Servisch eten: 20 beste gerechten en recepten uit Servië

Door ThimoJongeneel
Gerechten en recepten Servisch eten
Home » Servisch eten: 20 beste gerechten en recepten uit Servië

Wanneer je door Servië reist, draait het niet alleen om het bezichtigen van bezienswaardigheden. Het draait ook om het genieten van Servisch eten door traditionele gerechten te proeven!

In de Servische cultuur speelt gastronomie een grote rol. Er zijn daarom ook tal van authentieke gerechten die je kunt proberen.

Ben je niet in Servië, maar wil je wel graag de Servische keuken naar huis brengen? Dat kan eenvoudig met de bijbehorende recepten!

Als je kijkt naar wat Servisch eten is, zul je snel merken dat de nationale gerechten van Servië veel gemeen hebben met die van andere Balkanlanden. Toch zijn er subtiele verschillen die het ontdekken waard zijn.

Wat is Servisch eten?

Borden met Servisch eten op tafel

De Servische keuken is een waar genot voor de smaakpapillen. Het heeft door de jaren heen namelijk veel invloeden ondergaan. Dit kun je terugzien in de typische Servische maaltijden, die net zo divers en rijk zijn als het landschap zelf!

Servisch eten wordt beïnvloed door een unieke mix van Byzantijnse, mediterrane, Centraal-Europese en Balkaninvloeden.

Daarnaast speelt seizoensgebondenheid een belangrijke rol in de Servische keuken. Wel staan ingrediënten van hoge kwaliteit en versheid altijd centraal! Daarbij zijn gegrild vlees, gehakt, verse groenten, brood, kaas, gebak en wijn al lange tijd onmisbaar in de Servische cultuur.

Bovendien zijn paprikapoeder, zout en zwarte peper de meest gebruikte kruiden. En net als in veel Balkanlanden, zijn de smaken over het algemeen mild.

Servische eetgewoonten

Gedekte tafel met Servisch eten

De meeste mensen in Servië hebben drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner. De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd.

Ochtenden beginnen meestal met een stevig ontbijt, vaak bestaande uit brood, kaas, vleeswaren en eieren. De lunch, ook wel bekend als ‘ručak’, is dus de belangrijkste maaltijd van de dag.

Hier worden vaak familie en vrienden samengebracht om te genieten van uitgebreide gerechten, zoals stoofschotels, gegrild vlees en salades.

Servisch drinken

Proostende handen met Servisch drinken

In Servië wordt net als in andere Balkanlanden behoorlijk veel alcohol gedronken. De lokale bieren en sterke dranken zoals Slivovic (60% alcohol) en Rakija zijn vooral geliefd bij mannen.

Rakija, ook wel raki genoemd, is een sterke vruchtenbrandewijn die vaak als aperitief of digestief wordt geserveerd. Vrouwen in Servië geven de voorkeur aan wijn als drankje.

Maar ook koffie is ontzettend populair, in allerlei variaties wordt het gedronken. Tijdens de warme zomermaanden zijn verfrissende limonades en vruchtensappen favoriet bij velen.

20 recepten voor Servisch eten

Recept voor Servisch eten

Serviërs houden ontzettend veel van eten. Voor hen is samenkomen aan tafel een van de grootste vreugdes in het leven. Ze bereiden maaltijden met trots en delen hun liefde voor lekker eten graag met anderen.

Als je niet de kans hebt om deze gerechten in Servië te proeven of thuis bij een Serviër, dan kun je ze toch zo goed mogelijk ervaren met onderstaande traditionele Servische recepten.

Veel kookplezier en eet smakelijk!

1. Ćevapčići (Ćevapi)

Gerecht en recept Ćevapčići, Ćevapi

Ćevapčići, ook wel bekend als Ćevapi, zijn heerlijke en sappige gehaktrolletjes die een onmisbaar onderdeel vormen van Servisch eten. Deze kleine worstjes worden vaak gemaakt van een mengsel van gehakt vlees, meestal een combinatie van rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, gekruid met een mix van smaakvolle kruiden.

Ćevapčići worden vervolgens gegrild tot ze mooi bruin en knapperig zijn aan de buitenkant, terwijl ze binnenin lekker sappig blijven.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: grillpan, mengkom
Vegatip: vervang het vlees door een vegetarisch alternatief zoals vegetarische gehaktballetjes.

Ćevapčići ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram gehakt (rundvlees of een mengsel van rund- en varkensvlees)
  • 1 ui
  • Zout en peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel bakpoeder

Ćevapčići recept

  1. Meng het gehakt met de fijngehakte ui, zout, peper, paprikapoeder en bakpoeder in een kom.
  2. Vorm kleine worstjes van het gehaktmengsel.
  3. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en grill de worstjes tot ze gaar en goudbruin zijn, ongeveer 6-8 minuten per kant.
  4. Serveer de Ćevapčići warm met ajvar, brood en een frisse salade.

2. Börek

Gerecht en recept Börek

Börek is een klassiek gerecht dat geliefd is in de hele Balkanregio, waaronder Servië. Het bestaat uit flinterdunne laagjes deeg, meestal filodeeg of bladerdeeg, gevuld met een smakelijke vulling van kaas, gehakt, spinazie, aardappelen of een combinatie van deze ingrediënten.

Börek kan zowel hartig als zoet zijn, afhankelijk van de gekozen vulling, en wordt vaak geserveerd als ontbijt, snack of bijgerecht bij hoofdgerechten.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: bakplaat, kwast
Vegatip: maak een vegatische börek met spinazie en feta.

Börek ingrediënten (voor 4 personen)

  • 10 vellen filodeeg
  • 500 gram feta kaas
  • 300 gram spinazie
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Börek recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakplaat in met olijfolie.
  2. Meng de verkruimelde feta, gehakte spinazie, losgeklopte eieren, zout en peper in een kom.
  3. Leg een vel filodeeg op een werkblad en bestrijk met olijfolie. Leg hierop nog een vel filodeeg en herhaal dit tot je 5 vellen hebt.
  4. Verdeel het feta-spinaziemengsel gelijkmatig over het filodeeg.
  5. Rol het filodeeg met de vulling op tot een lange rol.
  6. Leg de rol op de ingevette bakplaat in een spiraalvorm.
  7. Herhaal dit proces met de overgebleven vellen filodeeg en vulling.
  8. Bestrijk de bovenkant van de börek met olijfolie en bak in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot goudbruin en knapperig.
  9. Snijd de börek in plakjes en serveer warm.

3. Ajvar

Gerecht en recept Ajvar

Ajvar is een heerlijke, smeuïge spread gemaakt van geroosterde paprika’s en aubergines. Het is een populair bijgerecht bij Servisch eten en wordt vaak geserveerd met gegrild vlees, brood of als dip bij borrelhapjes.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: bakplaat, blender
Vegatip: ajvar is van nature vegetarisch.

Ajvar ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 rode paprika’s
  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Ajvar recept

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Halveer de rode paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
  3. Snijd de aubergines in de lengte doormidden.
  4. Leg de paprika’s en aubergines met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Rooster de paprika’s en aubergines in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot ze zacht en licht geschroeid zijn.
  6. Haal de paprika’s en aubergines uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder vervolgens de schil van de paprika’s en de schil en eventuele grote zaden van de aubergines.
  7. Doe de geroosterde paprika’s, aubergines en fijngehakte knoflook in een blender of keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.
  8. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper.
  9. Serveer de ajvar als bijgerecht, dip of spread.

4. Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla, vernoemd naar de Servische leider Karađorđe (Đorđe Petrović), is een traditioneel Servisch gerecht dat bestaat uit dun gesneden varkensvlees gevuld met kaas en ham, vervolgens gepaneerd en gefrituurd tot een knapperige, smaakvolle schnitzel.

Bereidingstijd: 45 minuten
Keukenspullen: koekenpan, frituurpan
Vegatip: maak vegetarische Karađorđeva šnicla met een vleesvervanger zoals seitan of tempeh, gevuld met kaas.

Karađorđeva šnicla ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 dunne varkensschnitzels
  • 100 gram kaas (bijvoorbeeld mozzarella)
  • 100 gram ham
  • Bloem
  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Zout en peer
  • Plantaardige olie (om te frituren)

Karađorđeva šnicla recept

  1. Leg een schnitzel op een werkblad en leg een paar reepjes kaas en plakjes ham in het midden.
  2. Rol de schnitzel strak op, zodat de vulling goed ingesloten is.
  3. Herhaal dit proces met de overige schnitzels.
  4. Bestrooi de opgerolde schnitzels met zout en peper.
  5. Verhit de plantaardige olie in een frituurpan tot 180°C.
  6. Haal de opgerolde schnitzels eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tot slot door het paneermeel, zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  7. Frituur de schnitzels in de hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 5-6 minuten per kant.
  8. Laat de Karađorđeva šnicla uitlekken op keukenpapier en serveer warm met aardappelpuree, frietjes of een frisse salade.

5. Pasulj (Prebranac)

Pasulj, ook wel bekend als grah of grav, is een hartverwarmende bonensoep die vaak wordt gegeten tijdens de koude wintermaanden in Servië. Het wordt normaal gesproken bereid met vlees, vooral gerookt vlees zoals gerookt spek, worst en ham, en is een typisch wintergerecht.

Een andere veel voorkomende versie van dit gerecht met witte bonen staat bekend als prebranac.

Bereidingstijd: 2 uur
Keukenspullen: grote kookpot
Vegatip: maak vegetarische pasulj door vlees te vervangen door groentebouillon en gerookte tofu.

Pasulj ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram droge witte bonen
  • 200 gram gerookt spek
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 blike tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout en peper
  • Verse peterselie

Pasulj recept

  1. Spoel de geweekte bonen af onder koud water en doe ze in een grote kookpot. Voeg voldoende water toe om de bonen te bedekken en breng aan de kook.
  2. Laat de bonen ongeveer 1 uur koken, of tot ze zacht zijn.
  3. Verhit ondertussen een beetje olie in een koekenpan en bak het gerookte spek tot het knapperig is. Voeg dan de ui, knoflook en wortelen toe en bak tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de gebakken groenten en spek toe aan de gekookte bonen, samen met de tomatenblokjes en paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat de pasulj nog ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  6. Serveer de pasulj warm, bestrooid met verse peterselie.

6. Gibanica

Gibanica is een traditionele Servische hartige taart gemaakt van filodeeg, eieren, kaas en soms gehakt of spinazie. Het is een geliefd gerecht dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: bakvorm, kwast
Vegatip: maak vegetarische gibanica met alleen kaas en spinazie.

Gibanica ingrediënten (voor 4 personen)

  • 10 vellen filodeeg
  • 200 gram feta kaas
  • 200 gram jonge kaas
  • 4 eieren
  • 200 ml zure room
  • Zout en peper
  • Boter

Gibanica recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een bakvorm in met gesmolten boter.
  2. Klop de eieren los in een kom en meng met de verkruimelde feta, geraspte jonge kaas, zure room, zout en peper.
  3. Leg een vel filodeeg op de bodem van de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit met nog 4 vellen filodeeg, zodat de bodem bedekt is.
  4. Giet de helft van het eimengsel over het filodeeg.
  5. Leg nog 4 vellen filodeeg op het eimengsel en bestrijk opnieuw met gesmolten boter.
  6. Giet de rest van het eimengsel over het filodeeg en bedek met de overgebleven vellen filodeeg, bestrijk elke laag met gesmolten boter.
  7. Bak de gibanica in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot goudbruin en knapperig.
  8. Snijd de gibanica in stukken en serveer warm.

7. Punjena paprika

Gerecht en recept punjena paprika

Punjena paprika, of gevulde paprika, is een klassiek gerecht in de Servische keuken dat bestaat uit paprika’s gevuld met een smakelijke mix van gehakt, rijst en kruiden, gebakken in een heerlijke tomatensaus.

Het is een hartige en voedzame maaltijd die perfect is voor zowel doordeweekse diners als speciale gelegenheden.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: ovenschaal, koekenpan
Vegatip: maak vegetarische punjena paprika met een vullig van rijst, champignons en gemengde groenten.

Punjena paprika ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 grote paprika’s (bij voorkeur rode of gele)
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram rijst
  • 1 blikje tomatenblokes (400 gram)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper
  • Verse peterselie

Punjena paprika recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de bovenkant van de paprika’s af en verwijder voorzichtig de zaadjes en zaadlijsten.
  3. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  4. Voeg het rundergehakt toe aan de pan en bak tot het bruin is.
  5. Roer de gekookte rijst, tomatenblokjes, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper door het gehaktmengsel.
  6. Vul elke paprika met het gehakt-rijstmengsel en zet ze rechtop in een ovenschaal.
  7. Giet eventueel een beetje water in de ovenschaal, zodat de paprika’s niet uitdrogen tijdens het bakken.
  8. Bak de punjena paprika in de voorverwarmde oven gedurende 45-50 minuten, of tot de paprika’s zacht zijn en de vulling gaar is.
  9. Serveer de gevulde paprika’s warm, bestrooid met verse gehakte peterselie.

8. Kajmak

Kajmak is een romige en smeerbare zuivelproduct gemaakt van melkroom, vaak geserveerd als bijgerecht of als smeersel op brood. Het heeft een rijke en volle smaak en wordt beschouwd als een delicatesse in de Servische keuken.

Bereidingstijd: 12 tot 24 uur
Keukenspullen: pan, kom, kaasdoek
Vegatip: kajmak is een zuivelproduct en is daarom niet geschikt voor vegetariërs.

Kajmak ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 ml melkroom (minimaal 35% vet)
  • Snufje zout

Kajmak recept

  1. Giet de melkroom in een pan en breng langzaam aan de kook.
  2. Zodra de melkroom begint te koken, voeg je een snufje zout toe en roer je goed door.
  3. Laat de melkroom ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen, terwijl je af en toe roert.
  4. Haal de pan van het vuur en laat de melkroom afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Giet de afgekoelde melkroom in een kom en bedek met een kaasdoek.
  6. Laat de melkroom 12-24 uur rusten op een koele plaats, zodat het kan fermenteren en dikker kan worden.
  7. Nadat de kajmak is gerust, verwijder je voorzichtig de kaasdoek en schep je de dikke, romige kajmak in een schaaltje.
  8. Serveer de kajmak als bijgerecht of als smeersel op vers brood.

9. Knedle

Knedle zijn zachte en gevulde deegkussentjes die vaak worden geserveerd als dessert of als een zoet bijgerecht in de Servische keuken. Ze worden meestal gevuld met pruimen, maar je kunt ook andere vruchten zoals abrikozen of kersen gebruiken.

Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: grote kookpot, kom
Vegatip: maak vegetarische knedle met een vulling van appel of perzik.

Knedle ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram aardappelen
  • 200 gram bloem
  • Snufje zout
  • 12 pruimen
  • Suiker en kaneel

Knedle recept

  1. Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze zacht zijn, ongeveer 15-20 minuten. Giet af en laat afkoelen.
  2. Prak de gekookte aardappelen fijn in een kom en voeg geleidelijk de bloem toe, tot je een stevig deeg hebt gevormd. Voeg een snufje zout toe.
  3. Verdeel het deeg in gelijke porties en vorm elk stuk deeg tot een kleine platte schijf.
  4. Plaats een pruim in het midden van elke deegschijf en vouw het deeg eromheen, zodat de pruim volledig bedekt is.
  5. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Voeg de knedle toe aan het kokende water en kook ze ongeveer 10 minuten, of tot ze gaan drijven en het deeg gaar is.
  6. Haal de knedle voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat uitlekken.
  7. Bestrooi de knedle met suiker en kaneel en serveer warm als dessert of zoet bijgerecht.

10. Sarma

Gerecht en recept sarma

Sarma, is een traditioneel gerecht uit de Balkan, waaronder Servië, dat bestaat uit gekookte koolbladeren gevuld met een smakelijke mix van gehakt, rijst en kruiden, gestoofd in een rijke tomatensaus. Het is een heerlijk en hartig gerecht dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten.

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote kookpot, koekenpan
Vegatip: maak vegetarische sarma met een vulling van champignons, rijst en gemengde groenten.

Sarma ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 grote kool (bij voorkeur witte kool)
  • 500 gram gehakt (rundvlees of een mengsel van rund- en varkensvlees)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram rijst
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 eetleper paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper
  • Zure room

Sarma recept

  1. Verwijder voorzichtig de buitenste bladeren van de kool en blancheer de hele kool in een grote pan met kokend water tot de bladeren zacht zijn en gemakkelijk loslaten, ongeveer 10 minuten. Laat uitlekken en afkoelen.
  2. Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool en snijd de harde stengels weg.
  3. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  4. Voeg het gehakt toe aan de pan en bak tot het bruin is.
  5. Voeg de ongekookte rijst, tomatenblokjes, paprikapoeder, gedroogde tijm, zout en peper toe aan het gehaktmengsel. Roer goed door.
  6. Leg een koolblad plat op een werkblad en leg een beetje van het gehakt-rijstmengsel in het midden.
  7. Vouw de zijkanten van het koolblad naar binnen en rol het blad strak op, zodat de vulling goed is ingesloten.
  8. Herhaal dit proces met de overgebleven koolbladeren en gehakt-rijstmengsel.
  9. Leg de opgerolde koolbladeren in een grote kookpot en bedek met een laagje tomatensaus.
  10. Breng de sarma aan de kook, zet het vuur laag en laat sudderen gedurende 1,5-2 uur, of tot de koolbladeren zacht zijn en de vulling gaar is.
  11. Serveer de sarma warm, gegarneerd met een lepel zure room.

11. Pljeskavica

Pljeskavica is een iconisch gerecht uit de Balkan en is een soort gegrilde gehaktbal, vaak geserveerd in een plat broodje en gegarneerd met verschillende toppings zoals ui, kaas, ajvar en sla. Het is een favoriet bij zowel locals als toeristen en staat bekend om zijn sappigheid en smaakvolle kruiden.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: grillpan
Vegatip: maak vegetarische pljeskavica met een combinatie van bonen, groenten en kruiden, gevormd tot burgers en gegrild.

Pljeskavica ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper
  • Platte broodjes
  • Toppings naar keuze (ui, kaas, ajvar, sla, tomaat, etc.)

Pljeskavica recept

  1. Meng het rundergehakt in een kom met de fijngehakte ui, knoflook, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper. Kneed goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  2. Verdeel het gehaktmengsel in gelijke porties en vorm ze tot platte burgers.
  3. Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en vet lichtjes in met olie.
  4. Leg de pljeskavica-burgers in de grillpan en bak aan elke kant ongeveer 5-6 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Halveer de platte broodjes en leg een pljeskavica-burger op elke helft.
  6. Garneer met toppings naar keuze, zoals gesneden ui, plakjes kaas, ajvar, sla en tomaat.
  7. Plaats de bovenkant van het broodje op de burgers en serveer direct.

12. Krofne

Gerecht en recept krofne

Krofne zijn heerlijke gefrituurde deegballetjes, vergelijkbaar met donuts, die vaak worden gevuld met jam, chocolade of vanillecrème en worden bestrooid met poedersuiker. Ze zijn populair als dessert of als zoete traktatie bij speciale gelegenheden.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: frituurpan
Vegatip: maak vegetarische Krofne met plantaardige melk en vervang eieren door een geschikt veganistisch alternatief.

Krofne ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 ml melk
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel suiker
  • Snufje zout
  • 7 gram droge gist
  • 2 eieren
  • 500 gram bloem
  • Plantaardige olie (om te frituren)
  • Jam, chocolade of vanillecrème
  • Poedersuiker

Krofne recept

  1. Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm. Voeg de boter, suiker en zout toe en roer tot de boter is gesmolten. Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauwwarm.
  2. Los de droge gist op in de lauwwarme melk en laat 5 minuten staan, tot het mengsel begint te schuimen.
  3. Klop de eieren los in een kom en voeg toe aan het gistmengsel.
  4. Voeg geleidelijk de bloem toe en kneed tot een zacht deeg.
  5. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats, of tot het in volume is verdubbeld.
  6. Verhit de plantaardige olie in een frituurpan tot 180°C.
  7. Vorm kleine balletjes van het gerezen deeg en druk ze plat tot schijven. Leg een kleine hoeveelheid jam, chocolade of vanillecrème op het midden van een schijfje en bedek met een ander schijfje. Druk de randen goed samen om de vulling te sluiten.
  8. Frituur de krofne in batches in de hete olie tot ze goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  9. Laat de gefrituurde krofne uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

13. Urnebes

Urnebes is een pittige en smaakvolle Servische salade gemaakt van gefermenteerde kaas, paprika, knoflook en hete pepers. Het is een populaire bijgerecht dat vaak wordt geserveerd bij gegrild vlees of als smeersel op brood.

Bereidingstijd: 15 minuten
Keukenspullen: kom
Vegatip: urnebes kan vegetarisch zijn, maar controleer de ingrediënten van de kaas om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor vegetariërs.

Urnebes ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 gram gefermenteerde kaas (bijvoorbeeld feta of sirene)
  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tot 3 hete pepers (bijvoorbeeld jalapeñoof habanero)
  • 2 eetlepels gehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Urnebes recept

  1. Meng de verkruimelde gefermenteerde kaas, fijngehakte rode paprika’s, knoflook, hete pepers en gehakte verse peterselie in een kom.
  2. Voeg olijfolie toe aan de mengkom en roer goed door tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd.
  3. Proef en breng op smaak met zout en peper naar wens.
  4. Laat de urnebes minstens 15 minuten rusten in de koelkast voordat je hem serveert, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  5. Serveer de urnebes als bijgerecht bij gegrild vlees, als smeersel op brood of als onderdeel van een Mezze-plateau.

14. Vanilice

Gerecht en recept vanilice

Vanilice zijn heerlijke Servische koekjes die bestaan uit twee zachte en boterachtige koekjes met daartussen een laagje vanillecrème. Ze worden vaak geserveerd als zoete traktatie bij speciale gelegenheden zoals feestdagen en familiebijeenkomsten.

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: bakplaat, bakpapier, kom
Vegatip: vanilice kan veganistisch zijn als je boter vervangt door een geschikt veganistisch alternatief en eieren vervangt door een ei-vervanger.

Vanilice ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de koekjes:

  • 200 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 theeleper vanille-extract
  • 300 gram bloem
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 100 gram boter
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Vanilice recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. In een kom, klop de boter en poedersuiker samen tot een licht en luchtig mengsel.
  3. Voeg het ei en vanille-extract toe aan het botermengsel en klop tot alles goed gecombineerd is.
  4. Voeg geleidelijk de bloem toe aan het mengsel en kneed tot een zacht deeg.
  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van ongeveer 0,5 cm.
  6. Gebruik een koekjesvorm om kleine koekjes uit te steken en leg ze op de voorbereide bakplaat.
  7. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
  8. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Voor de vulling:

  1. In een kom, klop de boter en poedersuiker samen tot een glad mengsel.
  2. Voeg het vanille-extract toe en meng goed door.
  3. Smeer een kleine hoeveelheid van de vulling op de onderkant van een koekje en druk er voorzichtig een ander koekje bovenop om een sandwich te vormen.
  4. Herhaal dit proces met de rest van de koekjes en vulling.

15. Kačamak

Kačamak is een traditioneel Servisch gerecht dat lijkt op polenta en gemaakt is van maïsmeel en kaas. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij vleesgerechten of als hoofdgerecht met toevoeging van verschillende toppings zoals zure room, spekjes of gebakken ui.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: steelpan, roerlepel
Vegatip: maak veganistische Kačamak door plantaardige kaas te gebruiken en zure room te vervangen door een zuivelvrije optie.

Kačamak ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 ml water
  • 250 gram maïsmeel (polenta)
  • 100 gram kaas
  • Zout
  • Optionele toppings: zure room, gebakken spekjes, gebakken ui

Kačamak recept

  1. Breng het water aan de kook in een steelpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg geleidelijk het maïsmeel toe aan het kokende water terwijl je continu roert met een roerlepel om klontjes te voorkomen.
  3. Blijf roeren tot het mengsel begint te verdikken en de maïsmeel volledig is opgenomen.
  4. Voeg de verkruimelde kaas toe aan de pan en blijf roeren tot de kaas volledig gesmolten is en het mengsel een gladde consistentie heeft.
  5. Breng op smaak met zout naar wens.
  6. Haal de pan van het vuur en laat de kačamak nog een paar minuten rusten voordat je hem serveert, zodat hij iets kan opstijven.
  7. Serveer de kačamak warm als bijgerecht bij vleesgerechten, of als hoofdgerecht met je favoriete toppings zoals zure room, gebakken spekjes of gebakken ui.

16. Servische Pilav

Servische pilav is een klassiek gerecht dat bestaat uit gestoomde rijst gekookt in een smakelijke bouillon, vaak geserveerd met stukjes vlees zoals kip, rundvlees of lamsvlees, en gegarneerd met gehakte peterselie of geroosterde amandelen.

Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: grote kookpot met deksel
Vegatip: maak vegetarische Servische Pilav door groentebouillon te gebruiken en stukjes groenten zoals wortel, paprika en champignons toe te voegen.

Servische Pilav ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram rijst
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepels olijfolie
  • Optioneel: stukjes kip, rundvlees of lamsvlees
  • Zout en peper
  • Gehakte peterselie of geroosterde amandelen

Servische Pilav recept

  1. Verhit de olijfolie in een grote kookpot op middelhoog vuur en fruit de fijngehakte ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
  2. Voeg eventueel stukjes vlees toe aan de pot en bak tot ze goudbruin zijn.
  3. Voeg de rijst toe aan de pot en roer goed door tot de rijst glanst van de olie en volledig bedekt is.
  4. Giet de kippenbouillon in de pot en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pot af en laat sudderen tot de rijst gaar is en de bouillon is opgenomen, ongeveer 15-20 minuten.
  5. Haal de pot van het vuur en laat de pilav nog 5 minuten rusten met het deksel erop.
  6. Breng op smaak met zout en peper naar wens.
  7. Serveer de Servische pilav warm, gegarneerd met gehakte peterselie of geroosterde amandelen.

17. Uštipci

Gerecht en recept Uštipci

Uštipci zijn zachte en luchtige Servische gefrituurde deegballetjes, vergelijkbaar met donutsgaten, die vaak worden geserveerd als bijgerecht of als hartige snack. Ze kunnen worden gegeten met verschillende sauzen of dips.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: frituurpan, keukenpapier
Vegatip: Uštipci kan veganistisch zijn als je plantaardige melk en geen eieren gebruikt voor het deeg.

Uštipci ingrediënten (voor 4 personen)

  • 250 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 200 ml melk
  • Plantaardige olie (om te frituren)

Uštipci recept

  1. Meng de bloem, bakpoeder en een snufje zout in een kom.
  2. Voeg het ei toe aan de kom en meng goed door.
  3. Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren, tot je een dik, glad deeg hebt.
  4. Verhit de plantaardige olie in een frituurpan tot 180°C.
  5. Schep kleine porties van het deeg met een lepel en laat ze voorzichtig in de hete olie vallen.
  6. Frituur de uštipci in batches tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  7. Haal de gefrituurde uštipci uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
  8. Serveer de uštipci warm als bijgerecht of snack, eventueel met je favoriete saus of dip.

18. Palačinke (Palatschinke)

Palačinke zijn dunne en lichte Servische pannenkoeken die lijken op Franse crêpes en vaak worden geserveerd met verschillende zoete of hartige vullingen. Ze zijn geliefd bij zowel kinderen als volwassenen en kunnen worden genoten als ontbijt, dessert of snack.

Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: koekenpan, spatel
Vegatip: maak veganistische palačinke (palatschinke) door plantaardige melk te gebruiken en eieren te vervangen door een geschikt veganistisch alternatief.

Palačinke (palatschinke) ingrediënten (voor 4 personen)

  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 400 ml melk
  • Snufje zout
  • Boter of olie
  • Optionele vullingen: jam, Nutella, vers fruit, slagroom, kaas, ham

Palačinke (palatschinke) recept

  1. Meng de bloem, eieren, melk en een snufje zout in een kom tot een glad beslag.
  2. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olie toe om de pan in te vetten.
  3. Giet een dun laagje beslag in de hete pan en draai de pan rond zodat het beslag gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt.
  4. Bak de palačinke aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 1-2 minuten per kant.
  5. Herhaal dit proces met de rest van het beslag.
  6. Vul de palačinke met je favoriete vullingen, zoals jam, Nutella, vers fruit, slagroom, kaas of ham.
  7. Rol de palačinke op of vouw ze dubbel en serveer ze warm.

19. Čvarci

Čvarci zijn knapperige en smaakvolle Servische snacks gemaakt van varkensvet en vleesresten, vaak geserveerd als bijgerecht of als topping op brood. Ze zijn geliefd om hun rijke smaak en knapperige textuur en worden vaak gegeten bij het drinken van bier of sterke drank.

Bereidingstijd: 2 uur
Keukenspullen: kookpot, zeef, bakplaat
Vegatip: Čvarci zijn niet geschikt voor vegetariërs vanwege hun vlees- en vetinhoud.

Čvarci ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram varkensvet en vleesresten (bijvoorbeeld buikspek)
  • 250 ml water
  • Zout

Čvarci recept

  1. Snijd het varkensvet en vleesresten in kleine blokjes.
  2. Doe de blokjes vet en vlees in een kookpot en voeg het water toe.
  3. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen op laag vuur tot het vet volledig gesmolten is en het vlees knapperig is, ongeveer 1-2 uur.
  4. Zeef het mengsel om het vloeibare vet van de vaste stukjes vlees te scheiden.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Verdeel de vaste stukjes vlees gelijkmatig over de bakplaat en bestrooi met zout naar smaak.
  7. Bak de Čvarci in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 15-20 minuten.
  8. Laat de Čvarci afkoelen op de bakplaat voordat je ze serveert.
  9. Serveer de Čvarci als knapperige en smaakvolle snack bij het drinken van bier of sterke drank.

20. Pogača

Gerecht en recept Pogača

Pogača is een traditioneel Servisch brood dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en feesten. Het is een zacht en luchtig brood met een knapperige korst en kan worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals kaas, spek, ui of kruiden.

Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: mengkom, bakplaat, bakpapier
Vegatip: maak vegetarische Pogača door de vulling te vervangen door groenten, kruiden of kaas.

Pogača ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 250 ml lauwwarm water
  • 60 ml olie

Pogača recept

  1. Meng de bloem, droge gist, suiker en zout in een mengkom.
  2. Voeg geleidelijk het lauwwarme water en de olie toe aan het bloemmengsel en kneed tot een zacht deeg.
  3. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen op een warme plaats tot het in volume is verdubbeld, ongeveer 1 uur.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Verdeel het deeg in gelijke delen en rol elk deel uit tot een cirkel van ongeveer 1 cm dik.
  6. Leg de deegcirkels op de voorbereide bakplaat en druk eventueel de vulling naar keuze in het deeg.
  7. Bak de pogača in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 20-25 minuten.
  8. Laat de pogača afkoelen op een rooster voordat je hem serveert.
  9. Serveer de pogača warm als bijgerecht of als onderdeel van een feestelijke maaltijd.

Met pogača ronden we onze lijst met Servisch eten af. Is er een gerecht die eigenlijk echt niet mag ontbreken of wil je graag jouw favoriete Servische gerecht delen? Laat dan zeker een reactie achter!

Wil je graag meer recepten uit de Balkan ontdekken? Neem dan een kijkje tussen de keukens van de Balkan!

Veelgestelde vragen Servisch eten

Tot slot beantwoorden we nog een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot Servisch eten. Heb je zelf nog een vraag over Servisch eten? Stel die dan gerust in de reacties hieronder!

Wat is typisch Servisch eten?

Typisch Servisch eten omvat gerechten zoals ćevapčići, burek, ajvar, sarma, pljeskavica en nog veel meer. Deze gerechten zijn vaak hartig en rijk van smaak, en worden vaak geserveerd met bijgerechten zoals brood, kaas en salades.

Waarom eten Serviërs zoveel vlees?

Vlees speelt een belangrijke rol in Servisch eten vanwege de lange traditie van veeteelt en de overvloedige beschikbaarheid van vleesproducten. Bovendien worden vleesgerechten vaak beschouwd als een teken van gastvrijheid en worden ze genoten bij speciale gelegenheden en feesten.

Eten Serviërs aardappelen?

Ja, aardappelen zijn een veel voorkomend ingrediënt in Servisch eten en worden op verschillende manieren bereid, zoals gebakken, gekookt, gestoomd of als onderdeel van stoofschotels en ovenschotels.

Hoeveel kost een maaltijd in Servië?

De kosten van een maaltijd in Servië variëren afhankelijk van het restaurant en de locatie, maar over het algemeen zijn de prijzen redelijk betaalbaar in vergelijking met West-Europese landen. Een eenvoudige maaltijd in een lokaal restaurant kan variëren van €5 tot €10 per persoon.

Wat eten Serviërs als ontbijt?

Serviërs eten vaak een stevig ontbijt bestaande uit brood, kaas, vleeswaren, eieren, yoghurt en jam

Zijn Serviërs vegetarisch?

Hoewel vlees een belangrijk onderdeel is van Servisch eten, zijn er ook veel vegetarische gerechten te vinden, vooral gebaseerd op groenten, peulvruchten en granen. Vegetarisme wordt steeds populairder in Servië, en veel restaurants bieden nu vegetarische opties aan op hun menu’s.

Wat zijn Servische desserts?

Servische desserts omvatten een breed scala aan zoete lekkernijen, zoals baklava (een zoet gebak van filodeeg, noten en siroop), vanilice (koekjes met vanillecrème), palacinke (pannenkoeken met verschillende vullingen) en krempita (een luchtige custardtaart). Deze desserts worden vaak genoten na de maaltijd of bij speciale gelegenheden.

Is Servisch eten pittig?

Over het algemeen is Servisch eten niet bijzonder pittig. Hoewel sommige gerechten kruiden bevatten, zoals paprikapoeder en hete pepers, zijn de smaken over het algemeen mild en goed gebalanceerd.

Met deze heerlijke Servische gerechten en antwoorden op veelgestelde vragen kun je de smaken en tradities van Servië ervaren, waar je ook bent. Geniet van het koken en laat je smaakpapillen verwennen door de rijke culinaire cultuur van dit prachtige land!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter!