Kosovaarse apps
Home » 12 handige apps voor in Kosovo

Of je nu voor het eerst Kosovo bezoekt of een inwoner bent, er zijn een aantal handige Kosovaarse apps die je ervaring aanzienlijk kunnen verbeteren. Hieronder hebben we 12 onmisbare apps voor tijdens je verblijf in Kosovo op een rijtje gezet!

Omdat bijna iedereen tegenwoordig een mobiel heeft, hebben lokale Kosovaarse appontwikkelaars hun kans gegrepen om jouw leven nog eenvoudiger te maken.

Nu kun je met één tik op je scherm de lokale busroutes checken, de Kosovaarse wetten bekijken of een bioscoopstoel reserveren!

Handige apps in Kosovo

Hier zijn twaalf nuttige apps voor in Kosovo die je moet kennen:

1. Viber

Kosovo app Viber
Viber

Ten eerste Viber, een onmisbare app voor communicatie in Kosovo, en bovendien de eerste berichtenapp die het landnummer van Kosovo herkende.

Met Viber stuur je gratis berichten, bel je en maak je zelfs videogesprekken. Perfect om in contact te blijven met vrienden en familie, zowel hier als in het buitenland. Daarnaast zorgt Viber voor encryptie van al je gesprekken, waardoor je privacy veilig blijft.

2. Prishtina Bus Stops

Als je gebruik maakt van het openbaar vervoer in Pristina, dan is Prishtina Bus Stops een must-have.

Hoewel eenvoudige kaarten nuttig zijn om een idee te krijgen van de buslijnen in de stad, kunnen ze soms verwarrend zijn. Vooral omdat ze vaak veel informatie weglaten, omdat ze niet interactief zijn.

Als je op een bushalte tikt, dan zie je meteen welke bussen er langsrijden. Kies vervolgens een lijn uit het dropdownmenu om de prijs, frequentie en vertrek- en aankomsttijden te zien. Met Prishtina Bus Stops weet je dus altijd precies wanneer je bus aankomt en hoef je nooit lang te wachten!

3. Trafiku Urban

Bus van Kosovo app Trafiku Urban
Trafiku Urban

Een andere geweldige app voor openbaar vervoer in Kosovo is Trafiku Urban. Met Trafiku Urban kun je in real time zien waar de bussen van lijn 1, 3 en 4 zijn en welke bushaltes ze passeren.

4. Taxi ne Kosove

Als je de voorkeur geeft aan reizen met de taxi, kan Taxi ne Kosove je reis gemakkelijk maken. Met deze app heb je toegang tot een handige lijst met taxibedrijven in heel Kosovo.

Je hoeft enkel de stad te kiezen waar je bent en je kunt een taxi bellen of via Viber oproepen. Of je nu in Pristina het Newborn Monument wilt bezoeken, de prachtige natuur rondom Peja wilt verkennen of ergens daartussenin wilt zijn, Taxi ne Kosove staat voor je klaar!

5. Walk Freely

Besluit je te voet te gaan? Dan heb je misschien baat bij de app Walk Freely. Hoewel de straten van Pristina meestal veilig zijn, blijft seksuele intimidatie in stedelijke gebieden een groot probleem in Kosovo. Walk Freely is ontworpen om de veiligheid van vrouwen in Kosovo te vergroten en biedt je de mogelijkheid om anoniem en gedetailleerd melding te maken van seksuele intimidatie. De app toont ook een kaart met alle meldingen.

Daarnaast biedt Walk Freely een heatmap waar je kunt zien waar de meeste incidenten plaatsvinden. Verder kun je meldingen filteren op type, dader, locatie en datum.

Ook is er een analysepagina met grafieken van de geregistreerde intimidaties. Uit de gegevens blijkt dat vreemden de meeste daders zijn (62,1%) en verbale intimidatie het meest voorkomt (29,6%)

6. Qasja per PAK

De volgende handige app voor je verblijf in Kosovo is Qasja per PAK. Deze app geeft informatie over toegankelijkheid voor mensen met een handicap of beperking. De app is eenvoudig te gebruiken en toont een kaart met plekken die “toegankelijk”, “gedeeltelijk toegankelijk” of “ontoegankelijk” zijn.

Vooral in stedelijke gebieden, zoals Pristina, is Qasja per PAK behulpzaam.

7. Know Your Rights

Kosovo app Know Your Rights
Know Your Rights

Je hoopt natuurlijk dat je het nooit nodig hebt, maar als het zover komt, is de Know Your Rights app jouw redder in nood! Know Your Rights biedt een verzameling van informatie over jouw rechten in Kosovo en waar je met klachten terecht kunt.

De app biedt gedetailleerde richtlijnen voor alles, van gezondheidszorg en justitie tot school, werk, familie en gemeenschap.

Met Know Your Rights leer je welke rechten je hebt volgens de Kosovaarse wetgeving. Ook kun je vertrouwelijk een overtreding melden bij de Ombudspersoon, die de app beheert. Verder is de app beschikbaar in het Albanees, Servisch en Engels.

8. Gazeta Zyrtare – RKS

Als aanvulling op de vorige app, is Gazeta Zyrtare – RKS ook handig voor het geval van nood. Met Gazeta Zyrtare – RKS heb je namelijk altijd het officiële staatsblad van Kosovo bij de hand. Deze handige app is beschikbaar in het Albanees, Servisch, Turks en Engels.

Blader door alle gepubliceerde decreten, wetten, aankondigingen en documenten van zowel centrale, lokale als wetgevende instellingen. Zoek en bekijk eenvoudig wat je nodig hebt.

Bovendien kun je meldingen instellen voor nieuwe publicaties en items opslaan om later te bekijken.

9. Kino ABC & Cineplexx Kosovo

Ingang Cineplexx Kosovo
Cineplexx Kosovo

Laten we het weer hebben over leukere dingen, zoals een bioscoopbezoek!

Als je graag van je laptop naar het grote scherm van de bioscoop gaat, zijn de apps Kino ABC en Cineplexx Kosovo ideaal voor jou! Deze apps laten je zien welke films er draaien in hun bioscopen.

Met Cineplexx Kosovo kun je zelfs kaartjes reserveren en je favoriete stoel kiezen. Zo vervang je moeiteloos je plek op de bank naar een comfortabele plek in de bioscoop.

10. Merrjep Kosove

Nu online kopen en verkopen ook in Kosovo steeds populairder wordt, is het slim om een paar handige lokale Kosovaarse apps te bekijken. Let wel op, deze zijn alleen in het Albanees beschikbaar.

Merrjep Kosove is de mobiele app voor de populaire digitale marktplaats in Kosovo. Hiermee kun je van alles kopen en verkopen: van tweedehands auto’s tot elektronische apparaten en meubels. Je kunt met Merrjep Kosove ook banen zoeken en appartementen huren.

Merrjep Kosove is dus een goede manier om geld te besparen en tegelijkertijd duurzame keuzes te maken!

11. GjirafaVideo

Kosovo app GjirafaVideo
GjirafaVideo

De mobiele app GjirafaVideo lijkt op Merrjep Kosove, maar gaat veel verder. Met deze app kun je niet alleen zoeken, maar ook het laatste nieuws lezen, het weer checken en video’s streamen. Het is de perfecte manier om je tijd te vullen, waar je ook bent.

Wat ook echt handig is, zijn de busdienstregelingen die je er kan vinden. Je krijgt snel en nauwkeurig de vertrektijden voor bussen tussen steden in Kosovo en naar buurlanden.

12. Kallxo

Tot slot Kallxo, een app van Internews Kosova en BIRN. Hiermee kun je als burger corruptie, ambtelijk wangedrag en ander onrecht melden. Journalisten van BIRN Kosovo onderzoeken vervolgens deze meldingen.

Zo stimuleert Kallxo dat de gemeenschap goed geïnformeerd en betrokken blijft.

Het platform bestaat sinds 2012 online en kreeg in 2016 een mobiele versie. Met de Kallxo app kun je bovendien niet alleen meldingen doen, maar ook nieuws, onderzoeken en factchecks van Kallxo.com bekijken. Daardoor is het een handige manier om op de hoogte te blijven van wat er in Kosovo speelt.

Conclusie

Kosovo biedt dus een scala aan apps die je dagelijks leven soepeler kunnen maken. En of je nu op zoek bent naar apps om te communiceren, voor het openbaar vervoer, taxi services, veiligheid of entertainment, er is voor ieder wat wils.

Met deze 12 handige apps ben je altijd goed voorbereid in Kosovo!

Graag meer tips voor je verblijf of vakantie in Kosovo ontvangen? Neem dan een kijkje tussen het archief van Kosovo:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *