Ben je benieuwd naar de heerlijke smaken van de Bulgaarse keuken? In dit artikel delen we de 20 beste recepten voor typische Bulgaarse gerechten (ook vegetarisch!). Laat je inspireren en geniet van de heerlijke smaken die de keuken van Bulgarije te bieden heeft!
Typische Bulgaarse gerechten
1. Kebapche
Kebapche is een populaire Bulgaarse lekkernij die bestaat uit gegrilde worstjes gemaakt van gekruid gehakt. De worstjes worden vaak geserveerd met luchtig brood, uien en een smaakvolle tomatensaus. De combinatie van kruiden en gegrild vlees maakt kebapche een geliefd gerecht in Bulgarije.
Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: grillpan
Vegatip: vervang het vlees door vegetarische gehaktballetjes voor een vegetarische versie.
Kebapche ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram gehakt (rundvlees of varkensvlees)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
Kebapche recept
- Meng eerst het gehakt, ui, knoflook, paprikapoeder, komijn, zout en peper in een kom.
- Vorm vervolgens kleine worstjes van het gehaktmengsel.
- Verhit dan een grillpan op middelhoog vuur en grill de worstjes aan beide zijden tot ze gaar zijn.
- Serveer tot slot de kebapche met brood, uien en tomatensaus.
2. Ljutenica
Ljutenica is een pittige, smaakvolle saus gemaakt van geroosterde paprika’s, tomaten en kruiden. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht of als smaakmaker voor andere bekende Bulgaarse gerechten. Ljutenica is geliefd om zijn intense smaak en veelzijdigheid.
Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: oven, blender
Vegatip: Ljutenica kan ook zonder vlees worden bereid en is dan een heerlijke vegetarische optie.
Ljutenica ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 rode paprika’s
- 4 rijpe tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel suiker
Ljutenica recept
- Verwarm ten eerste de oven voor op 200 graden Celsius.
- Leg vervolgens de paprika’s en tomaten op een bakplaat en rooster ze in de oven tot de schil zwartgeblakerd is.
- Haal dan de paprika’s en tomaten uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder vervolgens de schil en zaadjes.
- Doe daarna de geroosterde paprika’s, tomaten, ui, knoflook, olijfolie, paprikapoeder, suiker, zout en peper in een blender en pureer tot een gladde saus.
- Breng tot slot de ljutenica op smaak met zout en peper. Laat het een uur rusten voor gebruik.
3. Sirene po shopski
Sirene po shopski is een van de heerlijke Bulgaarse gerechten gemaakt van sirene (witte kaas), tomaten, paprika’s en eieren. Het wordt vaak geserveerd in een aardewerken schaal, rechtstreeks uit de oven. Sirene po shopski is geliefd om zijn rijke smaak en eenvoudige bereiding.
Bereidingstijd: 40 minuten
Keukenspullen: oven, aardewerken schaal
Vegatip: laat de eieren weg voor een vegetarische versie van dit typische Bulgaarse gerecht.
Sirene po shopski ingrediënten (voor 4 personen)
- 250 gram sirene (witte kaas)
- 4 tomaten
- 2 paprika’s
- 4 eieren
- 2 eetlepels olijfolie
Sirene po shopski recept
- Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet daarna een aardewerken schaal in met olijfolie.
- Leg dan de plakjes tomaat en paprika op de bodem van de schaal.
- Verkruimel vervolgens de sirene en verdeel deze gelijkmatig over de groenten.
- Breek dan de eieren boven de schaal, zorg ervoor dat ze niet breken.
- Bestrooi aansluitend het gerecht met zout en peper.
- Zet als laatste de schaal in de oven en bak gedurende 30 minuten, of tot de eieren gestold zijn en de kaas gesmolten is.
4. Shopska salade
Shopska salade is een frisse, kleurrijke salade die veel wordt gegeten in Bulgarije. Het bestaat uit tomaten, komkommer, ui en sirene (witte kaas). Deze eenvoudige salade is een perfect bijgerecht bij verschillende Bulgaarse gerechten.
Bereidingstijd: 15 minuten
Keukenspullen: kom, menglepel
Vegatip: laat de kaas weg voor een veganistische versie van deze salade.
Shopska salade ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 tomaten
- 1 komkommer
- 1 ui
- 200 gram sirene (witte kaas)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte azijn
Shopska salade recept
- Doe eerst de tomaten, komkommer, ui en sirene in een kom.
- Besprenkel vervolgens de salade met olijfolie en witte azijn.
- Breng dan de salade op smaak met zout en peper.
- Meng daarna alles goed door elkaar.
- Serveer de shopska salade direct.
5. Kyufte
Ook Kyufte is een van de vele traditionele Bulgaarse gerechten dat lijkt op een gehaktbal of een platte hamburger. Het wordt gemaakt van gemalen vlees, zoals rundvlees of varkensvlees, gemengd met uien, knoflook, kruiden en specerijen. Kyufte wordt vaak geserveerd met frietjes, salade en tzatziki-saus en is geliefd vanwege zijn sappige smaak en smaakvolle kruiden.
Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: kom, koekenpan
Vegatip: vervang het vlees door plantaardige gehakt voor een vegetarische versie van kyufte.
Kyufte ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram gemalen vlees (rundvlees of varkensvlees)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- Plantaardige olie om te bakken
Kyufte recept
- Meng als eerste het gemalen vlees, ui, knoflook, peterselie, paprikapoeder, komijn, zout en peper in een kom. Kneed daarna het mengsel goed door elkaar.
- Vorm dan het vleesmengsel tot platte hamburgers of balletjes.
- Verhit vervolgens olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak tot slot de kyufte aan beide zijden goudbruin en gaar, ongeveer 4-5 minuten per kant.
- Serveer de kyufte warm met frietjes, salade en tzatziki-saus.
6. Shkembe Chorba
Shkembe Chorba is een traditionele Bulgaarse soep gemaakt van gefermenteerde koeienmaag (shkembe), knoflook, azijn en paprikapoeder. Het is een hartige en voedzame soep die vaak wordt gegeten als een opkikker na een avondje uit of als een winterse lekkernij.
Bereidingstijd: 3 uur
Keukenspullen: grote kookpot
Vegatip: Shkembe Chorba is een vleesgerecht en heeft geen vegetarische variant.
Shkembe Chorba ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram gefermenteerde koeienmaag (shkembe)
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Water
Shkembe Chorba recept
- Spoel eerst de gefermenteerde koeienmaag grondig af onder stromend water.
- Snijd daarna de maag in dunne reepjes.
- Breng dan een grote kookpot met water aan de kook.
- Voeg vervolgens de reepjes maag toe aan het kokende water en laat ze 30 minuten koken.
- Giet aansluitend het water af en spoel de maag opnieuw af.
- Breng dan een nieuwe pot met water aan de kook en voeg de maag opnieuw toe.
- Voeg vervolgens knoflook, azijn, paprikapoeder, zout en peper toe aan de pot.
- Laat tot slot de soep ongeveer 2 uur sudderen op laag vuur.
- Serveer de Shkembe Chorba warm met brood.
7. Sarmi (koolrol)
Sarmi zijn gevulde koolrolletjes die veel voorkomen in de Bulgaarse keuken. Het gerecht bestaat uit koolbladeren gevuld met gehakt, rijst en kruiden, gestoofd in een tomatensaus. Sarmi is een van de traditionele Bulgaarse gerechten dat vaak wordt geserveerd bij feestelijke gelegenheden en familiebijeenkomsten.
Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: grote kookpot
Vegatip: vervang het gehakt door plantaardig gehakt voor een vegetarische versie van dit bekende Bulgaarse gerecht.
Sarmi ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 grote kool
- 500 gram gehakt (of plantaardig gehakt)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gram rijst
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 eetlepel gehakte dille
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 500 ml tomatensaus
- Water
Sarmi recept
- Breng ten eerste een grote kookpot met water aan de kook.
- Verwijder dan voorzichtig de buitenste bladeren van de kool en blancheer ze in het kokende water tot ze zacht zijn.
- Snijd aansluitend de harde kern van de kool weg.
- Meng vervolgens het gehakt, ui, knoflook, rijst, peterselie, dille, paprikapoeder, zout en peper in een kom.
- Leg daarna een koolblad op een snijplank en leg een beetje van het gehaktmengsel in het midden.
- Rol het koolblad op, vouw de zijkanten naar binnen en rol het op tot een strak pakketje. Herhaal dit met de overige koolbladeren en gehaktmengsel.
- Leg dan de koolrolletjes in een grote kookpot en giet de tomatensaus eroverheen.
- Voeg vervolgens voldoende water toe om de koolrolletjes te bedekken.
- Breng tot slot het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het ongeveer 2 uur sudderen tot de kool zacht is en de smaken zijn ingetrokken.
- Serveer de Sarmi warm als hoofdgerecht.
8. Snezhanka (sneeuwwitje salade)
Snezhanka, ook wel bekend als sneeuwwitje salade, is een verfrissende typische Bulgaarse salade gemaakt van yoghurt, komkommer, knoflook en dille. Het is een lichte en smaakvolle salade die vaak wordt gegeten als bijgerecht bij gegrild vlees of als een verkoelend gerecht op warme zomerdagen.
Bereidingstijd: 10 minuten
Keukenspullen: kom, menglepel
Vegatip: Snezhanka is van nature vegetarisch.
Snezhanka ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 ml yoghurt
- 1 komkommer
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gehakte dille
Snezhanka recept
- Doe de yoghurt in een kom.
- Voeg de geraspte komkommer, knoflook, dille en zout toe.
- Meng alles goed door elkaar.
- Zet de Snezhanka-salade minstens 1 uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
- Serveer de Snezhanka-salade gekoeld.
9. Parlenka
Parlenka is een traditioneel Bulgaars platbrood dat populair bij de Bulgaarse gerechten. Het brood heeft een knapperige korst en een zachte en luchtige textuur van binnen. Parlenka wordt vaak gegeten als bijgerecht bij maaltijden of als basis voor belegde broodjes. Het is eenvoudig te maken en vereist slechts een paar ingrediënten.
Bereidingstijd: 2 uur en 30 minuten
Keukenspullen: kom, bakplaat, kwastje
Vegatip: parlenka is van nature vegetarisch.
Parlenka ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram bloem
- 7 gram droge gist
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 300 ml lauw water
- Olijfolie (om de bakplaat in te vetten)
Parlenka recept
- Meng eerst in een kom de bloem, droge gist, suiker en zout.
- Voeg daarna geleidelijk het lauwe water toe terwijl je het deeg kneedt. Blijf kneden tot het deeg glad en elastisch is.
- Dek dan de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1,5 uur.
- Verwarm vervolgens de oven voor op 220 graden Celsius.
- Vet daarna een bakplaat in met olijfolie.
- Haal dan het gerezen deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het deeg nogmaals kort.
- Verdeel aansluitend het deeg in gelijke porties en vorm er ronde broden van.
- Leg vervolgens de broden op de ingevette bakplaat en laat ze nogmaals 30 minuten rijzen.
- Bestrijk daarna de bovenkant van de broden met wat water en maak diagonale inkepingen met een scherp mes.
- Bak dan de broden in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.
- Haal ten slotte de broden uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Serveer het warm met boter, kaas of andere smakelijke toppings.
10. Bulgaarse moussaka
Ook moussaka mag niet ontbreken in de lijst typische Bulgaarse gerechten. Moussaka wordt in vele verschillende landen gegeten, waaronder Bulgarije. Het kent daarom ook vele variaties in de hele Balkan.
De Bulgaarse versie is een ovenschotel gemaakt van aubergines, aardappelen, gehakt en bechamelsaus. Moussaka is een stevig gerecht dat veel smaak heeft en vaak als hoofdgerecht wordt geserveerd.
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: ovenschaal, koekenpan
Vegatip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt voor een vegetarische versie van dit gerecht.
Bulgaarse moussaka ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 aubergines
- 4 grote aardappelen
- 500 gram gehakt (of plantaardig gehakt)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram tomatensaus
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 100 gram geraspte kaas
Bulgaarse moussaka recept
- Verhit ten eerste wat olie in een koekenpan en bak de plakken aubergine aan beide zijden goudbruin.
- Bak vervolgens de plakken aardappel in dezelfde pan tot ze lichtbruin zijn.
- Verwijder dan de aubergine en aardappel uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. In dezelfde pan, bak je het gehakt samen met de ui en knoflook tot het gehakt gaar is.
- Voeg daarna de tomatensaus, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper toe. Laat het geheel sudderen tot de saus iets is ingedikt.
- Verwarm aansluitend de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet hierna een ovenschaal in en leg een laag aubergineplakken op de bodem. Leg hier bovenop een laag aardappelplakken.
- Schep dan de helft van het gehaktmengsel over de aardappelplakken.
- Herhaal vervolgens de lagen met de resterende aubergine, aardappel en gehaktmengsel.
- Smelt daarna de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg ook geleidelijk de melk toe terwijl je blijft roeren. Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
- Haal dan de pan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer tot de kaas is gesmolten.
- Giet vervolgens de bechamelsaus over de bovenste laag van de moussaka.
- Bak de moussaka in de oven gedurende 45 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat tot slot de moussaka een paar minuten afkoelen voordat je het serveert.
Typische Bulgaarse nagerechten
11. Torshi
Torshi is een traditioneel Bulgaars ingelegd groentemengsel dat wordt geserveerd als een bijgerecht of een smaakvolle toevoeging aan maaltijden. Het bestaat uit verschillende groenten, zoals komkommer, paprika, wortel en bloemkool, die zijn geconserveerd in azijn met kruiden en specerijen. Torshi voegt een pittige en zure smaak toe aan Bulgaarse gerechten en is geliefd vanwege zijn unieke smaakprofiel.
Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: pot, snijplank, mes
Vegatip: torshi kan worden gemaakt met verschillende groenten naar keuze, waaronder vegetarische opties zoals komkommer, wortel en bloemkool.
Torshi ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 komkommer
- 1 rode paprika
- 2 wortels
- 200 gram bloemkool
- 500 ml azijn
- 250 ml water
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peperkorrels
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel dillezaad
Torshi recept
- Doe ten eerste de komkommer, paprika, wortel en bloemkool in een grote pot.
- Meng daarna azijn, water, suiker, zout, peperkorrels, mosterdzaad en dillezaad in een aparte kom.
- Giet aansluitend het azijnmengsel over de groenten in de pot.
- Zorg dan ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn met het azijnmengsel.
- Sluit tot slot de pot af en laat de torshi minstens 24 uur in de koelkast marineren voordat je het serveert.
- Serveer vervolgens de torshi als bijgerecht of als smaakvolle toevoeging aan Bulgaarse gerechten.
12. Bundevara
Bundevara is een traditioneel Bulgaars gebak gevuld met pompoen, walnoten en kaneel. Het is een heerlijk dessert dat vaak geserveerd wordt bij speciale gelegenheden. De combinatie van zoete pompoen en knapperig bladerdeeg maakt bundevara onweerstaanbaar lekker.
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Keukenspullen: bakvorm, deegroller
Vegatip: Bundevara kan ook zonder walnoten worden bereid voor een notenvrije versie.
Bundevara ingrediënten (voor 4 personen)
- 500 gram pompoen
- 200 gram suiker
- 100 gram walnoten
- 2 theelepels kaneel
- 10 vellen filodeeg
- 100 gram boter
- Poedersuiker (optioneel)
Bundevara recept
- Verwarm ten eerste de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng daarna de geraspte pompoen, suiker, walnoten en kaneel in een kom.
- Vet dan een bakvorm in met gesmolten boter.
- Leg vervolgens een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit met de overige vellen filodeeg, waarbij je steeds een laagje gesmolten boter aanbrengt.
- Verdeel aansluitend het pompoenmengsel gelijkmatig over de filodeeglagen.
- Vouw dan de randen van het filodeeg naar binnen, zodat de vulling bedekt is.
- Bestrijk vervolgens de bovenkant van de bundevara met gesmolten boter.
- Bak daarna de bundevara in de oven gedurende 45 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
- Laat de bundevara tot slot afkoelen voordat je het in stukken snijdt.
- Bestrooi de stukken bundevara met poedersuiker voor het serveren (optioneel).
13. Printsesa (prinsessen)
Printsesa, ook wel bekend als prinsessen, is een heerlijk Bulgaars dessert dat bestaat uit een laag chocoladecake bedekt met een romige botercrème en versierd met chocoladeschilfers. Het is een feestelijk en decadent dessert dat vaak wordt geserveerd bij speciale gelegenheden en geliefd is vanwege zijn rijke chocoladesmaak en delicate textuur.
Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: bakvorm, mixer
Vegatip: printsesa kan worden gemaakt met plantaardige boter en plantaardige melk voor een vegetarische versie.
Printsesa ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de chocoladecake:
- 150 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- 150 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 2 eieren
- 120 ml melk
- 60 ml plantaardige olie
- 1 theelepel vanille-extract
- 120 ml kokend water
Voor de botercrème:
- 200 gram boter
- 200 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- Chocoladeschilfers voor decoratie
Printsesa recept
- Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet vervolgens een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- In een grote kom, meng bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
- Voeg dan eieren, melk, plantaardige olie en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten.
- Mix daarna op lage snelheid tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Voeg aansluitend kokend water toe en mix opnieuw tot een glad beslag.
- Giet vervolgens het beslag in de bakvorm en bak de chocoladecake in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van de cake wordt gestoken.
- Haal vervolgens de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
Bereidingswijze van de botercrème:
- Terwijl de cake afkoelt, bereid je de botercrème voor.
- Klop hiervoor de boter in een kom tot deze luchtig is en licht van kleur.
- Voeg dan geleidelijk poedersuiker toe en mix tot een gladde crème.
- Voeg daarna vanille-extract toe en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
- Snijd vervolgens de afgekoelde chocoladecake horizontaal doormidden om twee gelijke lagen te krijgen.
- Bestrijk daarna de onderste laag met een royale hoeveelheid botercrème.
- Plaats de bovenste laag cake erbovenop en bedek de hele cake met de rest van de botercrème.
- Versier tot slot de printsesa met chocoladeschilfers.
- Zet de printsesa in de koelkast om op te stijven voordat je het serveert.
14. Garash cake
Garash cake is een bekend Bulgaars dessert dat zijn oorsprong vindt in de stad Rousse. Het is een rijke chocoladetaart met meerdere lagen, gevuld met een romige chocoladecrème en bedekt met een glanzende chocoladeglazuur. Garash cake is een favoriet bij speciale gelegenheden en staat bekend om zijn luxe en verfijnde smaak.
Bereidingstijd: 2 uur
Keukenspullen: bakvorm, mixer
Vegatip: garash cake kan worden gemaakt met plantaardige boter en plantaardige melk voor een vegetarische versie.
Garash cake ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de cake:
- 200 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder
- 200 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 2 eieren
- 120 ml melk
- 60 ml plantaardige olie
- 1 theelepel vanille-extract
Daarnaast voor de chocoladecrème:
- 200 gram pure chocolade
- 200 ml slagroom
- 100 gram boter
- 100 gram poedersuiker
Tot slot voor de glazuur:
- 100 gram pure chocolade
- 50 gram boter
Garash cake recept
- Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet aansluitend een bakvorm in en bekleed deze met bakpapier.
- In een grote kom, meng bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder, baking soda en zout.
- Voeg dan eieren, melk, plantaardige olie en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten.
- Mix vervolgens op lage snelheid tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Giet daarna het beslag in de bakvorm en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van de cake wordt gestoken.
- Haal daarna de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
En daarnaast de bereidingswijze van de botercrème:
- Terwijl de cake afkoelt, bereid je de chocoladecrème voor.
- Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
- Klop vervolgens de slagroom in een kom tot stijve pieken ontstaan.
- Meng daarna in een andere kom de boter en poedersuiker tot een romig mengsel.
- Voeg aansluitend de gesmolten chocolade toe aan het botermengsel en mix goed.
- Voeg dan geleidelijk de opgeklopte slagroom toe aan het chocolademengsel en mix tot een gladde crème.
- Snijd vervolgens de afgekoelde cake horizontaal doormidden om twee gelijke lagen te krijgen.
- Verdeel de chocoladecrème gelijkmatig over de onderste laag cake.
- Plaats de bovenste laag cake erbovenop.
Tot slot de bereidingswijze van het glazuur:
- Bereid het glazuur door de pure chocolade en boter te smelten in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water.
- Roer tot een glad mengsel.
- Giet het glazuur gelijkmatig over de bovenkant van de cake en laat het langs de zijkanten druppelen.
- Zet tot slot de Garash cake in de koelkast om op te stijven voordat je het serveert.
15. Baklava
Baklava is een heerlijk zoet dessert dat een populaire keuze is van de Bulgaarse gerechten. Het bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met een mengsel van fijngehakte noten, suiker en kaneel, doordrenkt met een zoete siroop. Baklava heeft een knapperige textuur en een rijke, zoete smaak die perfect samengaat met een kopje koffie of thee.
Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: bakvorm, kwastje
Vegatip: baklava kan worden gemaakt met een vulling van gemengde noten, zoals walnoten, amandelen en pistachenoten.
Baklava ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 gram filodeeg
- 200 gram gemengde fijngehakte noten (walnoten, amandelen, pistachenoten)
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 150 gram boter
- 200 ml water
- 200 gram suiker
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
Baklava recept
- Verwarm eerst de oven voor op 180 graden Celsius.
- Plaats daarna een filodeeg in de ingevette bakvorm en bestrijk het met gesmolten boter. Herhaal deze stap met ongeveer 5-6 vellen filodeeg.
- Strooi daarna een laag gehakte noten over het filodeeg. Plaats opnieuw een vel filodeeg op de notenlaag en bestrijk het met boter. Herhaal dit proces totdat alle noten zijn gebruikt. Sluit af met een laag filodeeg bestreken met boter.
- Snijd de baklava in diamantvormige stukken.
- Plaats de baklava in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25-30 minuten, of totdat het goudbruin en knapperig is.
- Terwijl de baklava in de oven staat, bereid je de siroop voor. Meng in een pan de suiker, water, citroensap en kaneel. Breng het mengsel aan de kook en laat ongeveer 10 minuten sudderen totdat de suiker is opgelost en de siroop iets is ingedikt.
- Haal de baklava uit de oven en giet gelijkmatig de warme siroop over de baklava.
- Laat de baklava volledig afkoelen voordat je het serveert. Snijd de stukken opnieuw langs de eerder gemaakte sneden.
Vegetarische Bulgaarse gerechten
16. Palneni Chushki
Palneni Chushki, ook wel bekend als gevulde paprika’s, is een van de vele smakelijke vegetarische Bulgaarse gerechten dat veel wordt gegeten in Bulgarije. Het bestaat uit paprika’s gevuld met een heerlijke vulling van rijst, groenten en kruiden. Palneni Chushki is een kleurrijk en voedzaam gerecht dat zowel als hoofdgerecht of bijgerecht kan worden geserveerd.
Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: ovenschaal, pan
Palneni Chushki ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 grote paprika’s (geel, rood, groen)
- 200 gram rijst
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 courgette
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Verse peterselie (optioneel)
Palneni Chushki recept
- Verwarm ten eerste de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijd dan de bovenkant van de paprika’s af en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
- Breng vervolgens een pan met water aan de kook en kook de paprika’s ongeveer 5 minuten, zodat ze iets zachter worden.
- Verhit daarna de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg dan de ui, wortel, courgette en knoflook toe aan de pan en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg aansluitend de tomatenblokjes, paprikapoeder, gedroogde oregano, zout en peper toe aan de pan. Bak nog een paar minuten. Voeg dan ook de rijst toe aan de pan en roer goed door.
- Voeg vervolgens 400 ml water toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de rijst ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, of totdat het vocht is opgenomen en de rijst gaar is.
- Vul hierna de gekookte paprika’s met het rijstmengsel en plaats ze in een ingevette ovenschaal.
- Bak tot slot de gevulde paprika’s in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of totdat de paprika’s zacht zijn en de vulling licht gebruind is.
- Garneer met verse peterselie (optioneel) en serveer warm.
17. Bob chorba
Bob chorba, ook wel bonensoep genoemd, is een hartige en vullende soep die veel wordt gegeten in Bulgarije. Het is een eenvoudig gerecht dat bestaat uit bonen, groenten en kruiden. Bob chorba is een heerlijke optie voor vegetariërs en is perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd: 2 uur
Keukenspullen: grote pan
Bob chorba ingrediënten (voor 4 personen)
- 250 gram witte bonen (gedroogd of uit blik)
- 1 ui
- 2 wortelen
- 2 aardappelen
- 2 tomaten
- 2 teentjes knofloo
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde tijm
- Verse peterselie (optioneel)
Bob chorba recept
- Als je gedroogde bonen gebruikt, week ze dan eerst een nacht van tevoren in ruim water. Spoel ze af voordat je ze gebruikt.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg vervolgens de ui, wortelen, aardappelen en knoflook toe aan de pan en bak ze tot ze lichtbruin beginnen te worden.
- Voeg dan de tomatenblokjes, paprikapoeder, gedroogde tijm, zout en peper toe aan de pan. Roer goed door.
- Voeg daarna de bonen toe aan de pan en bedek ze met water. Breng aan de kook.
- Zet aansluitend het vuur lager en laat de soep ongeveer 1,5 uur sudderen, of totdat de bonen zacht zijn en de smaken goed zijn vermengd. Voeg indien nodig extra water toe.
- Breng tot slot de soep op smaak met zout en peper.
- Garneer met verse peterselie (optioneel) en serveer warm.
18. Mish Mash
Mish Mash is een heerlijk en voedzaam gerecht dat bestaat uit gebakken aardappelen, groenten en eieren. Het is een veelzijdig gerecht dat zowel als ontbijt, lunch of diner kan worden gegeten. Mish Mash is eenvoudig te bereiden en zit boordevol smaak.
Bereidingstijd: 30 minuten
Keukenspullen: koekenpan
Mish Mash ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 grote aardappelen
- 1 ui
- 1 paprika
- 1 tomaat
- 4 eieren
- 2 eetlepels olijfolie
- Verse peterselie, gehakt (optioneel)
Mish Mash recept
- Verhit ten eerste de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg dan de ui toe aan de pan en bak tot deze glazig is.
- Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe aan de pan en bak ze goudbruin en knapperig. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
- Voeg daarna de paprika en tomaat toe aan de pan en bak nog eens 5 minuten, of totdat de groenten zacht zijn.
- Breek dan de eieren boven de pan en roer ze voorzichtig door de groenten en aardappelen.
- Bak het geheel tot de eieren gaar zijn en roer af en toe voorzichtig om.
- Breng tot slot op smaak met zout en peper.
- Garneer met verse peterselie (optioneel) en serveer warm.
19. Tarator
Tarator is een verfrissende en koude soep die vooral populair is tijdens de warme zomermaanden. Het is een eenvoudig gerecht op basis van yoghurt en komkommer, op smaak gebracht met knoflook en dille. Tarator is licht en verfrissend en perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd: 15 minuten
Keukenspullen: kom, blender of keukenmachine
Tarator ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 komkommers
- 500 ml yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels gehakte dille
- 50 g gehakte walnoten
- Extra gehakte dille en walnoten voor garnering
Tarator recept
- Begin door de geraspte komkommers in een kom te doen. Voeg daar yoghurt, knoflook, gehakte dille en gehakte walnoten aan toe.
- Roer het mengsel goed door met een garde.
- Breng de tarator op smaak met zout en peper.
- Plaats de tarator vervolgens in de koelkast en laat het minstens 1 uur goed gekoeld worden.
- Roer de tarator opnieuw door voordat je het gaat serveren.
- Schep de tarator in kommen en garneer deze met extra gehakte dille en walnoten.
- Geniet van deze verfrissende en smakelijke tarator als voorgerecht of als verkoelende snack.
20. Banitsa
Banitsa is het laatste recept uit deze lijst van bekende vegetarische Bulgaarse gerechten dat vaak wordt gegeten als ontbijt of snack in Bulgarije. Het is een hartige filodeegtaart gevuld met een mengsel van kaas, eieren en kruiden. Banitsa is knapperig van buiten en smeuïg van binnen, en is een van de populaire Bulgaarse gerechten tijdens feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd: 1 uur
Keukenspullen: bakvorm, kwastje
Banitsa ingrediënten (voor 4 personen)
- 10 vellen filodeeg
- 200 gram feta-kaas
- 3 eieren
- 150 ml yoghurt
- 3 eetlepels gesmolten boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel bakpoeder
- Verse peterselie
Banitsa recept
- Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden Celsius.
- Vet vervolgens een bakvorm in met wat olijfolie.
- Meng dan in een kom de feta-kaas, eieren, yoghurt, gesmolten boter, olijfolie, bakpoeder, peterselie, zout en peper. Roer goed door elkaar.
- Leg daarna een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met een beetje van het kaasmengsel. Herhaal dit met de overige vellen filodeeg en kaasmengsel, waarbij je telkens een nieuw vel filodeeg op de vorige laag legt en bestrijkt.
- Vouw vervolgens de randen van het filodeeg naar binnen zodat de banitsa mooi afgesloten is.
- Bestrijk aansluitend de bovenkant van de banitsa met wat gesmolten boter.
- Bak dan de banitsa in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Haal tot slot de banitsa uit de oven en laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Serveer de banitsa warm als ontbijt, snack of bijgerecht.
Veel kookplezier!
Hierbij is de lijst van typische Bulgaarse gerechten compleet. Van hartige hoofdgerechten tot heerlijke nagerechten en smaakvolle vegetarische opties, de Bulgaarse keuken heeft voor ieder wat wils. Geniet van het bereiden en proeven van deze traditionele Bulgaarse gerechten en laat je verrassen door de rijke smaken en aroma’s uit Bulgarije.
Graag meer kookinspiratie opdoen? Bekijk dan nu de keukens van alle Balkanlanden!