Man met geld uit de Balkan

Ga je binnenkort op vakantie naar een land binnen de Balkan? Dan vraag jij je vast af wat de munteenheid is in de Balkan. Wij hebben daarom voor jou alle munteenheden van alle Balkanlanden op een rijtje gezet!

De verschillende landen in de Balkan hebben elk hun eigen munteenheid. Zo gebruikt Albanië de Albanees Lek, Bosnië en Herzegovina de Bosnische Mark en de Euro, Kroatië de Kroatische Kuna, Noord-Macedonië de Noord-Macedonische Denar. Montenegro gebruikt de Euro en de Montenegrijnse Euro, Kosovo de Euro, Bulgarije de Bulgaarse Lev en Servië de Servische Dinar. 

In sommige landen, zoals Kroatië en Montenegro, is het mogelijk om te pinnen of geld op te nemen, maar in andere landen is het beter om cash geld bij je te hebben. Er kunnen ook transactiekosten zijn en het aantal pinautomaten kan variëren per land. Het is daarom belangrijk om de lokale munteenheid te kennen en te weten of je geld kunt opnemen of pinnen voordat je op reis gaat naar de Balkan!

Munteenheid van Albanië

Hand met munteenheid van Albanië met bankbiljetten van 5000 Albanese lek

Als toerist kun je in Albanië genieten van alles wat het land te bieden heeft. Van wandelen in de bergen tot zwemmen in de zee. Maar ook van het geld en de betaalmiddelen is het belangrijk om op de hoogte te zijn. Want welke munteenheid wordt er eigenlijk gebruikt in Albanië?

In Albanië wordt de Albanese Lek (ALL) gebruikt als de plaatselijke munteenheid. De wisselkoers met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 105 Albanese Leke. Het is belangrijk om te weten dat het niet overal in Albanië mogelijk is om met je creditcard of andere elektronische betaalmiddelen te betalen. Daarom raden wij dus aan om voldoende cash geld bij je te hebben. 

Daarnaast is het wel mogelijk om geld op te nemen met een debitcard of creditcard bij de pinautomaten in de grotere steden. Er zijn genoeg pinautomaten beschikbaar in Albanië. Vooral in de grotere steden als Tirana, Durres en Shkodër. Ook zijn er veel geldwisselkantoren te vinden in deze steden. Hier kun je vreemde valuta wisselen tegen Albanese Leke. Wel raden wij aan om te controleren of er transactiekosten zijn. Dit kan namelijk per geldwisselkantoor variëren. 

Munteenheid van Bosnië en Herzegovina

Hand met briefjes van 50 van de Bosnische Mark

Als toerist kun je in Bosnië en Herzegovina heerlijk genieten van de rijke cultuur, religieuze diversiteit en adembenemende natuur. Hiervoor is het wel van belang dat je ook op de hoogte bent wat betreft geld en betaalmiddelen. Welke munteenheid er wordt gebruikt in Bosnië en Herzegovina bespreken we hieronder!

In Bosnië en Herzegovina wordt de Bosnische mark (BAM) en de Konvertibilna Marka (KM) gebruikt als de plaatselijke munteenheid. De wisselkoers met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 1,95 Bosnische Mark of KM

Het is mogelijk om in Bosnië en Herzegovina te betalen met creditcard of andere elektronische betaalmiddelen. Wel raden wij aan om voldoende cash op zak te hebben. Ook zijn er genoeg pinautomaten beschikbaar. Vooral in de grotere steden als Sarajevo, Banja Luka en Mostar. Daarnaast zijn er veel geldwisselkantoren te vinden in deze steden. Hier kun je vreemde valuta wisselen tegen Bosnische Mark of Konvertibilna Marka. Controleer wel of er transactiekosten aan verbonden zijn. Dit kan namelijk per geldwisselkantoor verschillen.

Munteenheid van Bulgarije

Hand met de munteenheid van Bulgarije, de Bulgaarse Lev

Bulgarije is een land gelegen in Oost-Europa en maakt deel uit van de Balkan. In het algemeen is Bulgarije een betaalbare bestemming en is het geen probleem om je uitgaven te beheersen, vooral als je reist met een beperkt budget.

In Bulgarije is de officiële munteenheid de Bulgaarse Lev (BGN). De wisselkoers van de Lev met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 1,96 Lev.

Reizigers in Bulgarije hoeven zich geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van geldautomaten of het opnemen van geld. Er zijn namelijk genoeg pinautomaten te vinden in de grotere steden en toeristische gebieden. Ook accepteren de meeste geldautomaten internationale creditcards.

Transactiekosten kunnen variëren afhankelijk van je bank en creditcardmaatschappij. Maar over het algemeen zijn er weinig tot geen kosten verbonden aan het gebruik van je kaart in Bulgarije. Het is wel verstandig om vooraf te checken met je bank of creditcardmaatschappij om zeker te zijn.

In de grotere steden en toeristische gebieden kun je gemakkelijk met je kaart betalen. Buiten deze gebieden is het aan te raden om cash geld bij je te gebben. Veel kleine winkels, restaurants en andere bedrijven accepteren alleen cash betalingen.

Munteenheid van Kosovo

Kosovo is een land dat sterk economisch aan het ontwikkelen is. Wat betreft geldeenheden is Kosovo uniek. Het gebruikt de Euro als parallelle munteenheid, naast de officiële munteenheid, de Kosovo Euro. Dit betekent dat beide valuta’s tegelijk in omloop zijn en dat veel transacties zowel in Euro’s als Kosovo Euro’s plaatsvinden.

Wanneer je naar Kosovo reist, is het belangrijk om te weten dat pinnen beperkt is en dat er weinig pinautomaten beschikbaar zijn buiten de grotere steden. Het is daarom raadzaam om cash geld bij je te hebben voor kleinere aankopen en uitgaven. Er zijn wel transactiekosten verbonden aan het opnemen van geld met een buitenlandse bankpas of creditcard, dus het is raadzaam om hier rekening mee te houden.

Creditcard betalingen zijn slechts beperkt beschikbaar en veel kleine winkels en restaurants accepteren alleen cash betalingen. Wij raden het daarom aan om zowel Euro’s are Kosovo Euro’s bij je te hebben tijdens je reis. 

Al is Kosovo sterk economisch aan het ontwikkelen, is het betaalsysteem en de infrastructuur nog niet zo geavanceerd als in andere Europese landen. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en rekening te houden met de beperkte beschikbaarheid van pinautomaten en creditcard betalingen.

Munteenheid van Kroatië

Kroatië beschikt over prachtige stranden, adembenemende natuur, rijke historie en cultureel erfgoed en heerlijke lokale gerechten. Maar hoe zit het met de geldeenheden in Kroatië? Wat moet je weten over de munteenheid en betaalmiddelen als je het land bezoekt?

In Kroatië wordt de Kroatische Kuna (HRK) gebruikt als de plaatselijke munteenheid. De wisselkoers met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 7,5 Kroatische Kuna

In Kroatië is het mogelijk om met creditcard of andere elektronische betaalmiddelen te betalen in de meeste steden en toeristische gebieden. Toch raden wij aan om voldoende cash bij je te hebben. 

Verder zijn er genoeg pinautomaten beschikbaar in Kroatië. Het is wel verstandig om te controleren of er transactiekosten zijn. Dit kan per pinautomaat en bank variëren. Als je buiten de grotere steden en toeristische gebieden reist, kun je misschien niet met je creditcard betalen en heb je voldoende cash nodig. 

In Kroatië zijn er ook veel geldwisselkantoren te vinden. Hier kun je vreemde valuta wisselen tegen Kroatische Kuna. Ook hier is het is wel aan te raden om te controleren of er transactiekosten zijn. Dit kan namelijk per geldwisselkantoor verschillen. Bovendien, in sommige gebieden is het verstandiger om geld te wisselen in de lokale valuta. Er is namelijk niet altijd de mogelijkheid om in vreemde valuta te betalen. 

Munteenheid van Montenegro

Montenegro is een populaire toeristische bestemming en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een moderne economie. Wat betreft geldeenheden is Montenegro uniek omdat het de enige Balkanland is dat de Euro als officiële munteenheid gebruikt. Dit betekent dat reizigers en toeristen niet hoeven te wisselen van valuta wanneer ze het land bezoeken.

Wanneer je naar Montenegro reist, is het belangrijk om te weten dat pinnen gemakkelijk is. Ook zijn er veel pinautomaten beschikbaar in de grotere steden en toeristische gebieden. Veel winkels en restaurants accepteren ook creditcard betalingen.

Wel zijn er transactiekosten verbonden aan het opnemen van geld met een buitenlandse bankpas of creditcard. Het is dus raadzaam om hier rekening mee te houden.

Op het gebied van veiligheid is het aan te raden om cash geld bij je te hebben voor kleinere aankopen en uitgaven. Vooral als je buiten de grote steden reist.

Munteenheid van Noord-Macedonië

Hand met biljetten van de munteenheid van Noord-Macedonië

In het algemeen is Noord-Macedonië een goedkope bestemming met lage kosten voor vervoer, accommodatie en eten. Het is een jonge republiek, die sinds 1991 onafhankelijk is. Sinds deze onafhankelijkheid is er ook een andere munteenheid in gebruik. 

De geldeenheid van Noord-Macedonië is de Noord-Macedonische Denar (MKD). De wisselkoers met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 61 MKD.

Wanneer je Noord-Macedonië bezoekt is het verstandig om zowel cash geld als een betaalpas bij je te hebben. Hoewel de meeste winkels en restaurants pinnen accepteren, zijn er nog steeds veel plaatsen waar cash geld noodzakelijk is. Het is ook handig om geld op te nemen bij een pinautomaat, omdat sommige plaatsen buiten de steden geen pinautomaten hebben. Sommige banken en wisselkantoren kunnen transactiekosten rekenen voor het opnemen van geld met een buitenlandse betaalpas. Het is daarom aan te raden om vooraf te informeren bij je bank over eventuele kosten die kunnen worden doorberekend. 

In Noord-Macedonië is het daarnaast verstandig om op te passen voor valsemunterij. Vooral bij het wisselen van geld op de markt. Daarom raden wij het aan om geld te wisselen bij een erkend wisselkantoor of bank, of te pinnen bij een pinautomaat. 

Munteenheid van Servië

Munteenheid van een land uit de Balkan

Servië heeft een rijke geschiedenis en cultuur en is bekend om haar prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en gastvrije bevolking. Vooraf aan je reis naar Servië is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen welke betaalmiddelen er zijn in Servië!

In Servië is de Servische Dinar (RSD) de geldeenheid die wordt gebruikt. De wisselkoers van de Servische Dinar met de Euro is ongeveer als volgt: 1 Euro = 120 Servische Dinars

Cash geld is in Servië nog steeds de meest gebruikelijke manier om te betalen. Daarom is het aan te raden om altijd enkele Dinars bij de hand te hebben. Er zijn genoeg pinautomaten beschikbaar in de grote steden, maar het is wel aan te raden om te controleren of de automaat de gewenste kaart accepteert. Soms kunnen er namelijk kosten zijn voor het opnemen van geld uit een buitenlandse automaat.

Als toerist in Servië kun je ook gebruik maken van verschillende manieren om geld op te nemen, zoals via creditcard, traveler cheques of pinnen. Wel raden we aan om altijd voldoende cash geld bij je te hebben. Vooral wanneer je naar minder toeristische gebieden gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *