Natuurpark Hrvatsko Zagorje in Kroatië
Home » Hrvatsko Zagorje wordt het 13e natuurpark van Kroatië

In de noordelijke regio Hrvatsko Zagorje zal het dertiende natuurpark van Kroatië worden gevestigd. Een bevordering op de ontwikkeling van het toerisme en een positief effect op de economie.

Hieronder lees je waarom de oprichting van dit nieuwe natuurpark in Hrvatsko Zagorje zo van belang is!

Onlangs heeft het Kroatische ministerie van Economie en Duurzame Ontwikkeling aangekondigd dat het actief bezig is met het beschermen van de regio’s Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska Gora en Ravna Gora. Het doel hiervan is deze gebieden tot natuurpark uit te roepen.

Dit initiatief werd voor het eerst voorgesteld in 2009 en kreeg in 2021 een boost dankzij de inzet van diverse parlementsleden, burgemeesters, en prefecten.

In januari werd een voorlopig gebied van meer dan 31.000 hectare, bestaande uit de districten Krapina-Zagorje en Varaždin, overeengekomen als de beoogde locatie voor het toekomstige natuurpark.

Voordelen van natuurpark Hrvatsko Zagorje

Een natuurpark is een uitgestrekt stuk land en/of water, dat zowel natuurlijk als deels gecultiveerd kan zijn. Daarnaast beschikt het over aanzienlijke biodiversiteit en/of geodiversiteit. Zo ook wordt natuurpark Hrvatsko Zagorje gekenmerkt door waardevolle ecologische eigenschappen en het benadrukt landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Bovendien streeft het naar wetenschappelijke, culturele, educatieve en recreatieve doelen.

Daarnaast bieden natuurparken kansen voor de groei van toerisme, recreatieve activiteiten en toegang tot EU-fondsen voor projecten gericht op natuurbehoud. Ook dragen ze bij aan het behoud van het plattelandsleven en het tegengaan van een trend van ontvolking.

De huidige twaalf natuurparken van Kroatië zijn:

 1. Kopački rit
 2. Papuk
 3. Lonjsko polje
 4. Medvednica
 5. Žumberak-Samoborsko gorje
 6. Učka
 7. Velebit
 8. Vrana Lake
 9. Telašćica
 10. Biokovo
 11. Lastovsko otočje
 12. Dinara

Ontwikkeling van toerisme in Hrvatsko Zagorje

Toerisme in natuurpark Hrvatsko Zagorje in Kroatië

Ervaringen in andere beschermde gebieden van Kroatië bevestigden al in de eerste jaren na de oprichting de toegenomen ontwikkeling van het toerisme en het groeiende aantal binnenlandse en buitenlandse bezoekers.

Het wordt dan ook verwacht dat Hrvatsko Zagorje ook zal profiteren van de positieve effecten van het toerisme, met mogelijke invloed op de algehele economische situatie in de regio.

Samenwerking met lokale producenten

Markt in Hrvatsko Zagorje in Kroatië

Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking met de lokale bevolking is te zien in het natuurpark Papuk, waar ongeveer 40 lokale producenten en dienstverleners het logo “100% Papuk” gebruiken met de slogan “Van de berg die zich de zee herinnert”.

Dit staat garant voor vertrouwen, kwaliteit, geografische oorsprong, duurzaam en milieuvriendelijk beheer, evenals natuurbescherming.

Ook in Hrvatsko Zagorje is het doel om wederzijdse samenwerking te bevorderen en lokale producten binnen het parkgebied met elkaar te verbinden. Hierdoor worden zij in staat gesteld hun producten en diensten effectiever op de markt te brengen, hun promotie te verbeteren en de voorwaarden te creëren voor de uitbreiding van productie en markten.

Voortbestaan en betere kwaliteit van leven

Natuur in park Hrvatsko Zagorje in Kroatië

Tot slot zal het natuurpark bijdragen aan het behoud van de kwaliteit van leven in het gebied, door het behoud van plattelandshuishoudens en het tegengaan van de ontvolkingstrend.

Josip Beljak, de burgemeester van de gemeente Stubičke Toplice, benadrukte: “Het behoud van de natuur is een van de belangrijkste redenen voor jonge mensen om naar onze gemeente te emigreren, en tegelijkertijd biedt het voor iedereen kansen. Of het nu gaat om de productie van lokaal voedsel of om toerisme”.

Wat te doen in Hrvatsko Zagorje

Benieuwd naar leuke activiteiten tijdens je bezoek aan natuurpark Hrvatsko Zagorje? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Kastelen bezoeken

Hrvatsko Zagorje staat vooral bekend om zijn overvloed aan kastelen die toegankelijk zijn voor het publiek. Een van de meest bekende is het Trakošćan kasteel, gelegen op slechts een uur rijden van Zagreb (80 km). Dit kasteel, gelegen op een heuvel, biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bossen en het meer.

Een andere favoriet is het Varaždin kasteel, gelegen in de gelijknamige stad die vaak wordt aangeduid als het ‘kleine Wenen’ van Kroatië. Het kasteelmuseum biedt prachtig ingerichte kamers en herbergt diverse waardevolle collecties, waaronder wapens, glaswerk, aardewerk en een verzameling klokken.

Andere bekende kastelen in de regio zijn het Veliki Tabor kasteel in Desinić, met een tragisch liefdesverhaal als achtergrond, en het Čakovec kasteel, gelegen in de gelijknamige stad. Dit kasteel herbergt het grootste museum van de regio, met collecties die zich uitstrekken van de Romeinse tijd tot aan de 20e eeuw.

Outdoor activiteiten

Wandelen en hiken in Hrvatsko Zagorje in Kroatië

Voor natuurliefhebbers biedt deze groene, heuvelachtige regio talloze mogelijkheden zoals wandelen, fietsen, hiken en paardrijden. Ook de Medvednica berg herbergt een schitterend natuurpark om te verkennen. In de winter (van half december tot half maart) kun je zelfs genieten van skiën of snowboarden in het Sljeme ski resort.

En een bezoek aan het natuurpark is niet compleet zonder een stop bij het middeleeuwse fort Medvedgrad. Voor iets meer dan 2 euro kun je dit fort verkennen. Het is bereikbaar per wandeling, maar ook met de auto. Het prachtige uitzicht alleen al maakt een bezoek meer dan waard.

Ontspan in thermale baden

Thermale baden in Hrvatsko Zagorje

Ook voor spa en wellness is Hrvatsko Zagorje een uitstekende bestemming. In deze regio vind je diverse thermale baden in resorts zoals Terme Tuhelj, Krapinske Toplice en Stubičke Toplice. Of je nu kiest voor een volledige vakantie met luxe spa-voorzieningen of slechts een dagje wilt komen zwemmen en ontspannen, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bewonder bedevaartsoord Marija Bistrica

Mensen en pelgrims lopen naar Marija Bistrica bedevaartsoord

Een bekend bedevaartsoord in Hrvatsko Zagorje is Marija Bistrica. Jaarlijks ontvangt Marija Bistrica tot wel 800.000 bezoekers. Vooral door een 16e-eeuws houten beeld van de Maagd Maria met baby Jezus. Hiervan wordt namelijk beweerd dat het wonderen verricht.

Pelgrims uit heel Kroatië en zelfs het buitenland reizen naar het Maria-altaar om te bidden en innerlijke rust te vinden. Velen getuigen dat hun gebeden na een bezoek aan deze plek zijn verhoord, wat bijdraagt aan de populariteit.

Bezoek Krapina Neanderthal Museum

Krapina Neanderthal Museum in Hrvatsko Zagorje in Kroatië

Het Krapina Neanderthal Museum is een andere bekende attractie in de regio. Krapina bezit aanzienlijke historische waarde, aangezien er veel ontdekkingen zijn gedaan met betrekking tot de Neanderthalers die in de omgeving van de Hušnjakovo-heuvel en de bijbehorende grotten leefden.

In het Krapina Neanderthal Museum leer je meer over het leven van de Neanderthalers via videopresentaties, naast de mogelijkheid om beelden en archeologische objecten te bezichtigen.

Proef de wijnregio van Hrvatsko Zagorje

Wijnregio in Hrvatsko Zagorje

Ook voor liefhebbers van wijn heeft Hrvatsko Zagorje veel te bieden. Deze wijnregio beschikt over talloze wijngaarden en wijnkelders, waar je volop mogelijkheden hebt om wijntours te volgen en verschillende wijnen te proeven. Je kunt dit zelfstandig doen of deelnemen aan georganiseerde wijntours, bijvoorbeeld vanuit Zagreb.

Wijnmakerij Bodren in Hum na Sutli heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder op de World Wine Awards. Andere gerenommeerde wijnmakerijen zijn onder meer Micak in Marija Bistrica en Sever in Klanjec.

Verder is er bij wijnmakerij en pension Vuglec Breg in Škarićevo voor het hele gezin wat te beleven. Het functioneert als een soort klein wijndorp met een restaurant, wijnkelder, speeltuin en speelvelden voor kinderen, een ponystal, een vijver, tennisbanen en meer. Bovendien kun je er mountainbikes huren om de omgeving te verkennen.

Ontdek Staro Selo

Het Staro Selo Musuem in Kumrovec biedt een blik op hoe de dorpen in deze regio er 100 tot 200 jaar geleden uitzagen. In de 20 huisjes van het museum kun je kennismaken met oude ambachten en krijg je een kijkje in belangrijke gebeurtenissen in het leven van boeren. Denk bijvoorbeeld aan bruiloften.

Ook kun je een bezoek brengen aan het huisje waar Josip Broz Tito, de voormalige president van Joegoslavië, opgroeide. Dit museum is een geweldige bestemming voor geschiedenis liefhebbers of voor degenen die meer willen weten over Josip Broz Tito. Het is zeker de moeite waard om hier een uurtje door te brengen!

Conclusie

De oprichting van het dertiende natuurpark in de noordelijke regio Hrvatsko Zagorje in Kroatië belooft dus een win-winsituatie voor de regio te zijn. Zowel voor de lokale gemeenschappen als het behoud van de natuurlijke rijkdommen van het gebied.

Graag meer inspiratie opdoen voor een vakantie in Kroatië? Lees dan ook eens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *