Hand met briefjes van 50 van de Bosnische Mark

Ben je een reiziger die binnenkort Bosnië en Herzegovina gaat bezoeken? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar de munteenheid van Bosnië en Herzegovina? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de Bosnische Mark!

De Bosnische Mark, afgekort als BAM, is de officiële munteenheid van Bosnië en Herzegovina. Het werd in 1995 geïntroduceerd en is sindsdien een stabiele en veelgebruikte valuta in het land. Eén mark is honderd feninga. Munten van 5, 10, 20 en 50 feninga en 1, 2 en 5 marken en biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 zijn nog in omloop.

Of je nu graag de Bosnische Mark naar euro wilt omrekenen of simpelweg nieuwsgierig bent naar de munteenheid van Bosnië en Herzegovina, je leest alles over de Bosnische inwisselbare Mark hieronder!

Wisselkoers: van euro naar Bosnische Mark

Voor reizigers en zakenmensen is het belangrijk om de actuele wisselkoers van de Bosnische Mark te controleren om te weten hoeveel hun euro’s waard zijn in Bosnië en Herzegovina.

Omrekenen van euro naar Bosnische Mark (en andersom) kan eenvoudig worden gedaan met behulp van onderstaande actuele wisselkoersinformatie!

Verschillende valuta's, waaronder de Bosnische Mark, de munteenheid van Bosnië en Herzegovina

Algemene informatie van de Bosnische Mark

Meer algemene informatie over de Bosnische valuta vind je hieronder:

Ontstaan van de Bosnische Mark

De munteenheid van Bosnië en Herzegovina (Bosnisch: konvertibilna marka) werd geïntroduceerd bij het Dayton-akkoord van 1995. Oorspronkelijk was het gekoppeld aan de Duitse Mark tegen een verhouding van 1:1. Toen de euro in 2002 werd ingevoerd, koppelde Bosnië en Herzegovina de munt aan de euro.

Het woord “Mark” is afkomstig uit het Duits, verwijzend naar de Duitse Mark. Daarnaast is “fening” ontleend aan het Duitse woord “pfenning”.

Gebruik van de Bosnische valuta

Er zijn twee verschillende ontwerpen voor de bankbiljetten in omloop. De Federatie van Bosnië en Herzegovina en de Servische Republiek hebben elk hun eigen biljetten. Behalve het biljet van 200 KM (konvertibilna marka) dat in het hele land hetzelfde is. Deze twee soorten biljetten hebben dezelfde waarde en zijn onderling uitwisselbaar.

Bovendien wordt de euro veel gebruikt in Bosnië. Vooral in toeristische gebieden waar prijzen vaak in euro’s en Bosnische inwisselbare Mark worden weergegeven.

5 praktische tips voor betalen in Bosnië en Herzegovina

Tijdens een vakantie in Bosnië en Herzegovina is het handig om rekening te houden met deze 5 tips. Met deze praktische tips voor betalingen ben je goed voorbereid om te genieten van je reis zonder je zorgen te maken betalingen met de munteenheid van Bosnië.

1. Contant geld

In Bosnië en Herzegovina is contant geld wijdverspreid en een belangrijk betaalmiddel. Zorg er daarom voor dat je altijd wat contante Bosnische Marken bij je hebt. Vooral in kleinere steden en dorpen waar pinautomaten mogelijk schaars zijn!

Hoewel veel restaurants, winkels en toeristische attracties kaartbetalingen accepteren, kan het handig zijn om cash bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor kleine aankopen en om mogelijke betalingsproblemen te voorkomen.

Tip: zorg ervoor dat je voorafgaand aan activiteiten waar je achteraf moet betalen (zoals in een restaurant) informeert of ze pinnen accepteren of dat contante betaling vereist is. Op die manier kun je ongemakkelijke situaties vermijden.

2. Pinautomaten

In de meeste stedelijke gebieden in Bosnië en Herzegovina zijn pinautomaten gemakkelijk te vinden. Bij banken, winkelcentra en toeristische locaties zijn vaak geldautomaten beschikbaar waar je met je internationale bankpas geld kunt opnemen in de lokale valuta (BAM).

Houd er echter rekening mee dat in afgelegen gebieden geldautomaten schaars kunnen zijn. Daarom is het verstandig om voldoende contant geld bij je te hebben als je van plan bent om deze gebieden te bezoeken.

Tip: als je geen pinautomaat in de buurt kunt vinden, overweeg dan om bij een supermarkt een bedrag bij te pinnen voor contant geld!

3. Geldwisselkantoren met munteenheid van Bosnië

Verder is het raadzaam om geld te wisselen bij officiële geldwisselkantoren of banken in Bosnië en Herzegovina. Hoewel sommige hotels en winkels mogelijk ook geld wisselen, kunnen ze ongunstige wisselkoersen hanteren of extra commissies in rekening brengen.

Daarom is het voor de beste tarieven beter om geld te wisselen bij erkende wisselkantoren. Deze zijn vaak te vinden op luchthavens, in stadscentra en toeristische gebieden.

4. Creditcards en bankpassen

Over het algemeen worden creditcards en bankpassen geaccepteerd in grotere hotels, restaurants en winkels in stedelijke gebieden. Houd er echter rekening mee dat buiten de steden de acceptatie van creditcards afneemt. Daarom is het verstandig om altijd contant geld bij je te hebben.

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bankpas is ingesteld voor international gebruik. Informeer ook bij je bank over mogelijke transactiekosten die zij in rekening brengen voor buitenlandse aankopen.

5. Moet ik fooi geven in Bosnië en Herzegovina?

Hoewel het geven van fooi in Bosnië en Herzegovina niet verplicht is, wordt het wel gewaardeerd als je tevreden bent met de service. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer vijf tot tien procent van de rekening achter te laten.

Bij het geven van fooi aan taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven. In sommige gevallen kan een servicefooi al zijn opgenomen in de rekening. Controleer dit daarom altijd voordat je extra fooi geeft!

Tot slot is het geven van een fooi aan hotelpersoneel en gidsen ook een blijk van waardering voor hun diensten.

Veelgestelde vragen over de Bosnische Mark

Zit je toch nog met een aantal vragen? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Bosnische Mark!

Kun je in Bosnië met euro betalen?

Hoewel de euro in sommige toeristische gebieden en bij grotere internationale hotels wordt geaccepteerd, is de officiële munteenheid van Bosnië en Herzegovina de Bosnische Mark (BAM). Zorg er daarom voor dat je bij aankomst in Bosnië en Herzegovina wat Bosnische Marken bij de hand hebt om betalingen in de lokale valuta te vergemakkelijken.

Wat is de munteenheid van Bosnië?

De munteenheid van Bosnië en Herzegovina is de Bosnische inwisselbare Mark (BAM). De munteenheid wordt vertegenwoordigd met het symbool “KM” en wordt onderverdeeld in 100 pfenningen. Bankbiljetten zijn beschikbaar in verschillende denominaties, waaronder 10, 20, 50, 100 en 200 BAM, terwijl munten beschikbaar zijn in 5, 10, 20 en 50 pfenningen, en 1, 2 en 5 Mark.

Wat kost een biertje in Bosnië?

De prijs van een biertje in Bosnië en Herzegovina kan variëren, afhankelijk van waar je het drinkt. In lokale bars en cafés kan een biertje doorgaans rond de 2 tot 4 Bosnische Mark (ongeveer 1 tot 2 euro) kosten. In toeristische gebieden en luxere horecagelegenheden kunnen de prijzen hoger liggen. Het kan ook goedkoper zijn als je een biertje koopt bij supermarkten.

Hoe duur is eten in Sarajevo?

De prijs van eten in Sarajevo varieert, afhankelijk van het type eetgelegenheid en het gerecht dat je bestelt. In lokale restaurants en eetcafés kun je een smakelijke maaltijd krijgen voor ongeveer 10 tot 20 Bosnische Mark (ongeveer 5 tot 10 euro) per persoon. Eten bij duurdere restaurants kan duurder zijn. Als je een budget hebt, zijn er ook goedkope eetgelegenheden en straatvoedsel beschikbaar tegen lagere prijzen.

Kun je pinnen in Bosnië?

Ja, pinautomaten zijn wijdverspreid in stedelijke gebieden en toeristische bestemmingen in Bosnië en Herzegovina. Je kunt met je internationale bankpas geld opnemen in Bosnische Marken bij pinautomaten. Houd er echter rekening mee dat in afgelegen gebieden pinautomaten minder beschikbaar kunnen zijn. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt als je van plan bent om buiten de steden te reizen.

Welke valuta is KM?

De valuta die wordt afgekort als KM verwijst naar de Bosnische inwisselbare mark. In het Kroatisch, Bosnisch en Servisch wordt dit uitgesproken als: konvertibilna marka

Hoeveel euro is 1 Bosnische Mark?

De wisselkoers tussen de euro (EUR) en de Bosnische Mark (BAM) kan variëren afhankelijk van de valutakoersen op een bepaald moment. Algemeen is 1 Bosnische Mark ongeveer 51 cent. Houd er ook rekening mee dat wisselkantoren en banken vaak commissies en kosten in rekening kunnen brengen voor het wisselen van geld, dus vergelijk deze voordat je een transactie uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *