Meren van Albanië
Home » Dit zijn de 5 mooiste meren in Albanië

Wist je dat Albanië meer dan 240 natuurlijke en maar liefst 800 kunstmatige meren heeft? En geloof ons, daar zitten echt een paar pareltjes tussen!

Een aantal van deze meren zijn zo belangrijk, zowel historisch als natuurlijk, dat ze zelfs door UNESCO zijn erkend als Werelderfgoed. Dat maakt ze echte must-visits tijdens jouw bezoek aan Albanië!

Ontdek hieronder welke meren van Albanië je zeker niet mag missen tijdens je volgende avontuur:

5 mooiste meren van Albanië

Hoewel de meeste mensen denken aan Tirana en de Albanese Rivièra als toeristische trekpleisters, bieden de prachtige meren in Albanië ook geweldige vakantieopties.

Ondanks dat er meer dan duizend meren zijn in Albanië, zijn er weinig die historische of ecologische waarde hebben. Toch hebben sommige meren een unieke charme.

Denk bijvoorbeeld aan het bekende Meer van Ohrid, het Meer van Shkodër, het Meer van Butrint en de twee meren van Prespa. Deze Albanese meren zijn fantastische plekken om te bezoeken.

1. Meer van Ohrid

Meer van Ohrid in Albanië

Verscholen tussen Albanië en Noord-Macedonië, vind je het betoverende Meer van Ohrid. Een echt juweeltje in de Balkan! Met zijn maximale diepte van 288 meter en gemiddelde diepte van 155 meter, is het bovendien het diepste meer in de omgeving. Ook behoort het daarmee tot de diepste meren van Europa.

Maar wat het Meer van Ohrid echt bijzonder maakt, is zijn ouderdom. Het bestaat namelijk al vijf miljoen jaar! Hiermee is het niet alleen een van Europa’s oudste meren, maar behoort het ook tot de oudste ter wereld, samen met meren als het Baikalmeer en het Tanganyikameer.

Bootje vaart in Ohrid Meer in Albanië

Verder is het Meer van Ohrid rijk aan biodiversiteit, met maar liefst 200 inheemse soorten. Van klein plankton tot indrukwekkende roofvissen en allerlei interessante waterdieren. In verhouding tot zijn oppervlakte is dit meer misschien wel het meest diverse ter wereld.

Terwijl de unieke mix van geschiedenis en biodiversiteit ervoor heeft gezorgd dat het Meer van Ohrid op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, zien sommige het ook wel als een levendig laboratorium voor biologen en wetenschappers!

Hoe bereik je het Meer van Ohrid?

Wil je graag deze unieke bestemming in Albanië ontdekken? Dan zijn er verschillende steden langs de oever die als een perfecte uitvalsbasis dienen:

 • Shkodër naar Meer van Ohrid: 210 kilometer / 3 uur en 30 minuten
 • Tirana naar Meer van Ohrid: 110 kilometer / 2 uur
 • Skopje naar Meer van Ohrid: 170 kilometer / 2 uur en 45 minuten
 • Durrës naar Meer van Ohrid: 145 kilometer / 2 uur en 30 minuten
 • Sarandë naar Meer van Ohrid: 285 kilometer / 5 uur

2. Meer van Prespa (en Kleine Prespameer)

Uitzicht op Meer van Prespa en Kleine Prespameer in Albanië

Het Meer van Prespa, gelegen op de grens van Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland, is een ander juweel van het reservaat Ohrid-Prespa.

Binnen het Prespa Nationaal Park op Albanees grondgebied wordt het Prespameer gekoesterd als een toevluchtsoord voor een diverse mix van planten en dieren. Er zijn maar liefst 1100 verschillende plantensoorten die bijdragen aan zijn schoonheid en ecologische waarde.

Verder vind je vlak bij het Meer van Prespa ook het Kleine Prespameer, op de grens tussen Albanië en Griekenland. En ondanks zijn naam, staat het Kleine Prespameer bekend als een van de hoogste meren van Albanië en de Balkan. Het is vooral beroemd vanwege de grootste kolonie Dalmatische pelikanen ter wereld, een zeldzaam gezicht dat vele vogelliefhebbers en natuurliefhebbers aantrekt.

Water van Meer van Prespa en Kleine Prespameer in Albanië

Daarnaast trekken deze Albanese tweelingmeren veel avonturiers aan met tal van buitenactiviteiten. Ga bijvoorbeeld vissen, wilde dieren spotten, wandelen of fietsen in de prachtige omgeving.

En in tegenstelling tot het drukkere Ohrid-Meer, bieden het Meer van Prespa en het Kleine Prespameer een afgelegen en rustige toevluchtsoord wanneer je op zoek bent naar een sereniteit in de natuur.

Hoe bereik je het Meer van Prespa?

Als je het Meer van Prespa wilt bezoeken, kun je dat makkelijk doen vanuit verschillende steden in de buurt:

 • Tirana naar Meer van Prespa: 180 kilometer / 3 uur en 15 minuten
 • Shkodër naar Meer van Prespa: 280 kilometer / 4 uur en 45 minuten
 • Pogradec naar Meer van Prespa: 55 kilometer / 1 uur en 15 minuten
 • Skopje naar Meer van Prespa: 230 kilometer / 3 uur en 15 minuten
 • Durrës naar Meer van Prespa: 215 kilometer / 3 uur en 45 minuten

3. Meer van Shkodër

Uitzicht op Meer van Shkodër in Albanië

Gelegen in het noordwesten van Albanië, vlak bij de grens met Montenegro, vind je het schitterende Meer van Shkodër. Dit meer, ook bekend als het Shkodra Meer of Scutari Meer, ligt naast het charmante stadje Shkodër aan de zuidoostelijke oever.

Het Meer van Shkodër is het grootste meer van Zuid-Europa en dat maakt het extra bijzonder. Ook zijn de natuurlijke schoonheid en ecologische waarde van dit meer zeer indrukwekkend. Om die reden is het aan de Montenegrijnse kant een nationaal park en het Albanese deel is een RAMSAR-gebied en natuurreservaat.

Het Shkodër-Meer is niet alleen populair vanwege zijn uitgestrekte wateroppervlak, maar ook door de rijke biodiversiteit. Zo zit het meer vol met leven, met veel verschillende vissoorten zoals paling, alver en karper.

Daarnaast is het een toevluchtsoord voor meer dan 270 vogelsoorten. Je ziet hier bijvoorbeeld prachtige pelikanen, reigers en aalscholvers vliegen. Daarom is het een van de belangrijkste vogelreservaten van Europa, wat natuurliefhebbers en vogelaars van over de hele wereld aantrekt.

Rondom het Meer van Shkodra vind je weelderig groen en een schat aan cultureel erfgoed. Bovendien zijn er tal van activiteiten voor de avonturiers onder ons. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk varen op het kalme water, vissen, wandelen, kamperen en fietsen door het prachtige landschap.

Tot slot is de stad Shkodër ook zeker een bezoek waard. Hier barst het van de historische charme en culturele hoogtepunten. Bezoek bijvoorbeeld de loodmoskee, de Mesi Bridge, de kathedraal van Shkodër en het beroemde kasteel van Rozafa.

Hoe bereik je het Meer van Shkodër?

Als je het Meer van Shkodër wilt bezoeken, kun je dat makkelijk doen vanuit verschillende steden in de buurt:

 • Tirana naar Meer van Shkodër: 105 kilometer / 1 uur en 45 minuten
 • Skopje naar Meer van Shkodër: 340 kilometer / 4 uur en 15 minuten
 • Podgorica naar Meer van Shkodër: 30 kilometer / 30 minuten
 • Durrës naar Meer van Shkodër: 110 kilometer / 1 uur en 45 minuten

4. Meer van Butrint

Uitzicht op Meer van Butrint in Albanië

En heb je al gehoord van het verborgen pareltje in het uiterste zuidwesten van Albanië: het Meer van Butrint?

Deze zoutwaterlagune ligt op slechts 10 kilometer afstand van het bruisende Sarandë, en wordt omarmd door de Ionische Zee. Met weelderige groene heuvels rondom en rotsachtige oevers, is deze plek een perfecte mix van zoetwaterwetlands en zoetwatermoerassen.

Wist je dat het zelfs een internationaal erkend RAMSAR-gebied is? Dat betekent dat het een wereldwijd belangrijk wetland is! Hier vind je dus een overvloed aan planten en dieren, een paradijs voor natuurliefhebbers zoals jij en ik!

Butrint Meer in Albanië

Maar daar blijft het niet bij… Het Butrint Lagoon speelt ook een belangrijke rol in het beroemde Butrint National Park, een ware schat in Albanië. Naast zijn ecologische waarde, herbergt het park ook fascinerende archeologische vondsten van duizenden jaren oud.

Zo laten de ruïnes van Butrint je teruggaan in de tijd met een indrukwekkend Romeins theater, indrukwekkend plein, groot aquaduct, tempels en thermen en nog veel meer. UNESCO heeft dit park in 1992 erkend als Werelderfgoed, waardoor het een absolute must-visit is voor geschiedenisliefhebbers en ontdekkingsreizigers die willen proeven van het verleden.

Hoe bereik je het Meer van Butrint?

Als je het Meer van Butrint wilt bezoeken, kun je dat makkelijk doen vanuit verschillende steden in de buurt:

 • Tirana naar Meer van Butrint: 300 kilometer / 4 uur en 30 minuten
 • Sarandë naar Meer van Butrint: 10 kilometer / 20 minuten
 • Vlorë naar Meer van Butrint: 195 kilometer / 3 uur
 • Durrës naar Meer van Butrint: 165 kilometer / 4 uur

5. Meer van Bovilla

Meer van Bovilla in Albanië

Tot slot het Meer van Bovilla, verstopt in het midden van de natuurlijke schoonheid van Albanië. Dit kunstmatige reservoir, gelegen in het charmante Dajti Nationaal Park, is een ware Albanese schat.

Ondanks de vele natuurlijke meren in Albanië, springt het Bovillameer eruit als een uniek door de mens gemaakt meesterwerk. Het betovert bezoekers met zijn onmiskenbare pracht en is van onschatbare waarde als waterbron voor Tirana, de bruisende Albanese hoofdstad, slechts 19 kilometer naar het zuidwesten.

Deze gunstige ligging maakt het Meer van Bovilla perfect voor een dagje uit. Zowel voor lokale bewoners als toeristen die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Het meer mag dan misschien niet veel verschillende diersoorten hebben, maar zijn charme maakt dat meer dan goed!

De serene wateren, omringd door weelderige begroeiing en heuvels, vormen een prachtig plaatje dat fotografen en natuurliefhebbers onweerstaanbaar vinden.

Bovilla Meer in Albanië

En hoewel zwemmen niet is toegestaan in het Bovillameer, is er genoeg te doen rond het meer. Wandelpaden kronkelen door de omliggende heuvels, bieden mooie uitzichten en laten bezoekers de natuur van dichtbij ervaren. Voor wie op zoek is naar rust, is een picknick in dit landschap een ideale manier om te ontspannen.

Een andere leuke ervaring is het kamperen bij het Meer van Bovilla, waarbij je kunt genieten van de rustige sfeer onder de sterrenhemel van Albanië. En voor de waaghalzen onder ons zijn er tot slot mogelijkheden voor rotsklimmen!

Powered by GetYourGuide

Hoe bereik je het Meer van Bovilla?

Als je het Meer van Bovilla wilt bezoeken, kun je dat makkelijk doen vanuit verschillende steden in de buurt:

 • Tirana naar Meer van Bovilla: 19 kilometer / 45 minuten
 • Shkodër naar Meer van Bovilla: 100 kilometer / 2 uur
 • Pogradec naar Meer van Bovilla: 145 kilometer / 2 uur en 45 minuten
 • Durrës naar Meer van Bovilla: 50 kilometer / 1 uur en 15 minuten
 • Vlorë naar Meer van Bovilla: 170 kilometer / 2 uur en 30 minuten

Conclusie

Albanië is dus werkelijk waar gezegend met enkele van de meest adembenemende meren in Europa. En of je nu op zoek bent naar avontuur, rust of cultuur, de Albanese meren hebben voor ieder wat wils!

Ben je ervan overtuigd dat Albanië je volgende bestemming is? Ga dan nu naar het archief van Albanië voor meer inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *