Split naar Dubrovnik kaart

Reizen tussen Dubrovnik en Split is waarschijnlijk de populairste route aan de Kroatische kust. Een van de meest gestelde vragen is dan ook: “Hoe kom ik van Split naar Dubrovnik?” of “Hoe kom ik van Dubrovnik naar Split?”. Als je binnenkort ook deze reis gaat maken, lees dan snel verder voor alle routes met de auto, bus, ferry, trein en meer!

Zowel Dubrovnik als Split kunnen met recht trots zijn op hun UNESCO-werelderfgoed. Zo staat Dubrovnik bekend om de betoverende oude binnenstad en kun je het majestueuze paleis van Diocletianus in Split bewonderen.

Maar daar blijft het niet bij! Langs de kustlijn vind je bijvoorbeeld adembenemende waterkantjes en schitterende stranden. Ook het een overvloed aan voortreffelijke visrestaurants, eeuwenoude architectuur en een scala aan ongelooflijke accommodatiemogelijkheden!

Split naar Dubrovnik kaart

Bij het plannen van je komende reis is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn om van Dubrovnik naar Split te reizen.

Split ligt op ongeveer 230 km afstand van Dubrovnik en er zijn verschillende transportopties beschikbaar. Autorijden is veruit de handigste manier, maar tijdens de zomermaanden kan een veerboot over de Adriatische Zee een leuke ervaring zijn!

Voor reizigers zijn er ook dagelijks 20 tot 30 busverbindingen beschikbaar en biedt Trade Air rechtstreekse vluchten aan tussen de twee steden. Ben je op zoek naar meer comfort en snelheid? Dan zijn er ook nog eens verschillende bedrijven die privétransfers aanbieden.

Hieronder hebben we alle opties verzameld om je te helpen de beste keuze te maken voor je reis van Dubrovnik naar Split. Houd er wel rekening mee dat dienstregelingen kunnen veranderen. Raadpleeg dus altijd de website van het vervoersbedrijf voor de recentste reisinformatie.

Om je ook alvast een visueel beeld te geven, hebben we hieronder de verschillende transportmogelijkheden om een kaart weergegeven!

Split naar Dubrovnik kaart

Split naar Dubrovnik met de auto

Kies je voor de auto? Dan kun je opnieuw de keuze maken tussen verschillende mogelijkheden. Zo zijn er privétransfers, taxi’s, auto verhuurders en tot slot ook excursies van Split naar Dubrovnik. Een groot voordeel is dat de rit slechts ongeveer drie uur duurt. Ook heb je de flexibiliteit om verschillende routes te nemen en onderweg stops te maken.

Privétransfers van Split naar Dubrovnik

Voor degenen die graag in stijl willen reizen, zonder de stress van het rijden in een vreemd land en met de geruststelling dat alles goed geregeld is, is een privétransfer van Dubrovnik naar Split de ideale keuze. Zo hoef je je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over grensovergangen, verzekeringen en het navigeren op onbekende wegen.

Bij een privétransfer van Split naar Dubrovnik word je opgehaald bij je accommodatie. Vervolgens kun je lekker achterover leunen en genieten van de rit. Bovendien heb je de vrijheid om onderweg te stoppen en te genieten van bezienswaardigheden.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat dit een privétransfer is, daar betaal je voor! De prijzen van een privétransfer van Dubrovnik naar Split beginnen bij 255 euro.

Split naar Dubrovnik taxi’s

Een taxi nemen tussen Dubrovnik en Split lijkt misschien verleidelijk, omdat er in overvloed taxi’s beschikbaar zijn in beide steden. Ze staan bovendien te popelen om de meter aan te zetten en je mee te nemen voor een ‘ritje’.

Maar om geld te besparen raden we toch echt aan om een privétransfer te kiezen in plaats van een taxi. Naast dat het simpelweg goedkoper is, biedt een privétransfer een betere voertuigklasse en uiteindelijk dus ook een betere ervaring. Dus, denk er niet eens aan om een taxi van Dubrovnik naar Split te nemen, tenzij je bereid bent veel geld uit te geven…

Autoverhuurder voor Split naar Dubrovnik

Wil je niet de bus pakken, maar heb je ook niet het budget voor een transfer van Dubrovnik naar Split? Denk dan eens om een auto te huren in Split en deze in Dubrovnik in te leveren! Geen zorgen, want er zijn talloze autoverhuurbedrijven beschikbaar in beide steden die deze service aanbieden.

Bovendien kan het huren van een auto een zeer betaalbare vervoersoptie zijn. Vooral als je de auto vooraf reserveert en een goede prijs krijgt voordat het toeristenseizoen begint! Daarnaast kan het delen met een groep mensen de kosten ook flink verminderen. Tot slot geeft dit je de vrijheid en flexibiliteit om op eigen tempo te reizen en onderweg te genieten van de prachtige bezienswaardigheden.

Split naar Dubrovnik excursies

Voor reizigers die beperkte tijd hebben in Dubrovnik zijn excursies een geschikte optie. Deze georganiseerde dagtochten bieden een goede kennismaking met de historische kuststad.

Excrusies van Split naar Dubrovnik duren in het algemeen ongeveer 12 uur. Vanwege de afstand tussen de twee steden en de drukte in de zomer zul je echter waarschijnlijk slechts zo’n vier uur in Dubrovnik doorbrengen. Naar onze mening is dit te weinig tijd om de schoonheid en charme van deze prachtige stad echt te ervaren.

Maar heb je echt weinig tijd en kun je niet anders, dan beginnen de tarieven voor een excursie van Split naar Dubrovnik vanaf 525 KN, wat zo’n 69 euro is.

Auto van Dubrovnik naar Split

Route van Split naar Dubrovnik

Als je de route van Dubrovnik naar Split op zoekt op Google Maps, lijkt het in eerste instantie een eenvoudige rit van drie uur. Wanneer je met de auto reist, blijkt het echter niet zo eenvoudig te zijn als het op het eerste gezicht lijkt.

De afstand tussen Split en Dubrovnik is ongeveer 229 km en de reistijd wordt geschat op ongeveerd drie uur, met inachtneming van mogelijke verkeers- en grensvertragingen. Deze vertragingen doen zich vooral voor tussen juni en augustus, met toename in het weekend. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis!

Verschillende routes die je kunt nemen zijn:

De A1 snelweg nemen

Dit is de meest directe route van Split naar Dubrovnik en het is een gebruikelijke vierbaansweg. Vanuit het centrum van Split rijd je naar de afslag van Dugopolje, waarna je de A1 snelweg opgaat. Je volgt deze snelweg ongeveer 100 km tot het einde bij Ploce. Vanaf daar ga je verder over de kustweg richting Dubrovnik, maar niet voordat je de grens oversteekt bij Neum of de Pelješac-brug neemt bij Komarna. Houd er wel rekening mee dat er tolkosten van ongeveer acht euro in rekening worden gebracht.

Via de Peljesac Brug

In 2022 werd de Pelješac-brug geopend in het district Dubrovnik-Neretva. Deze hangbrug verbindt het schiereiland Peljesac met het Kroatische vasteland bij de stad Komarna. De brug biedt nu een alternatieve route om de korte kuststrook van Bosnië en Herzegovina bij Neum te vermijden, waardoor je vele uren wachten bij de grensovergang bespaart. Bovendien stelt de brug reizigers in staat om op Kroatisch grondgebied te blijven tijdens hun reis tussen Split en Dubrovnik.

De brug heeft een lengte van 2,4 km en kun je gratis oversteken. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de Pelješac-brug alleen toegankelijk is voor voertuigen die sneller kunnen rijden dan 60 km/u.

Langs de kustweg D8 (E65)

Ongeveer tien jaar geleden, voordat de A1 snelweg gereed was, was de Adriatische Weg (Jadranska Magistrala) de enige route om met de auto vanuit Split naar Dubrovnik te reizen. De Adriatische Weg strekt zich uit van Rijeka tot aan de grens van Kroatië en Montenegro. Het is een geweldige ervaring om over deze weg langs de kust te rijden met ontelbare uitzichten onderweg.

Dus heb je voldoende tijd en wil je genieten van de spectaculaire Dalmatische kust? Neem dan de kustweg van Split naar Ploce! Tijdens de route kom je bovendien langs prachtige plaatsen zoals Omis en de betoverende Makarska Riviera.

Houd er wel rekening mee dat deze wegen in de zomer vaak druk zijn, waardoor de reistijd kan oplopen tot 4-5 uur.

De Neum-corridor oversteken

Als je ervoor kiest om de brug niet te gebruiken, zal de route via Bosnië en Herzegovina gaan. Dit betekent dat je te maken krijgt met twee grensovergangen. Eerste naar Bosnië en Herzegovina, dat geen lid is van de Europese Unie, en vervolgens terug naar Kroatië. Dit korte kustgedeelte staat bekend als de Neum Corridor en kan problematisch zijn als je documenten niet in orde zijn.

Ook is het begrijpelijk dat je je afvraagt of je een visum nodig hebt in dit geval. Er bestaat een overeenkomst tussen de regeringen van Kroatië en Bosnië-Herzegovina die toeristen toestaat dit gebied zonder grenscontrole over te steken, op voorwaarde dat ze onderweg niet stoppen. De juridische details van deze overeenkomst zijn echter enigszins vaag.

Deze overeenkomst is namelijk nooit officieel geratificeerd en grensbeambten kunnen de wet verschillend interpreteren. Bovendien geldt de overeenkomst mogelijk alleen voor voertuigen die in Kroatië geregistreerd zijn. Het is dus altijd raadzaam om contact op te nemen met je autoverhuurbedrijf om te informeren of je de EU mag verlaten.

In meer dan 99% van de gevallen zul je geen problemen ondervinden. Bovendien kunnen inwoners van de Europese Unie en mensen uit Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein de grens oversteken met alleen een paspoort of identiteitskaart.

Met de veerboot van Ploce naar Trpanj

Met de bouw van de Pelješac-brug is de route via Bosnië en Herzegovina niet langer de meest praktische keuze, aangezien het nemen van de brug aanzienlijk sneller is. Mocht de brug om welke reden dan ook gesloten zijn, dan is er een alternatieve route beschikbaar.

Vanaf Ploce heb je de mogelijkheid om de veerboot naar Trpanj op het schiereiland Pelješac te nemen. Dit stelt je in staat om verder te reizen richting Dubrovnik zonder Bosnië en Herzegovina te doorkruisen.

Uitzichten tussen Split en Dubrovnik

Split naar Dubrovnik met de bus

Reizigers met een beperkt budget en backpackers hebben geluk, want er zijn talloze opties voor diegenen die van Dubrovnik naar Split willen reizen, en vice versa.

Reizen met de bus in Kroatië is namelijk buitengewoon eenvoudig vanwege het uitgebreide busnetwerk dat beschikbaar is. Aangezien er geen treinverbinding is tussen Split en Dubrovnik, zijn bussen de belangrijkste vorm van openbaar vervoer op deze route. Gelukkig is er een uitstekend busnetwerk dat beide steden met elkaar verbindt. De reisduur bedraagt doorgaans ongeveer 4 tot 5 uur, afhankelijk van de gekozen route (kustweg of snelweg) en eventuele tussenstops onderweg.

Hoeveel bussen vertrekken er dagelijks van Split naar Dubrovnik?

Verschillende busmaatschappijen bieden dagelijks ongeveer 10 tot 20 vertrekken aan. De bussen tussen de steden rijden zeer frequent, namelijk ongeveer elke 30 minuten. Daarbij vertrekt de eerste bus doorgaans rond 2:30 uur ’s ochtends vanuit Split en komt rond 6:45 uur ’s ochtends aan in Dubrovnik. De laatste bus van de dag vertrekt meestal om 18:45 uur vanuit Split en arriveert kort voor middernacht in Dubrovnik.

Je vindt ticketprijzen variërend van 13 tot 23 euro voor een enkele reis. Let daarbij op dat als je bagage meeneemt, je een toeslag van 90 cent per koffer in rekening kan worden gebracht. Met zoveel busritten hoef je je bovendien geen zorgen te maken om een buskaartje te bemachtigen. Wel raden we het je evengoed aan om je kaartje vooraf online te kopen, zodat je geen risico loopt en de bus kunt krijgen die je wilt.

Split naar Dubrovnik met de bus

Split naar Dubrovnik met het vliegtuig

De snelste manier om van Split naar Dubrovnik te reizen is met het vliegtuig, met een vliegtijd van ongeveer 40 minuten. Maar zodra je in Dubrovnik landt, moet je bovendien de bus, taxi of Dubrovnik luchthaventransfer naar je accommodatie nemen. Je bespaart dus geen tijd als je rekening houdt met de reis naar Split Airport, het wachten op de vlucht, de vliegtijd en vervolgens de reis van Dubrovnik Airport naar je hotel. Split naar Dubrovnik met het vliegtuig is daarom geen uitstekende optie voor reizen tussen de twee steden.

Ga je toch met het vliegtuig, dan biedt Croatia Airlines vluchten rechtstreeks van Split naar Dubrovnik aan. Dit is echter maar twee keer per week. Houd er daarnaast ook rekening mee dat er geen rechtstreekse vluchten van Dubrovnik naar Split zijn, waarvoor een tussenstop in Zagreb nodig is. Daarom heb je pech als je een vlucht van Dubrovnik naar Split nodig hebt. De snelste optie is een overstap van Split naar Dubrovnik.

Split naar Dubrovnik met het vliegtuig

Transfer van Split Airport naar Dubrovnik

In sommige gevallen ben je beperkt in je opties bij het boeken van vluchten en beland je uiteindelijk op een andere stad dan je oorspronkelijk van plan was. Dit komt vaak voor bij reizigers die zowel Split als Dubrovnik willen bezoeken. Als dit het geval is, is de beste en snelste optie om een transfer te nemen vanaf Split Airport naar Dubrovnik, waarbij je een auto huurt op Split Airport en naar Dubrovnik rijdt.

Transfer van Dubrovnik Airport naar Split

Hetzelfde geldt voor Dubrovnik Airport. Je kunt een transfer nemen vanaf Dubrovnik Airport naar Split, of je kunt een auto huren op Dubrovnik Airport en zelf rijden. Als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer, duurt het aanzienlijk langer om in Split te komen.

Transfer van de luchthaven van Split of Dubrovnik naar de havens van Kroatië

Nautisch toerisme is booming in Kroatië. Langs de Dalmatische kust zijn er talloze jachthavens, zoals Marina Agana, Marina Baotic, Marina Dalmacija, ACI Marina Split, ACI Marina Dubrovnik, ACI Marina Trogir en ACI Marina Slano, om er maar een paar te noemen. Bijna alle reizigers komen aan op de luchthavens van Dubrovnik of Split en hebben vervoer nodig naar de jachthaven om naar hun boten te gaan. De beste manier om dit te regelen is via een privétransfer.

Haven in Kroatië

Split naar Dubrovnik met de ferry

Het is begrijpelijk dat je zou denken dat het gemakkelijk is om een veerboot te nemen van Dubrovnik naar Split, vooral gezien de regio’s prachtige eilanden. Helaas is er op dit moment geen directe autoveerbootverbinding tussen Split en Dubrovnik. Er is echter wel een catamaranverbinding die passagiers vervoert en onderweg enkele stops maakt.

Hoe lang duurt de veerboottocht van Split naar Dubrovnik?

Het goede nieuws is dat als je de veerboot van Split naar Dubrovnik wilt nemen, de reis iets minder dan 5 uur duurt en vier stops heeft. Krilo biedt twee catamarandiensten aan van Split naar Dubrovnik. De eerste route is Split – Brac – Hvar – Korcula – Mljet – Dubrovnik, en de tweede route is Split – Brac – Makarska – Korcula – Mljet – Dubrovnik. De veerdiensten van Krilo varen van april tot eind oktober en kosten 23 euro.

Jadrolinija biedt ook een catamarandienst aan van Dubrovnik naar Split met drie stops: Hvar, Bol en Korcula. Deze dienst is beschikbaar van juni tot eind september en kost 30 euro. Het is belangrijk op te merken dat deze veerdiensten populair zijn en snel volgeboekt raken, dus zorg ervoor dat je je Dubrovnik naar Split veerboottickets vroeg genoeg koopt. Tickets kunnen online worden gekocht, wat de beste manier is om je catamaranticket veilig te stellen.

Catamaran voor dagtochten

Als je van plan bent om tijdens je vakantie in Kroatië van Split naar Dubrovnik enkele eilanden te bezoeken, is het een goed idee om gebruik te maken van de catamarandiensten. Je kunt bijvoorbeeld de catamaran van Split naar Hvar nemen, die je rechtstreeks naar de stad Hvar brengt. Breng daar een paar dagen door en neem vervolgens de catamaran van Hvar naar Dubrovnik.

Daarnaast maken veel mensen graag gebruik van de catamaran voor dagtochten, zoals van Split naar Hvar, van Dubrovnik naar Korcula, of andere dagtochten vanuit Dubrovnik en Split.

Zeilen van Split naar Dubrovnik

Is er iets romantischer dan varen van Dubrovnik naar Split? Als je van zeilen houdt, kun je een jachtcharter regelen in Kroatië om vanuit Split naar Dubrovnik te varen via een bootverhuurplatform.

Voor ervaren zeilers is het mogelijk om een bareboat charter te boeken, waarbij je zelf zeilt van Split naar Dubrovnik en de Adriatische Zee op je eigen tempo verkent tijdens een eilandhopavontuur dat je naar enkele van de mooiste plekjes van Kroatië brengt, zoals Hvar, Korcula en Brac. Als je niet zelf wilt zeilen, zijn er ook jachtcharters met schipper beschikbaar in zowel Split als Dubrovnik, waarbij de verantwoordelijkheid van het zeilen wordt overgelaten aan een ervaren schipper.

Catamaran in Kroatië

Split naar Dubrovnik met de trein

Een veelgestelde vraag is “Gaat er een trein tussen Split en Dubrovnik?” Helaas is er geen directe treinverbinding tussen Dubrovnik en Split, waardoor een treinreis tussen beide steden niet mogelijk is. De trein in Kroatië reikt tot aan Ploce vanuit Split, maar voor het vervolg van de reis naar Dubrovnik moet je overstappen op een taxitransfer of bus.

Wat te zien en doen tijdens een reis van Dubrovnik naar Split

Onderweg naar Dubrovnik is het de moeite waard om te profiteren van de reis en enkele bezienswaardigheden en attracties te verkennen. Het is zowel een kosten- als een tijdbesparende manier om veel extra bezienswaardigheden te zien tijdens je vakantie in Kroatië. Dus wat is leuk om te zien tussen Dubrovnik en Split?

Je kunt bijvoorbeeld stoppen in schilderachtige kustplaatsen zoals Brela, Tucepi of Podgora om te genieten van prachtige stranden en lokale sfeer.

Of denk aan avontuurlijke activiteiten zoals zip-lining in Omis, wandelen in het Biokovo gebergte of raften op de Cetina rivier. Als je geïnteresseerd bent in wijn, kun je een bezoek brengen aan wijngaarden in Komarna, zoals Volarevic, Rizman of Terra Madre, voor een heerlijke wijnproeverij.

Vergeet ook niet de historische stad Ston te verkennen, bekend om zijn imposante stadsmuren en de productie van heerlijke oesters. Genoeg te doen dus! Voor nog een beetje meer inspiratie, volgen hier nog enkele extra suggesties:

  • Vesting Klis: breng een bezoek aan Vesting Klis (Klis-fort). Deze indrukwekkende vesting biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en heeft een rijke geschiedenis. Ontdek de oude muren en leer meer over de rol van de vesting in het verleden.
  • Baćina meren: maak een omweg naar de Baćina meren, een prachtige reeks van zeven zoetwatermeren gelegen in een betoverende natuurlijke omgeving. Geniet van de rustige sfeer, huur een kajak en verken de meren of ontspan gewoon aan de oevers.
  • Trsteno Arboretum: maak een stop bij het Arboretum van Trsteno. Dit is een prachtige botanische tuin met eeuwenoude bomen, mooie fonteinen en een adembenemend uitzicht op zee. Wandel door de tuinen en bewonder de unieke plantensoorten en bezoek bovendien de filmlocaties van de Game of Thrones.
  • Bosnië en Herzegovina: maak een uitstapje naar Bosnië en Herzegovina en verken enkele van de fascinerende bestemmingen in dit gebied. Bezoek de bedevaartplaats Medjugorje en de historische stad Mostar met zijn beroemde brug. Of verken de natuurlijke schoonheid van de watervallen van Kravice of Blagaj, waar je de bron van de rivier de Buna kunt bewonderen.
  • Makarska Riviera: langs de kustweg tussen Split en Dubrovnik ligt de adembenemende Makarska Riviera. Hier vind je een aantal prachtige stranden, zoals Punta Rata in Brela dat regelmatig wordt genoemd als een van de mooiste stranden van Europa.
  • Archeologisch Museum Narona: maak een stop bij het Archeologisch Museum Narona, gelegen in Vid bij Metković. Dit museum is gewijd aan de rijke archeologische geschiedenis van de regio en herbergt overblijfselen uit de oude Romeinse stad Narona.
Vesting Klis

Split naar Dubrovnik dagtrip – Ja of nee?

Als je weinig tijd hebt en Dubrovnik of Split wilt zien, dan absoluut ja. Bereid je wel voor op een lange dag!

Een dagtocht van Dubrovnik naar Split duurt ongeveer 6 uur rijden en dan krijg je meestal 4 uur om de stad te verkennen. Als je meer tijd hebt, plan dan wat tijd in Split of Dubrovnik. We raden je aan om te overnachten zodat je je tijd optimaal kunt benutten.

Meer reisgidsen bekijken?

Vond je dit nuttig en wil je graag meer reistips ontvangen? Bekijk dan alle reismogelijkheden in de Balkan reisgidsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *