Rivier stroomt onder de Mesi Bridge
Home » De Mesi Bridge is een verborgen schat in Albanië

Albanië heeft enkele van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de Balkan. Eén van deze juwelen is de Mesi Bridge in de plaats Mes, in de regio Shkodër.

In het Albanees wordt de Mesi Brug ook wel “Ura e Mesit” genoemd, wat vertaald kan worden als “de brug in het midden”.

Laten we eens dieper ingaan op de geschiedenis van deze Mesi Brug, die bezoekers in Albanië al eeuwenlang fascineert!

Oorsprong van de Mesi Bridge

De Mesi Bridge in Mes in Albanië
Xhiro N’Shkodër

De Mesi Bridge is opgericht in de 18e eeuw rond 1770 door Kara Mahmud Bushati, een plaatselijke Ottomaanse heerser.

Het bouwproces verliep in twee fasen. Daarbij werden de centrale boog en de aangrenzende boog eerst gebouwd, waarna later de overige 11 bogen werden toegevoegd.

De brug overspant de rivier de Kir. Daarom diende de brug als belangrijke verbinding tussen de stad Shkodër en de omliggende steden, zoals Drisht.

Ook was het een belangrijk onderdeel van de handelsroute van Shkodër naar Kosovo, dat eeuwenlang een centrum van economische activiteit was vanwege zijn rijke bronnen aan goud en metalen. Daarom was de Mesi Bridge in Albanië duizenden jaren lang van cruciaal belang voor de economie van de regio.

Ook werd de brug gebouwd als onderdeel van de weg die door de Kir-vallei loopt, uiteindelijk naar Pristina.

Meer over de Mesi Brug

Uitzicht op de Mesi Bridge in Albanië
Xhiro N’Shkodër

De Mesi Bridge is 108 meter lang, 3,4 meter breed, 12,5 meter hoog met 13 bogen. Daarmee is het een van de meest indrukwekkende Ottomaanse bruggen in de regio.

Mesi Bridge vandaag de dag

Als monument van de cultuur trekt de Mesi Bridge in Albanië talloze toeristen van over de hele wereld. De architectuur van de brug, met zijn ronde, gladde stenen en stenen platen, fascineert bezoekers. Daarnaast voegt het omringende landschap nog meer schilderachtige schoonheid toe.

Het Albanese Ontwikkelingsfonds heeft 13 miljoen Albanese lek geïnvesteerd om de brug toegankelijk te maken voor toeristen. Terwijl er voorheen geen toegang meer tot de brug was, kun je nu op de brug stappen en hem van dichtbij bekijken.

Ministria e Kulturës investering in Ura e Mesit
Stenen en pad van de Mesi Bridge
Xhiro N’Shkodër

Houd er echter rekening mee dat de brug gevaar kan lopen, omdat hij in de loop der tijd is beschadigd door verwoestende overstromingen. Daardoor heeft het water de bogen aan de rechterkant weggesneden en scheuren veroorzaakt.

Mes en Mesi Bridge bezoeken

Veel toeristen kiezen in de lente en zomer voor de korte fietstocht van Shkodër naar het dorp Mes. Vervolgens genieten ze van het natuurlijke landschap rond de Mesi Bridge, met bergen die de kristalheldere rivier omringen.

Tot slot genieten ze van een verkoelende duik in het frisse water van de rivier!

Mensen zwemmen in de rivier bij de Mesi Bridge
Xhiro N’Shkodër

Ook kun je met de auto vanuit Mes door de Kir-vallei rijden richting Prekal.

Of maak gebruik van excursies naar de Mesi Bridge en Prekal, vanuit bijvoorbeeld Shkodër en Tirana. Deze rondleidingen bieden ruimschoots de gelegenheid om te zwemmen in de rivier en te genieten van het prachtige landschap.

Powered by GetYourGuide

Meer bezienswaardigheden in Albanië ontdekken? Neem dan nu een kijkje in het archief van Albanië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *