Home » Kroatische Primošten is derde beste verborgen juweel in Europa

European Best Destinations, een wereldberoemd reisplatform, heeft een interessante lijst onthuld: de 18 beste verborgen juweeltjes van Europa voor 2024. En daaronder bevindt zich een Kroatische schoonheid: Primošten!

Sinds 2009 zet European Best Destinations het allerbeste van Europa in de schijnwerpers voor miljoenen reizigers. Deze keer draait dus alles om verborgen schatten, weg van de drukte.

European Best Destinations – Hidden Gems 2024

Luchtfoto van gebouwen en water in Primosten in Kroatië

De nieuwe ranglijst toont 18 onontdekte plekken die je meeneemt naar het hart van de authentieke Europese cultuur, ver weg van de gebaande paden. Meer dan een miljoen reizigers uit 172 landen hebben deze lijst samengesteld, die een glimp biedt van een wereld die zelden wordt gezien door de gemiddelde reiziger.

Bovenaan de lijst staat Villajoyosa in Spanje, wat ‘stad van juwelen’ in het Castiliaans betekent. Ares del Maestre volgt hierop, opnieuw in Spanje.

Primošten schittert op de derde plaats, en hier is waarom!

Waarom Primošten?

Uitzicht op Primošten in Kroatië en zee en strand

Primošten, tussen Šibenik en Trogir aan de Dalmatische kust van Kroatië, prijkt op de derde plaats. Daarbij benadrukt het platform het beroemde strand Mala Raduča, een van de langste stranden van Kroatië.

European Best Destinations zegt:

“Voor pure ontspanning is er niets beter dan een vakantie in Kroatië, genietend van de zon, kristalheldere zee, rijke erfgoed en heerlijke keuken.”

Primošten ligt op slechts 30 minuten rijden van Šibenik en dezelfde afstand van de luchthaven van Split.

Verder kenmerkt Primošten zich door de parochiekerk van St. George, die dateert uit 1485 en in 1760 gerenoveerd is. Het bevindt zich dicht bij de lokale begraafplaats en biedt een prachtig uitzicht over de zee en de omgeving.

Strand Mala Raduča

Mensen op strand Mala Raduča in Primošten in Kroatië

Volgens European Best Destinations is Primošten een must-visit voor zon- en zeeliefhebbers. Het strand Mala Raduča, met zijn bars, restaurants, parasols en watersporten, betovert je bij aankomst.

En als een van de langste stranden van Kroatië, namelijk twee kilometer, hoef je niet vroeg op te staan om een perfect plekje te veroveren en te genieten van een welverdiende pauze.

Betekenis van de naam ‘Primošten’

Vroeger lag Primošten op een eilandje vlak bij het vasteland. Tijdens Turkse invasies in 1542 versterkten inwoners het eiland met muren en torens. Daarnaast verbond een ophaalbrug Primošten met het vasteland voor bescherming.

Nadat de Turken zich hadden teruggetrokken, verving een vaste brug de ophaalbrug. In 1564 kreeg de nederzetting de naam Primošten, afgeleid van het Kroatische woord ‘primostiti’, wat ‘overbruggen’ betekent.

Bootjes in zee bij Primošten in Kroatië

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Kroatië en de Balkan? Volg ons dan op Facebook en houd de nieuwspagina van Kroatië in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *