Als je snakt naar een smakelijk en stevig gegrild gerecht, zoek dan niet verder dan Bosnische ćevapi! Ćevapi, ook wel bekend als cevapčići, is een geliefd gerecht in Bosnië en Herzegovina en bestaat uit soort worstjes gemaakt van gehakt.
Het heeft zijn wortels in de Balkan tijdens het Ottomaanse Rijk, dat bijna 500 jaar in het Balkangebied heeft geregeerd.
Wat ons betreft één van de beste gerechten die je zult vinden in zowel Bosnië en Herzegovina als de rest van de Balkan. Probeer het zelf eens en wij beloven je, je zult er geen spijt van krijgen!
Wat is Bosnische ćevapi?
Sommigen noemen het de Servische worstjes zonder vel, anderen vergelijken het met pittige gehaktballetjes en anderen zien overeenkomsten met Turkse köfte kebab.
Uiteindelijk is ćevapi simpelweg een vleesgerecht dat bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakt, wat op smaak wordt gebracht met knoflook, zout, peper en paprikapoeder. Het gerecht wordt veelal geserveerd met uien, ajvar en brood.
Waar zijn ćevapi van gemaakt?
Meestal bestaan ćevapi uit een mix van rund- en lamsvlees, maar het exacte recept kan variëren. Het gehakt wordt met de hand gemengd, gevormd tot kleine worstjes en vervolgens gegrild. Elke stad of streek in Bosnië en Herzegovina heeft zijn eigen twist aan dit heerlijke gerecht, waar we je zo meer over duidelijk maken.
Geschiedenis van Bosnische ćevapi
Eerst nemen we een stapje terug in de tijd, en kijken we naar de geschiedenis van ćevapčići.
De geschiedenis van Bosnische ćevapi gaat terug tot de Ottomaanse periode, toen de Balkan deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk. Volgens het verhaal vonden de Hajduks, lokale rebellen die vochten tegen de Ottomaanse overheersing, mogelijk de Balkanversie van het gerecht uit.
Deze rebellen ontwikkelden hun eigen versie van köfte kebab, bekend als “hajduki cevap”, bestaande uit gekruid vlees en gerookte reuzel geroosterd op spiesen boven een open vuur.
In Servië evolueerde het gerecht verder toen mensen traditionele plejskavica (gekruide vleespasteitjes) op de manier van ćevapi begonnen te vormen, wat resulteerde in “Leskovacki ćevap”. Dit gerecht werd razend populair en verspreidde zich snel door heel Servië en later door de rest van de Balkan.
Tegen het begin van de 20e eeuw was ćevapi overal aanwezig in het toenmalige Joegoslavië en verspreidde het zich verder door de regio, waar het een geliefd gerecht werd onder de lokale bevolking.
Verschillende variaties Bosnische ćevapi
Zoals genoemd, zijn er dus heel wat recepten voor dit gerecht, elk met hun eigen lokale draai.
Bovendien draait het niet allemaal om “Bosnische ćevapi”. In het algemeen zegt men dat de meest beroemde versies uit Sarajevo, Mostar, Tuzla en Banja Luka komen. Maar ook buiten Bosnië en Herzegovina vind je ze, waaronder in heel Kroatië, Servië en andere Oost-Europese gebieden.
Het verschil zit hem in hoe je het bakt en presenteert. Zo zijn sommige wat vetter, hebben andere een speciale dressing en komen ze allemaal in verschillende formaten.
Sarajevo ćevapi
Sarajevski ćevapi zijn de favoriet van velen. Deze variant wordt gemaakt van rundergehakt en wordt geserveerd in een plat brood, soms met gezouten uien of kajmak en yoghurt of zure melk.
Banja Luka ćevapi
Banjalučki ćevapi, uit Banja Luka, lijken op vleespastei met meestal vier ćevapi op een rij. Ze worden gemaakt van gemalen rundvlees, zout en peper, maar kunnen ook gemalen kalfsvlees, knoflook, yoghurt of zure melk bevatten, afhankelijk van het recept.
Mostar ćevapi
Mostarski ćevapi, ofwel Mostar-stijl, zijn gemaakt van rund- en lamsvlees en hun smaak varieert afhankelijk van het recept. Het vlees wordt met de hand gemengd en gevormd tot kleine worstjes voordat ze worden gegrild. Meestal wordt Mostarski ćevapi geserveerd met gehakte uien, lepina brood en kajmak.
Tuzla ćevapi
Tuzlanski ćevapi, uit Tuzla, lijken op kleine boomstammen en zijn gemaakt van gemalen schapenvlees, rundvlees en lamsvlees, maar kunnen ook alleen van rundvlees zijn. Het vlees wordt met de hand gemengd en gekruid met zout en peper voordat het wordt gegrild. Verder wordt Tuzlanski ćevapi geserveerd in een lepina broodje met gehakte uien en kajmak.
Travnik ćevapi
Veel mensen zweren bij Travnik ćevapi en beschouwen dit als de beste. Oorspronkelijk uit Travnik, zijn ze gemaakt van rundvlees, schapenvlees, lamsvlees en kalfsvlees. Het wordt geserveerd in pitica, bedekt met gehakte uien, zout en yoghurt of zure melk.
Voor het grillen wordt het vlees vaak gekruid met zout, peper en bakpoeder. Een belangrijk ingrediënt is de bouillon van runderbotten en schapenvlees, die wordt gebruikt om over de ćevapi te sprenkelen tijdens het grillen.
Waar Bosnische ćevapi eten?
Krijg je al honger? Als je je afvraagt waar je Bosnische ćevapčići kunt eten, dan zijn er een aantal plaatsen in Bosnië en Herzegovina waar je terecht kunt.
Hier zijn een paar restaurants waar je dit heerlijke Bosnische gerecht kunt proeven:
Ćevabdžinica Željo, Sarajevo
Als je Sarajevo bezoek, moet je absoluut naar Baščaršija gaan voor de beste Bosnische ćevapi. Deze markt zit vol met restaurants die dit heerlijke gerecht serveren, dus je kunt eigenlijk niet verkeerd kiezen. Toch is Ćevabdžinica Željo een van de populairste plekken.
Food House Mostar, Mostar
Voor een van de beroemdste ćevapi in heel Bosnië moet je bij Food House Mostar zijn. Het is hier altijd druk, maar het wachten is zeker de moeite waard. Dit gezellige restaurant ligt in de Oude Stad, vlak bij de beroemde burg van Mostar.
Naast Bosnische ćevapi, kun je bij Food House Mostar ook andere traditionele Bosnische gerechten proberen. En vergeet niet om als dessert een paar van hun heerlijke baklavas te proeven!
Ćevabdžinica Sarajka, Tuzla
In Tuzla moet je naar Ćevabdžinica Sarajka voor ćevapi in Tuzla-stijl. Dit restaurant staat bekend om zijn smaakvolle gerechten en perfecte ćevapčići. Ze gebruiken een traditioneel recept dat al generaties lang in de familie is, dus je weet dat het goed zit!
Roštiljnica A&D, Banja Luka
Als je in Banja Luka bent, mag je Roštiljnica A&D niet missen voor heerlijke ćevapi. Ze staan bekend om hun traditionele recept en zullen je zeker niet teleurstellen.
Recept voor Bosnische ćevapi
Natuurlijk is het geweldig om Bosnische ćevapi te proeven in de sfeervolle straten van Sarajevo of de historische omgeving van Mostar. Maar het is helaas niet altijd mogelijk om daar te zijn.
Gelukkig kun je de heerlijke smaken van de Bosnische keuken gewoon bij jou thuis brengen. Ja, je kunt zelf ćevapčići maken! Hieronder vind je een eenvoudig recept waarmee je dit gerecht in je eigen keuken kunt bereiden.
Ingrediënten voor Bosnische ćevapi
De ingrediënten die je nodig hebt voor Bosnische ćevapi, zijn:
- 600 gram fijngehakt rundvlees
- 300 gram fijngehakt lamsvlees (of varkensgehakt als je dat liever hebt)
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel fijn zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel paprikapoeder
Extraatjes om te mee te serveren:
- (Turks) platbrood
- Gehakte rauwe uien
- Ajvar
Bosnische ćevapi recept
Volg vervolgens de volgende instructies om zelf Bosnische ćevapi te maken:
- Meng in een grote kom het runder- en lamsgehakt samen met zout en paprikapoeder. Voeg eventueel andere kruiden toe als je dat lekker vindt.
- Kneed dit mengsel gedurende 5 minuten goed door met schone handen.
- Bedek de kom met plasticfolie en laat het vlees een nacht in de koelkast rusten.
- Haal het vlees de volgende dag uit de koelkast en meng er gehakte knoflook en zwarte peper door.
- Vorm met natte handen kleine worstjes van het mengsel, niet langer of breder dan je wijsvinger. Maak je handen steeds opnieuw nat om te voorkomen dat het vlees blijft plakken.
- Verwarm je grill voor, bij voorkeur een houtskoolgrill.
- Bestrijk de grill met wat olijfolie. Grill de ćevapi op middelhoog vuur totdat ze gelijkmatig gegrild en mooi bruin zijn aan alle kanten.
- Serveer de ćevapi warm met platbrood en versgesneden ui. Als je ajvar hebt, is dat ook een heerlijke toevoeging.
- Prijatno!
Serveer tips
Vergeet niet om de Bosnische ćevapi te serveren met wat gesnipperde uien, ajvar, kajmak en lepina brood!
- Kajmak is een dik zuivelproduct dat lijkt op slagroom, zure room of yoghurt, maar dan rijker en met een intensere smaak. Het wordt gemaakt door melk te koken tot het water verdampt is en alleen de room overblijft. De room wordt dan afgekoeld en enige tijd gefermenteerd.
- Ajvar is een spread of smaakmaker, gemaakt van geroosterde paprika’s, aubergines en knoflook, met azijn, zout en soms chilipepers.
- Ćevapi worden meestal geserveerd op Turks lepina brood. Brood is een belangrijk onderdeel van dit gerecht en kan worden gebruikt om in de saus te dippen of om de Bosnische ćevapčići op te eten.
Wil je graag meer recepten uit Bosnië en Herzegovina of de Balkan bekijken? Ga dan naar het overzicht van de keukens van de Balkan!
Veelgestelde vragen over Bosnische ćevapi
Tot slot beantwoorden we nog enkele van de meestgestelde vragen over Bosnische. Staat je vraag er niet tussen? Stel hem dan gerust in de reacties hieronder!
Wat is het verschil tussen ćevapi en ćevapčići?
Ćevapčić is een kleine ćevap (taalkundig), baar beide verwijzen naar hetzelfde gerecht.
Wat is typisch Bosnisch eten?
Typisch Bosnisch eten bestaat uit een mix van invloeden uit de Turkse, Mediterrane en Oost/Europese keukens. Enkele bekende gerechten zijn ćevapi (ćevapčići), Burek, Sogan/dolma, Begova Čorba en Sarma.
Welke kruiden zitten er in Bosnische ćevapčići?
De kruiden die vaak worden gebruikt in ćevapčići zijn zout, peper, paprikapoeder, knoflook, bakpoeder en soms worden ook fijngehakte uien en peterselie toegevoegd voor extra smaak.
Wat wordt er bij ćevapi geserveerd?
Ćevapi wordt traditioneel geserveerd met plat brood (lepina of somun), fijngehakte uien, ajvar, kajmak en soms worden ook gegrilde paprika’s en tomaten als bijgerecht geserveerd.
Hoe spreek je ćevapčići uit?
Ćevapčići wordt uitgesproken als “sjee-vap-tjee-tjee”.
Ga voor meer kookinspiratie naar het volledige overzicht van gerechten en recepten uit de verschillende Balkanlanden!