Eiland Ošljak in Kroatië
Home » Ontdek het kleinste eiland van Kroatië: Ošljak

Gelegen in de Adriatische Zee, dicht bij de steden Zadar en Preko, ligt het kleinste bewoonde eiland van Kroatië: Ošljak. Een verborgen schat die letterlijk en figuurlijk door de meerderheid van reizigers over het hoofd wordt gezien.

Dit kleine eiland is misschien klein in omvang, met het is grootst in charme, geschiedenis en natuurlijke pracht.

Dus ben je op zoek naar een unieke bestemming buiten de gebaande paden? Dan is Ošljak in Kroatië absoluut een plek die je moet ontdekken!

De geschiedenis van Ošljak

Kleinste eiland van Kroatië Ošljak
Restaurant Lazaret

Ošljak, het kleinste bewoonde eiland van Kroatië, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

Als een strategisch bolwerk in het Zadar-kanaal, diende Ošljak als landingplaats voor het Venetiaanse leger tijdens belangrijke gevechten in 1242 en 1311-1313.

Lazaret

Lokaal staat het eiland ook bekend als Lazaret, vanwege zijn rol als ziekenhuis in de 17e eeuw. Hier werden mensen met lepra en de pest geïsoleerd, waarmee het een cruciale rol speelde in de gezondheidszorg van de regio Zadar.

Uitzicht op kleinste eiland van Kroatië Ošljak
Restaurant Lazaret

Zelfs vandaag de dag is de naam nog in gebruik onder de lokale bevolking.

Ošljak vandaag de dag

Tegenwoordig is Ošljak een paradijselijke bestemming voor vakantiegangers, omringd door prachtige natuur en mediterrane architectuur. Met ongeveer 60 charmante huizen, is het Kroatische eiland een oase van rust.

Natuur in kleinste eiland Ošljak in Kroatië
Restaurant Lazaret

Op Ošljak wonen slechts 35 mensen, verbonden door een hechte gemeenschapssfeer. De meeste bewoners delen zelfs dezelfde achternaam: Valčić. Het eiland vormt daarom ook een belangrijk onderdeel van hun identiteit.

Bovendien koesteren ze de traditionele levensstijl van Ošljak, met activiteiten zoals olijventeelt en vissen.

Wat te zien op Ošljak?

Ošljak is verdeeld in twee delen, ofwel de stad en het beschermde bospark. Het bos biedt schaduw en bescherming tegen de felle zomerzon.

Uitzicht op veerboot en overblijfselen op Ošljak in Kroatië
Restaurant Lazaret

Tijdens je wandeling op het eiland, kom je onder andere een bunker uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Ook vind je er een oude school, die ooit verlaten werd vanwege een tekort aan leerlingen. Na een renovatie is het nu een cultureel en amusementscentrum voor de eilandbewoners.

Planten- en dierenleven

De diversiteit van Ošljak strekt zich uit van cipressen- en dennenbossen tot mediterrane maquis en olijfgaarden. Daarnaast is het gebied de thuisbasis van verschillende habitats, zoals sub-mediterrane en epi-mediterrane droge graslanden, moerassen, infralitoraal fijn zand en infralitorale vaste bodems.

Zee, rotsen en bomen op Ošljak in Kroatië
Dennenboom op Ošljak in Kroatië
Restaurant Lazaret

En hoewel concrete details ontbreken, herbergt Ošljak ook diverse bedreigde en beschermde planten- en diersoorten. Denk aan vogelsoorten, zoals de leeuwerik, zeestern en havik of amfibieën en reptielen, waaronder de karetschildpad.

Kerk van St. Mary

Verder is een tastbaar bewijs van het rijke erfgoed van Ošljak de prachtige kerk van St. Mary uit de 6e eeuw, die goed bewaard is gebleven door de eeuwen heen.

Stonovac (waterreservoir)

Daarnaast koestert de lokale bevolking met trots het stonovac, een waterreservoir dat tijdens de Italiaanse bezitting in de Tweede Wereldoorlog werd gebouwd. Dit reservoir voorziet nog steed het hele eiland van water. Zelfs vandaag de dag halen eilandbewoners water uit de ‘špinica’, de kraan die al die tijd functioneel is gebleven.

Valčić

Boot vaart van Valčić bij kleinste eiland Ošljak in Kroatië
Restaurant Lazaret

Tot slot is het stadje Valčić ook zeker een bezoek waard. Valčić is een compact complex van historische gebouwen en vormt het oude deel van de stad en herinnert je aan de ontstaansgeschiedenis in de 17e en 18e eeuw.

Wat te doen op Ošljak?

De ultieme manier om het eiland te ontdekken is door te wandelen of te fietsen. Auto’s zijn bovendien verboden op het eiland.

Wandelpad in natuur en bunker in Ošljak in Kroatië
Restaurant Lazaret

Een mooi aangelegd pad volgt de kustlijn en strekt zich uit over meer dan twee kilometer. We bevelen je aan om deze route te volgen. Het leidt je langs de vuurtoren en de overblijfselen van windmolens uit de 16e eeuw. Vergeet ook niet om naar het hoogste punt van het eiland te wandelen. Dit ligt 90 meter hoog en biedt een indrukwekkend uitzicht.

Ontdek daarnaast de natuurlijke pracht van het eiland en verken zijn schoonheid. Geniet bijvoorbeeld van verkoeling op hete zomerdagen in de heldere zee. Kies uit een van de vele verbogen baaien met uitzicht op Zadar.

Uitzicht op Adriatische Zee en eiland Ošljak
Restaurant Lazaret

En wist je dat Ošljak een paradijs is voor vissers en duikers? In de buurt van de kust van Ošljak is namelijk het allereerste kunstmatige rif van Kroatië geïnstalleerd om het onderwaterleven te beschermen en de zeeactiviteiten uit te breiden.

Ošljak bezoeken

Als je Ošljak graag wilt bezoeken, dan komt onderstaande praktische informatie ongetwijfeld van pas.

Ten eerste vind je op Ošljak geen winkels, zelfs niet in de zomer. Bewoners en bezoekers halen hun spullen vanuit Preko op Ugljan of Zadar. Daarnaast kun je in de zomer maar op één plek terecht om iets te eten of drinken, namelijk bij het restaurant Lazaret.

Hoe bereik je Ošljak?

Veerboot Jadrolinija van haven van Gaženica in Zadar naar Ošljak
Restaurant Lazaret

Om naar Ošljak te gaan, pak je de veerboot. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Twee keer per dag stopt de veerboot op het eiland en twee keer vaart hij terug naar Zadar (haven van Gaženica) of Preko. De prijs van een enkele reis is 2,52 euro per persoon.

Heb je een eigen boot? Dan kun je ook zelf naar het kleinste eiland van Kroatië varen. Vooral in de zomer is het een populaire stop voor boottochten.

Verblijven in Ošljak

Er is één vakantiehuis en acht appartementen beschikbaar voor toeristen. Maar wees voorbereid: reserveer je accommodatie op tijd!

Klimaat van Ošljak

Het klimaat op Ošljak is mediterraan, met lange, droge, hetere zomers en korte, milde, natte winters. Het eiland krijgt veel zon en de gemiddelde jaarlijkse temperatuur is ongeveer 15,2 graden. In januari, de koudste maand, is het gemiddeld zo’n 7 graden, terwijl het in juli tussen de 24 en 25 graden ligt.

Conclusie

Ošljak mag dan klein zijn, maar het is dus zeker een bezoek waard! Wil je graag meer inspiratie voor je vakantie in Kroatië opdoen? Ga dan nu naar het archief van Kroatië:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *