Vlag van Bosnië en Herzegovina

De vlag van Bosnië en Herzegovina werd officieel aangenomen in 1998, maar de oorsprong van de vlag gaat terug tot de middeleeuwen. Hierdoor heeft het een rijke geschiedenis. Reden genoeg om je dus mee te nemen in de betekenis en symboliek van de kleuren en symbolen en de geschiedenis!

Vlag van Bosnië en Herzegovina


Het huidige ontwerp van de vlag van Bosnië en Herzegovina werd officieel aangenomen op 4 februari 1998. De vlag is een symbool van de staat, de natie en de geschiedenis van dit land. De vlag, bekend als “Zastava Bosne i Hercegovine” in het Bosnisch, Servisch en Kroatisch, bestaat uit een blauw veld met daarop een gele driehoek en negen sterren, waarvan twee sterren halve sterren zijn. De hoogte-lengteverhouding van de Bosnië-Herzegovina vlag is 1:2.

Geschiedenis van de vlag van Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina heeft door de geschiedenis veel vlaggen gekend. Niet alleen eigen vlaggen, maar ook die van vreemde mogendheden zoals de Ottomaanse, Oostenrijks-Hongaarse, Nazi-Duitse en Joegoslavische vlaggen.

Tvrtko

In de 14e eeuw was Tvrtko I de koning van Bosnië-Herzegovina. Hij was een van de eersten die een vlag voerde. Je herkent zijn vlag aan een witte achtergrond met zijn wapen, wat blauw was met zes gele fleurs-de-lys en een witte diagonale band. Bovendien kwam dit wapen, met enkele ontwerpverschillen, voor op de Bosnische vlag van 1991.

De Ottomaanse periode en korte onafhankelijkheid

Vanaf ongeveer 1760 gebruikten Bosniak-adellieden in het zuiden en westen van Herzegovina een groene vlag in zwaluwstaartvorm met een witte ster en een witte halve maan die naar links was geopend. Deze vlag werd vooral in oorlogen gebruikt. Ook verschilde het van de Ottomaanse vlag in afmetingen, vorm en de richting van de halve maan.

Tijdens de Bosnische Opstand in de jaren 1830, geleid door Husein Gradaščević, gebruikten de opstandelingen een groene vlag met daarop een gele halve maan en ster. Hierbij wilden de opstandelingen autonomie voor Bosnië binnen het Ottomaanse rijk.

In 1878 werd Bosnië kortstondig onafhankelijk nadat de Ottomaanse troepen het gebied hadden verlaten. Alleen enkele maanden later nam Oostenrijk-Hongarije het gebied in. In deze tussenliggende periode werd een vlag gebruikt die sterk lijkt op die van Gradaščević opstandelingen.

Periode van Oostenrijk-Hongarije

Gedurende de periode van 1908 tot 1918 waren Bosnië en Herzegovina federale gebieden van Oostenrijk-Hongarije. Echter, zoals je eerder las, werden ze al sinds 1878 door het Oostenrijks-Hongaarse Rijk geregeerd. In die periode gebruikte Bosnië een rood-gele vlag, terwijl Herzegovina een geel-rode vlag had.

Joegoslavische periode

Tijdens de periode dat Bosnië en Herzegovina onderdeel waren van Joegoslavië (sinds 1918), had het geen eigen vlag. In 1945 veranderde dit toen Joegoslavië een communistische en federale republiek werd en Bosnië en Herzegovina een deelstaat werd. De nieuwe Bosnische vlag bestond uit een rood veld met in de linkerbovenhoek de vlag van Joegoslavië.

Het rode veld stond symbool voor socialisme en communisme. In datzelfde jaar kreeg Bosnië ook een nieuw wapen, wat de op dat moment industrialiserende maatschappij moest symboliseren.

Eerste vlag van Bosnië en Herzegovina vanaf hernieuwde onafhankelijkheid

In 1992 verklaarde het land zich onafhankelijk en nam een nieuwe vlag aan. Deze werd tot 1998 gebruikt. Het had een witte achtergrond en toonde in het midden het toenmalige Bosnische wapen. Het wapen werd alleen door de Serviërs en Kroaten die in Bosnië-Herzegovina wonen gezien als een symbool van de Bosniakken. Dit leidde daarom tot de invoering van een nieuwe vlag na de ondertekening van het Verdrag van Dayton.

Discussie over aannemen van huidige vlag van Bosnië en Herzegovina

Wel was er veel discussie over welke vlag Bosnië en Herzegovina zou moeten aannemen als de huidige vlag. Het grootste struikelblok hierbij was het feit dat de drie verschillende volken in het land elk hun eigen nationale symbolen hadden. Bovendien waren de Bosniakken, Kroaten en Serviërs niet bereid een vlag te accepteren met symbolen van andere volken erop.

Uiteindelijk na drie verschillende voorstellen werd de huidige vlag aangenomen op initiatief van de Hoge Vertegenwoordiger. De reden hiervoor was om het Bosnische parlement niet in staat was een ontwerp goed te keuren dat voor alle etniciteiten aanvaardbaar was.

Ontwerp vlag van Bosnië-Herzegovina

Betekenis en symboliek van de huidige vlag van Bosnië-Herzegovina

De huidige vlag, die dus in 1998 werd aangenomen, bestaat uit de kleur blauw met een gele driehoek en zeven sterren. De huidige vlag is ontworpen door een commissie bestaande uit alle drie de etnische groeperingen binnen de Bosnische staat. Dit omdat de voormalige vlag onacceptabel was geworden voor de Serven en Kroaten.

De kleuren van de vlag van Bosnië en Herzegovina

Oorspronkelijk zijn de huidige kleuren gebaseerd op de vlag van de Europese Unie. Daarnaast kun je de kleur blauw ook interpreteren als de lucht en de Adriatische Zee die de kust van Bosnië en Herzegovina omringt. Bij de kleur geel kun je denken aan de zon en de zonnige toekomst van het land. Tot slot je de kleur wit interpreteren als vrede en harmonie tussen de verschillende etnische en religieuze groepen die in Bosnië-Herzegovina wonen.

Vlagprotocol in Bosnië-Herzegovina

Het officiële vlagprotocol van Bosnië-Herzegovina is vastgelegd in de wetgeving. Volgens deze wetgeving moet de Bosnië-Herzegovina vlag gehesen worden op elke regeringsgebouw, scholen en andere openbare gebouwen.

Daarnaast moet de vlag gehesen bij zonsopgang en neergehaald bij zonsondergang. Het is ook belangrijk om te weten dat de vlag niet in de regen of duisternis mag worden gehesen, behalve tijdens ceremonies en op bepaalde gelegenheden.

Bovendien moet de vlag van Bosnië-Herzegovina altijd worden gehesen op een speciale vlaggenmast, die in verhouding staat tot de grootte van de vlag. De vlaggenmast moet ook worden geplaatst op een prominente locatie, waar de vlag goed zichtbaar is voor het publiek.

Bij het hijsen van de vlag is het belangrijk om te weten dat de vlag eerst tot halverwege de vlaggenmast moet worden gehesen voordat deze volledig wordt gehesen. Bij het neerhalen van de vlag moet deze eerst tot halverwege de mast worden neergehaald voordat deze volledig wordt neergehaald.

Vlag van Bosnië en Herzegovina

Kopen en bestellen van de vlag van Bosnië en Herzegovina

Wil je graag een Bosnië-Herzegovina vlag kopen? Dan zijn er verschillende plekken waar je deze vlag kunt kopen en bestellen! Zo kun je deze vlag kopen bij speciaalzaken voor vlaggen, bestellen bij online winkels en bij souvenirwinkels en lokale markten in Bosnië en Herzegovina zelf.

Bovendien is de vlag verkrijgbaar in verschillende maten en materialen. Zo kun je de vlag van Bosnië en Herzegovina in verschillende maten kopen, van kleine handvlaggen tot zeer grote voor een vlaggenmast. Daarnaast zijn er ook verschillende materialen beschikbaar, waaronder polyester en katoen.

Vond je dit interessant en wil je graag meer weten over dit prachtige land? Ga dan nu snel naar het overzicht van Bosnië-Herzegovina!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *