Fooipot voor fooi geven in Kroatië
Home » Fooien Kroatië: zo geef je correct fooi

Als je op reis bent in Kroatië, wil je er zeker van zijn dat je op de juiste manier fooi geeft. Zowel uit respect voor de lokale cultuur als om te voorkomen dat je onbedoeld beledigend bent. Daarom gaan we vandaag dieper in op het fooien in Kroatië en vertellen we je hoe je correct fooi kunt geven tijdens je verblijf!

Fooi geven kan namelijk soms een ingewikkeld spel lijken, vooral als je (voor het eerst) in een ander land bent. Elk land heeft zijn eigen normen, waarden en gebruiken als het gaat om fooien.

Ontdek hieronder wat je kunt verwachten als fooi in veelvoorkomende situaties die je waarschijnlijk zult tegenkomen tijdens je verblijf in Kroatië!

Kroatië munteenheid

Euro als de munteenheid van Kroatië

Zoals altijd beginnen we met een snelle check van de munteenheid in het land. Gelukkig gebruikt Kroatië sinds 1 januari 2023 de euro in plaats van de Kroatische kuna. Dus geen gedoe meer met wisselkoersen!

Tips voor fooien in Kroatië

Als je voor het eerst naar Kroatië gaat, kan het zijn dat je niet precies weet hoe het zit met fooi geven in dit prachtige land.

Veel Kroatische werknemers in de dienstensector verdienen lage lonen. Verschillende lokale bewoners hebben om die reden soms moeite om rond te komen.

Hoewel het niet gebruikelijk is om te fooien in Kroatië, wordt het daarom wel altijd gewaardeerd als je het toch doet. En omdat het geven van fooi niet verplicht is, maakt het ook eigenlijk niet uit hoeveel je geeft. Elke bijdrage wordt gewaardeerd!

Toch kan het handig zijn om te weten wat als een normale fooi wordt beschouwd als je ervoor kiest om er een te geven.

Fooien in cafés en bars Kroatië

Fooien in cafés en bars Kroatië

Ten eerste fooien in Kroatische cafés en bars. Hier is het niet zo gebruikelijk om fooi te geven. Wel wordt elk gebaar gewaardeerd.

Als je bijvoorbeeld een kopje koffie bestelt, is het vriendelijk om zo’n drie tot vijf procent extra te geven of gewoon af te ronden. Dus als je rekening bijvoorbeeld €4,50 is, geef dan €5,- en zeg tegen de serveerder dat het wisselgeld voor hem of haar is.

In een bar in Kroatië is het meestal niet gebruikelijk om te fooien, omdat de lokale bevolking dat zelden doet.

Maar als je in een plek bent waar je aan tafel bediend wordt, of als je met een grote groep bent die goede service krijgt, overweeg dan om wat extra’s te geven. Rond bijvoorbeeld af naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 10.

Fooien in restaurants in Kroatië

Fooien in restaurants in Kroatië

Leuk om te weten… In het Kroatisch heet de rekening “račun”, uitgesproken als rah-coon. Bovendien handig om te weten is dat je in een restaurant zelf om de rekening moeten vragen, deze brengen ze niet vanzelf.

Een fooi geven in Kroatische restaurants is normaal, maar niet verplicht, en volgt een vrij standaard richtlijn.

Want wat betreft de hoogte van de fooi, geven de locals vaak maar 5% of minder, wat prima is in een konoba (taverne) of pizzeria. In een chiquer restaurant is 10% tot 15% gebruikelijk, afhankelijk van je budget en tevredenheid over de service.

Controleer wel altijd je rekening voordat je fooi geeft of betaalt. Soms heeft het restaurant al een fooi toegevoegd. Dit wordt vaak aangegeven als “napojnica uračunata u cijenu”, wat letterlijk “fooi inbegrepen in de prijs” betekent.

Fooien in hotels in Kroatië

Fooien in hotels in Kroatië

En hoe zit het met fooien in Kroatië in hotels? Nou, dat verschilt per hotel.

Het geven van fooi in Kroatische hotels is over het algemeen niet verplicht, maar het is wel een persoonlijk gebaar dat laat zien hoe tevreden je bent met de service. Vaak is het zo dat in luxere hotels het gebruikelijker is om een fooi achter te laten.

Geef bijvoorbeeld een fooi aan de bellboys die je bagage van en naar je kamer dragen en de schoonmaaksters die je kamer netjes schoonmaken.

1,5 tot 5 euro per dag is voldoende om tevreden personeel en een schone kamer te garanderen!

Fooien in taxi’s in Kroatië

Fooien in taxi's in Kroatië

Bij je bezoek aan Kroatië zul je ongetwijfeld gebruik maken van een taxi. Taxichauffeurs in Kroatië rekenen meestal met de meter en verwachten geen fooi.

De lokale bevolking rondt vaak de prijs naar boven af. Dit kun jij ook doen als je dat prettig vindt. Bijvoorbeeld, als de rit 9,70 euro kost, is het gebruikelijk om 10 euro te geven.

Heb je een bijzonder lange of aangename rit gehad? Dan kun je als dank tot 10% fooi geven als je dat wilt.

Fooien bij rondleidingen in Kroatië

Fooien bij rondleidingen in Kroatië

Gidsen in Kroatië maken je reis echt uniek. Ze geven je namelijk allerlei lokale kennis en inzichten die je zelf niet snel zou ontdekken.

Powered by GetYourGuide

Het is daarom normaal om je Kroatische gids een fooi te geven, ook al is het niet verplicht.

Hoeveel je geeft, hangt af van de lengte en kwaliteit van de rondleiding. Drie euro is vaak genoeg, maar als je gids echt uitblinkt, geven veel reizigers meer.

Voor een privégids is 10 tot 15 euro per persoon prima voor een halve dag. Voor een hele dag zou je 20 tot 25 euro per persoon kunnen geven.

Zo geef je correct fooi

Fooipot in Kroatië

Tot slot, zorg ervoor dat je een contante fooi klaar hebt liggen, want het is niet gebruikelijk om in Kroatië te fooien met een creditcard. Zelfs als dat wel kan, komt de fooi vaak niet bij je serveerder terecht.

Geef bij voorkeur daarom ook altijd je fooi direct aan de betreffende persoon!

Wil je graag meer tips ontvangen voor je vakantie in Kroatië? Ga dan naar het archief van Kroatië. Daarnaast vind je meer tips voor het fooien in de Balkan in het algemene fooi overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *