Stara Ćuprija (Oude Brug) bezoeken in Konjic in Bosnië en Herzegovina
Home » Bewonder de Bosnische brug Stara Ćuprija in Konjic

Stara Ćuprija in Konjic is een van de belangrijkste stenen bruggen in Bosnië en Herzegovina, vergelijkbaar met de Oude Brug in Mostar. Ondanks dat, is Stara Ćuprija lang niet zo bekend en populair.

Toch zou deze brug in Herzegovina absoluut een stop moeten zijn op jouw reisroute.

Stara Ćuprija, ook wel bekend als de Oude Brug, is een historische brug die de rivier de Neretva overspant in Konjic, Bosnië en Herzegovina. Deze brug is een iconisch voorbeeld van Ottomaanse brugontwerpen in de Balkan en wordt erkend als een nationaal monument van Bosnië en Herzegovina.

Wil je weten waarom je Stara Ćuprija niet mag overslaan tijdens jouw vakantie in Bosnië en Herzegovina? Blijf dan zeker lezen!

Meer over Konjic

Neretva rivier en natuur in Konjic in Bosnië en Herzegovina

Voordat we ons verdiepen in de Stara Ćuprija, laten we eerst kort kennismaken met Konjic zelf.

Konjic is een stad gelegen in het landsdeel Herzegovina-Neretva van Bosnië en Herzegovina. Dit juweeltje van het noorden van Herzegovina ligt slechts 60 kilometer ten zuidwesten van Sarajevo, verscholen in een bergachtig landschap. Omringd door weelderige bossen, strekt Konjic zich uit langs de oevers van de rivier de Neretva.

Fruit en natuur in Konjic

Fruit uit Konjic in Bosnië en Herzegovina

Konjic is een regio die bekend staat om haar overvloedige fruitteelt, met sappige pruimen, kersen, appels, perziken en zelfs noten die groeien in de vruchtbare grond.

Maar de schoonheid beperkt zich niet alleen tot dit. Ook het heuvelachtige landschap en de azuurblauwe meren trekken avontuurlijke reizigers aan. Daarbij trekt de rivier Neretva veel kajakliefhebbers aan, die hier kunnen peddelen langs hoge rotsen en groene oevers.

Houtsnijwerk uit Konjic

Houtsnijwerk van Konjic in Bosnië en Herzegovina

Daarnaast staat Konjic bekend om haar vakmanschap in houtsnijwerk. Hier vind je de meest prachtige houten meubels en decoratieve snijwerken, elk stuk met de hand gemaakt.

Wandel door de kronkelende straatjes van Konjic en bewonder de ambachtslieden aan het werk, een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen en nog steeds springlevend is. Zo is het houtsnijwerk uit Konjic zelfs opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst!

Weer in Konjic

Weer in Konjic

Bovendien biedt Konjic een mediterraan klimaat, waardoor de temperaturen hier gemiddeld vijf graden warmer zijn dan in het noorden.

Hier lijkt de zon helderder te schijnen, voelen de dagen langer aan en lijkt het leven in een rustiger tempo te bewegen. Perfect voor wie op zoek is naar ontspanning!

Bezienswaardigheden in Konjic

Bergen en meer in Konjic in Bosnië en Herzegovina

De gerestaureerde Ottomaanse brug uit de zeventiende eeuw is zonder twijfel de grootste blikvanger in het Konjic.

Maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken in het centrum van Konjic. Denk bijvoorbeeld aan de moskee Mehmed-čauševa džamija en de katholieke kerk Crkva svetog Ivana Krstitelja. En als je een paar kilometer buiten het centrum gaat, mag je Tito’s geheime bunker niet missen, een unieke plek die pas in 2011 werd onthuld.

Tot slot is Konjic ook de perfecte uitvalsbasis voor avonturiers, met talloze mogelijkheden voor water- en bergavonturen. Zo is raften een enorm populaire activiteit in Konjic!

Geschiedenis van Stara Ćuprija

Stara Ćuprija, de Oude Brug in Konjic, is een opmerkelijk bewijs van de architecturale kracht van het Ottomaanse tijdperk. Ali-aga Hasečić bouwde deze brug tussen 1782 en 1783 en symboliseert de verbinding tussen Herzegovina en Bosnië.

Stara Ćuprija in Konjic in Bosnië en Herzegovina

Stara Ćuprija vernietigd

In maart 1945 vernietigde het terugtrekkende Duitse leger het brugdek met explosieven. Maar ondanks de schade aan de bogen, bleven alle vijf pijlers staan, waardoor de basis van de brug intact bleef.

Omdat het de enige doorgang over de Neretva was, repareerde de Joegoslavische regering de brug tijdelijk voor basisgebruik. Een improvisatie van ijzeren balken werd over de nog intacte stenen pilaren geplaatst, waardoor een enkelbaans asfalt voor gemotoriseerd verkeer mogelijk was. Deze tijdelijke oplossing bleef meer dan vijf decennia in stand, tot na de Joegoslavische oorlogen.

Europese financiële steun heeft mogelijk gemaakt dat de brug tussen 2003 en 2009 werd gerestaureerd.

Heropening Stara Ćuprija

Op 16 juni 2009 werd de brug heropend en staat nu als Nationaal Monument van Bosnië en Herzegovina. Het is een symbool van veerkracht en een must-visit voor elke bezoeker aan Konjic!

De reconstructie was een flinke klus: 2408 blokken tufsteen, meer dan 10 ton lood en bijna vijf ton klemmen werden gebruikt. De totale kosten bedroegen zo’n 5,3 miljoen BAM (ongeveer 2,7 miljoen euro). Met een lengte van 101,80 meter en een breedte van 5,25 meter, straalt de brug nu weer in volle glorie.

Stara Ćuprija bezoeken

Stara Ćuprija (Oude Brug) in Konjic in Bosnië en Herzegovina

Ben je net als wij ervan overtuigd dat Stara Ćuprija in Konjic niet mag ontbreken tijdens je rondreis in Bosnië en Herzegovina? Maak dan gebruik van onderstaande praktische informatie!

Een gelukje voor jou, want Stara Ćuprija is goed bereikbaar, ongeacht waar je vandaan komt.

  • Met de auto: als je met de auto reist, kun je Konjic bereiken via de E73/M17 en A1, die Sarajevo met Mostar verbindt. Vanuit Sarajevo is het ongeveer een uur rijden naar Konjic, terwijl het vanuit Mostar ongeveer anderhalf uur duurt. Eenmaal in Konjic kun je gemakkelijk parkeren en te voet verdergaan naar Stara Ćuprija.
  • Met het openbaar vervoer: Konjic is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er gaan bussen uit verschillende steden in Bosnië en Herzegovina, zoals Sarajevo en Mostar. Het busstation bevindt zich in het centrum van de stad, op loopafstand van Stara Ćuprija.
  • Met een gids: deelnemen aan een georganiseerde tour kan een handige optie zijn als je de geschiedenis en cultuur van de regio wilt verkennen. Verschillende gidsen bieden een rondleiding door Konjic en Stara Ćuprija aan.

De beste tijd om Stara Ćuprija te bezoeken is tijdens de lente, zomer of herfst, wanneer het weer mild en aangenaam is.

Heb jij Stara Ćuprija in Konjic al eens bezocht of heb je het zojuist toegevoegd aan je reisroute? Wat het ook is, laat een reactie achter met jouw ervaring en waarom Stara Ćuprija voor jou onmisbaar is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *