Tomićevo Pogledalo 'Tomic's uitzicht'
Home » Tomićevo Pogledalo is nieuwste uitkijkpunt bij NP Plitvice meren

Onlangs opende het nieuwste uitkijkpunt, genaamd Tomićevo Pogledalo, bij het Nationaal Park Plitvice Meren in Kroatië zijn deuren. Dit was ter ere van de 75e verjaardag en bovendien het 45e jubileum van de opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dit uitkijkpunt is ontworpen met het behoud van de natuur in gedachten. Hoe dat precies zit, lees je hieronder!

Over Plitvice Meren

Bezoekers bij Plitvice Meren in Kroatië

De Plitvice meren (Plitvička jezera) zijn een wonder van Moeder Natuur, bestaande uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn door meer dan 90 adembenemende watervallen. Dit landschap, verscholen in een weelderig bos, herbergt een diversiteit aan wilde dieren. Denk aan herten, beren, wolven, zwijnen en zeldzame vogels.

De meren zijn verdeeld in twee groepen: de 13 bovenmeren (Gornja jezera) en de 4 benedenmeren (Donja jezera). Wat de Plitvicemeren echt bijzonder maakt, zijn de schitterende kleuren van het water, variërend van smaragdgroen en diepblauw tot verschillende grijstinten.

Terwijl je over de houten paden en bruggen wandelt die boven het water zweven, krijg je echt het gevoel alsof je door een sprookjesland loopt.

Opening Tomićevo Pogledalo

Uitkijk vanaf Tomićevo Pogledalo in Kroatië
Panoramisch uitzicht Tomićevo Pogledalo in Plitvice Meren in Kroatië
Nacionalni park Plitvička jezera

Tomićevo Pogledalo bied je de mogelijkheid om te genieten van een panoramisch uitzicht op Ciginovac, Okrugljak, Veliko en Malo Jezero. Vanaf deze plek, op een hoogte van 684,82 meter boven zeeniveau, kun je de pracht van de natuur vanuit vogelperspectief ervaren.

Ook kun je genieten van een adembenemend uitzicht op Prošćansko Jezero, het op één na grootste meer in het Nationaal Park Plitvice Meren.

Prošćansko Jezero bij Tomićevo Pogledalo
Nacionalni park Plitvička jezera

Waarom de naam Tomićevo Pogledalo?

Het nieuwe uitkijkpunt kan vertaald worden als ‘Tomić’s uitzicht’. Het is namelijk vernoemd naar de Kroatische schrijver en vertaler Josip Eugen Tomić. Hij bezocht deze plek vaak wanneer hij op zoek was naar inspiratie voor zijn literaire werken.

Tomićevo Pogledalo bezoeken

Je kunt Tomićevo Pogledalo te voet bereiken als onderdeel van een tocht over de Plitvice Bovenmeren. Dit is een klim die slechts ongeveer 20 minuten duurt.

Tomićevo Pogledalo kaart en map
Nacionalni park Plitvička jezera

Duurzaam toerisme

Zoals genoemd, is dit uitkijkpunt in Plitvice Meren ontworpen met oog op duurzaam toerisme. Zo zei minister van Economie en Duurzame Ontwikkeling, Damir Habijan, tijdens de opening:

“Plitvice Lakes National Park is een voorbeeld van duurzaam toerisme. Dit wordt ondersteund door het verminderde aantal bezoekers vergeleken met voorheen, met als doel de natuurlijke rijkdommen te behouden, omdat de bescherming van de natuur het hoofddoel van de parken is. De beschermde natuur is een van de belangrijkste hulpbronnen van de Republiek Kroatië”.

Daarnaast benoemde Habijan ook toekomstige projecten, waaronder investeringen in bezoekersinfrastructuur en de renovatie van hotelaccommodaties. Hij benadrukte met name de komende restauratiewerkzaamheden aan de tufsteenbarrières en het verwijderen van obstakels in waterlopen om de natuurlijke ontwikkeling van tufsteen en het behoud van het meerlandschap mogelijk te maken.

De minister voegde eraan toe dat met de middelen van het ministerie en het Fonds voor Milieubescherming en Energie-efficiëntie speciale aandacht zal worden besteed aan de renovatie van berghutten op Risnjak en Velebit, evenals de verbouwing van de verlaten kazerne op Lastovo tot een bezoekerscentrum.

Minister Habijan concludeerde:

“De projecten op Risnjak, Velebit en Lastovo zijn cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling en we zijn van plan ze de komende jaren te realiseren.”

Nieuwsgierig naar het laatste nieuws uit Kroatië? Blijf up-to-date via onze Facebookpagina en neem een kijkje bij het Kroatië archief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *