Home » Sopot Waterval is een verborgen schat in Kroatië

Gelegen in het midden van de serene landschappen van Centraal Istrië in Kroatië, ligt een verborgen schat die op jou wacht om ontdekt te worden: de Sopot Waterval!

Verborgen in het rustige dorpje Sopot, nodigt dit natuurwonder jou uit om je onder te dompelen in zijn ongerepte schoonheid.

Alles wat je moet weten over de Sopot Waterval, lees je nu hieronder!

Waarom de naam “Sopot”?

De naam “Sopot” is afkomstig van de Švićki Creek, waar de waterval zich bevindt, en verwijst naar een waterbron.

Sopot Waterval bezoeken

Het St. Roko-Pad, dat begint in Pićan, leidt je door een reis vol fascinerende legendes en eindigt bij de Švićki-beek, waar de 24,5 meter hoge waterval prachtig naast een turquoise-gekleurde vijver en twee uitkijkpunten valt.

Hoewel een auto je tot op enkele honderden meters van de waterval kan brengen met parkeergelegenheid in het dorp Florčići, raden we aan om een wandelavontuur langs het St. Roko-pad te ondernemen.

Beste tijd om Sopot Waterval te bezoeken

Tijdens de zomermaanden, wanneer er weinig regen valt, kan de beek droogvallen. Daarom kun je het beste tijdens de lente of herfst gaan, wanneer de temperaturen wat milder zijn. Verder blijft het water in de poel onder de waterval altijd aanwezig.

Uitkijkpunten Perun en Mokoš

Sopot Waterval en poel in Kroatië
 Drago Karlo

Naast de Sopot Waterval vind je bovendien twee uitkijkpunten. Eén is gewijd aan de Slavische god Perun, ofwel de heerser van de hemel. De andere is gewijd aan de godin van de vruchtbaarheid en beschermer van vrouwen, ofwel Mokoš.

Uitkijkpunt Perun bevindt zich direct boven de waterval. Daarnaast bevindt uitkijkpunt Mokoš zich halverwege de westelijke helling naar de vijver, wat het kruispunt symboliseert tussen de aarde, de ondergrondse wereld (vertegenwoordigd door de god Veles) en de hemel (geregeerd door Perun).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *