UNESCO Biokovo-Imotski Lakes Geopark in Kroatië
Home » Biokovo-Imotski Meren erkend als derde UNESCO Geopark in Kroatië

Kroatië heeft nu een derde UNESCO Wereld Geopark op zijn lijst staan: Biokovo-Imotski Meren. Dit gebeurde nadat de opname van Biokovo-Imotski Lakes onlangs werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de UNESCO raad.

Een tijdje terug, tijdens de 8e sessie in Marrakech op 4 en 5 september 2023, had de UNESCO Global Geoparks Council de nominatie van het geopark Biokovo-Imotski Lakes als UNESCO Geopark goedgekeurd.

En onlangs, op 28 maart 2024, tijdens de 219e zitting van de Uitvoerende Raad van UNESCO in Parijs, werd het derde geopark in Kroatië aangekondigd. Biokovo-Imotski Meren voegt zich bij het rijtje van de drie Kroatische UNESCO geoparks, naast ‘Papuk’ en ‘Vis’.

UNESCO Geoparks in Europa

UNESCO Geopark in Kroatië

In Europa zijn er nu ongeveer 100 UNESCO Global Geoparks, die deel uitmaken van het wereldwijde netwerk ‘UNESCO Global Geoparks’. Dit initiatief heeft als doel het bewustzijn over geologische diversiteit te vergroten en praktijken op het gebied van bescherming, educatie en toerisme te bevorderen.

Het Geopark Biokovo-Imotski Meren is een gebied met een rijk cultureel erfgoed, een fascinerende geschiedenis en een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Het omvat een breed scala aan habitats, planten- en diersoorten. Maar ook een indrukwekkende geologische diversiteit met talrijke formaties die zijn ontstaan in verschillende perioden van de aardgeschiedenis. Het grote potentieel van dit gebied is de reden waarom het Geopark Biokovo-Imotski Meren nu het derde UNESCO Geopark in de Republiek Kroatië is geworden.

“Kroatië staat wereldwijd bekend als een topbestemming voor toeristen vanwege zijn prachtig bewaarde natuur. Het recente nieuws over de opname van het derde Kroatische geologische park op de UNESCO-lijst onderstreept dit nogmaals. Natuurlijke hulpbronnen vormen de kern van elk land, en we mogen trots zijn op de weelde aan flora en fauna in ons land. Het behoud van grote delen van onze natuur, waarvan velen nog ongerept zijn, is iets waar we echt trots op kunnen zijn.”
– Kristjan Staničić, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme.

UNESCO Biokovo-Imotski Meren bezoeken

Imotski bevindt zich in het hart van Dalmatië, dicht bij de grens met Bosnië en Herzegovina. Het ligt op slechts een afstand van zo’n 50 kilometer van populaire bestemmingen zoals Mostar, Međugorje en Omiš. Ook Split is gemakkelijk bereikbaar op een kleine 90 kilometer afstand.

De omgeving van Imotski wordt gekenmerkt door een weelderige vallei met wijngaarden, dichte bossen en het imposante Biokovo-gebergte. Het unieke karstlandschap van Imotski biedt een aantal bijzondere kenmerken. Waaronder maar liefst 11 meren die zinkgaten vormen, ontstaan door het instorten van ondergrondse grotten. De bekendste van deze meren zijn het Rode Meer (Crveno Jezero) en het Blauwe Meer (Modro Jezero).

Andere hoogtepunten zijn de Biokovo-bergketen en de fascinerende karstgrotten die je fantasie prikkelen.

Biokovo-bergketen in Kroatië

Bezoekers van het Kroatische geopark kunnen genieten van avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, fietsen en kajakken. Bovendien kun je de omgeving ontdekken, terwijl je getuige bent van de unieke geologische fenomenen en de rijke biodiversiteit van het gebied.

Het Geologisch Park Biokovo-Imotski Lakes biedt ook educatieve programma’s en rondleidingen om je bewust te maken van de geologische processen en natuurlijke schatten die het park te bieden heeft.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in Kroatië? Volg ons dan op Facebook om altijd up-to-date te blijven en houd regelmatig het overzicht van Kroatië op onze website in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *