Cufte
Home » Bosnische gerechten: de 20 beste traditionele recepten

Bosnië en Herzegovina staat bekend om zijn heerlijke en hartige Bosnische gerechten. Daarom delen we vandaag de 20 beste traditionele recepten uit de Bosnische keuken. Van smaakvolle vleesgerechten tot zoete nagerechten en vegetarische opties, er is voor elk wat wils.

Bovendien geven we een overzicht van de ingrediënten en de bereidingswijze voor elk gerecht, samen met handige tips. Dus pak je keukengerij erbij, ontdek nu de culinaire schatten en geniet van deze heerlijke Bosnische gerechten!

Traditionele Bosnische gerechten

1. Cevapi

Cevapi (gehaktrolletjes met lamsvlees)

Cevapi, ook wel bekend als cevapcici, is een klassiek Bosnisch gerecht dat bestaat uit gegrilde gehaktrolletjes. Het gehakt wordt gekruid met verschillende specerijen en daarnaast geserveerd in een vers gebakken plat brood genaamd somun.

Traditioneel wordt cevapi geserveerd met ajvar (een paprika- en auberginedip) en gesnipperde uien.

Bereidingstijd: 20 minuten
Keukenspullen: grillpan of barbecue
Vegatip: vervang het vlees door vegetarisch gehakt op basis van soja of bonen voor een vegetarische versie van cevapi.

Cevapi ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g gemengd gehakt (rund- en lamsvlees)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Vers plat brood (somun) voor het serveren
  • Gehakte ui en ajvar (paprikapuree) als bijgerechten

Cevapi recept

  1. Meng het gehakt, de ui, knoflook, paprikapoeder, zout en peper in een kom. Kneed vervolgens het mengsel goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  2. Vorm kleine worstjes van het gehaktmengsel, ongeveer ter grootte van een wijsvinger.
  3. Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Grill hierin de cevapi ongeveer 6-8 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  4. Serveer de cevapi op vers plat brood, samen met gehakte ui en ajvar.

2. Börek

Börek

Börek is een ander populair gerecht in de hele Balkanregio, en Bosnië is geen uitzondering. Het is een hartige taart gemaakt van flinterdunne laagjes filodeeg, gevuld met kaas, spinazie, aardappelen of gehakt.

Verder wordt Börek vaak geserveerd als ontbijt of snack en is het bovendien geliefd om zijn knapperige textuur en smaakvolle vulling.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen:
Ovenschaal
Vegatip: vervang de feta-kaas door vegetarische kaas voor een vegetarische versie van Börek.

Börek ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g filodeeg
  • 500 g feta-kaas
  • 2 eieren
  • 100 g gesmolten boter
  • Zout en peper naar smaak

Börek recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg een vel filodeeg in een ingevette ovenschaal en bestrijk het met gesmolten boter. Leg daarna nog een filodeeg op de eerste laag en bestrijk het opnieuw met boter. Herhaal dit proces tot de helft van het filodeeg is gebruikt.
  3. Meg vervolgens de verkruimelde feta met eieren, zout en peper in een kom. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de laag filodeeg in de ovenschaal.
  4. Ga verder met het leggen van de rest van het filodeeg en bestrijk elk vel met boter.
  5. Snij dan de börek in vierkante of driehoekige stukken.
  6. Bak tot slot de börek ongeveer 30-40 minuten in de oven tot het goudbruin en knapper is.

3. Bosnische pot (Bosanski Lonac)

Bosnische pot (Bosanski Lonac) op bord

Bosnische pot, ook wel bekend als Bosanski Lonac, is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de rijke landbouwtraditie van Bosnië. Het wordt bereid met verschillende soorten vlees, zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, samen met aardappelen, wortelen, uien en andere groenten.

Deze Bosnische stoofpot wordt langzaam gekookt, waardoor de smaken goed kunnen vermengen en een heerlijke stoofpot ontstaat.

Bereidingstijd: 2-3 uur
Keukenspullen: grote stoofpan
Vegatip: vervang het vlees door vegetarische gehaktballetjes en gebruik groentebouillon voor een vegetarische versie van Bosnische pot.

Bosnische pot ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g rundvlees
  • 500 g lamsvlees
  • 2 uien
  • 3 wortels
  • 3 aardappelen
  • 2 tomaten
  • 2 paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Water of bouillon

Bosnische pot recept

  1. Verhit een grote stoofpan op middelhoog vuur en bak het rund- en lamsvlees aan alle kanten bruin.
  2. Voeg daarna de gehakte uien toe en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens de wortels, aardappelen, tomaten, paprika’s en knoflook toe aan de pan.
  3. Bestrooi het mengsel met paprikapoeder, gedroogde tijm, zout en peper. Meng goed.
  4. Giet aansluitend voldoende water of bouillon in de pan om de ingrediënten te bedekken.
  5. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 2-3 uur sudderen op laag vuur tot het vlees en de groenten gaar zijn.

4. Klepe

Klepe

Klepe is een traditioneel Bosnisch pastagerecht dat lijkt op Italiaanse ravioli. Het bestaat uit kleine deegkussentjes gevuld met een mengsel van gehakt, uien en kruiden.

De klepe worden gekookt en geserveerd met een romige saus, meestal op basis van yoghurt of room. Dit gerecht is geliefd om zijn delicate smaak en bovendien zachte textuur.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: grote pan
Vegatip: vervang het rundergehakt door vegetarisch gehakt op basis van soja of bonen voor een vegetarische versie van klepe.

Klepe ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 g bloem
  • 250 ml water
  • 1 ei

Klepe recept

  1. Meng het rundergehakt, ui, knoflook, peterselie, zout en peper in een kom.
  2. Kneed het deeg vervolgens door de bloem, water en ei te mengen in een andere kom tot een gladde consistentie. Rol het deeg dan uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dunne lap. Snijd het deeg vervolgens in kleine vierkantjes.
  3. Plaats een kleine hoeveelheid van het gehaktmengsel in het midden van elk vierkantje. Vouw de vierkantjes diagonaal dubbel en druk de randen daarna stevig aan om de vorm van een driehoek te krijgen.
  4. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en voeg aansluitend de klepe toe.
  5. Kook de klepe ongeveer 10-15 minuten tot ze boven komen drijven, wat aangeeft dat ze gaar zijn.

5. Begova Corba

Begova Corba

Begova Corba, ook wel bekend als Bosnische prinsessensoep, is een rijke en romige soep die vaak wordt geserveerd als voorgerecht. Het wordt bereid met kippenbouillon, gehaktballetjes, eieren, room en vermicelli.

Bereidingstijd: 1-2 uur
Keukenspullen: grote soeppan
Vegatip: vervang het rundvlees door vegetarische gehaktballetjes en gebruik groentebouillon voor een vegetarische versie van Begova Corba.

Begova Corba ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g rundvlees
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 2 aardappelen
  • 1 paprika
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels boter
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Gehakte peterselie voor garnering

Begova Corba recept

  1. Verhit de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg het rundvlees en de ui toe en bak tot het vlees bruin is en de ui zacht is. Voeg dan de wortels, aardappelen, paprika en tomaten toe aan de pan en bak ze kort mee.
  3. Strooi vervolgens de bloem en paprikapoeder over het mengsel en roer goed door.
  4. Giet daarna de runderbouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
  5. Zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 1-2 uur sudderen tot het vlees en de groenten gaar zijn. Breng verder de soep op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de Begova Corba gegarneerd met gehakte peterselie.

6. Dolma/Sarma

Bosnische gerechten Dolma en Sarma

Dolma en Sarma (in Bosnië en Herzegovina ook wel Japrak genoemd) zijn bij vele favoriet van de Bosnische gerechten. Daarnaast worden ze vaak door elkaar gehaald. Het zijn twee varianten van hetzelfde gerecht, namelijk gevulde wijnbladeren of koolbladeren. De vulling bestaat meestal uit een mengsel van rijst, gehakt, uien en kruiden.

De gevulde bladeren worden gestoomd of gebakken en kunnen zowel warm als koud worden geserveerd als bijgerecht.

Bereidingstijd: 1-2 uur
Keukenspullen: grote pan
Vegatip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt op basis van soja of bonen voor een vegetarische versie van dolma/sarma.

Dolma/Sarma ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kool of 20 wijnbladeren
  • 250 g gehakt (rund- en varkensvlees gemengd)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kopje rijst
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Water of bouillon

Dolma/Sarma recept

  1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg daarna de kool of wijnbladeren toe en kook ze tot ze zacht zijn. Laat ze vervolgens uitlekken.
  2. Meng dan het gehakt, ui, knoflook, rijst, peterselie, zout, peper en paprikapoeder in een kom.
  3. Leg vervolgens een koolblad of wijnblad op een snijplank en verwijder de harde middennerf. Plaats dan een kleine hoeveelheid van het gehaktmengsel in het midden van het blad en vouw de zijkanten naar binnen. Rol het blad stevig op en herhaal dit proces met de rest van de bladeren en het gehaktmengsel.
  4. Leg vervolgens de opgerolde dolma of sarma in een grote pan.
  5. Meng de tomatenpuree daarna met water of bouillon en giet dit over de dolma of sarma, zodat ze net bedekt zijn.
  6. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 1-2 uur sudderen op laag vuur tot de rijst gaar is.

7. Rostilj

Rostilj

Rostilj is een verzamelnaam voor gegrild vlees en wordt ook beschouwd als een van de populairste Bosnische gerechten. Het omvat verschillende soorten vlees, zoals kebab, gehaktrolletjes (cevapi), worstjes en steaks.

Rostilj wordt meestal geserveerd met gebakken aardappelen, salade en diverse sauzen.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: grillpan of barbecue
Vegatip: marineer tofu of tempeh in een mengsel van sojasaus, knoflook en olijfolie en gebruik deze als vegetarisch alternatief voor de vleesspiezen.

Rostilj ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g varkensvlees
  • 500 g rundvlees
  • 500 g kipfilet
  • 2 uien
  • 2 paprika’s
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Rostilj recept

  1. Rijg afwisselend stukjes varkensvlees, rundvlees, kipfilet, uien en paprika’s aan spiesen.
  2. Bestrooi de spiesen vervolgens met zout en peper en besprenkel ze met olijfolie.
  3. Verhit een grillpan of barbecue op middelhoog vuur.
  4. Grill de rostilj spiesen in ongeveer 10-15 minuten tot het vlees gaar en mooi bruin is. Keer de spiesen regelmatig om tijdens het grillen.

8. Grah (Bosnische bonensoep)

Grah (Bosnische bonensoep)

Grah (Bosnische bonensoep) is een vullende en voedzame soep gemaakt van stukjes rundvlees, witte bonen, uien, knoflook en smaakvolle kruiden. Deze hartverwarmende Bosnische klassieker heeft een dikke consistentie, is bovendien rijk aan eiwitten en vezels, en wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht met vers brood. Grah is een symbool van gastvrijheid en biedt daarnaast warmte en comfort, perfect voor koude winterdagen.

Bereidingstijd: 2 uur
Keukenspullen: grote soeppan, zeef
Vegatip: vervang het vlees door extra groenten zoals champignons of voeg vegetarische gehaktballetjes toe voor een vegetarische versie van Grah.

Grah ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 1 aardappel
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 200 g gerookte spekblokjes of worst naar keuze (bijvoorbeeld rookworst)

Grah recept

  1. Week de gedroogde witte bonen een nacht in ruim water. Spoel de bonen daarna af en zet ze apart.
  2. Verhit een beetje olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig.
  3. Voeg vervolgens de optionele gerookte spekblokjes of worst toe en bak ze kort mee.
  4. Voeg dan de geweekte bonen, wortel, aardappel, rode paprika, tomaten, tomatenpuree, paprikapoeder en gedroogde tijm toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
  5. Giet voldoende water in de pan om de ingrediënten te bedekken. Breng het geheel aan de kook.
  6. Zet het vuur laag daarna en laat de soep ongeveer 1,5 tot 2 uur sudderen tot de bonen en groenten gaar zijn. Roer af en toe en voeg indien nodig extra water toe als de soep te dik wordt.
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  8. Serveer de Grah (Bosnische bonensoep) warm. Je kunt de soep ook eventueel garneren met gehakte peterselie of een scheutje olijfolie.

9. Cufte

Cufte

Cufte zijn gehaktballetjes die meestal worden bereid met een mengsel van gehakt, broodkruimels, uien en kruiden. De gehaktballetjes worden gekruid en gebakken of gestoofd in een smaakvolle tomatensaus. Daarnaast worden ze vaak geserveerd met aardappelpuree of rijst.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: koekenpan
Vegatip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt op basis van soja of bonen voor vegetarische cufte.

Cufte ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g gehakt (rund- en varkensvlees gemengd)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem voor het bestuiven
  • Olie om in te bakken

Cufte recept

  1. Meng het gehakt, ui, knoflook, ei, paneermeel, peterselie, zout en peper in een kom. Kneed het mengsel goed door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  2. Vorm dan kleine balletjes van het gehaktmengsel en rol ze lichtjes door wat bloem om ze te bestuiven.
  3. Verhit daarna een beetje olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Bak de gehaktballetjes vervolgens in porties tot ze aan alle kanten bruin en gaar zijn.
  5. Laat de cufte uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.

10. Djuvec

Djuvec

Djuvec is een smaakvolle en kleurrijke rijstschotel, bereid met rijst, paprika, tomaten, uien, wortelen en verschillende kruiden. Het Bosnische gerecht kan zowel vegetarisch zijn als worden bereid met vlees, zoals kip of rundvlees.

Djuvec is een populair bijgerecht en past goed bij andere Bosnische gerechten zoals gegrild vlees.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: grote pan
Vegatip: voeg in plaats van vlees groenten toe zoals champignons of aubergine voor een vegetarische versie van Djuvec.

Djuvec ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 200 g rijst
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 ml groentebouillon
  • Gehakte peterselie voor garnering

Djuvec recept

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn en lichtbruin worden.
  2. Voeg dan de paprika, wortels en courgette toe aan de pan en bak ze kort mee. Voeg vervolgens ook de rijst, tomatenblokjes, paprikapoeder, zout en peper toe en roer alles goed door.
  3. Giet aansluitend de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
  4. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat de Djuvec ongeveer 20-25 minuten sudderen tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen.
  5. Garneer als laatste de Djuvec met gehakte peterselie en serveer het als bijgerecht.

Traditionele Bosnische nagerechten

11. Bosnische Baklava

Baklava

Bosnische Baklava is een van de populairste Bosnische gerechten. Baklava is een zoet gebak dat bestaat uit flinterdunne laagjes filodeeg, gevuld met gemalen noten (vaak walnoten), suiker en kruiden. Het wordt overgoten met een zoete siroop op basis van honing en rozenwater.

Baklava is een delicatesse die vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en feestdagen.

Bereidingstijd: 60 minuten
Keukenspullen: bakvorm, pan
Vegatip: vervang de honing door ahornsiroop of agavesiroop voor een veganistische versie van Bosnische Baklava.

Bosnische Baklava ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g filodeeg
  • 200 g walnoten
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 150 g boter
  • 200 ml water
  • 200 g honing
  • Optioneel: gehakte pistachenoten voor garnering

Bosnische Baklava recept

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180°C.
  2. Meng vervolgens de fijngehakte walnoten, suiker en kaneelpoeder in een kom.
  3. Vet daarna een bakvorm in met gesmolten boter. Leg een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk het met gesmolten boter. Herhaal dit proces met nog een aantal vellen filodeeg.
  4. Verdeel dan een deel van het walnotenmengsel gelijkmatig over het filodeeg. Leg weer een vel filodeeg op de notenvulling en bestrijk het met boter. Herhaal dit proces tot al het filodeeg en het notenmengsel op zijn, eindig met een laag filodeeg.
  5. Snijd vervolgens de baklava in diamantvormige stukken.
  6. Bak de baklava in de voorverwarmde oven tot het goudbruin en knapperig is, ongeveer 25-30 minuten.
  7. Terwijl de baklava in de oven staat, meng je het water en de honing in een pan en breng je het aan de kook. Laat het mengsel vervolgens zachtjes sudderen tot de honing is opgelost en het een stroperige consistentie heeft gekregen.
  8. Giet de warme honingsiroop over de gebakken baklava terwijl deze nog warm is.
  9. Laat de baklava tot slot volledig afkoelen en bestrooi het eventueel met gehakte pistachenoten voor garnering.

12. Tufahije

Tufahije

Tufahije zijn gestoofde appels gevuld met gemalen walnoten, suiker en kaneel. De appels worden gekookt in een siroop van suiker en water en geserveerd met een topping van slagroom.

Dit traditionele Bosnische dessert is zowel heerlijk als verfrissend!

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: pan
Vegatip: vervang de slagroom door een plantaardige variant, zoals kokosroom, voor een veganistische versie van Tufahije.

Tufahije ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 stevige appels (bijvoorbeeld goudreinetten)
  • 200 g suiker
  • 200 ml water
  • 100 g gehakte walnoten
  • 100 g rozijnen
  • Sap van 1 citroen
  • Slagroom voor het serveren

Tufahije recept

  1. Schil de appels en snijd een klein stukje van de onderkant af zodat ze rechtop kunnen staan. Hol de appels vervolgens voorzichtig uit met een lepel of appelboor, maar laat de bodem intact.
  2. Meng dan de gehakte walnoten, rozijnen en citroensap in een kom.
  3. Vul daarna elke appel met het walnoten-rozijnenmengsel. Plaats de appels vervolgens in een pan.
  4. Meng de suiker en het water in een andere pan en breng het aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost.
  5. Giet de suikersiroop over de appels in de pan. Dek de pan dan af en laat de appels ongeveer 20-25 minuten sudderen op laag vuur tot ze zacht zijn.
  6. Haal de appels voorzichtig uit de pan en laat ze afkoelen.
  7. Serveer de Tufahije met een beetje van de suikersiroop en een toefje slagroom.

13. Kalbura basti (hurmasice/urmasice)

Kalbura basti (hurmasice/urmasice)

Kalbura basti, ook bekend als hurmasice, zijn zoete, kleverige koekjes gemaakt van een mengsel van bloem, suiker, boter en vanille. Ze worden gebakken tot ze licht goudbruin zijn en vervolgens gedrenkt in een zoete siroop op basis van suiker, water en citroensap.

Kalbura basti zijn kleine hapjes die een goede keuze zijn als Bosnisch nagerecht of bij een kopje Bosnische koffie.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: bakplaat, bakpapier, kom, pan
Vegatip: dit recept bevat geen dierlijke producten en is van nature vegetarisch.

Kalbura basti ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 400 g bloem
  • 100 g gehakte walnoten
  • 200 g poedersuiker voor het glazuur
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Kalbura basti recept

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180°C.
  2. Meng daarna de boter, poedersuiker en vanille-extract in een kom tot een romig mengsel. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  3. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en snijd het in kleine rechthoekige stukjes.
  4. Plaats de stukjes deeg dan op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin zijn.
  5. Meng ondertussen de gehakte walnoten, poedersuiker en kaneelpoeder in een kom.
  6. Haal de gebakken koekjes uit de oven en rol ze direct in het mengsel van gehakte walnoten, poedersuiker en kaneelpoeder terwijl ze nog warm zijn, zodat ze goed bedekt zijn.
  7. Laat de Kalbura basti afkoelen voordat je ze serveert.

14. Ustipci

Ustipci

Ustipci zijn gefrituurde deegballetjes die zowel zoet als hartig kunnen zijn. Ze worden gemaakt van een eenvoudig deeg van bloem, eieren, melk en zout.

Ustipci kunnen worden geserveerd met jam, honing of als bijgerecht bij hartige Bosnische gerechten.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: kom, koekenpan
Vegatip: Ustipci zijn van nature vegetarisch.

Ustipci ingrediënten (voor 4 personen)

  • 300 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 200 ml karnemelk
  • Plantaardige olie om in te bakken

Ustipci recept

  1. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom. Voeg geleidelijk de karnemelk toe en kneed het tot een glad en elastisch deeg.
  2. Dek de kom vervolgens af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten.
  3. Verhit dan de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Neem kleine stukjes deeg en vorm er platte, ronde broodjes van.
  5. Bak de Ustipci in de hete olie tot ze aan beide kanten goudbruin en knapperig zijn.
  6. Laat de Ustipci tot slot uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te absorberen.

15. Gurabija

Gurabija

Gurabija zijn delicate zandkoekjes die smelten in je mond. Ze worden gemaakt van bloem, boter, suiker en vanille. Gurabija kunnen in verschillende vormen worden gebakken, zoals ronde koekjes of gevulde rollen.

Ze zijn perfect om te genieten als een Bosnisch nagerecht of bij een kopje thee of koffie.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: kom, bakplaat, bakpapier
Vegatip: Gurabija is van nature vegetarisch.

Gurabija ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 300 g bloem
  • Poedersuiker voor het bestuiven

Gurabija recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 180°C.
  2. Meng vervolgens de boter en poedersuiker in een kom tot een romig mengsel. Voeg dan de eidooiers en vanille-extract toe en meng goed. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed tot een zacht deeg.
  3. Rol daarna kleine balletjes van het deeg en plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk elk balletje lichtjes plat met een vork.
  4. Bak de Gurabija ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze licht goudbruin zijn.
  5. Laat de Gurabija als laatste volledig afkoelen en bestuif ze met poedersuiker voor het serveren.

Vegetarische Bosnische gerechten

16. Sirnica

Sirnica

Sirnica is een heerlijk vegetarisch gerecht gemaakt van filodeeg en een vulling van kaas en spinazie. Het wordt gebakken tot het goudbruin en knapperig is. Sirnica is een populaire keuze voor zowel vegetariërs als kaasliefhebbers.

Bereidingstijd: 60 minuten
Keukenspullen: ovenschaal

Sirnica ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g filodeeg
  • 500 g plantaardige kaas
  • 2 eieren
  • 100 g boter
  • 200 ml yoghurt
  • Zout en peper naar smaak

Sirnica recept

  1. Verwarm eerst de oven voor op 180°C.
  2. Leg vervolgens een vel filodeeg in een ingevette ovenschaal. Bestrijk het filodeeg met gesmolten boter. Leg nog een vel filodeeg op de eerste laag en bestrijk opnieuw met boter. Herhaal dit proces met ongeveer de helft van het filodeeg.
  3. Meng daarna de verkruimelde plantaardige kaas, losgeklopte eieren, yoghurt, zout en peper in een kom. Verdeel dan het kaasmengsel gelijkmatig over de laag filodeeg in de ovenschaal.
  4. Bedek het kaasmengsel met de resterende vellen filodeeg, waarbij elk vel wordt bestreken met gesmolten boter.
  5. Snijd daarna de bovenste laag filodeeg in vierkantjes.
  6. Bak de Sirnica ongeveer 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  7. Haal de Sirnica uit de oven en laat het enkele minuten afkoelen voordat je het serveert.

17. Grasak

Grasak

Grasak is een smaakvolle Bosnische groenteschotel gemaakt van verse sperziebonen, uien, wortelen en aardappelen. Het wordt gekookt met verschillende kruiden en specerijen om een heerlijk bijgerecht te creëren dat goed samengaat met rijst of brood.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: grote pan

Grasak ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g sperziebonen
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 g)
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Grasak recept

  1. Verhit ten eerste de olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig. Voeg dan de paprika, wortelen en aardappelen toe en bak ze kort mee. Voeg vervolgens ook de tomatenblokjes, groentebouillon, paprikapoeder, zout en peper toe.
  3. Laat het geheel ongeveer 20-25 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  4. Voeg de sperziebonen toe en kook ze ongeveer 5-7 minuten mee tot ze beetgaar zijn.
  5. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
  6. Serveer dan de Grasak warm als bijgerecht.

18. Okra

Okra

Okra is een groente die vaak wordt gebruikt in verschillende Bosnische gerechten. Denk bijvoorbeeld aan de Bosnische stoofpot Bamija. Het wordt meestal gestoofd met uien, tomaten, vlees, knoflook en kruiden.

Okra heeft een unieke textuur en bovendien een subtiele smaak die goed past bij rijst of brood.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: grote pan

Okra ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g okra
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 200 ml groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak

Okra recept

  1. Verhit de olie ten eerste in een grote pan op middelhoog vuur.
  2. Voeg vervolgens de ui en knoflook toe en bak ze glazig. Voeg dan de paprika toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens ook de okra, tomaten, paprikapoeder, gemalen komijn, zout en peper toe.
  3. Roer daarna alles goed door en voeg de groentebouillon toe.
  4. Laat het geheel ongeveer 20-25 minuten sudderen tot de okra zacht is.
  5. Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
  6. Serveer de okra warm als bijgerecht.

19. Tarhana

Tarhana

Tarhana is een traditionele Bosnische soep die bekend staat om zijn unieke smaak en dikke consistentie. Het wordt bereid met gefermenteerde tarwe, yoghurt, groenten en kruiden.

Tarhana kan worden gegeten als een hartig ontbijt of als een vullende maaltijdsoep.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: grote pan

Tarhana ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 g tarhanapoeder
  • 1 liter water of groentebouillon
  • 1 ui
  • 2 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: yoghurt en muntblaadjes voor garnering

Tarhana recept

  1. Verhit eerst de boter in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de ui toe. Bak vervolgens de ui tot deze zacht en lichtbruin is. Voeg dan het tarhanapoeder toe aan de pan en roer goed door.
  2. Giet daarna het water of de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
  3. Zet het vuur lager en laat de tarhana ongeveer 15-20 minuten sudderen, af en toe roerend, tot het dik en romig is.
  4. Breng de tarhana op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de tarhana warm en garneer indien gewenst met een lepel yoghurt en wat muntblaadjes.

20. Pindzur en Ajvar

Bosnische gerechten Pindzur en Ajvar

Pindzur en Ajvar zijn beide traditionele Bosnische dipsauzen gemaakt van geroosterde paprika’s, aubergines, tomaten en kruiden. Ze worden vaak geserveerd als bijgerecht of als smaakvolle toevoeging aan gegrild vlees, brood of kaas.

Deze vegetarische sauzen voegen een heerlijke smaak toe aan elke maaltijd.

Bereidingstijd: 60 minuten
Keukenspullen: bakplaat

Pindzur en Ajvar ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 2 paprika’s (rood en geel)
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Pindzur en Ajvar recept

  1. Verwarm ten eerste de oven voor op 200°C.
  2. Prik de aubergines en paprika’s dan in met een vork en plaats ze op een bakplaat.
  3. Rooster de aubergines en paprika’s daarna ongeveer 30-40 minuten in de oven tot de schil zwartgeblakerd is en het vruchtvlees zacht is.
  4. Haal vervolgens de aubergines en paprika’s uit de oven en laat ze afkoelen.
  5. Verwijder de schil en zaadlijsten van de paprika’s en hak ze grof.
  6. Schep dan het vruchtvlees uit de aubergines en hak het grof.
  7. Doe de gehakte aubergines en paprika’s vervolgens in aparte kommen.
  8. Voeg aan de kom met aubergines de gehakte knoflook, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper toe. Meng goed. Voeg daarna aan de kom met paprika’s de gehakte tomaten, knoflook, olijfolie, zout en peper toe. Meng goed.
  9. Serveer de Pindzur en Ajvar als smaakvolle bijgerechten.

Eet smakelijk!

De Bosnische keuken biedt een scala aan heerlijke gerechten, van hartige vleesgerechten tot zoete nagerechten en bovendien smaakvolle vegetarische opties. Of je nu een liefhebber bent van vlees, dol bent op zoetigheden of de voorkeur geeft aan plantaardige gerechten, de Bosnische keuken heeft voor elk wat wils!

Probeer deze 20 traditionele Bosnische gerechten en ontdek de rijke smaken van deze prachtige culinaire traditie!

Veelgestelde vragen over Bosnische gerechten

Hieronder beantwoorden de meestgestelde vragen over Bosnische gerechten. Wil je toch nog wat meer weten over bepaalde gerechten of recepten? Stel dan je vraag in de reacties hieronder!

Wat is typisch Bosnisch eten?

Typisch Bosnisch eten omvat een breed scala aan gerechten die de rijke culinaire tradities van het land weerspiegelen. Enkele populaire voorbeelden zijn cevapi (gegrilde gehaktrolletjes), burek (gevulde deegwaren), Bosanski Lonac (Bosnische stoofpot), dolma/sarma (gevulde wijnbladeren of koolbladeren), en baklava (zoet gebak met noten). Bosnisch eten staat bekend om zijn smaakvolle combinatie van vlees, groenten, kruiden en zuivelproducten.

Hoe maak je Bosnische koffie?

Bosnische koffie, een traditionele manier van koffiezetten vergelijkbaar met Turkse koffie, wordt bereid door fijngemalen koffie en water in een speciale koffiepot genaamd een ‘džezva’ te mengen. Suiker kan worden toegevoegd naar smaak. Het mengsel wordt langzaam opgewarmd op een laag vuur, waarbij het schuimlaagje dat zich vormt een paar keer wordt verwijderd en opnieuw ontstaat. Nadat de koffie driemaal heeft geschuimd, wordt het langzaam in kleine kopjes gegoten, waarbij het bezinksel op de bodem van de koffiepot wordt achtergelaten. Laat de koffie even rusten voordat je ervan geniet en serveer het met een zoetigheid aan de kant.

Wat zijn typische kruiden die in de Bosnische keuken worden gebruikt?

In de Bosnische keuken worden veelvoorkomende kruiden en specerijen zoals paprika, komijn, knoflook, peterselie en dille gebruikt om Bosnische gerechten op smaak te brengen.

Kan je water drinken in Bosnië en Herzegovina?

Ja, het drinkwater in Bosnië en Herzegovina is over het algemeen veilig om te drinken, vooral in de grote steden zoals Sarajevo, Mostar en Banja Luka. Het kraanwater voldoet aan de wettelijke normen en is geschikt voor consumptie. Als je echter de voorkeur geeft aan flessenwater, zijn er ook verschillende merken mineraalwater beschikbaar in winkels en supermarkten. Het is altijd een goed idee om te informeren naar de waterkwaliteit op specifieke locaties als je van plan bent om buiten de steden te reizen.

Zijn Bosnische gerechten gezond?

Bosnische gerechten zijn over het algemeen voedzaam en bevatten veel verse ingrediënten zoals groenten, vlees en zuivelproducten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de portiegrootte en de manier van bereiding invloed kunnen hebben op de algehele voedingswaarde van een gerecht.

Zijn Bosnische gerechten pittig?

Over het algemeen zijn Bosnische gerechten niet bijzonder pittig. Kruiden worden meestal gebruikt om smaak toe te voegen, maar de meeste gerechten zijn niet scherp gekruid.

Eén gedachte over “Bosnische gerechten: de 20 beste traditionele recepten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *