Nationaal Museum van Servië. Mensen lopen op het Republieksplein in Belgrado
Home » Een dag in het Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Het Nationaal Museum van Servië (Narodni Muzej), gelegen in het hart van Belgrado, is een waar cultureel juweel. Het is het grootste en oudste museum van Servië en bevat 400.000 kunstwerken en er zijn 34 collecties. Alleen het gebouw zelf al is een prachtig voorbeeld van de Byzant-Servische stijl! Bovendien bevat het niet alleen Servische kunstwerken, maar ook een grote collectie Europese kunst.

Het is in de loop van zijn geschiedenis vele malen verhuisd in Servië en ligt nu dus in het culturele en politieke hart van de Servische hoofdstad Belgrado. Door een bezoek aan het Nationaal Museum kun je meer te weten komen over de turbulente en dramatische geschiedenis van Servië en genieten van meesterwerken uit de Europese kunst.

Geschiedenis van Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Het Nationaal Museum bevindt zich in het hart van Belgrado, op het voornaamste stadsplein, het Plein van de Republiek (Trg republike). Dit imposante gebouw werd in 1903 ontworpen door de architecten Andra Stevanović en Nikola Nestorović en oorspronkelijk opgericht om te dienen als het onderkomen voor het Directoraat van de Schatkamer.

Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de monumentale openbare paleizen die aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden gebouwd. Wat betreft de stijl vertegenwoordigt het een vorm van academisch eclecticisme, met opvallende neorenaissance architectonische kenmerken. Zowel de gevel als het interieur werden ontworpen door Franja Valdman. In 1930 werd het atrium (oorspronkelijk bekend als de tegenzaal) en bepaalde delen van het gebouw aan de Laza Paču-straat toegevoegd.

Oprichting van het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum werd op 10 mei 1844 opgericht als het Servisch Museum (Muzeum serbski) door een besluit van de minister van Onderwijs, Jovan Sterija Popovic. Het primaire doel van dit museum was om oude artefacten op één locatie te verzamelen en te behouden voor toekomstige generaties.

In de vroege jaren van zijn bestaan, diende het niet alleen als een instelling voor conservering, maar ook als een wetenschappelijk onderzoekscentrum dat een cruciale rol speelde bij het vormgeven van de nationale identiteit en de ontwikkeling van erfgoedbescherming in Servië. Hierdoor groeide het Nationaal Museum al snel uit tot de officiële vertegenwoordiger van de staat en de samenleving, wat de kracht van cultuur en musea in Servië bevestigde.

De actieve verzameling en onderzoekswerkzaamheden werden al snel gecombineerd. Daardoor veranderde het museum van een eenvoudige bewaarplaats van het verleden naar een interactieve tentoonstellingsruimte.

Verhuizingen van het Nationaal Museum

In de periode tussen de twee wereldoorlogen onderging het museum aanzienlijke veranderingen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de collectiestukken tijdelijk ondergebracht in een privéwoning en later geplunderd door soldaten tijdens de Oostenrijks-Hongaarse bezetting van Belgrado.

In het tussenoorlogse tijdperk werd de collectie in een gehuurd gebouw bewaard. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte de collectie aan ernstige schade tijdens Duitse bombardementen op Belgrado in april 1941. Wel leed het schade door geallieerde bombardementen in 1944.

Na de communistische overname van Belgrado verhuisde het museum naar de huidige locatie, het Nieuwe Paleis, dat ooit eigendom was van de Servische koninklijke familie en later een bank. Omdat de collecties maar liefst elf keer werden verhuisd sinds de oprichting in 1844, kreeg het museum toestemming om het huidige gebouw te gebruiken. Het museum onderging een uitgebreide renovatie tussen 2008 en 2018. Enkele van de meest waardevolle meesterwerken in het museum werden geschonken door leden van de voormalige Servische koninklijke familie.

Dit alles heeft het Nationaal Museum van Servië in Belgrado omgevormd tot een belangrijk centrum voor communicatie en kennisverspreiding. Belangrijk is ook dat het museum open, dynamisch en toegankelijk is geworden.

Wat te zien in het Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Als je hebt besloten om het museum aan je lijst van must-see attracties in Belgrado toe te voegen, zul je een opmerkelijke archeologische collectie ontdekken.

Borstbeeld in Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Romeinse, Griekse en Byzantijnse artefacten

Deze collectie omvat voornamelijk Romeinse, Griekse en Byzantijnse artefacten. Binnen deze indrukwekkende verzameling vind je onder andere een prachtig borstbeeld van de Romeinse keizers Diocletianus en Marcus Aurelius. Maar ook een schitterende verzameling oude Romeinse en Griekse munten, waaronder enkele die zijn uitgegeven door Alexander de Grote.

Het museum beschikt ook fraaie voorbeelden van wapens en wapenuitrustingen uit de klassieke oudheid. Bovendien heeft het een opmerkelijke verzameling oude Egyptische artefacten, waaronder een sarcofaag en een mummie.

Europese collecties

Daarnaast herbergt het Nationaal Museum van Servië ook ’s werelds meest uitgebreide collectie Servische kunst en collecties uit alle belangrijke Europese landen.

Zo vind je binnen de Middeleeuwse collectie talloze belangrijke objecten uit de Servische geschiedenis, toen de Serviërs een prominente rol speelden in Oost-Europa. Daarnaast zijn er prachtige voorbeelden van middeleeuwse iconen en geïllumineerde manuscripten.

Verder omvat de museumcollectie een uitgebreide selectie Italiaanse renaissancekunst, met meesterwerken van kunstenaars als Rafaël en Titiaan. De Nederlandse en Vlaamse collectie bevat eveneens vele meesterwerken, waaronder een van de grootste werken van Peter Paul Rubens. Daarnaast tref je er een prachtige verzameling Russische en Engelse kunst aan.

Verder is ook de Franse kunst goed vertegenwoordigt in het Servisch museum. Vooral de impressionisten met werken van kunstenaars als Edgar Degas, Claude Monet en Pablo Picasso. Binnen de museummuren schittert ook een bijzonder fraai werk van El Greco, samen met een uitgebreide Japanse kunstcollectie bestaande uit tekeningen, prenten en schilderijen van kunstenaars als Kunisada en Toyokuni.

Belangrijkste schilderijen in het Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Vrouw bij schilderijen in het Nationaal Museum van Servië in Belgrado

1300

 • Madonna met kind op de troon door Paolo Veneziano (1355, olieverf op doek)
 • Madonna met Christus op de troon door Paolo di Giovanni Fei (1390, olieverf op doek)

1400

 • Heilige pelgrim en de heilige Sebastiaan door Vittore Carpaccio (1495)
 • Aanbidding van het Christuskind door Lorenzo di Credi (1487, olieverf op doek)

1500

 • Madonna met Christus en kleine Johannes (jaren 1500, toegeschreven aan Rafaël)
 • Portret van Catharina van Oostenrijk door Titiaan (1556, olieverf op doek)

1600

 • Diana presenteert de vangst naar Pan door Peter Paul Rubens (1615, olieverf op doek)
 • De muzieklessen door Frans van Mieris de Oude (1650, olieverf op doek)

1700

 • De trap van het park van het Farnese paleis door Hubert Robert (1770, olieverf op doek)

1800

 • Kathedraal van Rouen door Claude Monet (1892, olieverf op doek)
 • Portret van Karageorge door Vladimir Borovikovsky (1816, olieverf op doek)
 • Tahitiaans meisje door Paul Gauguin (1886, olieverf op doek)
 • Place du Theatre Francais: Zoneffect door Camille Pissarro (1898, olieverf op doek)

Is het de moeite waard om het Nationaal Museum van Servië in Belgrado te bezoeken?

Ja, het is zeker de moeite waard om het Nationaal Museum van Servië in Belgrado te bezoeken! Zoals hierboven genoemd, herbergt het museum een indrukwekkende collectie van artefacten die de rijke geschiedenis van Servië en Europese kunst in de loop van de eeuwen weerspiegelen.

De variëteit en kwaliteit van de collecties, waaronder meesterwerken van internationaal bekende kunstenaars, maken het museum een fascinerende bestemming voor kunstliefhebbers en geschiedenisfanaten.

Daarnaast biedt het museum inzicht in de culturele diversiteit en invloeden die Servië hebben gevormd en geven de tentoongestelde stukken een boeiend beeld van de Europese kunstgeschiedenis.

Praktische informatie Nationaal Museum van Servië

Standbeeld van Prins Mihailo Obrenovic en Nationaal Museum van Servië in Belgrado

Tot slot hebben we nog wat praktische informatie over het Nationaal Museum van Servië in Belgrado op een rijtje gezet:

Het adres van Nationaal Museum van Servië

Het adres van het Nationaal Museum is: Trg republike 1a, Stari grad, 11000 Belgrado, Servië.

Openingstijden Nationaal Museum van Servië

De openingstijden van het Nationaal Museum van Servië in Belgrado zijn:

 • Dinsdag: 10:00 – 18:00
 • Woensdag: 10:00 – 18:00
 • Donderdag: 10:00 – 20:00
 • Vrijdag: 10:00 – 18:00
 • Zaterdag: 10:00 – 20:00
 • Zondag: 10:00 – 18:00
 • Maandag: gesloten

Ticketprijzen Nationaal Museum van Servië

Let op, want de ticketprijzen verschillen bij het Nationaal Museum. Kijk dus goed voor welke categorie je in aanmerking komt:

 • 300 RDS voor de permanente collectie
 • 500 RDS voor tijdelijke tentoonstelling
 • 600 RDS voor zowel permanente collectie als tijdelijke tentoonstelling
 • 50% korting voor studenten
 • Gratis voor kinderen tot 7 jaar (elke dag)
 • Gratis voor iedereen op zondag

Gebruik de volgende valuta converter om de actuele wisselkoers tussen de Servische Dinar en de euro te bekijken:

Hoe bereik je het Nationaal Museum van Servië?

Het Nationaal Museum ligt in het centrum van Belgrado, op het belangrijkste stadsplein, Trg Republike. Je kunt het museum bereiken met het openbaar vervoer of met je eigen vervoer.

Openbaar vervoer naar het museum

Het Nationaal Museum van Servië is bereikbaar via de volgende opties in het openbaar vervoer:

Station Trg Republike

 • Bussen: 24, 26, 27, 27E, 31, 32E, 35, 37, 43, 44, 96
 • Trolleybussen: 19, 21, 22, 22Л (22L), 28, 29, 41
 • Minibussen: E2, E8

Stations Omladine & Skadarska

 • Bussen: 16, 58, 95
 • Minibus: E6

Parkeergelegenheid

Het museum heeft geen eigen parkeergarage. Wel zijn er een paar stadsgarages in de buurt:

 • Obilićev Venac
 • Zeleni Venac
 • Rajićeva
 • Hotel Hilton

Parkeerplaatsen voor fietsen zijn te vinden op verschillende locaties in de buurt van het museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *