Verkiezingen in Kosovo: Kurti wint, maar heeft partners nodig

Door ThimoJongeneel
Verkiezingen in Kosovo om nieuw parlement
Home » Verkiezingen in Kosovo: Kurti wint, maar heeft partners nodig

De verkiezingen in Kosovo zijn weer achter de rug en het resultaat is duidelijk: Albin Kurti en zijn partij Vetëvendosje hebben de meeste stemmen behaald. Toch zijn ze niet in staat om zelfstandig een regering te vormen. Dit betekent dat Kurti, hoewel hij zich verzekerd voelt van zijn overwinning, op zoek moet naar coalitiepartners.

Wat betekent dit voor de toekomst van Kosovo? Laten we het nader bekijken.

De verkiezingsuitslag: geen absolute meerderheid

Verkiezingsuitslag in Kosovo na het stemmen op 9 februari 2025

Met ongeveer 41% van de stemmen is Vetëvendosje opnieuw de grootste partij van Kosovo geworden. Dit is een daling vergeleken met de 50% van vier jaar geleden, toen Kurti en zijn partij een landslide overwinning boekten.

Toch blijft Kurti optimistisch en benadrukt hij dat zijn partij wederom de meeste steun heeft gekregen. “Het volk heeft gewonnen, Vetëvendosje heeft gewonnen”, zei hij enthousiast na het bekendmaken van de verkiezingsresultaten.

De oppositiepartijen in Kosovo hebben ook hun deel van de taart opgeëist tijdens de verkiezingen. Zo behaalde de Democratische Partij van Kosovo (PDK) ongeveer 22% van de stemmen. Daarnaast eindigde de Democratische Liga van Kosovo (LDK) op de derde plaats met bijna 18%. De Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK), geleid door voormalig premier Ramush Haradinaj, kreeg 7,5% van de stemmen.

De coalitiepuzzel: wie gaat met wie?

Hoewel Kurti’s partij de grootste is, heeft hij met 41% van de stemmen niet genoeg zetels om alleen te regeren. Voor een meerderheid zijn minstens 61 van de 120 zetels nodig. En daar komt hij net niet aan. Dit betekent dat Kurti op zoek moet naar een coalitiepartner om de nieuwe regering van Kosovo te vormen.

De vraag is nu: met wie gaat Kurti samenwerken? De logische opties zijn PDK, LDK of AAK. Alleen zijn de relaties tussen deze partijen niet bepaald hartelijk. Toch lijkt een coalitie de enige uitweg, aangezien de oppositie ook geen meerderheid heeft om een alternatieve regering te vormen.

Uitdagingen voor nieuwe regering van Kosovo

Uitdagingen voor nieuw parlement en regering van Kosovo

De nieuwe regering, wie die ook zal vormen, staat voor een aantal grote uitdagingen. Kosovo is nog steeds een van de armste landen in Europa. Met een werkloosheidspercentage van boven de 25% is economische groei daarom een van de grootste prioriteiten.

Daarnaast staan er hervormingen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en openbare diensten op de agenda.

Een ander groot probleem is de gespannen relatie met Servië. Na het instorten van de door de VS gesteunde gesprekken in 2023, zijn de spanningen met de Servische minderheid in Kosovo flink toegenomen. De kwestie van de Servische dinar, die nog steeds in sommige delen van Kosovo in omloop is, blijft een gevoelig punt.

Dit alles terwijl Kosovo’s streven om lid te worden van de Europese Unie hoog op de politieke agenda blijft staan.

Internationale reacties en betrokkenheid

Vlaggen van EU, Kosovo en de VS

De internationale gemeenschap kijkt met grote belangstelling naar de situatie in Kosovo. Vooral de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben zich actief ingezet voor stabiliteit in de regio. Washington heeft echter een deel van zijn hulp bevroren. Ook de EU heeft de financiering van bepaalde projecten opgeschort vanwege de politieke onrust in Kosovo.

Het is aan de nieuwe regering van Kosovo om deze relaties te herstellen en het vertrouwen van de internationale gemeenschap terug te winnen.

Wat betekenen deze verkiezingen voor de toekomst van Kosovo?

De verkiezingen in Kosovo laten duidelijk zien dat de Kosovaarse politiek in beweging is. Ondanks de overwinning van Vetëvendosje, blijft het land politiek gefragmenteerd. De coalitiebesprekingen zullen cruciaal zijn voor de richting die Kosovo de komende jaren inslaat.

Eén ding is zeker: de nieuwe regering staat voor enorme uitdagingen. Van economische hervormingen tot het herstellen van relaties met zowel de etnische minderheden als de internationale gemeenschap.

Verkiezingen in Kosovo

Graag meer lezen over het laatste nieuws uit Kosovo en de Balkan? Ga dan naar ons nieuwsoverzicht!

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter!