Milenijski križ in Mostar
Home » Bezoek het Millennium Cross in Mostar voor een prachtig uitzicht

Als je op zoek bent naar een leuke activiteit tijdens je bezoek aan Mostar in Bosnië en Herzegovina, mag een bezoek aan het Millennium Cross, ook bekend als Križ na Humu, niet ontbreken.

Het Millennium Cross, een rooms-katholiek symbool, staat op de Hum berg boven Mostar. Het is opgericht ter ere van het tweeduizendjarige jubileum van het christendom, vandaar de toepasselijke naam ‘Millennium’. Met een hoogte van 33 meter symboliseert het de leeftijd van Jezus Christus ten tijde van zijn kruisiging. Op het onderste gedeelte van het kruis is het Kroatische wapen geschilderd, wat het belang van de regio en haar geschiedenis benadrukt.

Dit indrukwekkende kruisbeeld biedt dus niet alleen een betoverend uitzicht over de stad Mostar, maar vertelt ook een bijzonder verhaal.

Het kruis werd opgericht als symbool van het lijden dat deze stad in haar recente geschiedenis heeft doorstaan. Daarom dient het ook als een bedevaartsoord, waar gelovigen samenkomen om hun respect te betuigen. Traditioneel maken ze op Goede Vrijdag een pelgrimstocht via het kruis naar Hum.

Met de hoogte van 33 meter is Križ na Humu het hoogste kruis in heel Bosnië en Herzegovina. Daardoor is het bovendien goed zichtbaar vanuit elk deel van de stad Mostar, maar ook vanuit de zuidelijke buitenwijken.

Uitzicht bij het Millennium Cross

Uitzicht op Mostar vanaf Kriz na Humu
Uitzicht vanaf Millennium Cross in Mostar in Bosnië en Herzegovina

Wanneer je het Millennium Cross bezoekt, kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over Mostar. Vanaf deze hooggelegen plek kun je bijvoorbeeld de beroemde Stari Most brug bewonderen, die over de rivier de Neretva loopt.

Het is een prachtig uitzicht dat je gegarandeerd zal verbazen en inspireren!

Millennium Cross in Mostar in Bosnië en Herzegovina

Route naar het Millennium Cross

Er zijn verschillende opties beschikbaar vanuit Mostar om deze prachtige bestemming te bereiken:

Met de auto

Als je voorkeur geeft aan vrijheid en flexibiliteit, kun je ervoor kiezen om met de auto naar Milenijski križ te rijden. Vanuit Mostar volg je simpelweg de borden richting Hum en vervolgens kun je de auto langs de kant parkeren. Van daaruit maak je een korte wandeling naar het kruis.

Vanuit het centrum van Mostar is het ongeveer 20 minuten rijden naar het Millennium Cross.

Met de taxi

Voor wie liever niet zelf rijdt, zijn lokale taxi’s een handige optie om naar het Millennium Cross te reizen. Je kunt een taxi nemen vanuit het centrum van Mostar naar de Hum bergtop, waar je gemakkelijk te voet verder kunt gaan naar het kruis.

Te voet

Voor de avontuurlijke reizigers is er ook de mogelijkheid om te voet naar het Millennium Cross te gaan. Vanuit het centrum van Mostar kun je een wandelroute volgen die je langs schilderachtige paden naar de top van de Hum berg brengt.

Vanuit het centrum van Mostar, is het ongeveer 1 uur en 45 minuten wandelen. De klim is goed te doen en je wordt beloond met het panoramische uitzicht dat de wandeling meer dan goedmaakt.

Tips voor je bezoek

Als je van plan bent het Millennium Cross te bezoeken, zijn hier een paar handige tips:

  • Kleed je gepast: aangezien het een religieuze locatie is, wordt van bezoekers verwacht dat ze zich respectvol kleden.
  • Neem water mee: het kan warm worden tijdens de beklimming, dus zorg ervoor dat je voldoende water bij je hebt.
  • Wees voorbereid op een (korte) wandeling: hoewel de beklimming naar het kruis niet bijzonder zwaar is, is het handig om comfortabele wandelschoenen te dragen.
  • Kies het juiste moment: de beste tijd om het Millennium Cross in Mostar te bezoeken is tijdens de vroege ochtend of late namiddag, wanneer het uitzicht op zijn mooist is en de temperaturen milder zijn.

En vergeet natuurlijk niet je camera mee te nemen!

Wil je graag meer unieke en inspirerende bezienswaardigheden en Mostar in Bosnië en Herzegovina ontdekken? Denk dat eens aan het Bruce Lee standbeeld in Park Zrinjevac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *