Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic in Bosnië en Herzegovina
Home » Een reis door Tito’s Bunker ARK D-0 in Konjic

Als je Bosnië en Herzegovina bezoekt, is Tito’s Bunker in Konjic een must-see. Deze bunker, ook wel bekend als Atomska Ratna Komanda of ARK D-0, was lange tijd een goed bewaard geheim, maar wacht nu op jou om ontdekt te worden!

Daarom nemen we je vandaag mee op reis door de fascinerende geschiedenis van Tito’s Bunker. Laten we beginnen!

Wie is Josip Broz Tito?

Maar voordat we ons verdiepen in de ondergrondse gangen van Tito’s Bunker, vertellen we je eerst graag meer over Josip Broz Tito zelf. Een prominente figuur in de geschiedenis van Joegoslavië en een van de meest invloedrijke leiders van de 20e eeuw.

Josip Broz Tito portret in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Titovbunker

Geboren op 7 mei 1892 in Kroatië, groeide Tito op in een tijd van politieke onrust en sociale veranderingen. Zijn leven was een aaneenschakeling van strijd en revolutionaire activiteiten, die hem uiteindelijk naar de top van de macht in Joegoslavië brachten.

Tito verwierf bekendheid als leider van het Joegoslavische partizanenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarin speelde hij een cruciale rol in de strijd tegen de bezettingsgroepen van nazi-Duitsland en hun bondgenoten. Zijn organisatorische vaardigheden, militaire strategieën en vastberadenheid leverden hem respect op. Niet alleen binnen Joegoslavië, maar ook internationaal.

President van Joegoslavië

Na de oorlog verstevigde Josip Broz Tito zijn macht en werd hij de president van Joegoslavië, een positie die hij tot zijn dood in 1980 vervulde. Onder zijn leiderschap koos Joegoslavië voor een onafhankelijke koers, die het land een prominente positie gaf in de niet-gebonden beweging tijdens de Koude Oorlog.

Foto Josip Broz Tito in ARK D-0 in Konjic
Bunker.ba

Tito’s visie op ‘Broederschap en Eenheid’ probeerde de etnische verdeeldheid binnen Joegoslavië te overbruggen en een gevoel van nationale identiteit te creëren.

Hoewel Josip Broz Tito werd geprezen voor zijn rol in het verenigen van de Joegoslavische naties en het bevorderen van sociale gelijkheid, kwamen zijn autoritaire neigingen en onderdrukkende maatregelen onder kritiek te staan.

Na zijn dood in 190 viel Joegoslavië uiteen in een reeks gewelddadige conflicten, die vaak werden gezien als het gevolg van het ontbreken van Tito’s sterke leiderschap en de onderliggende etnische spanningen die hij tijdens zijn leven had geprobeerd te controleren.

Geschiedenis van Tito’s Bunker ARK D-0

Titova D-0 ARK (Atomska Ratna Komanda), beter bekend als Tito’s Bunker, is een fascinerend overblijfsel uit de tijd van het voormalige Joegoslavië. Gelegen in het stadje Konjic, verscholen tussen de bergen van Herzegovina, is deze ondergrondse schuilplaats een indrukwekkende mix van geschiedenis, politiek en architectuur.

Ontstaan van Tito’s Bunker ARK D-0

Tunnel in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Titovbunker

Tito’s Bunker werd gebouwd in het diepste geheim tijdens de Koude Oorlog, tussen 1953 en 1979. Het diende als een veilige haven voor Josip Broz Tito, de toenmalige president van Joegoslavië, en zijn leiderschapsteam en familie in het geval van een nucleaire aanval.

De bunker strekt zich namelijk uit over een oppervlakte van meer dan 6500 vierkante meter. Daarbij heeft het een ontwerp dat bestand is tegen nucleaire, biologische en chemische aanvallen. Het interieur is verdeeld in verschillende secties, waaronder de leefruimtes, commandocentra, communicatiefaciliteiten en zelfs een ziekenhuis.

De muren zijn tot vijf meter dik, gebouwd van gewapend beton. Daarnaast is de hele structuur verborgen onder de grond, met alleen de ingang die wijst naar de rivier Neretva.

Waarom in Konjic?

Uitzicht op de Neretva en bergen in Konjic in Bosnië en Herzegovina

De keuze van Konjic als bouwplaats was niet willekeurig. De stad bevindt zich centraal in voormalig Joegoslavië, in een ruig gebied. In de tijd van Joegoslavië bloeide Konjic op. Bovendien liggen de luchthavens van Sarajevo en Mostar vlak bij, waardoor het een strategische belangrijke locatie is.

Het belang van Tito’s Bunker ARK D-0

De bouw van de bunker weerspiegelt de geopolitieke spanningen van die tijd, waarin nucleaire dreiging een reële zorg was voor veel landen. Voor Tito, die een rol speelde in de niet-gebonden beweging en zijn land buiten de invloedssferen van de grote machtsblokken probeerde te houden, was het hebben van een dergelijke bunker van groot belang voor zijn strategie en geopolitieke neutraliteit.

Zowel president Josip Broz Tito als de politieke leiders van Joegoslavië hebben nooit gebruik gemaakt van de ARK D-0 bunker. Hij heeft de bunker zelfs nooit persoonlijk bezocht.

Conferentiezaal in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Vergaderruimte in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Titovbunker

Toch was de bunker altijd standby voor noodgevallen. Daarom was de ARK D-0 bunker destijds uitgerust met de meest geavanceerde technologie. Denk bijvoorbeeld aan elektronische systemen, communicatierelais, waterzuiverings- en recyclingapparatuur, airconditioning, stroomgeneratoren en meer.

Bij een bezoek zul je onder de indruk zijn hoe goed de hightech militaire apparatuur uit de jaren 1970-1980 bewaard is gebleven, in een ongebruikte staat. Veel van deze apparaten zijn zelfs nog compleet met originele handleidingen en logboeken.

Bosnische burgeroorlog

Tijdens het ontmantelingsproces van Joegoslavië in de vroege jaren 90, dat de Bosnische burgeroorlog in 1992 inluidde, werd de bunker opnieuw gebruikt voor militaire bevoorrading en als medische basis.

Apparatuur in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Titovbunker

Ondanks de oorlog bleef de bunker grotendeels onaangetast. In 1992 kreeg de JNA (Jugoslovenska narodna armija), het Joegoslavisch Volksleger, opdracht om de bunker te vernietigen. Maar twee militairen negeerden het bevel en doorbreekten de draden tijdens de evacuatie. Later werd de faciliteit overgedragen aan de nieuwe Bosnische regering.

Na de oorlog werd het bestaan van de bunker geheimgehouden door de nieuwe regering in Bosnië. Pas in 2007 werd het publiekelijk bekendgemaakt, met plannen om het om te vormen tot een museum en galerie.

Tito’s Bunker ARK D-0 nu

Tito’s Bunker opende in 2011 voor het eerst zijn deuren voor het publiek, met veel van de originele militaire technologie en Tito’s privévertrekken nog intact.

In ARK D-0 krijg je nu de kans om een glimp op te vangen van het leven tijdens de Koude Oorlog en de rol die Josip Broz Tito speelde in de geschiedenis van Joegoslavië.

Metalen deuren in Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Titovbunker

Naast het museum worden er ook artistieke tentoonstellingen gehouden, waaronder de eerste Biënnale van Hedendaagse Kunst in 2011.

Ook werd in 2011 het ARK D-0 project uitgeroepen tot Cultureel Evenement van Europa door de Raad van Europa. Vele bezoekers erkennen deze unieke bunker en kunstgalerie daarom ook een van de bijzonderste museumervaringen in Bosnië.

Tito’s Bunker ARK D-0 bezoeken

Mensen bezoeken Tito's Bunker ARK D-0 in Konjic
Spomenik database

We begrijpen goed dat je na het lezen hiervan deze fascinerende plek zelf wilt bezoeken. Gelukkig is het bezoeken van Tito’s bunker toegankelijk voor nieuwsgierige reizigers zoals jij!

Hier zijn enkele handige tips om je bezoek soepel te laten verlopen:

Beste tijd om Tito’s Bunker te bezoeken

Hoewel Tito’s Bunker het hele jaar door geopend is, kan het vermijden van drukke toeristische seizoenen je een meer intieme ervaring bieden. Overweeg daarom het laagseizoen voor een rustiger bezoek.

Maak je geen zorgen over de temperatuur binnenin de bunker. Het is altijd zo’n 22 graden binnen, dus extra kleding is niet nodig.

Tito’s Bunker ARK D-0 tickets

De bunker is enkel te bezichtigen onder begeleiding van een gids. De volgende stap is daarom het reserveren van een tour. Hiervoor heb je verschillende opties. Boek bijvoorbeeld via Visit Konjic, het toeristenbureau van de stad. Of boek via de website van Tito’s Bunker zelf.

Voor welke organisatie je ook kiest, overal geldt dat je ruim van tevoren moet bellen, vooral in de zomer, omdat plekken snel vol kunnen raken. Reserveren is voor groepen mogelijk, maar ook voor individuen.

Een kaartje kost 10 tot 11 euro, met korting voor studenten. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Tito’s Bunker ARK D-0 openingstijden

Tito’s Bunker is elke dag open, op de volgende tijden: 09:00, 12:00 en 15:00. Een bezoek duurt gemiddeld ongeveer 90 minuten.

Bereiken van Tito’s Bunker ARK D-0

De bunker bevindt zich op ongeveer drie kilometer van het centrum van Konjic, in Ljuta, aan de zuidelijke rand van de stad nabij de Bijela rivier. Vanuit Sarajevo is het ongeveer 1 uur en 10 minuten en vanuit Mostar ongeveer 1 uur en 25 minuten.

Als je een tour bij Visit Konjic hebt geboekt, volg je vanaf het kantoor een karavaan naar de militaire basis waar de bunker zich bevindt. Parkeren bij de bunker is gratis op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.

Let op: je kunt niet zelf naar de bunker rijden, omdat deze op een actieve militaire basis ligt. Je moet dus via de ‘Visit Konjic’ tourgroep (of een andere officiële lokale tourgids) naar de bunker gaan.

Overnachten in Konjic

Na een dag vol ontdekkingen wil je misschien ontspannen en genieten van de lokale gastvrijheid. Gelukkig zijn er verschillende accommodaties beschikbaar in Konjic, variërend van gezellige pensions tot luxe hotels aan de rivier.

Andere bezienswaardigheden in Konjic

Stara Cuprija Oude Brug in Konjic in Bosnië en Herzegovina

Na je tour door Tito’s Bunker ARK D-0, kun je ook nog een paar andere interessante plekken in de buurt bezoeken. Hier zijn wat suggesties voor jou!

  • Stara Cuprija (Oude Brug): een prachtige 17e-eeuwse Ottomaanse brug over de rivier de Neretva en een historisch en cultureel symbool.
  • Historisch Museum Konjic: biedt een diepgaande kijk op de geschiedenis van Konjic, met tentoonstellingen van archeologische vondsten tot moderne artefacten.
  • Boračko Lake: een prachtige bergmeer op 20 minuten rijden, ideaal voor zwemmen, vissen en wandelen in een serene natuurlijke omgeving.
  • Blagaj Tekke: een oud Dervish-klooster uit de 16e eeuw bij een sprankelende bron van de rivier de Buna, voorzien van geschiedenis en spirituele betekenis.

Veelgestelde vragen over Tito’s Bunker

Tot slot beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over Tito’s Bunker in Konjic. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel dan je vraag in de reacties hieronder!

Welke hotels zijn er in de buurt van Tito’s Bunker?

In de buurt van Tito’s Bunker zijn verschillende accommodaties beschikbaar:

  • Hotel Konak Konjic
  • Pansion Neretva
  • Garden City Hotel Konjic
  • Motel Vila Bijela

Is fotograferen in Tito’s Bunker ARK D-0 toegestaan?

Ja, fotograferen is toegestaan in Tito’s Bunker.

Hoe diep is Tito’s Bunker ARK D-0?

Wanneer je door de gang van het eerste gebouw gaat, zul je merken dat drie massieve metalen deuren van 1,20 meter dik zich voor je openen. Achter deze deuren ligt een tunnel die je naar het centrum van een atoomschuilkelder leidt, gelegen op een diepte van 280 meter en met een lengte van 202 meter.

Wat betekent Atomska Ratna Komanda?

Atomska Ratna Komanda, afgekort als ARK, betekent Army War Command, ofwel Leger Oorlogs Commando in het Nederlands en verwijst naar Tito’s Bunker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *