1991 onafhankelijk verklaarden van Joegoslavië, wat resulteerde in een bloederige en meedogenloze oorlog die zich over de Balkan verspreidde.

Wat lag precies ten grondslag aan het uitbreken van deze oorlog? Welke belangrijke gebeurtenissen hebben zich voorgedaan? En hoe hebben de betrokken landen zich sindsdien ontwikkeld? The Fall of Yugoslavia geeft op een verhelderende en meeslepende wijze antwoord op al deze vragen!

5. The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804-2012 (Misha Glenny)

The Balkans, 1804-2012 Nationalism, War and the Great Powers

In dit boek over de geschiedenis van de Balkan onderzoekt Misha Glenny de oorsprong van het bloedvergieten, de invasies en het nationalistische vuur die onze perceptie van het zuidoostelijke randgebied van Europa hebben gevormd.

Het boek onthult dat groepen die traditioneel als onverzoenlijke vijanden worden beschouwd, door de eeuwen heen onwaarschijnlijke allianties hebben gesloten. Daarmee verwerpt hij het idee dat conflicten op de Balkan onvermijdelijk voortkomen uit eeuwenoude wrokgevoelens.

Bovendien belicht hij de vaak rampzalige relatie tussen de Balkan en de rest van Europa, wat diepgaande vragen oproept over de recente westerse interventie.

The Balkans: Nationalism, War and the Great Powers, 1804-2012 door Misha Glenny blijft een essentiële en ongeëvenaarde studie van Europa’s meest complexe en minst begrepen regio. Dit boek is geactualiseerd en behandelt nu ook de wrede conflicten in Kosovo en Macedonië van het afgelopen decennium, de opkomst van georganiseerde misdaad in de regio, de groeiende invloed van Turkije en de uitdagende weg naar het EU-lidmaatschap.

6. Cicerone The Peaks of the Balkans Trail (Rudolf Abraham)

Cicerone The Peaks of the Balkans Trail
door Montenegro, Albanië en Kosovo
Cicerone The Peaks of the Balkans Trail
door Montenegro, Albanië en Kosovo gids

Deze gids is een gedetailleerde omschrijving van de Peaks of the Balkan Trail, een schilderachtige hike door de ruige en ongerepte grensgebieden van Montenegro, Albanië en Kosovo. De route bestaat uit een indrukwekkende afstand van 192 kilometer en leidt wandelaars door het adembenemende terrein van het Prokletije-gebergte, dat de zuidelijke schakel vormt in de Dinarische Alpen.

Onderweg ontdek je hoge bergpassen, uitgestrekte valleien en opvallende kalkstenen pieken!

De gids biedt een overzicht van de route verdeel in 10 dagelijkse etappes en voorziet ook in suggesties van excursies naar nabijgelegen toppen en interessante lokale bezienswaardigheden. Bovendien worden ze geïllustreerd met kaarten en kleurrijke foto’s.

Verder voorziet The Peaks of the Balkans Trail door Rudolf Abraham je van alles wat je nodig hebt om je tocht succesvol te plannen. Van informatie over bereikbaarheid van de route, advies over het beste seizoen om te gaan, waar je je trektocht kunt beginnen en welke uitrusting je nodig hebt!

7. Bloed en Honing (Irene van der Linde)

Bloed en honing Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan

Het boek Bloed en Honing is een zoektocht naar de betekenis van de nieuwe grenzen op de Balkan. Nicole Segers en Irene van der Linde trekken door stille wegen en kale hoogvlaktes, donkere rotskloven en doorkruisen verlaten dorpen.

Ze bezoeken betoverende steden zoals Dubrovnik, Sarajevo, Skopje, Ohrid en Tirana. Ze geven een inkijk in het leven van gewone mensen met een uitzonderlijke geschiedenis, mensen die dromen, vechten, angstig zijn en worstelen met hun lot.

Als in een veelstemmig koor vertellen zij over hun levens. Het verhaal draait om eenheid en scheiding en onthult de harde realiteit van praktisch nationalisme.

Fictie boeken over de Balkan

Laten we nu onze reis voortzetten met fictie boeken over de Balkan, die kleurrijke verhalen en rijke cultuur van deze regio tot leven brengen.

8. Balkan Blues (Nils Elzenga)

Balkan Blues door Nils Elzenga
Boek Balkan Blues door Nils Elzenga

In het boek de Balkan Blues door Nils Elzenga ondernemen Nils en zijn vader een gezamenlijk avontuur: een maand lang reizen door de Balkan. Dit bijzondere reisverhaal volgt een dertiger en een zestiger, die in het verleden uit elkaar zijn gegroeid door het verlies van Joke, Nils zijn moeder.

Haar overlijden op Nils zijn zeventiende zorgde voor een kloof tussen vader en zoon, waardoor ze niet wisten hoe ze met elkaar verdriet moesten omgaan.

Twintig jaar later besluiten ze echter om samen een avontuur aan te gaan. Dit brengt hen voor het eerst in jaren weer voor een langere periode bij elkaar. De Balkan Blues is een oprecht en ontroerend boek dat een zoon schrijft over zijn vader. Het vertelt het verhaal van hun reis door de Balkan en hun zoektocht naar herstel en hereniging.

9. The Balkan Escape (Steve Berry)

The Balkan Escape boek door Steve Berry

Om de raadselachtige miljardair Henrik Thorvaldsen een plezier te doen, waagt Cassiopeia Vitt zich in het Bulgaarse Rilagebergte op een zoektocht naar een schat aan zeldzame artefacten uit een voorbije beschaving. Namelijk de oude graftombe van een Thracische koning!

Echter, wanneer een schimmige groep Russen haar aanwezigheid in het geheim ontdekt en het gebied begint te exploiteren, wordt Cassiopeia gedwongen een ontsnappingsroute te vinden.

In The Balkan Escape is de cruciale vraag wie ze in deze benarde situatie kan vertrouwen. Ook hangt haar leven af van de juiste keuzes.

De boeken van de veelgeprezen bestsellerauteur Steve Berry staan bekend om hun diepgaande historische details en uitgebreide onderzoek.

10. The Tiger’s Wife (Tea Obreht)

The Tiger's Wife Winnaar van de Orange Prize for Fiction en bestseller in de New York Times

In The Tiger’s Wife betreedt een jonge dokter genaamt Natalia na de oorlog een weeshuis om de kinderen daar in te enten. Al snel voelen Natalia en haar vriending Zóra dat er geheimen in de lucht hangen. Ze vermoedt dat deze geheimen iets te maken hebben met een eigenaardige familie die ze heeft waargenomen terwijl ze iets begroeven in de omliggende wijngaarden.

Maar dat is niet het enige mysterie dat ze ontrafelt. Ze moet ook uitzoeken wat er met haar geliefde grootvader is gebeurd. Hij had haar grootmoeder verteld dat hij onderweg was om haar te bezoeken. Maar uiteindelijk sterft hij in een afgelegen nederzetting waar niemand in haar familie ooit van heeft gehoord.

Overmand door verdriet en vastbesloten om antwoorden te vinden, doorzoekt ze de verhalen die hij haar als kind vertelde. Haar zoektocht naar verklaringen roept echter nog meer raadsels op.

Dit betoverende mysterieboek is met elegantie en finesse geschreven. The Tiger’s Wife is daarom ook genomineerd voor een Goodreads Choice Award in 2011 in de categorie beste fictieboek!

Conclusie

Door boeken over de Balkan te lezen, kun je dus de diversiteit binnen dit deel van Europa waarderen en hoe deze onze wereld vandaag de dag heeft gevormd. Hopelijk bieden deze boeken over de Balkan inspiratie voor een reis naar deze indrukwekkende regio!

Wil je toch nog graag wat extra inspiratie opdoen? Klik dan nu op onderstaande knop voor een compleet overzicht van alle boeken over de Balkan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *