Bevind je je in Kosovo en vraag je je af hoe het zit met fooien? Nou, je bent niet de enige! Of je nu geniet van een kopje koffie of de historische plekken van Kosovo verkent, de vraag blijft: hoe geef je correct fooi?
Maak je geen zorgen, want hieronder beantwoorden we die vraag. Zo worden jouw vriendelijke gebaren gewaardeerd en passen ze bovendien bij de lokale cultuur!
In Kosovo is het geven van fooien niet zo’n groot ritueel als in veel andere Europese landen. De meeste mensen zullen niet beledigd zijn als je ervoor kiest om geen fooi te geven. Als je echter van mening bent dat de service die je hebt ontvangen het verdient om gewaardeerd te worden, voel je vrij om een fooi te geven; je zult niemand kwetsen. Ook is het een vriendelijk gebaar, vooral gezien de relatief lage lonen in Kosovo.
Valuta van Kosovo
Voordat we dieper ingaan op de manier van fooi geven in Kosovo, nemen we snel de informatie over de valuta van Kosovo door: de euro.
- Munteenheid: euro
- Benamingen:
- Biljetten: 5 tot 500 euro
- Munten: 5, 10, 20 & 50 cent en 1 & 2 euro
In Kosovo kan het voorkomen dat ze de Servische Dinar accepteren. Dit geldt echter voornamelijk voor gebieden met een Servische bevolking. Daarnaast gebruiken mensen over het algemeen vaker contant geld dan creditcards en bankpassen. Betaalpassen kun je in grote steden, zoals Pristina, vooral gebruiken. Verder zijn geldautomaten beschikbaar in grote steden.
Fooien in Kosovo
Plan je een reis naar Kosovo? Gebruik dan onderstaande fooi tips om te ontdekken wanneer je tijdens je vakantie in Kosovo moet fooien. Nogmaals, het is niet verplicht, dus voel je niet verplicht om dit te doen!
Fooien in taxi’s en hotels in Kosovo
Aangezien fooi geven niet vanzelfsprekend is of zelfs niet wordt verwacht, geef je doorgaans geen fooi in taxi’s en hotels. Als je dat toch graag wilt, kun je het taxitarief afronden naar de dichtstbijzijnde euro en een klein vast bedrag per dag in je hotel achterlaten.
Fooien in een restaurant en bar
In een restaurant, vooral in een duurdere gelegenheid, kan je ervoor kiezen 10% fooi te geven als je dat wenst, hoewel dit niet als standaard wordt beschouwd. Zelfs in de hoofdstad Pristina brengen ze geen servicekosten in rekening.
Ook barmannen verwachten doorgaans geen fooi als je een paar drankjes bestelt. Kies je er wel voor, rond dan gewoon het bedrag naar de dichtstbijzijnde euro af en laat het wisselgeld achter voor de barman.
Fooien bij reisleiders
Reisleiders vormen geen uitzondering in Kosovo, waardoor een bezoek aan dit land over het algemeen stressvrij is. Als je echter van mening bent dat de service die je hebt ontvangen een fooi verdient of als je de lokale economie en arbeiders wilt ondersteunen, wordt het misschien gewaardeerd om ongeveer 10% van de totale kosten van de rondleiding als fooi te geven.
Houd er rekening mee dat de persoon die de fooi ontvangt je mogelijk enigszins verbaasd aankijkt, gezien de algemene gewoonte in Kosovo waar niet veel fooi wordt gegeven.